ciasto - 163312 przepisów (strona:188/10888)

Szarlotka super krucha 218

szarlotki i jabłeczniki królują na stołach miłośników słodkości. Upieczone z młodymi jabłkami mają wyjątkowy smak i zapach dojrzałego lata. Moja ulubiona szarlotka, to taka pieczona na bardzo kruchym, maślanym cieście. Jest przepyszna na ciepło i znika z blachy zanim zdąży do końca wystygnąć. Oto przepis na super kruchą szarlotkę z dwoma rodzajami kruchego ciasta :) Porcja na małą blachę lub tortownicę(...)Ciasto kruche na spód szarlotki 20 dag mąki krupczatki 12 dag zimnego masła 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 5 dag cukru pudru kilka kropli esencji waniliowej Ciasto kruche na wierzch 10 dag miękkiego masła pół szklanki mąki pół szklanki cukru 1 łyżka płatków owsianych Jabłka 4 - 5 dużych letnich jabłek np. odmiany piros kora cynamonu lub szczypt cynamonu

Korniszonki
Kruche ciasto z kokosową bezą i śliwkami 146

Kruche ciasto z kokosową bezą i śliwkami Uwielbiam kruche ciasto, a już w połączeniu z kokosową bezą i śliwkami to dla mnie niebo w ustach. Polecam! Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 24×29 cm.     Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego(...)500g śliwek 2 łyżki kaszy manny       *** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania dalszych składników *** *** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie

Blog z Apetytem
CIASTO KRUCHE Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI 155

Sezon na truskawki już się kończy a ja zrobiłam jeszcze jedno ciasto z truskawkami :).Jest to bardzo proste ciasto które cudownie smakuje.   Składniki na ciasto kruche 2 szklanki mąki pszennej  200g masła jajko 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Pozostałe składniki 3 budynie śmietankowe bez cukru  4 łyżki cukru 3,5 szklanki mleka(...)miski wsypujemy też szczyptę soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i cukier. Dodajemy nie więcej niż pół szklanki cukru. Ja daję zazwyczaj 1/3 szklanki o pojemności 250 ml. Ciasto wyrabiamy dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego.   Ciasto po wyrobieniu powinno wyglądać tak :).   Ciasto dzielimy nożem na dwie części w stosunku 3:5. Ten mniejszy kawałek zawijamy

Mała w garnku miesza
Fantazyjne drożdżowe ciasto z wiśniami 175

ukrywać - lubię ciasta drożdżowe, a jeszcze bardziej lubię bawić się jego formą i kształtem. Z jego smakiem idealnie łączy się smak wiśni. A że właśnie rozpoczyna się sezon na te karminowe cudeńka, postanowiłam wykorzystać zeszłoroczny dżem, by zrobić miejsce na półce na słoiki z tego roku. Ciasto piekłam z myślą o koleżankach i kolegach z pracy, więc nie zrobiłam zdjęcia(...)garnku. Mleko połączyć z wrzątkiem. Mąkę wymieszać z cukrami, drożdżami i solą. Do suchych składników dodać rozbełtane jajko i mleko z wodą. Wyrobić na gładkie, odchodzące od rąk ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Tortownicę wysmarować dokładnie olejem. Jeśli ciasto będziemy piec na papierze do pieczenia, omijamy

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką. 146

Witam Was cieplutko :) Uwielbiam piec ciasta ze szpinakiem. Są pyszne, najlepsze. Szpinak w cieście nie jest wyczuwalny. Takim ciastem można zaskoczyć rodzinę i gości. Polecam moją wersję z lekką pianką, galaretką i jagodami. Zapewniam, że Wam posmakuje, a kto jeszcze nie jadł takiego ciasta ze szpinaku to zachęcam do spróbowania. Warto. Udanych wypieków życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 45 dag szpinaku(...)mleka 1 galaretka o smaku owoców leśnych 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki rozgniecionych jagód kamczackich Dodatkowo: 1 galaretka o smaku owców leśnych 1 szklanka gorącej wody Wykonanie pysznego ciasta ze szpinakiem: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki

Izabelawkuchni
Skubaniec 187

Skubaniec Popularne kruche ciasto z bezą i dżemem (albo owocami) zwane Skubańcem, Pleśniakiem lub Kruszańcem. Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast, które pamiętam z dzieciństwa. Polecam!     Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki 5 żółtek 200g cukru 250g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g kwaśnej śmietany 2 łyżki kakao Beza: 5 białek 1 szklanka cukru(...)łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ok. 300g dżemu (u mnie dżem z jeżyn) ok 6 łyżek kaszki manny     *** Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) zagniatamy razem *** *** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do trzeciej części ciasta dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Jedno jasne ciasto wkładamy do zamrażarki, a resztę umieszczamy w lodówce na około pół godziny *** *** Po tym czasie

