ciasto - 160568 przepisów (strona:198/10705)

Chleb samo zdrowie 83

blendera.  Zaczyn dzielę sobie na trzy części. Do jednej części przesiewam 200 g mąki dodaję 1/3 soli , wlewam wody letniej ale nie za dużo. Jak robot wyrabia mi ciasto kontroluję to podczas wyrabiania. To będzie ciasto jasne. Do drugiej części zaczynu przesiewam 200 g mąki, dodaję sól, pastę zieloną i wyrabiam robotem. Z uwagi na to że pasta już(...)rzadka to wody dolewam tylko wtedy jeżeli widzę że jest taka potrzeba.  Do trzeciej części zaczynu przesiewam 200 g mąki, dodaję pastę pomidorową, sól, wodę w razie potrzeby. Ciasto wyrabiam robotem. Dlaczego dzielę zaczyn i mąkę na trzy części a nie wyrabiam ciasta całego i nie dodaję potem do każdej części pastę. Ponieważ jak ciasto zostanie już wyrobione ciężko

wesoła kuchnia
Jakich przepisów kulinarnych szukają Polacy? 56

które w ostatnim czasie cieszyły się największą popularnością pod względem wyszukiwań i odwiedzin. Sprawdź jakie przepisy są obecnie na topie i koniecznie wypróbuj je w swojej kuchni. Przepis na ciasto na pizzę Tradycyjnie już najpopularniejszym przepisem w serwisie kulinarnym ProstePesto jest przepis na ciasto na pizzę . Nie będziemy tu skromni mamy idealny i zawsze wychodzący przepis na cienkie ciasto(...)pizzę włoską. Polacy kochają pizzę. Jesteśmy jednak przekorni i swoje składniki na wierzch pizzy wybieramy według własnych upodobań a nie przepisów. Jednak ciasto musi być idealne. Dlatego też nasi czytelnicy sięgają po nasz sprawdzony przepis na ciasto na pizzę . Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze Ciasto na pizzę to fundament każdej pizzy. Sprawdzony, szybki, prosty

ProstePesto.pl
Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem 58

ostateczny kształt zawsze jest nieco dziełem przypadku. Bułeczki nie muszą być perfekcyjne i w tym właśnie tkwi ich cały urok. Chcąc je uformować w tradycyjne węzełki, wystarczy owinąć pasek ciasta wokół dwóch palców, a końcówkę zawinąć przez środek, formując coś w rodzaju kokardki. W szybszej i jeszcze prostszej wersji możesz pominąć etap cięcia ciasta w paski. Zamiast tego zwiń(...)cynamonem Składniki na kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem Składniki na ok. 20 bułeczek Zaczyn: 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżka cukru 25 g drożdży 3 łyżki ciepłej wody Ciasto: 550 g mąki pszennej  (typ 500) 90 g cukru 100 g masła 250 ml mleka 1 jajko łyżeczka cynamonu Nadzienie: 100 g masła 100 g cukru 1,5 łyżki cynamonu

okolicepalnika.pl
Rustyklane bułki na zaczynie poolish wg przepisu Jeffreya Hamelmana 61

Piekarni Amber – bułki na zaczynie poolish Bułki rustykalne według receptury Jeffreya Hamelmana to przepis z bloga Oli Cake & Bread a wypiekaliśmy je wspólnie w styczniowej piekarni Amber . Ciasto na te bułki, podobnie jak ciasto na ciabattę, po fermentacji nie jest formowane na kształt bułek. Wyrzucamy gotowe ciasto na blat i za pomocą noża lub skrobki odcinamy kawałek(...)tylko w domowej piekarni Niech nam się upiecze! Składniki ZACZYN POOLISH 345 g mąki chlebowej typ 750 345 g wody 1 g świeżych drożdży (lub 1/8 łyżeczki drożdży instant) CIASTO WŁAŚCIWE zaczyn poolish – całość 355 g mąki chlebowej typ 750 135 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży (lub 4 g drożdży instant) Wykonanie ZACZYN POOLISH Dzień

Tajemnice Smaku
Makowiec tradycyjny 70

Prawdziwy, tradycyjny, zwijany makowiec z samodzielnie wykonaną masą makową. Ciasto najlepiej prezentuje się na stole w całości, ułożone na podłużnym półmisku. Jego największą zaletą jest lekkie i puszyste ciasto, wykonane na bazie świeżych drożdży - które długo zachowuje świeżość. Makowiec najlepiej przechowywać w niskiej temperaturze, w pojemniku na ciasto. Składniki na ciasto: 250 g mąki 25 g świeżych drożdży(...)szczypta soli Masa makowa: 250 g maku 2 jajka 25 g orzechów włoskich 25 g rodzynek 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: 1 białko (do smarowania ciasta) masło (do smarowania papieru do pieczenia) lukier kandyzowana skórka pomarańczowa (do ozdoby) Ponieważ ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia, to na początku należy przygotować masę makową. Mak umieścić na sitku

Świat Ciasta
Ciasto biały lion 133

Ciasto biały lion to puszysty biszkopt przełożony warstwą ryżu preparowanego z masą kajmakową, kremem budyniowym i orzeszkami ziemnymi. Ciasto upiec możecie na standardowej, prostokątnej blasze do pieczenia lub w okrągłej tortownicy. Ciasto przygotowane w tortownicy będzie prezentować się bardzo efektowanie i nada się na tort np. urodzinowy. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto biały lion , którego koniecznie musicie spróbować. Udanych wypieków(...)Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ciasto biały lion Składniki na ciasto biały lion. Biszkopt: 18 dkg mąki tortowej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dkg cukru pudru 1 łyżka octu Masa z ryżem preparowanym: 85 gr ryżu preparowanego 40 dkg masy kajmakowej Masa budyniowa: 5 dkg białej czekolady 500 ml mleka

MeCooks
ROGALE MARCIŃSKIE, ROGALE Z BIAŁYM MAKIEM 89

certyfikowane rogale Świętomarcińskie, ale pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego drożdżowego z nadzieniem z białego maku. Są z tym co najbardziej lubimy i bez tego co nam przeszkadza, czyli bez skórki pomarańczowej, bez dziwnych aromatów i nie są przesłodzone jak większość rogali na 11 listopada.... Za to z mnóstwem masła, migdałów, miodu... I co dla mnie istotne zrobiłam je w całości(...)m.in. mocno okroiłam słodycz (i tak były słodkie), dałam też dużo mniej biszkoptów, w związku z tym zmniejszyłam też ilość jajek. Masa wyszła idealna 😋 Zarówno masę makową jak i ciasto warto przygotować sobie dzień wcześniej i schłodzić w lodówce. Z chłodnym ciastem łatwiej się pracuje... No i nie trzeba wszystkiego robić na raz, rozłożone na 2 dni pieczenie, staje się

Smaczne Zdrowe
Ciasto gruszkowe z gruszkami w syropie 67

Wyśmienite ciasto gruszkowo korzenne oblane gruszkowym syropem z cukrem trzcinowym, udekorowane królewsko gruszkami gotowanymi w syropie. Puszyste, wilgotne ciasto ucierane o korzennym aromacie z dojrzałymi gruszkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto gruszkowe z gruszkami w syropie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 10 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 50 min. Kalorie(...)kcal Gruszkowe ciasto ucierane z gruszkami gotowanymi w złocistym syropie z cukrem trzcinowym. Gruszkowo korzenny wypiek z rozkosznym ponczem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: GRUSZKI W SYROPIE 6 dojrzałych, słodkich gruszek 600 ml wody 1 pomarańcza pokrojona w plastry 130 g brązowego cukru trzcinowego 1 laska wanilii 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 ziarna kardamonu 2 gwiazdki anyżu gwieździstego CIASTO GRUSZKOWE

ProstePesto.pl
Jesienna Biedronka wg siostry Anastazji 107

Efektowne wizualnie, a do tego pyszne ciasto ze zbioru przepisów siostry Anastazji. Bardzo wysokie, wręcz tortowe, choć to pewnie efekt wykorzystania mniejszej blaszki niż zakładał oryginał Ja z uwagi, że posiadam dwie blaszki o wymiarach 21x32cm wykorzystałam właśnie takie. Zmniejszyłam też ilość cukru i ciasto dla nas wyszło idealne smakowo. Dodatkowo ciasto ciemne i biszkopty nasączyłam mocną, osłodzoną kawą, która(...)moim zdaniem idealnie się tutaj sprawdziła. Polecam na szczególne okazje. Ciasto kruche: 100 g masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe 50 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 8 jajek 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 1 szkl. drobnego cukru 3 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku

Smaki Na Talerzu
Pizza domowa - ciasto i dodatki 75

Najlepsza pizza domowa — przepis na ciasto i dodatki. Pizza domowa na cienkim cieście, która z wierzchu jest przyjemnie chrupiąca, a w środku delikatnie miękka. Z umiarkowaną ilością składników zatopionych w serze i niespadających podczas jedzenia. Tym razem ciasto do pizzy zrobiłam z oryginalnej włoskiej mąki typ 00, która zawiera zdecydowanie więcej glutenu i dzięki temu wyrabiane ciasto jest bardziej sprężyste(...)przy rozciąganiu. Jeśli nie macie tego typu mąki, to możecie użyć mąki pszennej typu 450. Dodałam również minimalną ilość drożdży, co jest zalecane przez włoskich mistrzów od wypiekania pizzy. Ciasto wyszło rewelacyjne, chociaż na początku wyrabiania trzeba nieco popracować. Pizza najlepsza jest zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale zimna również jest do zjedzenia i nie staje się gumowa. Z przepisu

Kuchcik gotuje
Ciasto Ferrero Rocher – tort czekoladowo-orzechowy 151

Delikatny i puszysty tort przekładany kremem o smaku uwielbianych czekoladek Ferrero Rocher. Przygotowanie ciasta nie jest w ogóle skomplikowane – to tylko najzwyklejsze ciasto, szybki krem i bita śmietana. Za to smak… powala na kolana! Ciasto czekoladowo-orzechowe Ferrero Rocher Via Gusto Delikatny i puszysty tort przekładany kremem o smaku uwielbianych czekoladek Ferrero Rocher. Przygotowanie ciasta nie jest(...)ogóle skomplikowane – to tylko najzwyklejsze ciasto, szybki krem i bita śmietana. Za… Drukuj Proporcje na: formę o śr. 24 cm Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia/gotowania: 25 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki Ciasto: 5 jajek 150 g mąki pszennej (użyłam krupczatki) 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki kakao 100 g cukru 50 g orzechów (laskowych

Via Gusto
Wilgotne ciasto czekoladowe z figami 73

Wilgotne ciasto czekoladowe z figami to coś czego na blogu jeszcze nie było. I nie mówię tu o cieście czekoladowym Tylko o figach Nie próbowałam ich ani w wersji surowej ani w cieście. Dlatego jak zobaczyłam ten przepis to od razu wiedziałam, że to mógłby być dobry początek przygody z figami. Nie zawiodłam się, oj nie zawiodłam się. Figi(...)bardzo słodkie i doskonale wpasowały się w czekoladowe wilgotne ciasto. Pewnie dlatego w przyszłości zmniejszę w cieście ilość cukru. Samo ciasto wyszło świetne. Piekłam je 30 min. Następnym razem skrócę czas o 5 minut wtedy środek wyjdzie jeszcze bardziej wilgotny i gliniasty. Wszystko w zależności od upodobań. Wilgotne ciasto czekoladowe z figami, składniki na foremkę

Relaxtime
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 76

Przepisów na ciasta drożdżowe jest mnóstwo. W zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz ubogim(...)cukier (tylko pół szklanki na 500 g mąki + 35 g do kruszonki), a mimo to jest ciastem przepysznym, szczególnie w dniu pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe . Najpyszniejsze ciasto drożdżowe to jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca

Moja Delicja