ciasto - 160568 przepisów (strona:178/10705)

Oliwne ciasto czekoladowe 84

Czas czytania: 2 min Pewnego razu w Grecji usłyszałam, że tamtejsze gospodynie używają oliwy z oliwek do wypieku ciast. Powiem szczerze, że bardzo mnie to zaskoczyło, bo oliwę z oliwek do tej pory używałam tylko do dań wytrawnych, a tu taka niespodzianka! Jakiś czas temu, zanim dowiedziałam się o stosowaniu oliwy do wypieku ciast, natknęłam się na przepis(...)dodatkiem w jednej z książek Nigelli. Pomyślałam wtedy, ciasto z oliwą z oliwek?! Nie to chyba nie najlepszy pomysł. Teraz wróciłam do tego przepisu bez obaw, że coś będzie nie tak. Ciasto jest wyjątkowe, bo zawiera oliwę z oliwek, która powinna być bardzo dobrej jakości najlepiej z pierwszego tłoczenia. Z pierwszego tłoczenia i powinna być to łagodna w smaku oliwa

SprawdzonaKuchnia.pl
Biszkopt idealny 117

Czas czytania: 5 min Biszkopt idealny to z pozoru proste ciasto, a jednak często upieczenie dobrego, nieopadającego biszkoptu graniczy z cudem. Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta , no i oczywiście jest bardzo smaczny. Biszkopt idealny [feast_advanced_jump(...)porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto czekoladowo-bananowe 72

Czas czytania: 2 min Ciasto czekoladowo-bananowe można nazwać ciastem recyklingowym, bo wykorzystujemy do niego banany, których nikt już nie chce zjeść. Zapewne w większości domów banany zbyt miękkie i ciemne lądują w koszu, a to błąd! Poczerniała skórka i bardzo miękki, słodki środek to najlepsza bananowa baza do tego ciasta, nigdy więcej nie wyrzucajcie takich bananów ! Ciasto czekoladowo-bananowe(...)pewnego rodzaju murzynek czy też bardziej wyrośnięte brownie bez dodatku tłuszczu. Tak, tak to ciasto nie ma ani grama tłuszczu, a wilgoci nadają właśnie banany i odrobina musu jabłkowego ciasto jest naprawdę bardzo miękkie, wilgotne i wbrew pozorom nie starzeje się szybciej niż ciasta z zawartością tłuszczu. Ciasto może mieć zupełnie gładką strukturę i tutaj należy banany zmiksować blenderem

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto z rabarbarem i imbirem 75

wiosna! Wreszcie można korzystać z jej dobrodziejstw! W ogródku pojawił się nowalijki i rabarbar , a w sklepach są już całkiem smaczne truskawki. Po długiej zimie mogę cieszyć się smakiem ciast z ich dodatkiem. Na dzisiejszy deser przygotowałam bardzo proste ucierane ciasto z rabarbarem i imbirem no i oczywiście z truskawkami. Ciasto spodoba się zapewne wszystkim, którzy cenią sobie szybkie(...)łatwe przepisy na domowe wypieki. Ciasto ucierane bywa kapryśne! Jest na to sposób, jeśli składniki użyte do przygotowania ciasta będą miały temperaturę pokojową , to zapewniam Was, że ciasto będzie wspaniałe! Smak ciasta jest obłędny mocno imbirowy z kwaśną nutą rabarbaru i cudownym aromatem truskawek oraz dużą ilością chrupiącej i aromatycznej kruszonki . Zabierajcie się do przygotowania, a ja zasiadam z filiżanką

SprawdzonaKuchnia.pl
Äppelkaka 62

Czas czytania: 2 min Äppelkaka, czyli szwedzkie ciasto z jabłkami bardzo smaczne ciasto z nutą kardamonu. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne i świetnie smakuje z sosem waniliowym, lodami lub sosem owocowym na przykład malinowym. Spróbujcie koniecznie, bo poza tym, że jest dobre, to jest również bardzo łatwe, wystarczy połączyć składniki ciasta i pokroić jabłka. Na spód formy układamy krojone(...)jabłka, a na nie wylewamy ciasto, czynność tę powtarzamy, wierzch ciasta można posypać cukrem, który podczas pieczenia stworzy ciemną i delikatnie chrupiącą skórkę. Jakie jabłka wybrać do tego ciasta? Odpowiedź jest prosta, każde pasują i smakują wspaniale dodajcie takie, jakie macie i lubicie 🙂 Smacznego! Print Äppelkaka .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Proste ciasto ucierane dziś

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek kokosowo-malinowy 71

Czas czytania: 2 min Wielkanocne desery to różnego rodzaju baby drożdżowe , ucierane i piaskowe , serniki no i oczywiście mazurki . Dziś pieczemy mazurek kokosowo-malinowy na kruchym cieście. Mazurki to bardzo proste ciasta i mało wymagające, a jednocześnie bardzo smaczne. Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem mąki krupczatki, co sprawiło, że spód mazurka jest delikatny i bardzo kruchy. Krem jest banalnie prosty(...)przygotowany na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z wiórkami kokosowymi. Żeby całość nie była mdła, na spód kruchego ciasta dodałam dżem malinowy, który nadał lekko kwaskowego smaku. Oczywiście możecie użyć innego dżemu, tutaj panuje dowolność 🙂 Kruche ciasto możecie upiec kilka dni przed ostatecznym wykończeniem mazurka, po upieczeniu i wystudzeniu należy zawinąć kruchy spód w folię spożywczą i przechować

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek Matcha 104

Czas czytania: 2 min Mazurek Matcha to połączenie egzotyki i Polskiego tradycyjnego ciasta wypiekanego na Wielkanoc. Egzotycznym składnikiem jest zielona japońska herbata o pięknym kolorze i wyjątkowym smaku. Krem do tarty jest bardzo łatwy i błyskawiczny do przygotowania. Kremy na bazie serka mascarpone najlepiej zrobić na ostatnią chwilę świeży będzie najlepszy. Proszek herbaciany najłatwiej wymieszać z rozpuszczoną białą(...)sposób nie powstaną grudki. Następnie do serka mascarpone dodajemy przestudzoną czekoladę z herbatą, całość miksujemy, a na koniec dodajemy bitą śmietanę i krem jest już gotowy. Kruche ciasto można upiec na kilka dni przed podaniem, a po całkowitym wystudzeniu zawinąć w folię spożywczą i przechować w chłodnym i suchym miejscu do czasu wykończenia ciasta. Mazurek można udekorować truskawkami, które świetnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka z bezą 74

bezą Słyszeliście może, że szarlotka narodziła się we Francji, a ciekawe gdzie po raz pierwszy została upieczona szarlotka z bezą? Może w Polsce 🙂 Szarlotka jest dziś jednym z najpopularniejszych ciast na całym świecie. Chyba każde państwo ma swoją wersję tego pysznego ciasta. W naszym kraju jest to rzeczywiście jedno z najpopularniejszych ciast, w końcu Polska to królestwo jabłek! Na blogu(...)spróbowania tych szarlotek gorąco zachęcam. Dziś zapraszam na pyszną szarlotkę z bezą. Są to pachnące jabłka odpowiednio przyprawione cynamonem i gałką muszkatołową na bardzo delikatnym i cieniutkim kruchym cieście. Na wierzchu spoczywa gruba warstwa pysznej bezy , beza jest gruba o piankowej konsystencji z lekko przypieczonym chrupiącym wierzchem, pyszności. Pierwsza porcja szarlotki z bezą poszła u nas na jeden podwieczorek! Muszę

SprawdzonaKuchnia.pl
Truskawki pod kruszonką 124

cukru wanilii 🔪 Instrukcje Piekarnik  rozgrzać do temperatury  180 st C . z opcja termoobiegu. Do miski wsypać wszystkie s kładniki suche  na końcu dodać  masło , wymieszać ciasto przy pomocy widelca lub można do tego celu użyć malakser. Po zagnieceniu ciasta dodajemy  jogurt  i jeszcze raz wyrabiamy, powstanie dość klejące ciasto. Ciasto w misce odłożyć(...)ziemniaczaną , wymieszać do połączenia się składników. Do  formy  do tart o średnicy 28 cm wyłożyć przygotowane truskawki, na  wierzch  grubo rozłożyć przygotowaną  kruszonkę .  Ciasto na kruszonkę jest dość lepkie  i jeśli nie schodziło się zbyt mocno to trudno będzie je pokruszyć, ale można porozrywać i układać małe kawałki jeden obok drugiego. Ciasto wstawiamy

SprawdzonaKuchnia.pl
Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową 92

kostka biszkoptowa z pianką jeżynową i polewą z białej czekolady . Biszkopt pieczemy najlepiej w prostokątnej formie lub też kwadratowej. Taki kształt formy pozwala nam na ładne podzielenie gotowego już ciasta w zgrabne kostki. Biszkopt pięknie rośnie, więc z podanej ilości składników będziemy mieli bazę do przygotowania dwóch ciast . Jeden blat proponuję wykorzystać do dzisiejszego przepisu, a drugą część biszkoptu najlepiej(...)owoce trzeba wcześniej rozmrozić. Dzięki przetarciu przez sito pozbędziemy się małych pesteczek. Mus owocowy mieszamy z bitą śmietaną z dodatkiem żelatyny lub w przypadku wegetariańskiej wersji z agarem. Do ciasta zrobiłam prostą polewę z białej czekolady i śmietany, która świetnie pasuje do lekko kwaśnego musu owocowo-śmietanowego. Polewę można pominąć, a zamiast niej ciasto wykończyć np. galaretką owocową . Kostka biszkoptowa

