chleb - 25827 przepisów (strona:166/1722)

Chleb orkiszowy z chia - gotuj z Multicooker :) 200

Multicooker REDMOND RMC-250E   z powodzeniem zastępuje wiele urządzeń kuchennych, o czym mogliście się dowiedzieć czytając recenzję zamieszczoną TUTAJ . Jednym z takich urządzeń jest wypiekacz do chleba . W multicookerze w prosty i myślę, że szybki sposób upieczesz domowy chleb. Może to być chleb pszenny, żytni, kukurydziany czy tak jak mój orkiszowy. Pomysłów na pieczywo jest wiele, wszystko zależy(...)Waszych preferencji. Po wyrobieniu ciasta, jedyne co robisz później to czekasz aż Twój chleb będzie gotowy. Wysokiej jakości misa sprawia, że ciasto nie przykleja się do powłoki, a bez problemów się z niej wyślizguje. Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a wręcz przepyszny, niezwykle delikatny, a dodatek nasionek chia urozmaica nieco jego strukturę. Jest tak dobry, że można go jeść bez dodatków

Zdrowie na języku :P
Piekarnia listopadowa u Amber 153

Miałam zaszczyt wybrać chleb do listopadowej Piekarni, za co dziękuję Ani  właścicielce bloga Kuchennymi drzwiami i nadzorującej wspólne pieczenie. Przepis na chleb orkiszowy jest mojego autorstwa a kształt chleba można uzyskać w/g własnego pomysłu albo podglądając krótkie filmiki ze strony klik . Upiekłam z połowy porcji w foremce do babek. Dekoracyjny to on nie jest, nacięłam ciasto zbyt słabo(...)uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :) Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne pieczenie! Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej lub żytniej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 650g

Leśny Zakątek
Orkiszowy chleb dekoracyjny 141

Orkiszowy chleb dekoracyjny wybrała do listopadowej Piekarni Dana z Leśnego Zakątka. Jak wiecie lubię wspólne spotkania przy piekarniku , które dla nas, Piekarek i Piekarzy organizuje Amber . Tym razem zabawa była przednia. Formowanie bochenków w kształtną formę liścia przysporzyło mi mnóstwo frajdy. Wyszło, mam nadzieję całkiem nie najgorzej. Do zaczynu dodałam zakwas żytni (tylko taki posiadam) i połączyłam mąkę orkiszową pełnoziarnistą(...)pszenną chlebową. Chleb orkiszowy posmakował mi bardzo i upiekę go w przyszłości nie jeden raz. Cytuję przepis za Daną i Amber. Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 650g mąki

Pieguskowa Kuchnia
Chleb paprykowy 278

Dobry paprykowo-pszenny chleb, to smaczny wypiek dla każdego, kto lubi swojskie pieczywo. 1kg mąki typ 650 przesiewamy do miski, dosypujemy 1 łyżkę soli i mieszamy. W drugiej misce robimy zaczyn z 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżki cukru, 50 g drożdży, 4 łyżek mąki.    Zaczyn przykrywamy na 10 min. do czasu gdy wyrośnie, potem dolewamy(...)nagrzanego piekarnika, który spryskujemy wodą, lub wkładamy miskę z gorącą wodą. -- Pieczemy w 200 st. C / 50-60 minut. (zależy od piekarnika)  Po upieczeniu stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos, to jest upieczony,  jeżeli nie to dopiekamy na samej kratce 3-5 minut. Smacznego

chleba naszego
Królewski chleb Jagiełły z cebulką prażoną 165

Czyli jak stołuje się Jaśniepaństwo :) Dzisiaj prezentuję chleb o iście królewskim rodowodzie ! Pomysł na niniejszy wypiek zaczerpnęłam z grupy kulinarnej na fejsbuku pod dumną nazwą: Królewskie Gary . Autorem przepisu jest zaś entuzjasta kucharzenia o możnowładczym pseudonimie: Mateo Gabriel Lesner-Rettinger Jagiełło II . Chleb zaskakuje nietypowym dodatkiem w postaci cebulki prażonej , która nadaje pieczywku niesamowitego zapachu. Połączyłam tu dwa rodzaje mąki(...)robić to żwawo, aby piekarnik się nie wyziębił . Pokrywkę też zdejmować na deskę, bo jakikolwiek kontakt nagrzanego szkła z zimnym metalem i... trzask!... popęka.  Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut - dolny poziom piekarnika w 1/3 jego wysokości

Grunt to przepis!
Chleb na kefirze bez zakwasu i drożdży 169

grupie na FB jest jeden Mistrz który podrzuca nam fajne pomysły na wypiekanie chlebów ma na imię Piotr i czaruje w wypiekach. Tym razem zapodał chleb na kefirze i nic więcej a ponieważ ja muszę takie rzeczy zawsze sprawdzić to zaraz zamieszałam i potem chleb piekłam już częściej. Dziś dzielę się przepisem z Wami bo jest to chleb przepyszny(...)każdy nawet "leń" zarobi ciasto i tylko będzie obserwował czy już piec czy jeszcze nie. Zatem zabieramy się za robienie chleba tyko kupcie dobry kefir, ja miałam Robico bo ten uważam za najlepszy. Chleb na kefirze bez zakwasu i drożdży. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb z muesli (Pane al muesli) 105

Chleb z muesli to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe pieczywo.  Uwielbiam ten chleb nie tylko za przepyszny aromat wydobywający si ę  z piekarnika w czasie pieczenia, ale również za  wyjątkowy smak, oraz delikatn ą  słodycz  rodzynek i suszonych moreli.  Chleb jest nie tylko pyszny, jest również zdrowy, bogaty(...)oraz 2 łyżki oleju.  Ciasto wyrabiamy stopniowo dolewając letnią wod ą. Na koniec dodajemy rodzynki oraz drobno pokrojone suszone morele.  Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy owalny bochenek. Chleb wykładamy  na form ę  wyłożoną papierem do pieczenia wcześniej posmarowaną olejem. Chleb przykrywamy  folią spożywczą i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia

La grande e la piccola cuoca
Tosty w 3 wersjach 152

Wasze opinie w komentarzach! Czas wykonania: 20 – 30 min Ilość porcji: 12 trójkącików (4 – 6 porcji) Składniki: I. Tost z mozzarellą i pomidorami: 4 kromki chleba tostowego 125 g sera mozzarella w kulce 4 suszone pomidory kilka oliwek II. Tost z pastę orzechowo-serową i pieczarkami: ½ pasty orzechowo-serowej ( Przepis ) 100 g pieczarek(...)Tost z salami i papryką: 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki salami 4 plasterki oscypka kawałek papryki 1 mały ogórek kiszony ketchup Przygotowanie: Tosty z mozzarellą i pomidorami: Mozzarellę pokroić na plasterki, ułożyć na chlebie. Na ser wyłożyć suszone pomidory i posiekane oliwki. Tosta zapiec w tosterze. Tosty z pastą serowo

KuchniaWeDwoje.pl
Roladki z chleba tostowego 265

Roladki te zrobiłam nieco spontanicznie. Dla zapowiedzianych gości miałam przygotowane inne przekąski, ale coś mnie naszło i wrzuciłam jeszcze w sklepie chleb tostowy do koszyka. Widziałam kiedyś taki patent i pomyślałam „Dlaczego nie?”. Roladki okazały się strzałem w dziesiątkę. Nie było nikogo komu by one nie posmakowały. I niby taka prosta rzecz, a wyszło zaskakująco pysznie. chleb tostowy(...)sera żółtego boczek parzony w plastrach / szynka szwarcwaldzka świeża papryka, pokrojona w paseczki majonez ketchup Ilości nie podaję, gdyż każdy dokładnie wie ile chce przygotować porcji. Ja zużyłam cały chleb tostowy i nie została nawet jedna roladka, więc śmiało można przygotować większą porcję;) no i wiadomo, ile kromek chleba, tyle plastrów sera, paseczków papryki i plastrów szynki lub boczku (tego

Smaki Na Talerzu
Biały chleb na zakwasie żytnim 120

Dzisiaj mam coś jednocześnie dla fanów pieczywa pszennego i żytniego. Chcąc pogodzić te dwa światy, dwa smaki, upiekłem pszenny chleb na żytnim zakwasie. Fajnie wyszedł. Zwarty miąższ, charakterystyczny smaczek zakwasu i przyjemna pszenna mąka. Tak jak lubię. Do tego jeszcze wymyśliłem całkiem niezłą recepturę, bo robi się go nieco szybciej niż tradycyjne chleby na zakwasie. Pomijamy fazę zaczynu, czyli zyskujemy(...)kilka czy nawet kilkanaście godzin. To taki kompromis między smakiem, a czasem. Smaku zbyt wiele nie tracimy, a czas jednak jest cenny. Wiele osób rezygnuje z robienia chlebów na zakwasie właśnie ze względu na czas. Sam też niezbyt często robię takie "prawdziwe" zakwasowce. Też często chodzę na skróty, staram się urwać tę godzinę, dwie czy kilka gdzie tylko

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny na zakwasie, z rodzynkami, makiem i sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.106 163

jedno, piękny to wiedziałam na pewno! Upiekłam go z połowy porcji i otrzymałam mały chlebek w sam raz na jedno śniadanie. Bardzo pachnący, bardzo chrupiący i niesamowicie pyszny! Chleb pszenny na zakwasie, z rodzynkami, makiem i sezamem 560 g mąki pszennej chlebowej 320 g wody 13 g syropu klonowego 112 g aktywnego zakwasu 12 g soli 100 g rodzynek kilka(...)posłuży nam do wyłożenia koszyka wysypujemy sezamem i makiem. Z ciasta formujemy okrągły bochenek i przekładamy go na ściereczkę i do koszyka (ja używam po prostu durszlaka). Koszyk z chlebem przykrywamy i wstawiamy do lodówki na min. 12 godzin na kolejne rośnięcie. Piekarnik nagrzewamy z garnkiem żeliwnym w środku do temperatury 230 st. C. garnek wyjmujemy z pieca, zdejmujemy przykrywkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami 105

Kolejne spotkanie w Październikowej tym razem piekarni zaowocowało pysznym chlebem z karmelizowanym porem i pestkami. Pięknie wyrastał i upiekł się rewelacyjnie. Nie miałam z nim żadnych problemów i to chyba najsmaczniejszy chleb na zakwasie, z dotychczasowo upieczonych w ramach wspólnego pieczenia. Karmelizowany por tak bardzo mi posmakował, że musiałam zrobić podwójną porcję (pierwszą wyjadłam). Nie byłabym sobą gdybym czegoś(...)pozmieniała, ale to drobne zmiany i mam nadzieję, że mi to wybaczycie. Zachęcam do wypróbowania przepisu, gdyż naprawdę warto. Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Na 12 godzin wcześniej przygotuj zaczyn: 2 łyżki zakwasu pszennego (użyłam żytniego) 1,5 szkl mąki (użyłam żytniej) 3/4 szkl wody Do zakwasu wlej wodę, rozmieszaj i dodaj mąkę. Połącz składniki do uzyskania

Pieguskowa Kuchnia
CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ 99

Marcowa Piekarnia i chleb pszenno – żytni z prażoną mąką był dla mnie motywacją, żeby reaktywować zakwas. Dzięki uprzejmości miejscowej piekarni udało mi zdążyć z nim na czas pieczenia tego chlebka. Wszystko co pisała o nim Jola z bloga smak mojego domu – klik jest prawdą. Chlebek jest bardzo prosty i wdzięczny w przygotowaniu. Nie miałam z nim żadnych problemów(...)choć wyrastał dość długo. Smaczny, dzięki prażonej mące nabrał wspaniałego aromatu. Polecam:) W przygotowaniu tego chleba pomagał mi mój nowy mikser – to jego debiut i mam nadzieję, że dzięki niemu drożdżowych wypieków będzie u mnie więcej. CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej

Pieguskowa Kuchnia
Chleb jak z Altamury - czerwcowa piekarnia 161

czerwcowej piekarni, Amber i  Ela z bloga W poszukiwaniu SlowLife , zaproponowały chleb na zakwasie z semoliny. Ponieważ z czasem u mnie ostatnio krucho, nie podjęłam się hodowania semolinowego zakwasu. Mój chleb piekłam na zakwasie żytnim. Pięknie wyrósł, w piekarniku jednak nieco opadł. Ale i tak chleb polecam, gdyż mimo swojej spłaszczonej formy był bardzo smaczny. I co najważniejsze długo(...)zachowywał świeżość.  Może następnym razem wyhoduję zakwas ;)  Chleb jak z Altamury cytuję za Amber: "na podstawie przepisu z książki D. Leadera „Local Breads” 200 g zakwasu z semoliny* lub pszennego lub żytniego ok. 350 g letniej wody 500 g semoliny ( mąki, nie kaszy sprzedawanej u nas jako kukurydziana) 15 g soli morskiej Wymieszać zakwas z wodą, następnie dodać

Stare Gary
Czosnkowe kotlety chlebowe. 133

Ciekawa propozycja na fajny obiad, kotlety z chleba. Chleb kroimy , czosnek i koperek drobno siekamy, jajka i mleko wlewamy do  naczyń. Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski, dodajemy jajka, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Potem na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką masę chlebową i smażymy chwilę z dwóch stron. Smacznego

chleba naszego