chleb - 25827 przepisów (strona:179/1722)

Indyk z sercem 33

SUROWIEC -1kg pierś indyka -300 g serduszek kurczaka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18/kg -pieprz biały 2g/kg -gorczyca biała mielona 2g/kg -czosnek suszony płatek 2g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb na zakwasie żytni 100% z mąką z pestek awokado 53

Chleb żytni na zakwasie nie należy do tych pulchnych, ale jest o wiele zdrowszy i zawiera więcej składników prozdrowotnych, chociażby z powodu zawartego w nim kwasu mlekowego. Stopniowa fermentacja mąki nie pozwala eliminować kwasu foliowego, który jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury. Dlatego stopniowe prowadzenie / zakwaszanie mąki / nie pozwala na jego utratę. W gotowym pieczywie na zakwasie  kwasu foliowego(...)grupy B.  Najważniejsze jest jednak to, że w trakcie zakwaszania mąki następuje likwidacja różnego rodzaju składników szkodliwych  znajdujących się w mące np. różnego rodzaju toksyn. Pieczmy więc chleby na zakwasie, a jeśli z mąki żytniej to zakwaszajmy mąkę etapami. Możemy zakwaszać od 20% do 50% mąki użytej do danego wypieku. To tak dla orientacji dla tych, którzy dopiero

Leśny Zakątek
Kiełbasa wieprzowa SMACZNA 109

  SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  -szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm -boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
KIEŁBASA WIANKOWA -wieprzowo drobiowa 39

 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE   Mieliłem na maszynce nr.8  -szynka 1kg/ krojone w kostkę 1-2 cm -boczek bez skóry 1 kg/10 mm -indyk 1kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa drobiowa z piersi indyka i kurczaka z pomidorami 45

  SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  Rozdrabnianie było na maszynce nr.8 -1,5 kg pierś z indyka / szarpak dwu oczkowy -1 kg pierś z kurczaka/ szarpak dwu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka drobiowa z indyka i kurczaka 42

SUROWIEC I ROZDRABNINIE   -2,5 kg udziec z indyka / mielone maszynka nr.8 sitko 8mm -700 g pierś kurczaka / krojone w kostkę i paski  PRZYPRAWY

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina z pomidorem, czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim. 46

SUROWIEC I PRZYPRAWY -słonika cienka bez skóry -sól nie jodowana 25 g/kg -czosnek świeży 3 większe ząbki na kg -mieszanka przypraw pomidor, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Przepisy i opis produktów - zakupy w bee.pl 42

paczka ze sklepu internetowego bee.pl   Już następnego dnia przygotowałam na obiad kaszetkę Bonduelle. W kolejnym dniu na śniadanie jadłam granolę, a na obiad tortillę. W następny dzień upiekłam chleb, a na obiad przygotowałam potrawę z woka. Jednym słowem, w bardzo krótkim czasie zrealizowałam bardzo dużo przepisów i to nimi chcę się w tym poście podzielić. Chcę również napisać parę(...)misce mocy ;-) Poniżej znajdziecie przepisy na: Kawę zbożową z czekoladą i cynamonem; Tortillę z kurczakiem a'la kebab i sosem jogurtowym; Jogurt z granolą, morwą, truskawkami, bananem i cynamonem; Chleb orkiszowy; Kaszetkę z kurczakiem. Kawa zbożowa z czekoladą i cynamonem . Do jej przygotowania wykorzystałam kawę zbożową Inka Bio Klasyczna . Zimą pogoda nas nie rozpieszcza, więc sami musimy umilić sobie

Passions hobbies life
Reaktywacja suszonego zakwasu i chleb żytnio- orkiszowy 44

etap był również najdłuższy i trwał 23 godziny ale następne etapy już krócej i w sumie po 32 godzinach zakwas był gotowy aby zrobić na nim zaczyn do chleba. Czyli sama reaktywacja 3 etapowa trwała o 6,5 godziny krócej od tego zakwasu ponad rocznego. Reasumując: Suszony zakwas można przechowywać rok w moim przypadku 13 miesięcy. Oczywiście jest mowa(...)wysuszonym dobrym zakwasie aktywnym, na którym piekliśmy wcześniej chleby bez dodatku drożdży i nam bardzo smakowały:). Nie może być to zakwas młody np. 5 dniowy. Bakterie w takim zakwasie mogą być zbyt młode a tym samym nietrwałe w suchym zakwasie. Jednak przechowywanie suchego zakwasu nie musi być aż tak długie. Może to być okres wakacji, gorącego lata, gdzie nie chcemy

Leśny Zakątek
Chleb wiejski, żytnio-pszenny 50/50, trójfazowy na luźnym zaczynie (żurku) - wersja podstawowa 53

Chleb wiejski trójfazowy na luźnym zaczynie (żurku), mieszany żytnio-pszenny, 50% mąki żytniej (w tym 10% mąki żytniej pełnoziarnistej typu 2000) i 50% mąki pszennej typu 650. W tym wpisie wersja podstawowa tego chleba (z moimi niewielkimi zmianami) w oparciu o recepturę z książki: Technologia piekarstwa. Podręcznik dla technikum. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne; Warszawa 1988; Wydanie I. Proporcje na dosyć

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb piwny z miodem i rozmarynem. 36

Chleb, który zrobisz w 5 minut, bez wyrabiania i wyrastania, bez drożdży. Aromatyczny i pełen smaku. Świetnie będzie smakował ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Idealny do piwa. Smakować również będzie wybornie z wędlinami lub jako dodatek do deski serów. Składniki: 500 g maki pszennej typ 550 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 łyżki miodu 350 ml piwa(...)pieczenia, moja 24 cm x 14cm wylać połowę rozpuszczonego masła. Wyrobione ciasto przełożyć do foremki do pieczenia, dobrze wyrównać i polać pozostałym masłem. Wierzch ciasta można posypać rozmarynem. Chleb piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C około 50 minut, do suchego patyczka. Chleb przed podaniem wystudzić. Smacznego

Pani M - kuchnia smakowita
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem, szczypiorkiem i kukurydzą 50

 Co potrzeba: 1/2 małej kapusty pekińskiej, 2 pomidory, 1/2 długiego zielonego ogórka wężowego, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 1 łyżeczka soku

Bułka z Chlebem
Tostowe kanapki w jajku – z szynką i serem 41

prawda nie jadamy takich kanapek zbyt często, więc być może stąd to zamiłowanie do nich. Jak się pojawią jest to coś wyjątkowego;) Dla wszystkich którzy znają i lubią chleb w jajku wiadomo o co chodzi;) Tutaj jest po prostu wersja rozbudowana o dodatek szynki. Na chlebie tostowym wychodzi bardzo delikatnie. chleb tostowy kilka plasterków szynki kilka plasterków żółtego sera masło(...)klarowane 2-3 jajka sól, pieprz Jajka wybijamy na głęboki talerz. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie roztrzepujemy. Na kromce chleba tostowego układamy plasterek sera, szynki i ponownie plasterek sera. Przykrywamy je drugą kromką chleba. Przygotowujemy dowolną ilość kanapek. Całość zanurzamy w rozmąconych jajkach, moczymy z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Obsmażamy tostowe kanapki z obu stron

Smaki Na Talerzu