Dzisiaj znowu przepis na coś słodkiego. Ciasto Jakuba z jabłkami (nie mam pojęcia skąd ta nazwa XD) to połączenie kremu do karpatki, prażonych jabłek oraz pianki/bezy z kisielu. Wszystko to zamknięte pomiędzy kilkoma warstwami kruchego ciasta. Jest bardzo proste do przygotowania i można je dowolnie modyfikować używając różnych owoców Ciasto Jakuba z jabłkami Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej(...)cukier puder do oprószenia Wymiary formy 30 cm x 26 cm Uwaga! Przy rozdzielaniu żółtek od białek oddzielcie sobie po dwa białka do osobnych szklanek/miseczek. Ułatwi Wam to przygotowywanie ciasta na dalszym etapie, ponieważ musimy upiec 3 takie same ciasta, a jeśli ubijecie bezę od razu z 6 białek zanim upieczecie ostatnie ciasto beza opadnie i nie będzie po upieczeniu
PatiGotujeAleż dziś gorąco, aż nie chce się siedzieć w kuchni! Jednak parę dni temu zmajstrowałam takie oto pyszne ciasto drożdżowe. Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, na erytrolu i z mniejszą ilością masła. Drożdżowe uwielbiamy całą rodzinką, dlatego dość często pojawiają się na naszym stole. W tych ciastach świetne jest to, że możemy dodać wszelkie ulubione owoce, a zawsze wyjdzie ono pyszne(...)formę 37 x 21cm, czyli około 15-20 kawałków. Przy podziale na 15 kawałków, jeden to około 203kcal, B: 6,3g, T: 7,5g, W: 27,4g. Składniki na ciasto: – 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub mąki pszennej 650) – 250g mąki pszennej 650 – 220ml ciepłego mleka – 100g erytrolu – 60g miękkiego masła – 40g drożdży – 1 jajko – 1 żółtko – ½ łyżeczki cukru – szczypta soli
Be Fit Be Strongadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto krówka to bardzo smaczne i proste ciasto bez pieczenia z puszystym kremem i masą krówkową. Bazę do ciasta stanowią herbatniki, które pod wpływem masy miękną, dzięki czemu ciasto smakuje rewelacyjnie. Ciasto krówka w swoim składzie posiada najczęściej wykorzystywane do ciast składniki, które połączone ze sobą dają ciekawą kompozycję smakową. Puszysta masa z dodatkiem herbatników(...)masy krówkowej to prawdziwy raj dla podniebienia. Dekorację ciasta stanowią migdały, które nadają mu ciekawego smaku i chrupkości. Ciasto krówka bez pieczenia to idealny deser dla wszystkich miłośników słodkości, a także osób, które nie lubią piec. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy piekarnika, co jest jego ogromną zaletą. Ciasto krówka, nie dość, że świetnie smakuje, to dodatkowo jest
Przepiski.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto niedzielne to jedno z najsmaczniejszych ciast przekładanych kremem. Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste i wilgotne. Czemu nazywa się ciasto niedzielne? Ponieważ jest to najłatwiejsze i najszybsze ciasto, jakie znam, idealne do niedzielnej kawy. Ciasto niedzielne składa się z tradycyjnego biszkopta posmarowanego dżemem porzeczkowym i puszystej śmietany z dodatkiem serka mascarpone. Całość wykańczają migdały, które nie tylko(...)piękne wyglądają, ale dodają całemu ciastu cudownego smaku. Ciasto niedzielne robi się naprawdę szybko i nie ma opcji, aby komuś nie wyszło. To bardzo popularny i sprawdzony przepis, który w naszym domu gości bardzo często. Ciasto jest naprawdę smaczne i z pewnością posmakuje każdemu z Was. PRZEPIS NA CIASTO NIEDZIELNE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT 6 jajek 1 szklanka mąki
Przepiski.plMakowiec zawijany drożdżowa rolada makowa z bakaliami. Makowiec zawijany z ciasta drożdżowego, znany też jako drożdżowa rolada makowa wcale nie jest trudny do zrobienia. Był jednym z pierwszych ciast drożdżowych, jakie upiekłam. A to oznacza, że taki pyszny tradycyjny makowiec może upiec każdy. Ten prosty przepis na makowiec na święta jest niezawodny i wielokrotnie sprawdzony. Sprawia, że domowy makowiec zawsze(...)ponieważ zbyt wysoka temperatura (powyżej 36 stopni) zabija drożdże. 3. Wlej wystudzoną miksturę do mąki, dodaj rozbełtane jajka i żółtko, olejek migdałowy i wyrabiaj za pomocą haka do ciasta przez około 10 minut. Powinnaś otrzymać gładkie, miękkie elastyczne ciasto. 4. Przykryj misę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Powinno
Cztery FajeryCiasto kakaowe typu murzynek, przełożone masą śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu z czekoladową polewą oraz kolorową posypką. Proste, pyszne i efektowne ciasto, które przyciąga uwagę, szczególnie dzieci. Mimo swoje prostoty jest naprawdę pyszne w smaku i znika w mgnieniu oka. Masa śmietanowa wykonana została ze śmietanki słodkiej 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18%, dzięki temu zyskała oryginalny smak(...)Jednak najważniejszą rolę odgrywają tu różno kolorowe galaretki w masie śmietanowej, które dają efekt mieniących się kryształków. Ciasto można także wykonać w mniej kalorycznej wersji zamieniając śmietany na jogurt naturalny, tak jak w tym przepisie ⇒ Galaretkowiec jogurtowy Składniki: C iasto: 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1/2 szklanki mleka
Kuchnia MagdaLenymojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny(...)przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe 21 x 31 cm: 400 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 125 ml mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny Ponadto: 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych
moj przepis namojprzepisna.pl | Mocno owocowe ciasto biszkoptowe Ciasto, które zrobiłam specjalnie dla mojego synka, bez mleka i produktów zawierających mleko, z małą ilością cukru, za to z dużą ilością owoców. Ciasto składa się z 4 warstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa. Ciasto(...)minutach miksowania, mikser ustawić na minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub ręką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 st.. Piec 10-15 min do suchego patyczka, u mnie trwało to 15 min. Wyjąć z piekarnika, z wysokości
moj przepis namojprzepisna.pl | Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) Tak to jest jak się zaczyna pieczenie ciasta z przeświadczeniem, że wszystkie składniki są, a jak już mąką przesiana, owoce umyte, okazuje się, że jednak nie wszystko jest. Tak było i w tym przypadku, miało być kokosowo-malinowe a wyszło orzechowo-jeżynowe :-). Ciasto jest bardzo fajne, smaczne, proste i niekłopotliwe. Myślę(...)zachwycicie się nim :). Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kuchnia Lidla . Składniki na dużą blachę 36 na 24 cm (u mnie 38 na 25 dlatego trochę niższe): Składniki na ciasto: 380 gr mąki pszennej 20 gr kakao 8 gr proszku do pieczenia 200 gr margaryny lub masła posiekanego w kostkę 6 żółtek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej
moj przepis nałyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól, śmietanę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić(...)ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania. Z początku ciasto bardzo się kleiło, a pod koniec wyrabiania już tylko troszeczkę kleiło się do rąk, nie dosypywałam mąki podczas wyrabiania*. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko
moj przepis namojprzepisna.pl | Ciasto marchewkowe z kremem serowym Przepis jest ze strony Moje Wypieki , starałam się nic nie zmieniać, aby jak najbardziej zbliżyć się od ideału, nie mogłam się jednak opanować i zmniejszyłam ilość cukru w cieście i w kremie. Efekt, mój mąż zachwycony, on lubi ciasta z kremem, dla mnie ciasto odrobinkę za suche, chyba następnym razem dam więcej marchewki. Składniki(...)wymieszać mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, następnie dodać marchewkę, ananasa i orzechy, wymieszać. Przelać do formy, ciasto rozłożyć na boki, zostawiając w środku wgłębienie, bo inaczej urośnie z górką. Piec 45 min, do suchego patyczka, w nagrzanym do 175 st. piekarniku. Wystudzić całkowicie w formie, nożykiem oddzielić
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny(...)przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe 21 x 31 cm: 400 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 125 ml mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny Ponadto: 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych
moj przepis namojprzepisna.pl | Mocno owocowe ciasto biszkoptowe Ciasto, które zrobiłam specjalnie dla mojego synka, bez mleka i produktów zawierających mleko, z małą ilością cukru, za to z dużą ilością owoców. Ciasto składa się z 4 warstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa. Ciasto(...)minutach miksowania, mikser ustawić na minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub ręką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 st.. Piec 10-15 min do suchego patyczka, u mnie trwało to 15 min. Wyjąć z piekarnika, z wysokości
moj przepis namojprzepisna.pl | Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) Tak to jest jak się zaczyna pieczenie ciasta z przeświadczeniem, że wszystkie składniki są, a jak już mąką przesiana, owoce umyte, okazuje się, że jednak nie wszystko jest. Tak było i w tym przypadku, miało być kokosowo-malinowe a wyszło orzechowo-jeżynowe :-). Ciasto jest bardzo fajne, smaczne, proste i niekłopotliwe. Myślę(...)zachwycicie się nim :). Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kuchnia Lidla . Składniki na dużą blachę 36 na 24 cm (u mnie 38 na 25 dlatego trochę niższe): Składniki na ciasto: 380 gr mąki pszennej 20 gr kakao 8 gr proszku do pieczenia 200 gr margaryny lub masła posiekanego w kostkę 6 żółtek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej
moj przepis na