Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego – deser bardzo prosty do przygotowania jeśli posłużymy się już gotowymi półproduktami. W wersji slow food sami możemy przygotować domową masę makową czy ciasto francuskie albo półfrancuskie . Sprawdzi się jako jadalna świąteczna dekoracja. Właśnie prostota i szybkość przygotowania to wielki walor tego ciasta, można zrobić je nawet kiedy jesteśmy bardzo zapracowani a chcemy(...)wnieść własnoręcznie przygotowany wkład w wigilię w pracy czy mikołajkową imprezę u dzieci w szkole ( z tym ciastem nawet starsze dzieci spokojnie sobie poradzą!) PRZEPIS CHOINKA MAKOWIEC Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki choinka makowiec z ciasta francuskiego: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 szklanka masy makowej 1 jajko cukier puder Jak zrobić choinka makowiec z ciasta francuskiego: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw
Dorota Smakujetakie ciasta, do których mam szczególny sentyment Zaliczyć do nich mogę klasyczną szarlotkę z przepisu ze starego zeszytu, przechowywanego w kuchennej szufladzie. Jest to też ciasto szczególne, bo było to pierwsze ciasto, które samodzielnie, kiedyś, w wieku 11-12 lat upiekłam w jedną z jesiennych sobót. Być może dlatego zapach tej szarlotki kojarzy mi się z moim dzieciństwem(...)smak jedzonego jeszcze na ciepło ciasta sprawia, że nadal przy pierwszym kęsie mam radość i ten błysk w oczach Szarlotka nie jest z pewnością ciastem fit ;p pomimo użycia dużej ilości jabłek, dodaniu jagód goji (dawniej były to rodzynki). Jej bazą jest kruche ciasto na maśle, śmietanie i białej mące. Oczywiście polecam modyfikację (i np. użycie mąki pełnoziarnistej, cukru trzcinowego
Eat me! Fit me!Placek orzechowy - kuchnia podkarpacka Pod prostą nazwą placek orzechowy kryje się jedno z najbardziej charakterystycznych dla środkowego Podkarpacia ciast tradycyjnych. Składa się ono z 4 warstw ciasta drożdżowego, które jeszcze przed pieczeniem przekłada się typowymi dla regionu nadzieniami. Najpopularniejsza jest wersja ciasta przełożonego nadzieniem makowym, orzechowym i powidłami. Takie ciasto piecze się na przykład w Krzemienicy w gminie Czarna, gdzie(...)Gliniku (gmina Wielopole Skrzyńskie) z kolei tradycją jest pieczenie przekładańca drożdżowego, w którym 2 warstwy nadzienia stanowią orzechy, a warstwa środkowa to powidła. Z kolei samym nadzieniem makowym przekładają ciasto drożdżowe gospodynie z wioski Grzęska pod Przeworskiem. Prezentowany przepis na placek orzechowy pochodzi z miejscowości Gać w gminie Przeworsk. Placek składa się z 4 warstw ciasta drożdżowego, przełożonych nadzieniem orzechowym
Trzeci talerzWiększość przepisów, w których wykorzystywane jest kruche ciasto zaleca użyć zimnego masła do jego wykonania, tymczasem to wcale nie jest dobry pomysł… Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube Dlaczego kruche ciasto lepiej zrobić z masła w temperaturze pokojowej? Zawsze używałam zimnego masła do kruchego ciasta ale ten proces siekania a potem wałkowania schłodzonego ciasta(...)był taki mozolny, po prostu tego nie lubiłam. Aż kiedyś ktoś mi pokazał, że można użyć miękkiego masła! Wykonanie ciasta w tym przypadku jest dużo łatwiejsze, na początku łączy się masło z mąką i cukrem pudrem wcierając je jak przy robieniu kruszonki. Oczywiście można użyć do tego celu robota z końcówką w kształcie haka;) Po uzyskaniu kruszonki dodajemy żółtka rozbełtane
Słodki BlogKruche ciasto z brzoskwiniami i bezą Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i soczystymi brzoskwiniami. Niezwykle smaczne i eleganckie ciacho. Polecam! Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 26×21 cm . Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka(...)DODATKOWO: 2-3 brzoskwinie 2 łyżki kaszy manny *** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania dalszych składników *** *** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
Blog z ApetytemBabka budyniowa to jedno z tych ciast do, których przymierzałam się zrobić tylko nigdy nie było czasu. Jednak ostatnio postanowiłam zrobić krok na przód i w końcu zrobić to popularne ciasto. Powiem wam, że miło się zaskoczyłam. Przygotowanie i zrobienie babki budyniowej nie zajęło dużo czasu. Sama babka jest super pulchna i pyszna. Mąkę zastąpiłam budyniami waniliowymi wiec sam wypiek(...)nabrał niezwykłego smaku i aromatu. Babka budyniowa to doskonałe ciasto na weekend lub gdy chcemy przygotować smaczne i szybkie ciasto do kawki. Mogę śmiało powiedzieć, iż jest to jedno z moich ulubionych ciast, które bardzo często piekę. Doskonale smakuje z kubkiem herbaty lub kawy. Co ważne to ciasto możecie przygotować razem z dziećmi, na pewno chętnie pomogą. Moim zdaniem
