Sezon na rabarbar w pełni, nie może więc zabraknąć go i u mnie;)) W tym roku sezon rabarbarowy rozpoczęłam od przygotowania ciasta serowego z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i masy jajeczno-śmietanowej. Połączenie okazało się naprawdę trafne, a ciasto wyszło pyszne! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 200g serka kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń) laska wanilii, szczypta soli(...)szklanki oleju rzepakowego, 2 łyżki cukru. Ser utrzeć z cukrem pudrem, szczyptą soli, nasionami wanilii, mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Rabarbar obrać ze skórki, umyć, pokroić w kostkę, zasypać dwiema łyżkami cukru. Rozłożyć równomiernie na cieście. Nadzienie: 3 jajka
Z miłości do słodkościUwielbiam rabarbar i w trakcie sezonu nie może u nas zabraknąć ciasta z rabarbarem:) Najbardziej lubimy Placek z budyniem i rabarbarem , ale musiałam wymyślić też coś innego. Upiekłam więc ciasto konsystencją bardzo przypominające biszkopt, jednak o wiele bardziej puszyste i wilgotne. Ciasto jest naprawdę niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale chyba jeszcze szybciej znika ze stołu;)) Ogromnym plusem(...)jest również to, że na drugi dzień nadal zachowuje swoją świeżość. Niestety nie było możliwości sprawdzenia jak długo można przechowywać to ciasto:) Składniki: 6 jajek, 2 i 1/2 szklanki mąki, 1 i 1/3 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 500 g rabarbaru. Wykonanie Całe jajka ubić
Z miłości do słodkościSezon na rabarbar wciąż trwa, warto wiec korzystać z tego pysznego warzywa;)) U nas najbardziej sprawdzają się kruche i ucierane ciasta z dodatkiem rabarbaru. Oto kolejna moja propozycja:) Tym razem jest to ucierane ciasto z dodatkiem oleju i jogurtu, ja dałam jogurt wieloowocowy dlatego ciasto ma nieco ciemniejszy odcień;) Ale nic mu to nie ujmuje w smaku! Składniki(...)zmiksować z cukrem, jogurtem ( u mnie wieloowocowy) i olejem. Dodać nasiona wanilii oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miksując, stopniowo dodawać do ciasta. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i zasypać cukrem oraz przyprawą do kawy i deserów. Wymieszać
Z miłości do słodkościZrobiłam już dla Was podsumowanie przepisów na desery i ciasta na zimno z truskawkami, które znajdziecie TUTAJ. Dzisiaj zebrałam dla Was wszystkie przepisy na różne ciasta z truskawkami, jednak wszystkie pieczone;) Mam nadzieję, że zbiór okaże się pomocny:) Ciasta z truskawkami: Placek z kremem i truskawkami Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami Ciasto(...)truskawkami i bezą Sernik z rabarbarem i truskawkami Truskawkowa magia smaku Mini serniczki z truskawkami Truskawkowe ciasto mamy Ciasto z masą truskawkową Sernikobrownies z musem z truskawek Tarta z truskawkami Drożdżowe rogaliki z truskawkami Dymek
Z miłości do słodkościcale Swieta i Nowy Rok zupelnie nic sie tu nie dzialo, ale dziesiejsze swieto Trzech Kroli jest dobra okazja by moj blog znow zaczal zyc. Na dobry poczatek roku ciasto bardzo mocno zwiazane z dziesiejszym dniem. We Francji tradycyjnie tego dnia podaje sie Galette des rois czyli ciasto na czesc Trzech Kroli. Miedzy dwiema warstwami ciasta francuskiego znajduje sie cudowne(...)nadzienie z masy migdalowej. Mozna tez kupic wariant jablkowy, ale przynam szczerze, ze ja wole slodycz zmielonych migdalow. Poza nadzieniem ciasto to skrywa w sobie cos jeszcze. Zgodnie z tradycja w kazdym nadzieniu ukryta jest mala figurka zwana feve i ten kto w swoim kawalku natrafi na nia zostaje na jeden dzien krolem lub krolowa. W sklepach do ciasta dolaczona
Przysmaki KarolkiDziś Światowy Dzień Pieczenia, więc na blogu nie mogło się pojawić nic innego jak pyszne i pachnące ciasto. Moja propozycja to puszysty i bardzo miękki placek z truskawkami, który idealnie pasował do popołudniowej kawki. Przepis na placek z książki" Nigella Gryzie" z moimi modyfikacjami. Składniki na ciasto : 350-400 g mąki pszennej (u mnie(...)Muscovado około 3 łyżek migdałów w płatkach Mąkę, sól, cukier, drożdże wsypać do miski miksera i wymieszać, dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mleko oraz masło i dokladnie wyrobić ciasto (powinno być dość elastyczne i sprężyste). Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, około 1 godziny. Przygotować formę o wymiarach 20x30 wyłożoną papierem
Zabawa smakiemCiasto :) cóż kiedy pierwszy raz je zobaczyłam, skojarzyło mi się z ciastem drożdżowym z owocami. Muszę powiedzież , że coś z niego ma :). Różni się czasem - wykonanie mojego ciasta zajmuje ok 15 min I to jest duży plus. Jest puszyste I delikatne, rozpływające się w ustach. Jedyny minus - to że znika szybciej niż się je piecze :) Zaczynamy :) Składniki: 225 gr self(...)proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Mąke, masło, cukier łączymy ugniatając. Dodajemy truskawki. Ubijamy mleko I jajko. Ubite mleko z jajkiem wlewamy do ciasta. Mieszamy składniki do połączenia. Wylewamy na blaszkę. Teraz szykujemy kruszonkę. :) Składniki: 75 gr masła 50 gr mąki zwykłej 30 gr zmielonych migdałów 40 gr brązowego cukru
Smaki EdytyUwielbiam to ciasto- jest proste w wykonaniu I zawsze wychodzi . Dzisiaj druga odsłona tego ciasta , które wcześniej robiłam z jabłkami . Zapraszam I polecam, przepyszne do kawy I nie tylko :) Zaczynamy: Składniki: 2 i 1/3 szkl mąki 1.5 szkl cukru 6 jaj 4.5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szkl wody 0.5 szkl oleju 3-4 łyżki kakao puszka(...)brzoskwiń Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy razem - około 5 mimut :) Ciasto nalewamy do formy. Brzoskwinie kroimy na cząstki. Dodajemy do ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 45-55 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Smaki Edytyrabarbar! - król ciast i deserów, monarcha panujący w kuchni w sezonie od późnej wiosny do wczesnego lata. Cierpki, mocno kwaskowaty smak rabarbaru świetnie komponuje się z wszelkimi słodkościami i jest pożądanym orzeźwieniem, zwłaszcza na gorące, czerwcowe dni. Choć ceni się go za wartości odżywcze - witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez(...)szarlotki z jabłkami dodaję rodzynki , tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę . Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :) Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe: CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka
Grunt to przepis!cierane ciasto daktylowe z orzechami włoskimi i syropem z agawy. Bardzo smaczne, o ciekawym cukierkowym smaku. Napisałam "cukierkowy smak" bo trudno jest przyrównać jego smak do czegoś innego. Jest po prostu daktylowy. ;) Daktyle pełnią tutaj również rolę naturalnego słodziku, dzięki temu w cieście jest mała ilość cukru. Można pokombinować z dodatkami i dodać swoje ulubione bakalie. Ciasto daktylowe z orzechami(...)proszku do masy. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 o C na ok. 50min (by upewnić się, że ciasto jest już upieczone wsadzamy patyczek, jeśli jest suchy - ciasto jest gotowe). P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła
coolinarnastrefa.blogspot.comyszne "lekkie" ciasto biszkoptowe przełożone jedną warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Do tego rodzaju ciasta pasuje wiele owoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :) Ciasto bisz koptowe z truskawkami i galaretką PRZEPIS {forma: 20x35 cm } Temperatura pieczenia : 170 o C | Czas pieczenia(...)Ciasto 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego 2 śmietan - fix'y (opcj.) Poncz 1/2szkl. przegotowanej wody sok z cytryny rum cukier do smaku Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, dodać cukier, po 1 żółtku
coolinarnastrefa.blogspot.comCoolinarna Strefa ma już roczek! :) Z tej okazji pyszne ciasto. Mocno nasączony alkoholem biszkopt (w końcu trzeba uczcić pierwsze urodziny ;)), krem krówkowy i pyszny, karmelizowany słonecznik. Po raz pierwszy jadłam słonecznik w cieście (zazwyczaj stosowałam go do wypieku chleba). Słonecznik spisał się na medal . Bardzo polecam to ciasto. Ciasto ze słonecznikiem PRZEPIS {forma: 26x36 cm} Temperatura piekarnika : 170ºC | Czas pieczenia(...)parę łyżek do posypania na wierzchu. Krem. Masło utrzeć na puch, dodać gotową masę krówkową, wsypać uprażony słonecznik. Poncz. Składniki wymieszać, ilość alkoholu wedle uznania. Złożenie ciasta. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem, wyłożyć masę (odłożyć trochę na wierzch) położyć drugi nasączony blat biszkoptu, posmarować wierzch biszkoptu i posypać resztą słonecznika. Można zrobić gorzką polewę czekoladową (na zdjęciach
coolinarnastrefa.blogspot.comStworzyłam akcję Szałowo-jogurtowo no więc wypadałoby wstawic jakiś przepis do akcji ;) Miałam w lodówce jogurty naturalne i wzięłam się za ciasto jogurtowe z brzoskwiniami na wierzchu , polane galaretką pomarańczową i z małym kleksikiem bitej śmietany. Ciasto wyszło wilgotne , smak po dodaniu olejku waniliowego pysznie waniliowy z dodatkiem jedwabistej bitej śmietany.... i co tu dużo pisac....naprawdę wielka pychota :) Składniki(...)wsypac mąkę , cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Nastepnie dodac jajka, olej ,jogurt i olejek waniliowy. Miksowac 3 min. na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyc do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą o wym. 25 x 28 cm , wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut . Brzoskwinie pokroic na małe kawałki
Słodkości i nie tylkoPulchne , rozpływające się w ustach i lekko owocowe tak w skrócie można opisac ciasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to ciasto na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało. Forma na ciasto: 36 x 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 35 minut Składniki: Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół(...)podzielic na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny. Białka ubijac , stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kako. Delikatnie wymieszac. Ciasto wyłożyc na natłuszczoną blachę. Piec ok. 35 minut w temp. 180 C Masa budyniowa: Częśc mleka odlac, rozmieszac w nim mąki i budyń. Resztę mleka zagotowac z cukrem. Na gotujące
Słodkości i nie tylkoZainspirowana fotką na fanpage food art postanowiłam zrobić swoje rogaliki - w ekpresowej wersji do popołudniowej kawy - z gotowego ciasta francuskiego i banana. Zobaczcie jakie to proste! Składniki: ciasto francuskie (u mnie w wersji chłodzonej, zwijanej na papierze do pieczenia 50x25cm) 2 banany cukier puder (opcjonalnie) tabliczka czekolady (opcjonalnie) Ciasto rozwinąć. Przyłożyć duży, okrągły talerz i odrysować dwa koła. Każde(...)brzegu każdego kawałka ułożyć cząstkę banana. Na niej można położyć kostkę czekolady. Zwinąć w kształt rogalika. Piec w nagrzanym do 200 stopni około 10-15 minut (do zrumienienia ciasta). Gotowe posypać cukrem pudrem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała