Moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa to pyszny tost z pastą z awokado i fety i jajkiem w koszulce . Do takiego śniadania świetnie sprawdzi się tost z domowego chleba . To banalne acz efektowne i niezwykle smaczne danie śniadaniowe z pewnością wielu osobom przypadnie do gustu. Kwaskowa pasta z awokado i idealne jajko w koszulce, z cudownie płynącym i rozlewającym się żółtkiem(...)koszulce Składniki na 2 porcje: 1 duże awokado około 50g sera feta szczypta płatków chilli sok z połowy cytryny 2 jajka łyżka octu 2 kromki dobrej jakości chleba (najlepiej na zakwasie) sól, pieprz Jak zrobić tosty z pastą z awokado i fety i jajkiem w koszulce? Przygotowanie pasty z awokado i fety: Awokado przekroić na pół, wyjąć
Codzienne Gotowaniesamym opóźnią wychodzenia z domu do sklepu i przyczynią się do niemarnowania Pizza chlebowa bardzo pozytywnie zaskoczy Was swoim smakiem Pizza chlebowa Składniki ciasto: 350 g czerstwego chleba lub bułek 200 ml wody 80 – 100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 25 g parmezanu lub innego sera żółtego Sos: 300 g pomidorów oregano oliwa(...)oliwek lub olej rzepakowy sól + dodatki: mozzarella, prosciutto, pieczarki, ser żółty Sposób przygotowania: Pokrusz chleb na niezbyt drobne kawałki i włóż go do miski. Możesz zrobić to za pomocą rąk, noża lub miksera. Chleb nie powinien przypominać bułki tartej. Potem do rozdrobnionego chleba wlej odrobinę wody oraz połowę oliwy lub oleju. Wyrabiając ciasto stopniowo dolewaj wody, aż uzyskasz jednolitą
365 dni dookoła kuchniBardzo lubię chleby orkiszowe, więc po długiej przerwie dołączyłam do piekarni Amber. Na ten tydzień nie potrzebuję dużo pieczywa, więc zaproponowany chleb z kuskusem idealnie wpasowuje się w moje plany. Zdążyłam niemal w ostatniej chwili, bo chleb nadal jest ciepły, a w mieszkaniu pięknie pachnie 😋😊 Składniki : przepis z bloga From- Snuggs – Kitchen 80 g suchego kuskusu ( lub kuskus orkiszowy(...)opcją góra / dół. Włóż ciasto do garnka i zamknij pokrywką. Po 15 minutach obniż temperaturę do 200 ° C, zdejmij pokrywkę po kolejnych 15 minutach i piecz chleb jeszcze kolejne 15 minut. Po tym czasie mój bochenek nie wydawał odpowiedniego dźwięku, więc po wyjęciu z garnka dopiekałam jeszcze 10 minut w temp. 200 stopni C . Następnie umieść chleb na kratce
Weekendy w domu i ogrodziejest najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania , a do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku podstawowych składników! Przyznam, że początkowo z ciasta, które wymieszała moja 2,5 letnia córka miałam zamiar piec bułki, ale jak wiecie na razie mam sprawną tylko jedną rękę i dlatego zamiast trudzić się z formowaniem - wszystko przełożyłam do blaszki. Wyszedł pyszny, domowy oraz mięciutki chleb, który przez(...)długi czas pozostaje świeży! Koniecznie sami spróbujcie i przekonajcie się, że upieczenie domowego pieczywa może być dziecinnie proste! Chleb pszenny bez wyrabiania - składniki: (1 chleb pieczony w formie o wymiarach 10 x 24 cm) 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżeczki
Di gotujewitamin i składników mineralnych. Pycha! Przepis na 4-6 porcji. Składniki na pulpeciki: – 400g mięsa mielonego wołowego lub z indyka – 80ml mleka – 1,5 kromki czerstwego chleba – 2 jajka – kilka gałązek natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli – szczypta świeżo mielonego pieprzu Składniki na sos pomidorowy: – 500g przecieru pomidorowego(...)mała cukinia (opcjonalnie) – 1 mała cebula – 1 łyżka oliwy – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz PULPECIKI: Chleb kroimy na kawałki i namaczamy w mleku. Mięso mieszamy z jajkami, solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśnięty z nadmiaru mleka chleb (mleko wylewamy). Masę dokładnie mieszamy i tworzymy dłońmi okrągłe pulpeciki
Be Fit Be Strongvotes ) Fougasse, prowansalski chleb Fougasse, prowansalski chleb, pierwszy raz upiekłam do francuskiej potrawy „Coq au vin”, czyli domowego kurczaka w własnej produkcji winie Moje chłopaki uwielbiają tą potrawę, chleb stanowił świetny dodatek. Można było odłamywać kawałki i moczyć w pysznym sosie. Dodatek ziół w Fougasse dodatkowo podkręca smaki Proste pieczywo, które w Prowansji było pierwotnie testerem nagrzania pieca(...)łyżek oliwy 3 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru dodatkowo: gruba sól do posypania Do maszyny do wyrabiania chleba, wsypujemy mąkę, zioła, czosnek, dodajemy sól, cukier, oliwę i suszone drożdże. Włączamy i wlewamy ciepłą wodę. Po wyrobieniu dzielimy na mniejsze części, jeśli ma być kilka mniejszych Fouggase. Lub zostawiamy w jednym kawałku
Ogrodnik w podróżyjohnycake, Norwegowie flat tbrod, w Etipoi injera, w Izraelu matzoh. Ziarna mąki mogą się różnić od siebie, ale zasada tworzenie jest wszędzie podobna, woda i mąka. Zapraszam na płaski chleb w aromatycznych smakach i zapachach. 👥 – 4 ⏰ – 90 minut 🥩 – ❌ Płaski chleb z brukselką, fetą, orzechami i Baba Ghanoush Składniki 200 g mąki 1 łyżka soli 1 łyżka cukru(...)orzechów makadami 100 g migdałów 1 łyżka płatków chili 3 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo zmielony Świeża mięta Baba Ghanoush Przepis na Baba Ghanoush Przygotowanie Chleb Wymieszaj ze sobą, mąkę, sól, drożdże, cukier. Dodaj oliwę i wlej stopniowo wodę, ciągle mieszając ciasto. Zacznij wyrabiać ciasto, kiedy przestanie lepić się do rąk, zwiń je w kulkę, polej odrobiną oliwy
RafalCookNiedawno publikowaliśmy przepis na całkiem łatwy chleb, taki, którego nie trzeba w ogóle wyrabiać ( TUTAJ ). Miał on ten minus, że do jego upieczenia potrzebny jest garnek żeliwny. A taki garnek nie każdy posiada. Opracowaliśmy więc przepis, który takiego garnka nie wymaga. Właściwie niczego nie wymaga. Tylko piekarnika. Bez piekarnika niestety się nie da. Bo wiemy doskonale, że czasami przed zrobieniem(...)własnego chleba powstrzymuje Was to mozolne wyrabianie ciasta. A co powiecie na chleb, gdzie całą robotę odwalą drożdże? Zostawiacie chleb na tak długo, że drożdże zaczynają buzować i same wyrabiają ciasto. Żyć, nie umierać, no nie? »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureChleb smażony w jajku kojarzy mi się z dzieciństwem. Od czasu do czasu lubię przygotować sobie taki powrót do przeszłości, natomiast zawsze dodaję jakieś urozmaicenie. Tym razem smażone kromki chleba podałam z dynią, moją ulubioną pikantną musztardą i serem feta. Jesienne niebo w gębie :) 2 porcje: 2 kromki chleba jajko 2 łyżki masła sól pieprz mielona pikantna papryka łyżka masła(...)klarowanego dodatkowo: 2 łyżki puree z dyni łyżeczka musztardy dijon ser feta natka pietruszki pieprz Jajko roztrzepujemy z mlekiem i przyprawami. Masło rozpuszczamy na patelni. Kromki chleba obtaczamy w jajku i smażymy z obu stron na złoty kolor. Puree z dyni mieszamy z musztardą. Smarujemy nią kromki chleba. Całość posypujemy pokruszonym serem feta, natką pietruszki i pieprzem. Od razu podajemy
Mienta blogkilku tygodni internet obiegają zdjęcia różnych wypieków w formie żebrowanej dyni. Mnie też ten kształt zaintrygował i postanowiłam go wykorzystać. Nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła w tym kształcie chleba. W moim domu króluje chleb na zakwasie, a to prawdziwe wyzwanie dla uformowania bochenka, bo ciasto na zakwasie rośnie dłużej i inaczej niż na drożdżach. Trzeba było zapanować nad kształtem(...)godzin) do wyrastania. Następnego dnia rękoma natartymi olejem uformować kulę. Ułożyć ją na czterech sznurkach rozłożonych promieniście. Końce sznurków związać na górze kuli, formując żebrowania jak u dyni. Odstawić chleb pod przykryciem na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C. z parą. Piec 15 minut z parą w temperaturze 220 stopni. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika
Weekendy w domu i ogrodzieNajlepszy szwajcarski chleb moja największa piekarska porażka Dzisiaj nie będzie przepisu, będzie za to historia mojej największej piekarskiej klęski. Po kilkudziesięciu próbach samodzielnego odtworzenia receptury i upieczenia szwajcarskiego Pain Paillasse poległam i zamiast cieszyć się smakiem samodzielnie przygotowanego pieczywa, grzecznie kupuję je w piekarni. A zaczęło się tak niewinnie... Otóż od dłuższego czasu w Piekarniach Cukierniach Putka można kupić bagietkę(...)Pajas. To polska nazwa Pain Paillasse, chleba, którego recepturę opracował stosunkowo niedawno, bo w 1977 roku francuski piekarz René Payet. Dwadzieścia lat później wyłączne prawo do Pain Paillasse uzyskał szwajcarski mistrz piekarski Aimé Pouly. Składniki i sposób wytwarzania są oczywiście zastrzeżone i każda piekarnia, która chce wypiekać Pain Paillasse musi uzyskać licencję, a piekarze odbyć szkolenie. Nawet mąka do wypieku
Cztery FajeryZakwas żytni Odnoszę wrażenie, że z roku na rok chleb w piekarniach jest coraz gorszej jakości, alternatywą do zakupu gotowego chleba jest jego pieczenie. Wbrew powszechnej opinii nie jest to takie trudne, tyle że wymaga czasu. Aby rozpocząć pieczenie chleba potrzebny jest zakwas. Poniżej krótka instrukcja jak przygotować najbardziej popularny zakwas żytni. Do wyhodowania zakwasu żytniego potrzebna jest mąka żytnia(...)szklanki wody, mieszamy i zostawiamy na 24h. Jeżeli zakwasu jest za dużo jego część należy odłożyć do innego pojemniczka. Dzień szósty : koniec można dokarmić zakwas i zacząć piec własny chleb. Zakwas można przechowywać około 2 tygodnie w lodówce bez dokarmiania. Na dzień przed planowanym pieczeniem chleba trzeba zakwas wyjąć, dokarmić i zostawić do fermentacji. Warto też przynajmniej 2 razy
tyfranboxDawno mnie tutaj nie było. Mam nadzieję, że zaglądacie na dziejowego Instagrama i Fan Page , bo tam zdecydowanie więcej się dzieje. Ten chleb to bardzo skandynawskie smaki i muszę Wam powiedzieć, że i całkiem moje. Dobór składników może się wydawać zaskakujący ale jest naprawdę świetnie skomponowany pod każdym względem. Znalazłam go w ksiązce "Jedzenie, mity i nauka" Fridy Duell(...)Żytni chleb pełen buraków i kminku 200 g kawałków marynowanego buraka 50 ml buraczanej wody z przygotowywania buraków 30 g świeżych drożdży, pokruszonych 150 ml wody 50 ml golden syropu lub miodu, syropu z agawy, syropu klonowego 1 łyżka kminku, rozgniecionego w moździerzu 1 łyżka soli po 3 łyżki siemienia lnianego i pestek dyni 300 g mąki pszennej
Dzieje kuchennej WiewióryWitam Was cieplutko :) Uwielbiam domowe pieczywo, ten zapach i ten smak. Nie ma co ukrywać, że domowy chleb czy bułki są najlepsze. Uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym, wyrabiać go i patrzeć jak rośnie. Jeżeli ciasto drożdżowemu damy ciepło swoich rąk i serce to pięknie nam się odwdzięczy i wyrośnie takie jak chcemy. A dzisiaj mam dla Was pyszny chlebek drożdżowy(...)pięknym pomarańczowym kolorze. Przygotowałam go na potrzeby konkursu, a dodam, że od dawna chodził mi po głowie taki pomysł. Koncentrat pomidorowy Pudliszki idealnie się do tego nadaje. Chleb wyszedł pyszny, pachnący i piękny. Wzbogaciłam go szczypiorkiem, którego pełno na moim kuchennym parapecie. Mnie taki chleb najlepiej smakuje z prawdziwym masłem, jajkiem ugotowanym na twardo i rzeżuchą. Tak prosto
IzabelawkuchniKochani próbowaliście mieszanki do wypieku chleba firmy POLSKIE MŁYNY? Jest rewelacyjny... Chleb Baltonowski przerósł całkowicie moje oczekiwania dosłownie i w przenośni... Piękny pulchny i lekki. Taki cudny zapach unosił się w domu że jeszcze ciepły rozkroiłam i zjadłam z masełkiem. SKŁADNIKI: 330ml wody mieszanka do wypieku chleba Chleb Baltonowski POLSKIE MŁYNY 6g suchych drożdży WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki umieszczamy(...)ciasto mikserem około 5-6 minut. 3. Pozostawiamy ciasto pod przykryciem około 20 minut. 4. Następnie formujemy wałek, umieszczamy w formie wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach 25cmx11cmx7cm. 5. Chleb pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 60minut. 6. Chleb pieczemy w temp. 200* około 40 minut. 7. Polecam umieścić dodatkowo wodę w piecyku by parowała i nadała odpowiednią wilgoć
Dziś Ja gotuje