chleb - 25827 przepisów (strona:172/1722)

Chleb na owsiance 157

się skończyły, czas urlopów tak jakby też ...więc też przyszła w końcu pora na wspólne Wypiekanie na śniadanie ..no i wspólnie z innymi blogerkami  w ten weekend pieczemy chleb na owsiance, przepis na chleb pochodzi z bloga Agnieszki .Chlebek jest bardzo prosty do zrobienia, a efekt jak widać..pyszny...ja robiłam prawie wszystko wg przepisu..ale zamiast do keksówek(...)ciasto przełożyłam do tortownicy..ale to nie ważne jaki był kształt chleba, ważne ,że chleb był smaczny. Chleb na owsiance razem ze mną piekły : 2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x 20 cm [ u mnie tortownica] Składniki: 500 g białej mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant [ 20 g świeżych] Owsianka: 150 g drobnych płatków owsianych

Moje domowe kucharzenie
Domowy chleb 140

Domowy , to znaczy pieczony własnoręcznie. Taki chleb piekę już od dwudziestu lat. i nie wyobrażam sobie kupowanego na domowym stole. Używam drożdży a nie zakwasu ,ponieważ moja rodzina nie lubi kwaskowatego posmaku zakwasu. Poza tym nie lubie bałaganu jaki tworzy się przy zarabianiu rozczynu(...)jest mój chleb Składniki 1kg mąki 650 lub 700 lub 750 700 ml wody 1/3 część drożdży z kostki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka płaska soli Wykonanie Do miski wsypuje mąkę , robię dołek na środku . Połowę wody ( ciepłej ) wlewam do garnuszka i dodaję cukier i drożdże . To trzeba wymieszać i wlać do mąki , konkretnie w dołek i posypać mąką

Eli Gotowanie
Chleb czosnkowy z bazylią i oregano. 182

Bardzo polubiłam pieczenie chleba i bułek. Tym razem jest chleb czosnkowy z bazylią i oregano. Składniki: 6g suszonych drożdży, 8g cukru, 150ml lekko ciepłej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, łyżka bazylii, łyżka oregano, 6 ząbków wyciśniętego czosnku. Przygotowanie: Drożdże z cukrem i solą wymieszać z połową ilości wody podanej w przepisie. W misce przygotować mąkę, odgarnąć(...)pieczenia (ja tym razem wyłożyłam na blaszkę silikon i na nim piekłam. Także jak ktoś ma taki, to polecam na nim piec, gdyż oszczędza odrywanie później papieru od chleba, który niestety się przykleja). Uformować kształt chleba, lekko oprószyć mąką i naciąć w trzech miejscach. Przykryć ponownie ściereczką i odłożyć na 50min. Po tym czasie włożyć do rozgrzanego piekarnika

W kuchni u Moniki
Chleb pszenno-żytni z maślanką 170

Delikatny w smaku, pyszny chleb maślankowy Dziś propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie.  Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko :) Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia . Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH): 300g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 100g mąki żytniej(...)łyżki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 2 łyżeczki soli - płaskie 2 łyżki oliwy masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy maślanka - do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić do wyrośnięcia

Grunt to przepis!
Chleb żytni codzienny 137

wpisie pokazałam Wam jak przygotować zakwas krok po kroku i jak upiec z niego pierwszy chleb żytni. Teraz przyszedł czas na upieczenie chleba z zakwasu odłożonego do lodówki. To do dzieła:) Rozmnożenie zakwasu: 60 g zakwasu (tego odłożonego z poprzedniego pieczenia) 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury(...)przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej typ 720 lub 960 (takiej użyłam) 700 ml ciepłej wody 20 g soli (2 łyżeczki) pestki

Moja Galeria Smaku
Chleb wiejski z sokiem warzywnym (z automatu) 175

Bardzo często piekę ten chlebek - jest smaczny, mięciutki, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z książki "Domowy Chleb" Yvana Cadiou. Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 120 ml soku z warzyw (użyłam soku warzywnego Fortuna) 100 ml wody łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki drożdży piekarskich (instant) łyżka cukru łyżeczka soli Przygotowanie: Do formy(...)pieczenia wlać wodę, sok warzywny i oliwę, wsypać sól i cukier. Dodać paprykę, mąkę, a następnie drożdże, tak, aby nie zetknęły się z solą. Wybrać program: chleb zwykły, ok. 500 g chleba (mam automat Moulinex home bread XXL OW 5003, wybieram program 1. - chleb podstawowy, zmniejszam gramaturę chleba na 750 g). Gdy automat zakończy pracę wyjąć chleb z formy

Domowa Cookierenka Agi
Chleb typu Graham z automatu i nie tylko 206

unoszący się po domu zapach pieczonego chleba:) Uwielbiam ten chleb i jestem przekonana, że Wam też zasmakuje. Składniki: 450 ml wody 2,5 łyżeczki miodu 300 g mąki pszennej typ 405 (ja daję zwykłą 480) 400 g mąki pszennej typ 1850 2,5 łyżeczki zakwasu do chleba w proszku 2,5 łyżeczki soli 1 i 3/4 łyżeczki drożdży instant ewentualnie(...)wodę o temp. pokojowej, następnie miód. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki, zakwas i sól. Mieszankę wsypać na wodę. Na środek mieszanki wsypać drożdże. Ustawić program "Razowy" lub "Chleb pełnoziarnisty", wybrać gramaturę chleba - duży (1 kg). Po sygnale dodać pestki dyni lub słonecznika. Gdy automat zakończy pracę wyjąć chleb z formy i położyć na metalowej kratce, aby wystygł. Źródło

Domowa Cookierenka Agi
Super szybki chleb bez drożdży 119

Postanowiłem zrobić dość nietypowy chleb. Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami. Co prawda nie byłem do tego pomysłu tak od razu przekonany. W sumie przecież wiadomo, że jak chleb to i drożdże (ewentualnie zakwas). Ale... Ale... Pomyślałem, że trzeba coś nowego spróbować, w końcu albo(...)jest jakieś ale... Po pierwsze chlebek ma nietypowy zapach. Znaczy się, nie czuć w nim drożdży tylko taki jakiś nieznany mi dotąd zapach. Podejrzewam, że to soda. Po drugie: chleb jest dość zbity. Nie taki puszysty jak chleby drożdżowe. Ale ma jedną mega zaletę! W ogóle nie musi wyrastać! Wyrabia się go (i to krócej niż zwykły chleb), przekłada

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy z kawą na ziemniakach 80

Potrzebuję inspiracji, potrzebuję inspiracji... Tyle już tych chlebów zrobiłem, że coraz trudniej ogarnąć mi jakiś nowy. I tak szukałem i szukałem i wpadłem na bloga Blogotowanie z pasją . A tam właśnie ów chleb z ziemniakami znalazłem. Formułę mocno zmodyfikowałem i mam nowy przepis :) Do tego stopnia pozmieniałem, że wymyśliłem wszystko od nowa, ale faktem jest, że zainspirowałem się właśnie(...)przekładamy do foremki. Jeśli mamy taką, w której ciasto przywiera to wykładamy ją papierem do pieczenia. I znów odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, tym razem na 45 minut. Chleb ładnie wyrośnie. Tuż przed wsadzeniem chleba do piekarnika spryskujemy go oliwą. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy chleb przez 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy chleb

Marder&Marder Manufacture
Chleb z płatkami gryczanymi i żurawiną 77

nocnymi wyjściami to ja już naprawdę nie nadążam. Ale mam chociaż wtedy czas dla siebie. Tak jak dzisiaj właśnie :) Wyspałem się porządnie, całe mieszkanie posprzątałem, podłogi pomyłem, obiad zrobiłem, chleb upiekłem, film obejrzałem (polecam Ładunek 200 - ale to raczej dla miłośników twardego, bezlitosnego rosyjskiego kina), a teraz siedzę sobie z piwem i chipsami i piszę dla was przepis(...)napiszę to pewnie kolejny film odpalę, w końcu piwa i chipsów ci u mnie dostatek :) Chleb z żurawiną chodził za mną naprawdę już od dawna. Problemem było to, że od jakiegoś dłuższego czasu kompletnie nie ruszałem się z domu. Tylko raz na dwa tygodnie na uczelnię wychodziłem. I to wszystko. I nie miałem gdzie upolować żurawiny. Ale w końcu zdobyłem

