SUROWIEC -łopatka bez klasyfikacji -słonina bez skóry cienka 1-2 cm - skórki wp 40-50 g /kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE DO TUSZONKI -peklosól 16 g/kg -pieprz czarny 1-2 g/kg -liść laurowy 0,5 g/kg lub jeden listek na wierzch puszki -pieprz ziołowy białowieski 1-2 g/kg -woda 50-60 ml /kg -cebula suszona 2 g/kg DO SŁONINY -sól nie jodowana 25 g/kg -czosnek świezy wyciśnięty przez praskę osobiście dałem jeden mały ząbek na puszkę czyli na pasek słoni... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.