ciasto - 161836 przepisów (strona:189/10790)

Półkruche ciasteczka guziczki 173

Takiego guziczka z chęcią sobie doszyję do swetra! W ostatniej edycji Ciasta na niedzielę tematem przewodnim były ciasteczka. Przepis i inspiracja dowolne, ważne żeby było smacznie :) Dzięki za wspólne wypiekanie, frajdę miałam ogromną! "Kolejny weekend spędzimy podczas wspólnego wirtualnego pieczenia ciasteczek ...do wyboru jakie kto chce, nadziewane, kruche , przekładane itd.....im więcej sprawdzonych przepisów tym lepiej..." [źródło: Ciasto na niedzielę(...)Przy okazji podrzucam trochę wiedzy tajemnej w temacie ciasta kruchego i półkruchego . Więcej do poczytania przy okazji wypracowanego w pocie czoła Idealnego ciasta na tartę . Przyznam szczerze, że typowego ciasta kruchego rzadko używam w kuchni. Opieram się przeważnie na cieście półkruchym, jako bazie pod ciasteczka, tarty czy inne słodkie wypieki. Diabeł tkwi tu w szczegółach, a zwłaszcza w proszku

Grunt to przepis!
Ciasto Smakosz 629

Dzisiaj ciasto, które uwielbia mój mąż. Jest zwolennikiem kruchych ciast. Dodatkowo, bezowa pianka i budyniowa masa sprawiają, że ciasto jest przepyszne. Wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale warto poświęcić trochę czasu na upieczenie tego placka. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Poprzednio piekłam również kruche, ale zupełnie inne ciasto Krokodyle oczy (przepis) Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 4 żółtka(...)szklanka cukru pudru 150 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( do drugiej części ciasta) Mąkę przesiać na stolnicę , dodać pozostałe składniki (bez kakao) i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części . Jedną pozostawić jasną, a do drugiej dodać kakao i zagnieść, a następnie zawinąć w folię i schować do lodówki. Jasna część

O kuchni z uczuciem
Marlenka 2601

Marlenkę znalazłam jakiś czas temu na blogu: Przepisy Aleksandry . Kilkukrotnie przekładałam upieczenie tego ciasta ponieważ zawsze zakładałam, że jest bardzo pracochłonne. Czasochłonne jest jedynie pieczenie placków. Praca z ciastem jest dość przyjemna, w kuchni podczas przygotowań niesamowicie pachnie miodem (u mnie gryczanym). Ciasto jest dość elastyczne, nie klei się i ładnie daje się  Ciasto po przygotowaniu musi leżakować minimum(...)choć im dłużej przechowywałam je w lodówce tym było smaczniejsze). Ja dodałam miód gryczany i ciasto miało dość intensywny smak. Można dodać zwykły miód wielokwiatowy lub lipowy. Ciasto jest mięciutkie, miodowo-budyniowe. Polecam spróbować. MARLENKA Blacha: 25x35 cm | Temperatura pieczenia : 180 o C | Czas pieczenia: ok. 12 min. | Źródło: link Ciasto 600 gramów mąki pszennej 120 gramów masła 250 gramów

coolinarnastrefa.blogspot.com
Drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata 153

Lubicie ciasta drożdżowe? Mi zawsze kojarzyły się z dzieciństwem i wielkimi, pysznymi blachami mojej babci. Ten zapach ciasta unoszący się w powietrzu... ach, to było coś cudownego. Dlatego też czasem lubię przenieś te przyjemne wspomnienia i aromaty do mojej kuchni. Dziś zapraszam Was na pyszny i cieszący oko drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata. Spróbujcie(...)udział w zabawie. Składniki: Na nadzienie: 3/4 szklanki mieszanki owoców (czereśnie i agrest) 180 g mascarpone 8 łyżeczek grubego cukru 1/2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka wiórków kokosowych Na ciasto: 25 g drożdży Babuni do słodkich wypieków 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 1/2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 żółtko cukier puder

Słodkie okruszki
Tarte tatin 182

weekend dla Waszej rodzinki. W kuchni wieczorem znajdziecie gotową odpowiedź. Zacznę w duchu kuchni francuskiej, którą poznajemy w tym miesiącu. Tarte tatin to tarta z jabłkami w karmelu na cieście francuskim. Cały trick w tym, że piecze się ona do góry nogami. Zaintrygowani? Najpierw karmelizujemy jabłka i układamy w formie do pieczenia, a na nie układamy ciasto. Czemu(...)inaczej? Wersji jest kilka, ale sprowadzają się one do opowieści o siostrach Tatin , które prowadziły restaurację i hotel i chcąc uratować ciasto zastosowały właśnie taki o to trick. Jedni twierdzą, że po prostu jedna z sióstr się pomyliła i najpierw ułożyła w formie jabłka, a że czas naglił to przykryła je ciastem i po upieczeniu całość przewróciła do góry nogami

W kuchni wieczorem
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 131

dotykają go czule? A może to zasługa  wspomnień z dzieciństwa, gdy cały dom chłonął jego zapach, ciepło i aromat? Czy też może chodzi o czary, dzięki którym kulka ciasta rośnie niemal w oczach, by potem miękko opaść i znów unieść się wysoko? A może po prostu to wszystko razem zebrane, splecione i posypane chrupką maślaną kruszonką tworzy "sekretny przepis(...)najbardziej magiczne i cudowne ciasto? Moje ulubione. Drożdżowe. Gdy byłam dzieckiem, Karolka, moja ukochana prababcia, co sobotę piekła drożdżowe ciasta - baby, buchty, kołacze ze śliwkami czy strucle z kakao. Kuszeni unoszącym się po okolicy zapachem skórki cytrynowej, cynamonu i samego ciasta, zawsze zjeżdżali do nas Goście, by przy herbacie i rodzinnych opowieściach sięgać po kolejne kawałki. Wraz z odejściem Karolki

KUCHARNIA
Ciasto miodowe z orzechami 220

Ciasto z miodem i orzechami, przełożone masą grysikową to nie jest propozycja dla tych co na diecie ;-), choć muszę przyznać, że ciasto nie jest zbyt słodkie. Jedną istotną rzeczą jest to, że po upieczeniu powinno się co najmniej przez dwa dni przegryzać,  a blaty przejść wilgocią kremu. N ajlepiej przykryć je szklanym kloszem lub czymś innym(...)pozwoli ciastu wyschnąć. A następnym razem do kremu grysikowego dodał parę kropel alkoholu, będzie bardziej wyrazisty.    Ciasto miodowe z orzechami Proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm  Czas przygotowania: 180 minut Składniki Ciasto: 470 g mąki pszennej 10 g sody oczyszczonej 80 g margaryny Palma z złotym opakowaniu 90 g miodu 65 g cukru pudru

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem 291

Święta minęły, a teraz powoli zaczynamy szykować się do sylwestrowej nocy i karnawałowych szaleństw. Dzisiaj więc podrzucam Wam pomysł na przekąskę, czyli szpinakowy farsz zawinięty w delikatne ciasto filo, która doskonale sprawdzi się jako jeden ze składników imprezowego domówkowego menu. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Czas(...)przygotowania: 90 minut Proporcje na 49 pierożków Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 450 g mrożonego szpinaku 150 g białego sera 100 g fety sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego czosnku mleko do smarowania czarnuszka do posypania Wykonanie: Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Gdy się rozmrozi odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec Babci 465

Lepszego makowca nigdzie nie jadłam niż u Babci. Kocham ten przepis! Ja w makowcu mogłabym praktycznie nie mieć ciasta, a dla mnie mógłby być sam mak :-) Tak prawie jest tutaj. Ciasto służy temu, żeby kawałki ciasta się nie rozpadły. Mak jest bardzo intensywny, migdałowy z mnóstwem bakalii ... mmm pycha. Zapraszam do wypróbowania przepisu :-) Składniki: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki(...)migdały całe 5-7 dag rodzynki 5-7 dag skórka pomarańczowa 5-7 dag 2 buteleczki olejku migdałowego Wykonanie: Najpierw zajmujemy się makiem: Dnia wcześniejszego kiedy chcesz piec ciasto namocz w wodzie mak wieczorem. Rano na drugi dzień przecedź go na sitku i dwa razy zmiel maszynką na najdrobniejszych oczkach. Cukier, miód i masło rozpuść w dużym garnku. Jak się

Anielska Kuchnia Ani
Proste ucierane ciasto z truskawkami 216

Przepis znalazłam w gazetce "ciasta domowe" nr 197 str 26. Składniki: 1 i 1/2szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju  1000 g truskawek 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do smarowania blachy Jajka ubijamy z cukrem. Wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Wlewamy olej i ucieramy. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę(...)wymiarach 25x40. Na cieście układamy truskawki. Ciasto wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C. Piec ok. 40 minut. Ja udekorowałam bitą śmietaną, truskawkami i roztopioną gorzką czekoladą oraz kwiatem rumianku :) ale możemy także zrobić lukier albo posypać cukrem pudrem. Do podania ciasto wyciełam szklanką. Ucierane ciasto z truskawkami

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto łaciate 233

Jeśli ktoś jeszcze zastanawia się jakie ciasto na weekend upiec? polecam to. Ciasto jest mega słodkie i zamulające - taka inna wersja "krówki" :) Składniki biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 700 ml mleka 2 budynie śmietankowe z cukrem(...)krówkowej. Gotowy krem wysmarować spód biszkoptu a następnie przykryć go drugim płatem biszkoptu. Polewa: drugą puszkę masy krówkowej miksujemy z 2-3 łyżkami masła i taką masą smarujemy wierzch ciasta. Następnie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i na wierzch ciasta wylewamy czekoladę w formie kleksów / krókowych łat :). Ciasto wstawiamy do lodówki na parę godzin a potem zajadamy się

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto marchewkowe z orzechami 186

Może nie każdy wie ale można robić ciasta na słodko z warzywami. Są wtedy bardziej puszyste i wilgotne. Znane mi ciasta z warzywami to z marchwią, cukinią, burakami albo dynią. Z jakich jeszcze warzyw robiliście ciasta?  Składniki: 2 szklanki startej marchewki 1 i 1/4 szklanka oleju (najlepiej sezamowego ale inny też może być) 4 jaja 2 szklanki mąki(...)stopniach C. około 55 minut. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, mleko oraz cukier. Gotową polewę wylać na schłodzone wcześniej ciasto. Można Ciasto udekorować malutkimi, ugotowanymi marchewkami albo wiórkami. ciasto marchwiowe

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 192

szwedzkiej, litewskiej, tureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny. Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej: - Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej) - Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu) - Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy - Cebularze z serem lub pieczarkami Ważne(...)porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie i podpisaną własnymi danymi. Najlepiej taką przekazywaną z pokolenia na pokolenie.  Wyglądać to będzie tak: podchodząc do stoiska zostawiasz swój przepis – otrzymujesz wybraną potrawę.  Na podobnych zasadach funkcjonować będzie stoisko Miejskiej Biblioteki

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z truskawkami i pianką jogurtową 458

Pyszne lekkie sezonowe ciasto. Zapraszam na kawałeczek :) Składniki: Biszkopt (na blaszkę 25x30cm): 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Pianka: 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 galaretki truskawkowe + 0,5 szklanki wrzątku 4 łyżki cukru pudru 2 szklanki truskawek Na wierzch: kilka truskawek pokrojonych(...)białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, następnie po jednym żółtku, potem partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao, mieszamy delikatnie, wylewamy ciasto na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. 2. W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasto z morelami 198

Uwielbiam ciasta z morelami.  Składniki (u mnie blaszka 25 x 30 cm): Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pół szklanki cukru 1 kostka margaryny 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany Piana: 4 białka pół szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej Owoce: 500 g wydrylowanych świeżych moreli Sposób przygotowania(...)podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Obie zawinąć w woreczek foliowy, większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażarki na 30 minut. 2. Z cukru i białek ubić sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na gładko. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć większe kruche ciasto. Na cieście rozłożyć morele

Kuchnia domowa Ani