Ciasta z tradycjamiszarlotki i jabłeczniki królują na stołach miłośników słodkości. Upieczone z młodymi jabłkami mają wyjątkowy smak i zapach dojrzałego lata. Moja ulubiona szarlotka, to taka pieczona na bardzo kruchym, maślanym cieście. Jest przepyszna na ciepło i znika z blachy zanim zdąży do końca wystygnąć. Oto przepis na super kruchą szarlotkę z dwoma rodzajami kruchego ciasta :) Porcja na małą blachę lub tortownicę(...)Ciasto kruche na spód szarlotki 20 dag mąki krupczatki 12 dag zimnego masła 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 5 dag cukru pudru kilka kropli esencji waniliowej Ciasto kruche na wierzch 10 dag miękkiego masła pół szklanki mąki pół szklanki cukru 1 łyżka płatków owsianych Jabłka 4 - 5 dużych letnich jabłek np. odmiany piros kora cynamonu lub szczypt cynamonu
KorniszonkiKruche ciasto z kokosową bezą i śliwkami Uwielbiam kruche ciasto, a już w połączeniu z kokosową bezą i śliwkami to dla mnie niebo w ustach. Polecam! Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 24×29 cm. Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego(...)500g śliwek 2 łyżki kaszy manny *** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania dalszych składników *** *** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie
Blog z ApetytemSezon na truskawki już się kończy a ja zrobiłam jeszcze jedno ciasto z truskawkami :).Jest to bardzo proste ciasto które cudownie smakuje. Składniki na ciasto kruche 2 szklanki mąki pszennej 200g masła jajko 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Pozostałe składniki 3 budynie śmietankowe bez cukru 4 łyżki cukru 3,5 szklanki mleka(...)miski wsypujemy też szczyptę soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i cukier. Dodajemy nie więcej niż pół szklanki cukru. Ja daję zazwyczaj 1/3 szklanki o pojemności 250 ml. Ciasto wyrabiamy dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Ciasto po wyrobieniu powinno wyglądać tak :). Ciasto dzielimy nożem na dwie części w stosunku 3:5. Ten mniejszy kawałek zawijamy
Mała w garnku mieszaukrywać - lubię ciasta drożdżowe, a jeszcze bardziej lubię bawić się jego formą i kształtem. Z jego smakiem idealnie łączy się smak wiśni. A że właśnie rozpoczyna się sezon na te karminowe cudeńka, postanowiłam wykorzystać zeszłoroczny dżem, by zrobić miejsce na półce na słoiki z tego roku. Ciasto piekłam z myślą o koleżankach i kolegach z pracy, więc nie zrobiłam zdjęcia(...)garnku. Mleko połączyć z wrzątkiem. Mąkę wymieszać z cukrami, drożdżami i solą. Do suchych składników dodać rozbełtane jajko i mleko z wodą. Wyrobić na gładkie, odchodzące od rąk ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Tortownicę wysmarować dokładnie olejem. Jeśli ciasto będziemy piec na papierze do pieczenia, omijamy
Weekendy w domu i ogrodzieWitam Was cieplutko :) Uwielbiam piec ciasta ze szpinakiem. Są pyszne, najlepsze. Szpinak w cieście nie jest wyczuwalny. Takim ciastem można zaskoczyć rodzinę i gości. Polecam moją wersję z lekką pianką, galaretką i jagodami. Zapewniam, że Wam posmakuje, a kto jeszcze nie jadł takiego ciasta ze szpinaku to zachęcam do spróbowania. Warto. Udanych wypieków życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 45 dag szpinaku(...)mleka 1 galaretka o smaku owoców leśnych 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki rozgniecionych jagód kamczackich Dodatkowo: 1 galaretka o smaku owców leśnych 1 szklanka gorącej wody Wykonanie pysznego ciasta ze szpinakiem: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki
IzabelawkuchniSkubaniec Popularne kruche ciasto z bezą i dżemem (albo owocami) zwane Skubańcem, Pleśniakiem lub Kruszańcem. Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast, które pamiętam z dzieciństwa. Polecam! Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki 5 żółtek 200g cukru 250g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g kwaśnej śmietany 2 łyżki kakao Beza: 5 białek 1 szklanka cukru(...)łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ok. 300g dżemu (u mnie dżem z jeżyn) ok 6 łyżek kaszki manny *** Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) zagniatamy razem *** *** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do trzeciej części ciasta dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Jedno jasne ciasto wkładamy do zamrażarki, a resztę umieszczamy w lodówce na około pół godziny *** *** Po tym czasie
Blog z Apetytemsprawdzić, czy zaczyn jest odpowiednio przefermentowany nalej wody do miseczki i wrzuć do niej łyżeczkę zakwasu. Jeżeli zakwas nie zatonie, oznacza to że jest gotowy do użycia. Jak zrobić ciasto właściwe na pączki na zakwasie 1,5 szklanki lekkiego mleka 4 szklanki mąki typ 550 15 g soli 150 g zimnego masła 5 łyżek cukru pudru(...)żółtek 12 g świeżych drożdży 1 l oleju roślinnego , a jeszcze lepiej smalcu wieprzowego do smażenia dżem lub ulubione konfitury takiej gęstości, która umożliwi zawinięcie ich w cieście (nie mogą być zbyt płynne) Mleko wlewamy do dużej do miski, dodajemy zaczyn i levain, świeże drożdże i mieszamy je z mlekiem do czasu, aż się rozpuszczą. Jeśli pozostaną grudki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata