chleb - 25827 przepisów (strona:164/1722)

Płaski chleb z brukselką, fetą, orzechami i Baba Ghanoush 82

johnycake, Norwegowie flat tbrod, w Etipoi injera, w Izraelu matzoh. Ziarna mąki mogą się różnić od siebie, ale zasada tworzenie jest wszędzie podobna, woda i mąka. Zapraszam na płaski chleb w aromatycznych smakach i zapachach. 👥 – 4 ⏰ – 90 minut 🥩 – ❌ Płaski chleb z brukselką, fetą, orzechami i Baba Ghanoush Składniki 200 g mąki 1 łyżka soli 1 łyżka cukru(...)orzechów makadami 100 g migdałów 1 łyżka płatków chili 3 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo zmielony Świeża mięta Baba Ghanoush Przepis na Baba Ghanoush Przygotowanie Chleb Wymieszaj ze sobą, mąkę, sól, drożdże, cukier. Dodaj oliwę i wlej stopniowo wodę, ciągle mieszając ciasto. Zacznij wyrabiać ciasto, kiedy przestanie lepić się do rąk, zwiń je w kulkę, polej odrobiną oliwy

RafalCook
Bardzo łatwy chleb bez wyrabiania 106

Niedawno publikowaliśmy przepis na całkiem łatwy chleb, taki, którego nie trzeba w ogóle wyrabiać ( TUTAJ ). Miał on ten minus, że do jego upieczenia potrzebny jest garnek żeliwny. A taki garnek nie każdy posiada. Opracowaliśmy więc przepis, który takiego garnka nie wymaga. Właściwie niczego nie wymaga. Tylko piekarnika. Bez piekarnika niestety się nie da. Bo wiemy doskonale, że czasami przed zrobieniem(...)własnego chleba powstrzymuje Was to mozolne wyrabianie ciasta. A co powiecie na chleb, gdzie całą robotę odwalą drożdże? Zostawiacie chleb na tak długo, że drożdże zaczynają buzować i same wyrabiają ciasto. Żyć, nie umierać, no nie? »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Chleb smażony w jajku podany z dynią i fetą 73

Chleb smażony w jajku kojarzy mi się z dzieciństwem. Od czasu do czasu lubię przygotować sobie taki powrót do przeszłości, natomiast zawsze dodaję jakieś urozmaicenie. Tym razem smażone kromki chleba podałam z dynią, moją ulubioną pikantną musztardą i serem feta. Jesienne niebo w gębie :) 2 porcje: 2 kromki chleba jajko 2 łyżki masła sól pieprz mielona pikantna papryka łyżka masła(...)klarowanego dodatkowo: 2 łyżki puree z dyni łyżeczka musztardy dijon ser feta natka pietruszki pieprz Jajko roztrzepujemy z mlekiem i przyprawami. Masło rozpuszczamy na patelni. Kromki chleba obtaczamy w jajku i smażymy z obu stron na złoty kolor. Puree z dyni mieszamy z musztardą. Smarujemy nią kromki chleba. Całość posypujemy pokruszonym serem feta, natką pietruszki i pieprzem. Od razu podajemy

Mienta blog
Formowany chleb dyniowy na zakwasie 131

kilku tygodni internet obiegają zdjęcia różnych wypieków w formie żebrowanej dyni. Mnie też ten kształt zaintrygował i postanowiłam go wykorzystać. Nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła w tym kształcie chleba. W moim domu króluje chleb na zakwasie, a to prawdziwe wyzwanie dla uformowania bochenka, bo ciasto na zakwasie rośnie dłużej i inaczej niż na drożdżach. Trzeba było zapanować nad kształtem(...)godzin) do wyrastania. Następnego dnia rękoma natartymi olejem uformować kulę. Ułożyć ją na czterech sznurkach rozłożonych promieniście. Końce sznurków związać na górze kuli, formując żebrowania jak u dyni. Odstawić chleb pod przykryciem na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C. z parą. Piec 15 minut z parą w temperaturze 220 stopni. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika

Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepszy szwajcarski chleb 96

Najlepszy szwajcarski chleb moja największa piekarska porażka Dzisiaj nie będzie przepisu, będzie za to historia mojej największej piekarskiej klęski. Po kilkudziesięciu próbach samodzielnego odtworzenia receptury i upieczenia szwajcarskiego Pain Paillasse poległam i zamiast cieszyć się smakiem samodzielnie przygotowanego pieczywa, grzecznie kupuję je w piekarni. A zaczęło się tak niewinnie... Otóż od dłuższego czasu w Piekarniach Cukierniach Putka można kupić bagietkę(...)Pajas. To polska nazwa Pain Paillasse, chleba, którego recepturę opracował stosunkowo niedawno, bo w 1977 roku francuski piekarz René Payet. Dwadzieścia lat później wyłączne prawo do Pain Paillasse uzyskał szwajcarski mistrz piekarski Aimé Pouly. Składniki i sposób wytwarzania są oczywiście zastrzeżone i każda piekarnia, która chce wypiekać Pain Paillasse musi uzyskać licencję, a piekarze odbyć szkolenie. Nawet mąka do wypieku

Cztery Fajery
Zakwas żytni 100

Zakwas żytni Odnoszę wrażenie, że z roku na rok chleb w piekarniach jest coraz gorszej jakości, alternatywą do zakupu gotowego chleba jest jego pieczenie. Wbrew powszechnej opinii nie jest to takie trudne, tyle że wymaga czasu. Aby rozpocząć pieczenie chleba potrzebny jest zakwas. Poniżej krótka instrukcja jak przygotować najbardziej popularny zakwas żytni. Do wyhodowania zakwasu żytniego potrzebna jest mąka żytnia(...)szklanki wody, mieszamy i zostawiamy na 24h. Jeżeli zakwasu jest za dużo jego część należy odłożyć do innego pojemniczka. Dzień szósty : koniec można dokarmić zakwas i zacząć piec własny chleb. Zakwas można przechowywać około 2 tygodnie w lodówce bez dokarmiania. Na dzień przed planowanym pieczeniem chleba trzeba zakwas wyjąć, dokarmić i zostawić do fermentacji. Warto też przynajmniej 2 razy

tyfranbox
Zytni chleb pelen burakow i kminku 192

Dawno mnie tutaj nie było. Mam nadzieję, że zaglądacie na dziejowego Instagrama i Fan Page , bo tam zdecydowanie więcej się dzieje. Ten chleb to bardzo skandynawskie smaki i muszę Wam powiedzieć, że i całkiem moje.  Dobór składników może się wydawać zaskakujący ale jest naprawdę świetnie skomponowany pod każdym względem. Znalazłam go w ksiązce "Jedzenie, mity i nauka" Fridy Duell(...)Żytni chleb pełen buraków i kminku 200 g kawałków marynowanego buraka 50 ml buraczanej wody z przygotowywania buraków 30 g świeżych drożdży, pokruszonych 150 ml wody 50 ml golden syropu lub miodu, syropu z agawy, syropu klonowego 1 łyżka kminku, rozgniecionego w moździerzu 1 łyżka soli po 3 łyżki siemienia lnianego i pestek dyni 300 g mąki pszennej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem. 137

Witam Was cieplutko :) Uwielbiam domowe pieczywo, ten zapach i ten smak. Nie ma co ukrywać, że domowy chleb czy bułki są najlepsze. Uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym, wyrabiać go i patrzeć jak rośnie. Jeżeli ciasto drożdżowemu damy ciepło swoich rąk i serce to pięknie nam się odwdzięczy i wyrośnie takie jak chcemy. A dzisiaj mam dla Was pyszny chlebek drożdżowy(...)pięknym pomarańczowym kolorze. Przygotowałam go na potrzeby konkursu, a dodam, że od dawna chodził mi po głowie taki pomysł. Koncentrat pomidorowy Pudliszki idealnie się do tego nadaje. Chleb wyszedł pyszny, pachnący i piękny. Wzbogaciłam go szczypiorkiem, którego pełno na moim kuchennym parapecie. Mnie taki chleb najlepiej smakuje z prawdziwym masłem, jajkiem ugotowanym na twardo i rzeżuchą. Tak prosto

Izabelawkuchni
Chleb Baltonowski Pszenno - Żytni 73

Kochani próbowaliście mieszanki do wypieku chleba firmy POLSKIE MŁYNY? Jest rewelacyjny... Chleb Baltonowski przerósł całkowicie moje oczekiwania dosłownie i w przenośni... Piękny pulchny i lekki. Taki cudny zapach unosił się w domu że jeszcze ciepły rozkroiłam i zjadłam z masełkiem. SKŁADNIKI: 330ml wody mieszanka do wypieku chleba Chleb Baltonowski POLSKIE MŁYNY 6g suchych drożdży WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki umieszczamy(...)ciasto mikserem około 5-6 minut. 3. Pozostawiamy ciasto pod przykryciem około 20 minut. 4. Następnie formujemy wałek, umieszczamy w formie wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach 25cmx11cmx7cm. 5. Chleb pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 60minut. 6. Chleb pieczemy w temp. 200* około 40 minut. 7. Polecam umieścić dodatkowo wodę w piecyku by parowała i nadała odpowiednią wilgoć

Dziś Ja gotuje
Zakwas chlebowy , pszenny 90

pewno ich nie zepsujecie , bo co można zepsuć w zepsutej , skwaśniałej mące z wodą , która właśnie o to chodzi żeby zafermentowała czyli się popsuła w kontrolowany sposób Namawiam , bo chleb na zakwasie nie ma sobie równych , u nas w domu taki chleb dostał nazwę chleba ” wiedźmińskiego ” . Chłopaki chyba za bardzo wciągnęli się w Sapkowskiego i nic dziwnego(...)bardzo zdrowy . Nie jest to blog medyczny więc daruję sobie opis szczegółów , generalnie pomaga na wszystko co w naszym brzuchu siedzi Pszenny zakwas to najdelikatniejszy w smaku , czyli chleb na nim będzie najmniej kwaskowaty Składniki : mąka pszenna typ 2000 letnia woda dodatkowo : słoik 1 l gaza gumka recepturka Wieczorem do słoika wlewamy 1/2 szklanki letniej wody . Następnie dodajemy troszkę mniej

Ogrodnik w podróży
Chleb z kawą i migdałami - grudniowa piekarnia 137

grudniowej piekarni Ania wybrała dla nas niezwykły chleb. Chleb świąteczny, bożonarodzeniowy, z kawą i migdałami. Czyż nie brzmi to niezwykle?  Przepis pochodzi z 12 numeru magazynu KUKBUK . a jego autorką jest Monika Walecka . Naprawdę warto ten chleb upiec. Będzie świetnym dodatkiem do świątecznych śledzi, sałatek i wędlin. Użyłam mąki pszennej chlebowej i płatków migdałowych. Ciasto wyrabiałam w robocie(...)Bardzo polecam! Chleb z kawą i migdałami  (przepis podaję za blogiem  Kuchennymi drzwiami ) składniki na 1 bochenek rozczyn 1 łyżka zakwasu 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody ciasto właściwe 500 g mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową) cały zaczyn 1 łyżka soli (dałam 13 g) 300 g wody 1 kopiasta łyżka kawy 1/2 szklanki migdałów (dałam

Stare Gary
Rúgbrauð - islandzki chleb wulkaniczny 155

będąc niezwykle przytulną wewnątrz, podszytą gorącymi źródłami i tryskającymi wrzącym strumieniem gejzerami. Gejzerami, przy których parę centymetrów pod ziemią zakopane są naczynia, w których przygotowuje się tradycyjny islandzki żytni chleb. To właśnie stąd wzięła się jego nazwa, bo Rúgbrauð, to chleb wulkaniczny, pieczony kilka lub kilkanaście godzin w ziemi kilka kilometrów na strumieniami piekielnie gorącej, wulkanicznej lawy. Przygotowywany(...)masłem ale równie wyśmienite będą z kawałkami wędzonej ryby, czy innymi dodatkami. W Islandii najczęściej serwuje się go z jagnięciną pod wieloma postaciami, śledziem lub innymi rybami, a kiedy chleb nie jest już pierwszej świeżości miksuje się go z maślanką, tworząc tym samym islandzki odpowiednik owsianki :) Zupełnie czerstwy Rúgbrauð namacza się i przygotowuje zupę chlebową, gotując całość z rodzynkami

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem HELIO 93

Domowy, ciepły drożdżowy bochenek, który obudzi z rana? To możliwe, bo dziś (nieleniwie, niecodziennie, niebanalnie) zapraszam na szybki chleb z suszonymi śliwkami posypany sezamem – wszystko z HELIO Natura – jest pysznie, rodzinnie to polecam! (udanego wypieku i atmosfery:) Proste wyrabianie, szybkie pieczenie i jest. Gotowy studzę, kroję, smaruję masłem i podaję rodzinie z dodatkami (lub bez;) Szybko znika, dzielę(...)się tym co mam. Pycha! Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem HELIO, domowo, smacznie, prosto!   SKŁADNIKI: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej, przesianej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży szklanka pokrojonych na cztery suszonych śliwek HELIO 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła roztopionego masła 1 małe roztrzepane jajko do posypania sezam HELIO

Zasmakuj Kuchni
Chleb pszenny razowy z lnem 124

wierzchu i w środku, smakuje obłędnie i do tego wymiata z naszego organizmu wszystko co niedobre bo ma dużo błonnika, polecam. Na śniadanie będzie idealnym początkiem dnia. Pszenny chleb z ziarnami lnu na zakwasie. Składniki: 2 bochenki 26 x 12 foremki Zaczyn: 1 pełna łyżka zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej razowej T 2000 100 g wody Chleb właściwy: cały(...)zakwas, dodałam wodę i wymieszałam. Potem dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam. Miskę z zaczynem przykryłam folią spożywczą i zostawiłam na blacie kuchennym na całą noc, 12 - 14 godzin. Przygotowanie chleba: Zaczyn włożyłam do dużej miski, wlałam wodę i sól, wymieszałam. Teraz dodałam siemię i mąkę oraz drożdże i dokładnie wymieszałam. Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam ziarnami lnu, włożyłam do nich

Moje Małe Czarowanie
Ekspresowy chleb z oliwkami 147

Ekspresowy chleb z mąki pszennej na drożdżach z posiekanymi czarnymi oliwkami – wspaniały, delikatny i pulchny! Taki, który zawsze i każdemu się uda! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić na 30 minut i piec. Łatwiej się nie da;) Chleb można upiec z dowolnymi ziarnami, dodać suszone pomidory, czosnek, mak, siemię lniane, itp. Nie smarowałam go na wierzchu jajkiem, ponieważ niczym(...)czarnych oliwek, zielone też będą ok 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła roztopionego masła bułka tarta i masło do wysmarowania formy lub papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE CHLEBA Z OLIWKAMI: W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól, ostudzone roztopione masło i posiekane oliwki. Zagniatam ciasto, które

Zasmakuj Kuchni