Blog z Apetytem
Pączki na zakwasie pszennym 142

sprawdzić, czy zaczyn jest odpowiednio przefermentowany nalej wody do miseczki i wrzuć do niej łyżeczkę zakwasu. Jeżeli zakwas nie zatonie, oznacza to że jest gotowy do użycia. Jak zrobić ciasto właściwe na pączki na zakwasie 1,5 szklanki lekkiego mleka  4 szklanki mąki typ 550  15 g soli  150 g zimnego masła  5 łyżek cukru pudru(...)żółtek  12 g świeżych drożdży  1 l oleju roślinnego , a jeszcze lepiej smalcu wieprzowego do smażenia dżem lub ulubione konfitury takiej gęstości, która umożliwi zawinięcie ich w cieście (nie mogą być zbyt płynne) Mleko wlewamy do dużej do miski, dodajemy zaczyn i levain, świeże drożdże i mieszamy je z mlekiem do czasu, aż się rozpuszczą. Jeśli pozostaną grudki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto kokosowe z mango 150

dziś dla Ciebie genialne połączenie lekko wilgotnego ciasta kokosowego i warstwy pieczonego mango. Ciasto pieczesz odwrotnie, dzięki temu mango nie wpadnie do środka i stworzy pyszną górę. Jeśli Twoje dojrzałe mango ściemnieje trochę i będzie wyglądało mało efektownie, dorzuć trochę innych owoców na górę, a będzie jeszcze pyszniej. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto czekoladowe z gruszkami(...)ciasto drożdżowe ze śliwkami – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka – tort czekoladowy z owocami CIASTO KOKOSOWE Z MANGO PRZYGOTOWANIE: 1 h 20 minut Składniki syrop: – 80 g mleka kokosowego

nietylkopasta.pl
Kruche ciasto z dżemem i bezą 727

Kruche ciasto z dżemem i bezą Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i dżemem owocowym. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość dżemu świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach kruchym ciastem. Polecam! Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 22×27 cm.     Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej(...)kwaskowego dżemu (u mnie dżem z jeżyn)       *** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania dalszych składników *** *** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę

Blog z Apetytem
Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką 462

Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami – Zapraszam na kolejne, pyszne, kruche ciasto w Małej Cukierence. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Wygląda apetycznie i jest bardzo smaczne. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Ciasto jest owocowe, maślane, słodkie od bezy i pachnie cudownie. Mnie najlepiej smakuje z malinami i porzeczkami. Polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 250g masła 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Środek: 450g mrożonych, drobnych owoców (użyłam malin i porzeczki) 5 białek 150g cukru

Mała Cukierenka
Pleśniak z porzeczkami i pianką 160

Bardzo dobre i szybkie ciasto. Smakowało wszystkim. Możecie użyć innych owoców, ale muszą być kwaskowate. Ciasto jest słodkie. Wykonanie ciasta – do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i pokrojone w kawałki zimne masło. Wszystko posiekać nożem do połączenia się masła z resztą składników. Można użyć miksera i miksować pulsacyjne. Powinna powstać kruszonka. Dodać żółtka i śmietanę(...)dalej siekać. Szybko zagnieść ciasto w płaski placek i podzielić na dwie części. jedna trochę większa od drugiej. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na dnie większą część ciasta. Wstawić blaszkę na 30 minut do lodówki. Drugą część ciasta spłaszczyć i włożyć do woreczka foliowego i do lodówki. Białka – jak już zbliża

Kuchnia Pokoleń
Rolada kawowa z masą kawową 197

Prawie wszystkie ciasta, które trzeba upiec są mniej lub bardziej czasochłonne. Na blogu znaleźć możecie przepisy zarówno na ciasta szybkie jak i te, do przygotowania których potrzeba więcej czasu. Rolada kawowa Dzisiejsze ciasto wpisuje się w kategorię ciast szybkich. Ciasto, na które przepisem dzielę się z Wami to rolada kawowa z kawową także masą. Jest to ciasto wymagające pieczenia jednak(...)względu na fakt, iż ciasto jest niskie nie potrzeba go długo trzymać w piekarniku. Po upieczeniu ciasto daje się łatwo wystudzić więc tutaj też nie musimy czekać godzinami jak w przypadku chociażby sernika. Ciasto przełożyłam kremem na bazie mascaropne i bitej śmietany, z dodatkiem kawy oczywiście. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami

mecooks
Miodownik z kremem z kaszą manną 229

mojej liście wypieków grudniowych. Jak kiedyś wam pisałam, u mnie w domu mama co roku piekła placek czeski, czyli coś na wzór miodownika, jednak koniecznie w tortownicy. Placki ciasta leżakowały na górze szafki nawet kilka tygodni. Tuż przed imieninami taty, mama przekładała blaty kremem lub kremem i dżemem. Ten placek czeski, to była zapowedź zbliżających się Świąt. Ale wróćmy(...)miodownika. Smak ciasta zależy od użytego miodu. Ja zawsze dodaję miód gryczany, bo lubimy wyrazisty smak. Ciemny miód, to również ciemniejszy kolor ciasta. Jeśli preferujecie łagodniejsze smaki, to użyjcie np. miodu wielokwiatowego. miodownik z kremem z kaszy manny Ważne również, aby nie przepiec placków. Długo pieczone placki=twarde placki Z dzieciństwa pamiętam, jak mama nasączała placek czeski, aby był miękki

Mieszam w Garnku