Czas czytania: 2 min Zakwas to niezbędnik przy pieczeniu chleba oczywiście nie wszystkie przepisy wymagają użycia zakwasu, ale jeśli chcecie upiec chleb o klasycznym lekko kwaśnym smaku i co ważne zdrowszy od drożdżowego, to trzeba go mieć. Przygotowanie nie wymaga wiele pracy, trzeba tylko pamiętać, aby od czasu do czasu dokarmić go! Zakwas żytni będzie wieczny pod warunkiem regularnego karmienia:) Bardzo istotną sprawą jest mąka, z jakiej będziemy przygotowywać zakwas, powinna być to mąka żytnia typ 2000...
W wielu dietach powtarza się, że powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i ograniczać napoje gazowane oraz alkohol.
Czytaj dalej...Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną! Niby nic, a może zmienić tak wiele :-) Warto sprawić, by picie wody z cytryną weszło nam w nawyk, ponieważ nie ma nic lepszego jak zdrowo rozpocząć dzień.
Czytaj dalej...Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na mojej stronie SprawdzonaKuchnia.pl znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.