chleb - 25827 przepisów (strona:182/1722)

Karkówka konserwowa mielona /wersja 2 82

 SUROWIEC-ROZDRABNIANIE  Rozdrabniałem na maszynce nr.8  -karkówka /  szarpak dwu oczkowy PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 16 g/kg -pieprz kolorowy 3 g/kg (grubo

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zakwas żytni na domowy chleb 37

Dziś przepis na zakwas żytni – bazę do pieczenia domowego chleba. Ostatnio postanowiłam powrócić do pieczenia domowego chleba. Nie wiem, w którym momencie i dlaczego zdecydowałam ponownie wyhodować sobie świeży zakwas i upiec na nim swój chleb. Czasem tak mam. Pod wpływem chwili kupuję kilka rodzajów mąk i robię zakwas. Tym razem nastawiłam aż dwa rodzaje: żytni i orkiszowy. Połowę(...)niespodziewanie urósł. I w ten sposób wynaleziono zakwas. ..” Zakwas wynaleziono rzeczywiście w Egipcie p.n.e., powstaje on z mieszanki mąki z wodą oraz potrzebuje do swojego rozwoju dużo ciepła. Chleb żytni na zakwasie z mojego przepisu – receptura TUTAJ Chleb graham na zakwasie orkiszowym – receptura TUTAJ Artykuł Zakwas żytni na domowy chleb pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Tuszonka ze ścinek wp (tzw-mięso gulaszowe). 102

  SUROWIEC - ścinki wp (tzw-mięso gulaszowe). - skórki wp 50 g /kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 16 g/kg -cebula suszona 3 g/kg -pieprz czarny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa smarowna - tłusta 81

 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE NA MASZYNCE 8 -boczek 50%   fi 16mm -podgardle wieprzowe (przerośnięte) 50% fi 8-10 mm PRZYPRAWY - pieprz czarny 4 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Barszcz czerwony według Ewy Wachowicz 69

samodzielnie według poniższego) Zakwas buraczany 3 L przegotowanej, letniej wody 1 główka czosnku 1 kg czerwonych buraków 1 łyżeczka kminku 1 kawałek korzenia chrzanu 3 łyżeczki soli 1 kromka chleba razowego lub żytniego 1 szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Płuczemy i moczymy grzyby. Później grzyby wraz z wodą i oczyszczone warzywa zalewamy chłodną wodą, zagotowujemy. Dorzucamy ziarna ziela(...)Możemy go jeszcze raz przecedzić. Zakwas buraczany Oczyszczamy buraki i kroimy je w plasterki, przekładamy do słoja lub glinianego naczynia. Wrzucamy do nich obrany chrzan, przekrojone ząbki czosnku, kromkę chleba oraz kminek. Wodę łączymy z cukrem, solą i zalewamy nią buraki. Wszystko musimy obciążyć (np. talerzem i kamieniem) w taki sposób, aby warzywa były w pełni przykryte płynem. Zakwas powinniśmy

ProstePesto.pl