chleb - 26176 przepisów (strona:172/1746)

Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami 302

Przyzwyczaiłam się do pieczenia chleba ze sprawdzonego przepisu, ale trafiłam na nowy, też żytni i pełnoziarnisty. Dodaje się do niego ziarna i zaparzone otręby żytnie, co było nowością. Porcja ciasta jest dość duża, więc wyszły mi 2 średniej wielkości bochenki. Jest bardzo dobry, chrupiący i "konkretny" :D W oryginalnym przepisie nie ma w ogóle soli, ale według mnie taki chleb(...)byłby niesmaczny. Polecam, jest dużo lepszy niż wszystkie sklepowe ;) Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego (z mąki pełnoziarnistej) 200 g mąki żytniej razowej 200 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej 120 g pestek słonecznika (ja dodałam słonecznik i pestki dyni) 100 g otrębów żytnich 30 g sezamu 350 ml letniej

FitKot
Chleb na zakwasie, z dodatkami 130

Chleby wypiekam nie od dziś. Chociaż staram się jeść mniej pieczywa, nie potrafię przejść obojętnie obok domowego, świeżego i pachnącego chleba. Nie ma to jak własny chleb z dodatkiem np. ulubionych ziarenek. Przepis na ten chleb dostałam od córki razem z zakwasem. Ona z kolei   dostała od koleżanki. Bardzo smaczny chlebuś z dodatkiem lnu, ostropestu i pestek dyni, słonecznika(...)sicie.   Dodałam pozostałe składniki z zakwasem i zaczynem drożdżowym (lub wkruszyć świeże drożdże). Wymieszałam. Odstawiłam na 1 godzinę. Odłożyłam 2 łyżki na zakwas do następnego chleba. Przełożyłam do słoiczka i schowałam do lodówki. Tego zakwasu nie trzeba dokarmiać ani mieszać. Może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.   Do pozostałej masy chlebowej dodałam pestki słonecznika

Kuchnia u Krysi
Chleb tostowy 140

Dzisiaj zachęcam do przygotowania domowego chleba tostowego. Wbrew pozorom upieczenia takiego pieczywa nie jest trudne ani zbyt mocno czasochłonne. Wystarczy wyrobić gładkie ciasto i pozostawić je do wyrośnięcia. Domowy chleb tostowy jest miękki i puszysty oraz idealnie się kroi. Zachęcam do pieczenia :)  Składniki na 1 bochenek*: 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (70 g) 2 szklanki mąki pszennej(...)miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia. Po około 1-1,5 godziny chleb powinien podwoić swoją objętość. Przygotowany chleb posmarować z wierzchu wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C . Należy pamiętać, aby do piekarnika wstawić dodatkowe naczynia z woda. Chleb piec około

Ugotować
Sałatka z chleba i pomidorów. Panzanella. 204

każdej prostej potrawie z niewielu składników, tak i w tej włoskiej sałatce z chleba i pomidorów, chodzi przede wszystkim o ich rodzaj i jakość. Pomidory muszą być bardzo dojrzałe, miękkie i płynące sokiem. Pachnące latem. Chleb, najlepiej typu włoskiego, powinien być jednodniowy. A twarożek  dobrze gdyby był ricottą. Panzanella jest właściwie sposobem na wykorzystanie resztek. Przecież często mamy problem(...)zbyt dojrzałe pomidory nie zawsze wzbudzają entuzjazm i w warzywniaku lądują w przegródce z napisem na zupę . W tej sałatce wszystkie ich soki musimy starannie zebrać, by kostki upieczonego chleba dobrze nimi nasiąkły. Nic się nie zmarnuje, a w efekcie powstanie przepyszna prosta sałatka w wiejskim stylu. Kiedy tak sobie wyjadałem resztki z dna miski, gdzie zebrały się kawałki cebuli

zadanie-gotowanie
Chleb żytni z karmelizowaną cebulą 161

Chleb 100% żytni na zakwasie, z dodatkiem karmelizowanej cebuli. Bardzo aromatyczny o wyraźnie wyczuwalnym smaku cebuli. Pomysł inspirowany przepisem z blogu Kuchennymi Drzwiami . Zaczyn: 30 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), typ 2000 90 g letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i zostawić na 3-4 godziny w ciepłym miejscu, aż zacznie "pracować". Wszystkie składniki zaczynu(...)obsypanej mąką. Wyrównać powierzchnię ciasta mokrą łyżką lub dłonią, przykryć formę ściereczką lub zawinąć w folię i zostawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin. Piekarnik nagrzać do 220oC. Wyrośnięty chleb posmarować oliwą lub olejem i piec 45-50 minut.  Studzić na kratce, aż wystygnie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb czosnkowy z ziołami i serem 150

Prosty chleb pszenny na drożdżach, pachnący czosnkiem, serem i świeżymi ziołami.  Składniki: 500 g jasnej mąki pszennej, np. typ 480 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 325 ml letniej wody  1 łyżeczka oliwy lub oleju 2 ząbki czosnku (posiekane) 1/3 szklanki natki pietruszki (posiekanej) 1/3 szklanki świeżej bazylii (posiekanej) 1/3 szklanki szczypiorku (posiekanego(...)temperatury 190°C. Piec w 190°C przez ok.50-55 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Jeżeli piekarnik grzeje zbyt mocno od góry, po 20-25 minutach pieczenia można nakryć chleb folią aluminiową, aby nie przypalić skórki. Studzić na kratce. Można jeść na na ciepło, lekko przestudzony. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb cebulowy. 169

Dziś zapraszam Was na pajdę chleba cebulowego z ziołami i żółtym serem. Jest to znakomity, puszysty, mięciutki pszenny chleb, pachnący prażoną cebulką i ulubionymi ziołami. Ja dodałam oregano, tymianek i szczypior, ale równie dobrze może to być rozmaryn, cząber, lubczyk lub każda inna dostępna, pachnąca zielenina :) Chleb stanowi idealny dodatek do mięs, również tych pieczonych na grillu, jajecznicy lub jako(...)baza do aromatycznych kanapek. Mi najbardziej smakuje chleb cebulowy obłożony tylko pomidorem, lub maczany w sosie spod pieczystego. Mmmm...Palce lizać! Składniki na chleb cebulowy:  na formę 24x28 cm lub tortownicę o śr. 28 cm 3 duże cebule 3-4 łyżki oliwy 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody 250 ml maślanki

Rozpustne gotowanie
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami 121

Wyjątkowy, chyba najprostszy przepis jaki może być na domowy chleb pieczony na zakwasie, bez udziwnień i zbędnych dodatków, pachnący lekko suszonymi  w słońcu pomidorami. Z chrupiącą skórką,  nie ma nic lepszego niż kromka takiego pieczywa na śniadanie. Polecam dla początkujących.  Podałam go z pastą tapenade-z czarnych oliwek i filecików anchois. Składniki: ½ kg mąki pszennej(...)szklanka aktywnego zakwasu żytniego 1, 5 szklanki wody 1 płaska łyżka soli 1 czubata łyżka pokrojonych suszonych pomidorów w oleju użyłam  OLE! 1 łyżeczka ziołowej przyprawy do chleba ½ łyżeczki suszonych drożdży Sposób przygotowania: Mąkę wsypuję do miski, mieszam z solą, ziołową przyprawą do chleba, oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę oraz czynny zakwas żytni, wyrabiam ciasto. Na sam koniec

Wanilia i Kardamon
Smażony chleb studencki 190

tylko ze względu na prehistoryczny wiek sprzętu, ale również z powodu żartych kolegów z drugiego końca korytarza.  Tak więc czym się ratowała głodna studentka żądna gorącego posiłku? Ano chlebem smażonym :)  Zawsze jakiś kawałek bochenka udało się zachomikować między podręcznikami, a z socjalnej lodówki uratować ostatnie jajko, kapkę mleka i kawałek mocno już podeschniętego sera żółtego. W ten sposób(...)powstawało danie, będące klasyką studenckiego odżywiania w nagłej potrzebie!  Do tej pory mam do niego ogromny sentyment i ponawiam od czasu do czasu jego przyrządzanie. Tym razem chleb studencki smażyłam z okazji Błyskawicznego Piątku - rzeczywiście iście błyskawicznie się go przygotowuje, z ujemnym wręcz stopniem komplikacji ;) Na podsumowanie wspólnego, błyskawicznego pichcenia zapraszam na bloga Da yliCooking - Codzienna kuchnia niecodzienna - link

Grunt to przepis!
Chleb z papryką i suszonymi pomidorami 128

sprawdzona i skuteczna metoda losowania składników chlebowych "na ślepca " :)   Jaki tu chleb dziś upiec? Pszenny? Żytni? Pełnoziarnisty? Na zakwasie czy drożdżach? W blaszce, czy o naturalnym kształcie? Z dodatkami, czy typowy chleb codzienny? Hmm... tyle wariantów do wyboru, na co się tu zdecydować? Stosuję wtedy sprawdzoną metodę "na ślepca" . Nie ma to jak po omacku wybierać składniki, zawsze wpadnie(...)być! Pomieszam ze zwykłą mąką pszenną i będzie dobrze. Macam po szafkach dalej - coś mi w rękach zachrzęściło. Ooo! Zupełnie zapomniałam o tych suszonych płatkach pomidorowych . Sprawdzą się w chlebie na pewno! Zaglądam do lodówki - resztka świeżych drożdży aż się prosi o wykorzystanie. Jeszcze tylko sięgam nie patrząc w kierunku półki z przyprawami... Wylosowałam paprykę słodką w proszku

