chleb - 25827 przepisów (strona:177/1722)

Hiszpańska kanapka Bocadillos 26

smakują i zaspokajają głód. Hiszpańska kanapka Bocadillos Jesteś głodny mój drogi czytelniku — podglądaczu? Początki bocadillos sięgają czasów, gdy Hiszpania była jeszcze częścią Imperium Rzymskiego. Wtedy to popularne było spożywanie chleba z różnymi dodatkami jako pożywnego posiłku. Jednak prawdziwe rozkwicie bocadillos nastąpiło w XIX wieku, gdy stały się popularne wśród robotników podróżników i ludzi, którzy potrzebowali pożywienia na szybko. Wraz(...)numer 7 jest najlepszy 🙂 1. Bocadillo de Jamón Serrano: To jedna z najbardziej klasycznych i popularnych kanapek w Hiszpanii. Składa się z cienko pokrojonej szynki serrano i świeżego chleba. 2. Bocadillo de Calamares: Ta kanapka jest popularna zwłaszcza w Madrycie. Owoce morza takie jak kalmary są smażone i podawane na chrupiącym chlebie często z sosem aioli. 3. Bocadillo de Tortilla

RafalCook
Pieczony boczek, karkówka, polędwica, szynka 32

 SUROWIEC  -boczek -karkówka -polędwica -szynka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 16 g/kg -zioła i przyprawy do smaku -siatka wędzarnicza lub sznurek -termometr

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa wieprzowo-kacza 23

 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  Rozdrabnianie było na maszynce nr.8 -boczek 0,6 kg /8 mm -słonina 0,6 kg/8 mm -pachwina 0,9 kg/8 mm

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka z indyka pieczona z dzikim koprem włoskim 33

Dodatek dzikiego kopru włoskiego powoduje, że mięso jest bardzo aromatyczne, ponieważ koper ma delikatnie anyżowy smak. Taki koper dodaje się między innymi do przyprawy 5 smaków

Bułka z Chlebem
Ogórki w zalewie curry do słoików 35

Pyszne, chrupiące ogórki, doskonałe do obiadu, do grilla, jako dodatek do sałatek... Z przepisu wychodzi ok. 7 słoików 750 g Co potrzeba: 2 kg ogórków średniej

Bułka z Chlebem
Ciasto „wszystkich okazji” 31

  Ciasto powstało z pomysłu mojej córki, która miała je upiec na imieniny, na urodziny, na rocznicę, na inne imieniny, na inne urodziny, aż w końcu

Bułka z Chlebem
Pstrąg tęczowy łososiowy smażony w panierce 46

Pstrąg jest pyszną i bardzo delikatną rybą. Tym razem posypałam go żółtą czubrycą, ponieważ w swoim składzie ma sok z cytryny. Smażony w ten sposób wychodzi

Bułka z Chlebem
Konserwa Tyrolska 53

  Konserwę tyrolską wykonałem opierając się na przepisie z Centrali  Przemysłu Mięsnego szyfr 423 z 19.10.1960 roku. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  Mięso mielone było na

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Przecier z czarnej porzeczki 48

 Jeśli tylko macie czarną porzeczkę koniecznie zróbcie taki przecier. Może być pysznym dodatkiem do lodów, deserów, można go dodać do wody, do sosów na zimno

Bułka z Chlebem
Surówka z sałaty lodowej z pomidorem, papryką, czosnkiem i pietruszką 27

Bardzo smaczna i bardzo prosta do zrobienia surówka, doskonała do obiadu Co potrzeba: 1/2 sałaty lodowej, 2 średnie pomidory, 1/2 czerwonej, mięsistej papryki, 2 duże ząbki

Bułka z Chlebem
Karkówka wieprzowa duszona w młodej kapuście z pieczarkami i cukinią 44

Karkówka i młoda kapusta to duet doskonały, a w połączeniu z pieczarkami i innymi warzywami jest wręcz daniem królewskim Co potrzeba: 4 duże plastry karkówki, 500

Bułka z Chlebem
Kiełbasa podkarpacko-podlaska 53

 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Mielenie odbywało się na maszynce nr.8 -boczek 50% /8mm -łopatka 50% /10mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona nie jodowana 17g/kg -czosnek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sałata ze śmietaną z ogórkiem, koperkiem i liśćmi czosnku 32

Na wiosnę wszystko smakuje lepiej, sałata, młode gruntowe ogórki, młode liście czosnku, które są doskonałym dodatkiem do sałatek, młody aromatyczny koperek   Co potrzeba: 1 szt

Bułka z Chlebem
Mielonka blok mięsny 36

  SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -1 kg mięso z golonki razem z tłustym / 5mm -2 kg szynka /5mm -2 kg boczek bez skóry/5mm Mielenie mięsa maszynka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Babeczki cydrowe z borówkami i mąką kukurydzianą 35

Z podanego przepisu wychodzi 16-17 bardzo delikatnych i wilgotnych babeczek Co potrzeba: 1/2 szklanki cydru, 3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego, 1 szklanka mąki pszennej

Bułka z Chlebem