SprawdzonaKuchnia.pl
Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami 96

Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami na oleju to pyszne ciasto, które nie wymaga wiele pracy i zawsze wychodzi, nawet największym amatorom. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne za sprawą truskawek i puszyste. Nie opada po upieczeniu. Jest idealne w latem, kiedy mamy pod dostatkiem różnych owoców, ale do jego przygotowania można również użyć owoców mrożonych. https://youtu.be/ARzK1SQjr2Q Składniki na ekspresowe ciasto(...)swoją objętość początkową. Następnie, cały czas miksując, cienką strużką wlewamy olej. Kiedy składniki się połączą, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wyłączamy robot kuchenny, około 2/3 ciasta odstawiamy, natomiast do 1/3 wsypujemy kakao i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż masa nabierze jednolitego brązowego koloru. Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia wykładamy 3-4 łyżki ciasta kakaowego, tworząc

e-PrzepisyKulinarne
Leniwe ciasto bez pieczenia z owocami (budyniowe, na herbatnikach) / Lazy No Bake Pudding Cake 395

Leniwe ciasto bez pieczenia z owocami (budyniowe, na herbatnikach) Leniwe ciasto bez pieczenia   to owocowe ciasto budyniowe z galaretką i herbatnikami . Jest bardzo proste w przygotowaniu, poradzą sobie z nim nawet początkujący w kuchni. Czy da się łatwiej przygotować ciasto warstwowe? Sprawdźcie na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Nasze ciasto na zimno z budyniem(...)herbatnikami możecie nazwać ciastem leniwej gospodyni - to deser bez miksera i pieczenia , z błyskawicznym przygotowaniem masy budyniowej. Nie trzeba tu ucierać masła z budyniem, obawiać się, czy krem budyniowy wyjdzie taki jak trzeba. Gorący budyń ugotowany z masłem zawsze się udaje. Leniwe ciasto bez pieczenia składa się z kilku warstw herbatników i masy budyniowej : bananowej i czekoladowej. Pomiędzy warstwami budyniu

Lekcje w kuchni
Ciasto rodzynkowiec 97

Pyszne ciasto rodzynkowiec to idealny deser na każdą okazję. Mocno czekoladowe ciasto przełożone delikatnym kremem i polane czekoladą z rodzynkami w alkoholu. Ciasto na pewno zadowoli smakoszy czekoladowych wypieków. Uwielbiam wszystkie ciasta i desery, które zawierają czekoladę. Ciasto rodzynkowiec jest umiarkowanie słodkie i mocno czekoladowe. Smak kremu przypomina nieco czekoladowe toffi, które jadłam w dzieciństwie. Ciasto dodatkowo zawiera rodzynki namoczone(...)alkoholu, które świetnie łączą się z czekoladą i podkreślają jej smak. Oczywiście wersja z alkoholem jest tylko dla dorosłych. Jeśli ciasto ma być jedzone przez dzieci, to rodzynki należy namoczyć w wodzie. Zaletą tego ciasta jest również to, że dobrze się kroi i przechowuje, nie tracąc prawie nic na smaku i wyglądzie. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 80 minut Forma

Kuchcik gotuje
KOPIEC SKRZATA 105

kopiec skrzata Przepis na rewelacyjne ciasto kopiec skrzata , z frużeliną truskawkową i kremem straciatella . Pokryte od góry pokruszonym zielonym ciastem, udekorowane truskawkami i listkami mięty. Ciasto te jest połączeniem przepisów na kopiec kreta i leśny mech , a   wędrówki po kuchni  były moją inspiracją na zrobienie tego ciasta. Jak wykonać kopiec skrzata pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania(...)Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KOPIEC SKRZATA S KŁADNIKI : Ciasto : mąka pszenna (380 g) jajka (3 duże) cukier (1 szkl.) proszek do pieczenia (3 łyżeczki) oliwa z oliwek (1 szkl.) szpinak świeży (220 g) - same listki bez łodyżek  Frużelina truskawkowa : truskawki świeże (350 g) cukier (2 łyżki) woda zimna

RITA food channel
Proste ciasto, placek z rabarbarem, bez miksera 74

Przepis na to proste ciasto z rabarbarem zawdzięczam sąsiadce Paulinie W ogóle to lubię bardzo dostawać od kogoś przepis do wypróbowania. To trochę tak, jakby ktoś wpuścił mnie do swojej kuchni Jeśli macie jakieś swoje sprawdzone przepisy, po które często sięgacie i chcecie się nimi podzielić, to z chęcią je przetestuję i wrzucę tutaj dla potomnych Wiosna to pora rabarbaru(...)tylko oczywiście. Ale na rabarbar czekamy w szczególności. Jako dziecko kochałam rabarbarowy kompot. Po poznaniu męża, doceniam ciasta z tymi kolorowymi łodygami. Dlatego w kwietniu i maju w naszej kuchni królują ciasta z rabarbarem, pod różnymi postaciami. Podaję przepis na ciasto podstawowy. To od was zależy, jak je wykończycie, czy kruszonką, czy lukrem czy cukrem pudrem. To idealny przepis

Mieszam w Garnku