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny na zakwasie 111

kebabowe, może faktycznie jakoś pechowo trafiałem. Ale, ale... Trochę się chyba oddalam od tematu. Właściwie to go nawet jeszcze nie zacząłem. Otóż zjadłem śniadanie i odkryłem, że na kolację chleba nie ma już. A kolacja rzecz ważna. Znaczy się tak samo ważna jak śniadanie, obiad i kilka innych posiłków, które spożywam w trakcie dnia :) Zatem zrobiłem przerwę(...)bardzo potrafiłem znaleźć zastosowanie dla tego specyfiku. Oczywiście mógłbym po prostu zrobić panettone, ale uznałem, że to za proste rozwiązanie :) I teraz właśnie pomyślałem, że idealnie nada się do chleba, który chcę zrobić. I już na etapie wyrabiania ciasta okazało się, że pomysł miałem doskonały. Bo zwykle jak ciasto wyrabiam to ma ono taki po prostu zapach, hmmm

Marder&Marder Manufacture
Chleb żytni 80

zrobić trzeba było od razu. Czyli zakwas zamiast drożdży. I w końcu po dość dobrych bułkach mam bardzo dobry chlebek. A prawda jest taka, że zrobiłem ten chleb właściwie kierowany pewnym pomysłem. Znaczy się pewnie tak czy siak bym zrobił, ale ten pomysł przyspieszył cały proces. Bowiem planuję jakoś bardzo niedługo zrobić kwas chlebowy. Taki słodkawy napój. Jeśli nie słyszeliście(...)nigdy o nim to zdecydowanie musicie nadrobić zaległości, naprawdę jest rewelacyjny! A jednym z głównych składników jest właśnie chleb żytni. Muszę zatem poczekać aż porządnie się zeschnie (znaczy się nie cały, kawałek tylko) i będę się brał za kwas chlebowy. Mógłbym oczywiście kupić chleb żytni, ale kierując się tą metodą to równie dobrze mógłbym kwas chlebowy kupić. A przecież

Marder&Marder Manufacture
Chleb graham 134

dzisiaj chleb z automatu od moje fanki-czytelniczki Grażyny :) Przesłała mi na blogowego maila przepis razem ze zdjęciem. Już jeden przepis od Grażyny mam na blogu, na bułki grahamki . Znaczy się widać miłośniczka mąki graham :) I Grażyna mówi: 240 g mąki pszennej graham typ 1850 260 g mąki pszennej typ 650 40 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1/2 szklanki(...)wody 50 ml oleju 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Drożdże skruszyć, zalać wodą i zasypać 2 łyżkami mąki. Poczekać aż trochę podrosną. Następnie dosypać pozostałe składniki, ustawić wagę chleba na około 750 g, stopień przyrumienia skórki wedle gustu i odpalić program podstawowy. I można wracać na Modę na Sukces, czy tam inny ulubione serial :) W mailu jeszcze Grażyna pisze

Marder&Marder Manufacture
Chleb owsiany z automatu 160

Więc taaak, nooo... Kilka miesięcy temu napisał do mnie Wiesiek, podsyłając mi swój przepis na chleb z automatu. Więc chciałbym bardzo cię Wieśku przeprosić, że dopiero teraz go publikuję. Ale wiesz... Czasu brak trochę... :) No ale co się odwlecze, to coś tam, czy co ma wisieć to też coś tam, czy jakoś takoś... Zatem żeby nie przedłużać zacytuję słowa Wieśka(...)pół roku temu kupiłem automat do pieczenia chleba, upiekłem ich już chyba z ...dziesiąt. Często korzystam z Twoich przepisów, ale nie tylko. Ostatnio zaciekawił mnie przepis Tosi ( http://smakowitychleb.pl/chleb-owsiany-z-automatu/ ). Ale zrobiłem go trochę inaczej. Korzystam z gotowych mieszanek do chleba, kupowanych w Auchan, np. Chleb Omega 3 firmy EKOVITA SP. Z O.O. (Wypieki z Wamii i Mazur). Oto składniki

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z oliwkami i estragonem 71

Kolejny chleb z ostatniego niedzielnego wypieku. Kolejny chleb obiecany teściowej ;) Pamiętajcie: każda obietnica, którą złożycie musi zostać spełniona. Ja dwa lata temu obiecałem upiec teściowej chleb z pomidorami i chleb z oliwkami i w końcu mnie to dopadło, wstałem o 5 rano i muszę to zrobić, bo teściowa przyjeżdża. Więc najlepiej nic nigdy nikomu nie obiecujcie ;) Przepis właściwie wygląda prawie(...)już zależy jaką metodę preferujemy. Prószymy lekko mąką i ponownie zostawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (aż mniej więcej podwoi swoją objętość). Nacinamy ostrym nożem wierzch chlebów ukośnie w kilku miejscach i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Po prostu obserwujmy jak nam się chleb rumieni. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture