Amber zaprosiła mnie do Styczniowej Piekarni, do upieczenia pysznego chleba. Nie zastanawiałam się długo, ponieważ przepis wydał mi się prosty :) Ale jak to zwykle z wypiekami chleba bywa, łatwo o błąd. Oto moja odpowiedź :) STARTER – 150 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem(...)powinien dobrze wyrosnąć). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce. Moje uwagi : chleb po upieczeniu jak dla mnie był za suchy, ale może tylko mój :( wyrabiałam w misce tylko łyżką drewnianą, pomimo, że w przepisie podano by wyjąć je na stolnicę moje ciasto
Proste PotrawyJednym z tegorocznych prezentów świątecznych jest automat do wypieku chleba. Marzył mi się od dawna, zwłaszcza, że wszystkie opinie, jakie słyszałam na jego temat od znajomych były bardzo pochlebne. Jak na razie jestem zielona w użytkowaniu, chociaż chleb w maszynie piecze się podobno intuicyjnie - wszystko wymaga odrobimy wprawy :)) Mój pierwszy wypiek to jednak nie chleb, a drożdżowe ciasto(...)ludu pracującego jest rzeczą bardzo ważną :) Poza tym automat daje nad wiele różnych możliwości np. umożliwia zarobienie ciasta na pizzę, pierogi, makaron. W automacie możemy też wyrobić ciasto na chleb, który upieczemy tradycyjną metodą - w piekarniku. Wypróbowane przepisy będę sukcesywnie zamieszczała w nowej zakładce WYPIEKI Z AUTOMATU DO CHLEBA. A to już sprawca całego zamieszania :)) i efekt jego
Walijskie PichcenieWczoraj miałam wyjątkowo - jak na mnie - aktywny dzień w kuchni. Poza prezentowanymi wczoraj bajaderkami przygotowałam jeszcze kilka innych smakołyków. I chleb. Bardzo dawno nie piekłam już chleba - jakoś nie miałam kiedy. Zaletą tego jest z pewnością długość przygotowania - niecałe trzy godziny, i możemy cieszyć się świeżym pieczywem. Przepis znalazłam w Bag brød - książce, którą niedawno nabyłam drogą kupna, a której(...)opierałam się kilka miesięcy. Z racji tego, że nie piekę chleba i bułek zbyt często, wydawało mi się, że kolejna pozycja o tym traktująca jest mi absolutnie zbędna. I pewnie tak właśnie jest. Co nie zmienia faktu, że nie mogę się nią nacieszyć - piękne zdjęcia i proste przepisy naprawdę zachęcają do przygotowania jakiegoś pieczywa. Nie mam pojęcia, czy istnieje polskie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePieczywo. Świeżutkie, gorące, chrupiące... Na tyle co ukrojonej, jeszcze ciepłej kromce chleba, masełko. Czy może być coś lepszego? Wystarczy wejść do sklepu, przejść koło piekarni i co kusi najbardziej? Zapach pieczywa. I teraz wszyscy, którzy są na diecie bezglutenowej znają to uczucie, jakie się w takiej sytuacji pojawia. Ale, ale, koniec nerwów, bo mamy na to radę! Przepyszny (i mówimy(...)czystym sumieniem) chleb bezglutenowy, który powinien nosić z dumą nazwę "szybko znikający". Pojawiła się ostatnio prośba o przepis na chleb (swoją drogą bardzo nam miło, że się czytelnicy rozkręcają), więc... Czytelnik chce, Czytelnik ma! :) Temat bezglutenowego pieczywa rozpoczniemy od: BEZGLUTENOWEGO CHLEBA RAZOWEGO ! SKŁADNIKI: - 3/4 litra wody, - 400 g mąki MIX B (Schar) - 250 g mąki razowej bezglutenowej (Schar
Wypisz WymalujSUROWIEC -mój płat boczku po zdjęciu skóry i wyrównaniu krawędzi waga to 2,1 kg -mięso mielone z łopatki 0,5-0,6 kg PRZYPRAWY
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Ciasto francuskie jest fantastyczne w zaoszczędzeniu nam czasu na wyrabianiu ciasta, ponieważ jest gotowe do pieczenia. Wystarczy je wypełnić ulubionymi dodatkami i od razu upiec
Bułka z ChlebemSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 3,2 kg /8 mm -pachwina bez skóry 0,8 kg /8mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 16g/kg -pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -cienka słonina wp bez skóry PRZYPRAWY -MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona 25g/kg -pieprz biały 3g/kg -cebula suszona 7g/kg -czosnek ilość według uznania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Polędwica cygańska wołowa to bardzo delikatne i kruche mięso, które doskonale nadaje się do duszenia. Zrobiona według tego przepisu smakuje rewelacyjnie Co potrzeba: 900 g
Bułka z ChlebemChleb ten upiekłam na suszonym zakwasie. Zawsze staram się mieć zakwas suszony tak na wszelki wypadek. Jakiś czas temu reaktywowałam zakwas suchy, który miał 3 miesiące. https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2018/05/chleb-na-suszonym-zakwasie-z-patkami.html#more Teraz budziłam 7 miesięczny zakwas. Czas i sposób jego budzenia niemal identyczny z poprzednim. W tym momencie muszę ponownie zaznaczyć, że suszyłam zakwas aktywny z mąki żytniej razowej. Zdjęcie brudnopisu(...)Pszenny pełnoziarnisty z samopszy z dodatkiem mąki z zielonego groszku Do tego chleba można użyć zakwasu świeżego robiąc na nim ciasto zakwaszone. Czyli zaczyn na 12-14 godzin, dzień przed pieczeniem chleba. 1 łyżka zakwasu, może być żytni, 200g mąki pełnoziarnistej z samopszy, moja była bardzo drobno mielona, 200g ciepłej wody. Łączymy składniki misce, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym
Leśny ZakątekGruszki są idealne na nalewkę, pachnącą, słodką, nie bardzo mocną. W sam raz na babskie wieczory. Panom też polecam Co potrzeba: 3 kg gruszek, 1 kg
Bułka z ChlebemUwielbiam zbierać grzyby i wcale nie są to małe ilości. Mówią, że od nadmiaru głowa nie boli, ale czasami nie wiem, co z nimi zrobić
Bułka z Chlebem