Grunt to przepis!
Najprostszy chleb z garnka 2340

Zamiast garnka żeliwnego wyśmienicie sprawdzi się tu naczynie żaroodporne z pokrywką Malinowo w kuchni bardzo mnie tu skusiło do wypiekania, ogłaszając poniższą recepturę jako Najprostszy przepis na chleb!!! czyli: 10 minut roboty i godzina czekania pod piecem... a w efekcie otrzymujemy chlebek z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem, MNIAM!!! Nie mogłam się oprzeć, aby nie wypróbować :) Tak jak autorka przepisu(...)się naczyniem żaroodpornym z pokrywką . Musiałam z tej okazji zmniejszyć trochę proporcje oryginalnych składników, żeby zmieścić całość w naczyniu jakie posiadam. Musze przyznać, że na przepisie się nie zawiodłam! Chleb zasługuje na wszelkie achy, ochy i wręcz bałwochwalcze pochwały! :) Poprzez pieczenie pod szczelnym przykryciem nie wysusza się, jest w środku idealnie miękki i lekko wilgotny. Skórka z kolei okazała się

Grunt to przepis!
Domowy chleb pszenny na żytnim zakwasie (zdrowe kanapki) 159

Domowy chleb - pomimo dość długiego czasu potrzebnego do zrobienia tego chlebka, naprawdę warto. A do tego ten zapach... bezcenne. Zakwas najlepiej robić z mąki żytniej, ponieważ najłatwiej ją zakwasić. Przepis na ten chleb pochodzi z bloga "mojewypieki". Zakwas żytni: Czas przygotowania 3 dni: Dzień 1: Do litrowego słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki żytniej (typ 750 lub 720) i 1/2 szklanki(...)użyć to wyjmujemy z lodówki, po 2 godzinach dokarmiamy go np. 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami wody. Po 3 godzinach od dokarmienia zakwas gotowy jest do użycia. Chleb pszenny składniki na 2 bochenki lub 1 mega duży: Wieczór wcześniej (robimy zaczyn) 650 ml lekko ciepłej wody 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650 - 750 (ja użyłam 650) 1/2 szklanki

IMPRESJA SMAKU
Chleb pszenno żytni z kefirem, czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim 193

Bardzo aromatyczny chleb. Czarnuszka jest intensywna i w smaku i zapachu, ja ją lubię, więc dodałam sporo. Można spokojnie dodać więcej liści czosnku niedźwiedziego. Chleb długo zachowuje świeżość, nie kruszy się. Można go upiec w foremce, ale moim zdaniem smaczniejszy jest gdy wyrasta w koszyku. Zagniatałam ciasto   techniką wg Emmanuela Hadjiandreou, którą poznałam przy okazji pieczenia  chleba(...)burakiem    (zerknijcie na film – klik !). Nie udało mi się zrobić zdjęcia chleba w całości - lekko jeszcze ciepły, był przepyszny!  składniki 340 g zakwasu żytniego 190 g mąki żytniej (najlepiej tej samej, z której jest zakwas) 120 g mąki pszennej typ 550 120 g mąki pszennej chlebowej około 250 g kefiru około 15 g soli (dość płaska łyżka

Stare Gary
Chleb pszenny, pełnoziarnisty, z fasolką mung, na zakwasie 243

Chleb z ziarenkami małej, zielonej fasoli i koperkiem? Pozornie dziwne składniki do chleba , ale zapewniam Was, że to bardzo smaczny pomysł na chleb o nieco innym, ciekawym smaku. Czasami warto poeksperymentować. Kolejny raz zachęcam Was do spróbowania sił w pieczeniu domowego chleba . Zapewniam, że to wcale nie jest takie trudne a pachnący, własnoręcznie upieczony bochenek wynagrodzi trud przygotowania nawet wtedy(...)jeśli nie wyjdzie doskonały. Moja rada - jeśli chcecie upiec chleb taki jak ten czyli foremki ciasto musi być dość zwarte żeby nie rozpłynęło się po przełożeniu na podkładkę. Jak już pisałam ciasto chlebowe można wzbogacać różnymi dodatkami. Pamiętacie chleb z suszonymi grzybami ? Jest pyszny i bardzo pachnący, spróbujcie sami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Jak zrobić zakwas chlebowy? Zakwas chlebowy żytni 164

Piekę własny, domowy chleb już od jakiegoś czasu. Może nie od wielu długich lat, ale ładnych kilka bochenków za mną. Przeważnie piekę właśnie chleb na zakwasie czyli na tzw. dzikich drożdżach. Zrobienie takiego zakwasu chlebowego wcale nie jest trudne. Rzekłabym nawet, że zakwas robi się sam co postaram się Wam dzisiaj opisać. I jeszcze tylko jedna ważna uwaga. Nie chcę(...)się nadmiernie wymądrzać bo mimo, że piekę swoje własne, całkiem udane, bochenki to nie uważam się za specjalistkę w tym temacie i ciągle się uczę sztuki pieczenia chleba. Podzielę się z Wami po prostu tym co wiem i co sprawdziłam. Zanim zrobiłam swój pierwszy, samodzielny zakwas zaczynałam od pieczenia na dobrym, wieloletnim zakwasie, którego kawałek dostałam od koleżanki. Początkowo

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania