Kolejny przepis z chlebowej biblii, czyli z książki "Chleb" Jeffreya Hamelmana. Podaje on w niej dwa przepisy na chleb z Vermont. Jeden jest całkowicie pszenny, drugi z dodatkiem mąki żytniej. Mimo niezbyt dużemu dodatkowi mąki żytniej smak tego chleba jest zupełnie inny niż z samej pszennej ( który robiliśmy niedawno ). Zresztą Hamelman też o tym mówi i rozdziela te przepisy(...)używa zakwasu pszennego. To dla niego podstawowy zakwas. Zupełnie inaczej niż w Polsce, gdzie podstawowym zakwasem jest żytni. Dlatego też, z ciekawości, w niedługim czasie zrobimy oba te chleby jeszcze raz, tym razem na zakwasie żytnim. I jesteśmy przekonani, że każdy z nich będzie miał inny smak i nieco inny wygląd. Dlatego postanowiliśmy z każdego zrobić osobny przepis. Mamy
Marder&Marder ManufactureSmak upieczonego domowego chleba na zakwasie jest niepowtarzalny. Najbardziej popularny jest zakwas z mąki żytniej. Najważniejsze aby stosunek mąki do wody był 1:1. Dodatek ulubionych ziaren zapewni mu niepowtarzalny smak. Wyszedł lepki, puszysty i wilgotny. Polecam! Przepis na zakwas: 1/4 szklanki mąki żytniej 1/4 szklanki wody przegotowanej Wymieszać w słoiku litrowym. Odstawić w ciepłe miejsce. Wieczorem(...)Trzeci i czwarty dzień:Rano zamieszać zakwas i dodać po 1/4 szklanki mąki i wody. Piątego dnia mając już najważniejszy składnik czyli zakwas, można zabrać się za wypiekanie chleba. Składniki: Cały aktywny zakwas 1 kg. mąki żytniej 0,5 kg. mąki pszennej chlebowej Można użyć innych mąk np. orkiszowej, po pół kilograma na każdą. 4-5 łyżeczek soli
potrawyregionalnezwinąć wzdłuż dłuższego boku. Następnie przekroić na środku wzdłuż (przecinać ok. 4 cm od górnej części) i spleść je razem tak, by nacięcie z nadzieniem pozostawało na górze. Przełożyć chleb do keksówki o wymiarach 10x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Posypać orzeszkami nerkowca i przykryć folią. Odstawić do wyrastania na ok. godzinę, w ciepłym(...)miejscu. Piekarnik nagrzać do 175°C. Wstawić chleb i piec 35-40 minut, do czasu zrumienienia. Przez ostatnie 10 - 15 minut przykryć folią aluminiową, by nie spalić orzeszków. Studzić na kratce
Przepisy na domowy ser i chlebPamiętam pewien smak z dzieciństwa. Ciemny chleb z błyszczącą skórką, karmelowy w smaku i zapachu poprzetykany oczkami rodzynek... Chlebek turecki chyba się nazywał. Kiedy zobaczyłam ten chleb na blogu White Plate nie mogłam oderwać od niego wzroku. Wyobraziłam sobie jak pachnie i smakuje... Niestety z racji braku melasy musiałam przepis schować do zakładek. Przypomniałam sobie o nim niedawno kiedy melasa(...)już była. Jest bardzo specyficzny w smaku ale taki jak lubię najbardziej. Wilgotny, mięciutki, pachnący. Mi smakował najbardziej z solonym masłem i z hummusem domowej roboty. Limpa, skandynawski chleb na melasie Dzień 1: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej Mieszamy składniki i odstawiamy na noc. Dzień 2: 600 g mąki pszennej
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo prosty, zdrowy i smaczny chleb o neutralnym smaku, pasującym do wszystkiego. Jest to chleb z mąki orkiszowej jasnej i żytniej jasnej na zakwasie. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg. Ciasto 280 g mąki orkiszowej jasnej 230 g mąki żytniej typ 720 200 g aktywnego zakwasu żytniego 325 g ciepłej wody
Przepisy na domowy ser i chlebchleb z suszonymi pomidorami Dodatek suszonych w słońcu pomidorów, do naszego chleba, nie tylko sprawi że jego smak będzie wyjątkowy. Taki pachnący latem bochenek, z pewnością poprawi każdemu nastrój i poprawi humor w te szare pochmurne dni. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego zakwasu 2 szklanki letniej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną razową i zwykłą, posiekane na płatki suszone pomidory, oliwę, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy
Miód i pieprzpodobno nie z każdej mąki będzie chleb postanowiłam to sprawdzić może nie jest idealny – ale dla mnie wyszedł super tak naprawdę użyłam tego co miałam w domu, bez żadnych dodatkowych zakupów Składniki: 20 g drożdży (piekarskich prasowanych), 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850, 200 g mąki pszennej wrocławska T500, 250 ml ciepłej przegotowanej wody, 1,5 łyżeczki soli(...)łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, czarnuszka do posypania chleba, Przygotowania; Drożdże rozpuścić z miodem i połączyć wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić ciasto – powinno być klejące. Oprószyć delikatnie mąką i przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Ciastko powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem
rozgotowanaUdało mi się!!! W ostatniej chwili przypomniałam sobie o Styczniowej Piekarni czyli wspólnym wypieku, do którego zapraszała Amber. Chleb z burakami jest wyjątkowo ładny a na dodatek bardzo smaczny. Wilgotny i pełen bąbelków. Ja swój upiekłam na zakwasie i malutkim okruszku drożdży. A do upieczenia posłużył mi żeliwny gar. Chleb buraczany na zakwasie jeden duży bochenek: 370 g mąki(...)ciepłym miejscu. Koszyk do wyrastania wykładamy ściereczką i wysypujemy mąką. Przekładamy uformowany bochenek do koszyka i zostawiamy do wyrośnięcia. Trwa to od 2 do 6 godzin. Kiedy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzewamy piekarnik do 220 st. C, a pod kratkę, na której będzie się piekł wstawić naczynie z filiżanką wody. Ja Do piekarnika włożyłam gar z pokrywką
Dzieje kuchennej WiewióryChleb z mąki żytniej razowej, z niewielkim dodatkiem mąki pszennej. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg. Zaczyn 50 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 250 g letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 14-20 godz., w ciepłym(...)ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posmarować wodą. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godz. Nagrzać piekarnik do temp. 240oC. Piec 10 min. w temp. 240oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC
Przepisy na domowy ser i chlebChleb jest pyszny. Idealny dla tych, którzy nie mają akurat zakwasu, lub boją się jeszcze pieczenia chleba na zakwasie. Zawiera dużą ilość ziaren w tym siemienia lnianego, słonecznika i dyni. Oczywiście, możecie dodać np mak, sezam czy czarnuszkę a także kminek jeśli lubicie. Jeśli szukacie zdrowszej wersji chleba pszennego, to na pewno ten przepis Was nie rozczaruje. Porcja składników(...)bochenek, pieczony w keksówce. Ziarenka w chlebie są wyraźnie wyczuwalne, a sam chlebek długo pozostaje świeży. Drukuj Chleb pszenny z płatkami owsianymi – górski w garnku Składniki 500 gr mąki pszennej chlebowej ( ja dałam pół na pół z razową) 1,5 szkl płatków owsianych górskich 5 dag drożdży po dużej garści siemienia lnianego, słonecznika i dyni. 1 łyżka miodu 1 łyżeczka
Mieszam w Garnkukrótkiej przerwie z głową pełną pomysłów, ale zanim na dobre rozkręcę się z gotowaniem i nowymi przepisami, zapraszam Was do mojej domowej piekarni, w której powstał prezentowany poniżej chleb z dodatkiem ziemniaków- pyszny, z chrupiącą skórką pod którą kryje się puszysty miękisz. Czytałam ostatnio trochę na temat kulinarnych trendów na 2016 rok. W poprzednich latach królowały dania serwowane w hipsterskich(...)siania naturalnego fermentu w postaci zakwasów i kiszonek. Nie wiem jak Wam, ale mi ta perspektywa bardzo się podoba! Zaczynam więc Nowy Rok przepisem na bardzo łatwy w przygotowaniu chleb. Tym razem na drożdżach, bo mój zakwas niestety nie przetrwał mojej długiej nieobecności w domu:( , ale nowy już się robi (przepis) i za kilka dni wracam
Smakowity Blog KulinarnySmaczny chleb pszenny, o dosyć neutralnym smaku - taki chleb, pasujący do wszystkiego. Łatwy do wykonania, bardzo dobrze wyrasta dzięki dodatkowi drożdży. Zaczyn 3 łyżki zakwasu żytniego razowego (z mąki typu 2000) 1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu
Przepisy na domowy ser i chlebWyobraźcie sobie zapach chleba kiedy przechodzicie obok piekarni. Ja pamiętam, co prawda dawno to było. W podstawówce jeździłam do siostry ciotecznej na wieś, a tam piekarnia. Pamiętam jak biegałyśmy po polach z kromką świeżego chleba z masłem. To były czasy. A teraz niestety w sklepach są produkty chlebopodobne, bo nie da się tego inaczej ująć. Dlatego piekę chleby w domu(...)Teraz wyobraźcie sobie zapach świeżo upieczonego pieczywa w Waszym domu. Zapach jest niesamowity, a jeszcze większa satysfakcja, że jest to Wasze dzieło. Uwielbiam chleby na zakwasie – palce lizać. Pomysł na ten chleb znalazłam na blogu weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com – autorstwa Badylarki Domatorki. Mój przepis nieco zmodyfikowany, ale równie smaczny. Pracochłonny, bo wymaga nakładu pracy, ale nie ma co się zniechęcać. Zaskoczy
Niebieski kubek z kawazobaczyłam na internecie przepisy tego rodzaju pieczywa wydało mi się to dziwne ....jak chleb z ziemniakami ?? przecież to nie wyjdzie... :) a jednak...i to jeszcze jak :) środek jest mięsisty , pulchny i pachnący szynką , która daje słonawy posmak :) Z tej porcji wyjdą dwa chleby lub jeden chleb i 3- 4 bułki. Składniki : - 450 g mąki pszennej(...)dodawać jak najmniej mąki , ja zagniatałam silikonową łopatką do krojenia ciast drożdżowych :) 1/3 ciasta odkładamy na bułki i z reszty formujemy prostokąt o długości foremki na chleb ,układamy plastry szynki i składamy jeden bok do środka i drugi bok tak samo ( jak widać na zdjęciu ) Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto złożeniem
Wypieki ReneKolejna wersja naszego ulubionego chleba , tym razem w wersji z mąką gryczaną. Składniki na dwie duże keksówki o wymiarach 26 cm x 10 cm h=7 cm 300 gr mąki pszennej (np. tortowej lub chlebowej) 150 gr mąki gryczanej 150 gr mąki żytniej typ 720 400 gr mąki pszennej razowej (typ 2000) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego(...)wolnych obrotach miksera. Dodać miód, zaczyn. Mieszać do momentu aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Do słoika odłożyć około 200 gr wyrobionego ciasta. Będzie to baza pod następny chleb zwana zaczynem. Zaczyn potrafi zwiększyć swoją objętość (nawet będąc w lodówce), lepiej więc przechowywać go w litrowym słoiku. Zaczyn należy przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu 10 dni. Resztę ciasta
moj przepis na