sałatka z selerem - 3376 przepisów (strona:179/226)

Węgierski kociołek – pyszna i pożywna zupa gulaszowa! 175

kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do dużego garnka *** *** Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso, podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek *** *** Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem lub wodą. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe(...)gotujemy jeszcze przez 2 minuty *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: STROGONOW – PYSZNY GULASZ PRZEPIS TUTAJ CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Węgierski kociołek – pyszna i pożywna zupa gulaszowa! pochodzi

Blog z Apetytem
Sałatka śledziowa 371

Śledzie zaliczamy do tłustych ryb, 100 g dostarcza 160 kcal. Mają sporo potasu, kwasu omega-3  Spora ilość tłuszczu w śledziu to jego zaleta, aż

kgwjanczewo
Zapiekanka warzywna z kiełbaskami w 20 minut 55

bardzo prosty i możesz go dostosować do stanu swojej lodówki. Nasza zapiekanka warzywna z kiełbaskami powstała z ziemniaków, cieciorki, brukselki i szpinaku. I oczywiście kiełbasek. Ty możesz wykorzystać marchewkę, selera, bataty, kapustę i każde warzywo jakie tam masz – choćby rzodkiewkę. Dość ważnym składnikiem jest kiełbasa (frankfurterki, kabanosy, chorizo, toruńska itd.), która aromatyzuje danie. Jeśli nie jesz mięsa, możesz zastąpić(...)piekarnika, kiedy są jeszcze gorące, wtedy danie całe przeniknie aromatem sosu. Zapiekanka warzywna z kiełbaskami bardzo dobrze smakuje z surówką z kapusty. Możesz zrobić też do niej prostą sałatkę warzywną. Zobacz podobny, szybki przepis na zapiekankę z frankfurterkami i sosem jogurtowym. Składniki: 4 frankfurterki 1 puszka cieciorki (400 ml) 6 małych ziemniaków Garść brukselek 1 łyżka oleju 1 łyżeczka tymianku

Niedzielny kucharz
Jak przekonać innych do rzucenia mięsa? 92

smaczne. „Antybiotyki i nie wiadomo czym jeszcze faszerują mięso a ja jestem dla znajomych przykładem że bez mięsa da się żyć grillowane warzywa smakują wyjątkowo do tego dobra warzywna sałatka i wcale nie musi być karkówki” – przypomina Sylwia Krawczyńska. I to kolejny argument związany z naszymi kubkami smakowymi. Ostre Wśród sposobów na przekonanie nieprzekonanych do ograniczania spożycie mięsa(...)się, że ten pomysł wiele zmieniłby w głowach mięsożernych, ale pytanie, który z nich zgodzi się odbyć taką wizytę? Może więc trzeba jakoś zagrać podstępem? „ Podać mięsożercy burgera z selera i upajać się widokiem tego, jak go pochłania i mruczy z zadowoleniem: jaka boska wołowina, w życiu lepszej nie jadłem. Moim sposobem jest więc pokazywanie smacznych zamienników dla mięsa

Fleksitarianizm.pl
Zupa ogórkowa 141

babci, ale też u mnie w domu. Składniki na zupę ogórkową (około 3 litry): żeberka wieprzowe około 200 g 1/2 porcji rosołowej z kurczaka albo mała włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 3 - 4 ziemniaki 4 duże ogórki kiszone słoik wody z ogórków 3/4 szklanki śmietany 12 % łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie pęczek koperku sól pieprz cukier(...)oddzielnego naczynia. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się wywaru na 15 minut. W tym czasie pokroić wyłowioną marchewkę, a z reszty warzyw można zrobić sałatkę warzywną. Połowę ogórków zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a połowę pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle przez około 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą z ogórków

Karola gotuje
Oczyszczanie owoców morza: ośmiornica i mątwa 178

wrzątku to fikuśnie się one podkręcą, dając ciekawy efekt dekoracyjny. Niektórzy gotują ośmiornicę w osolonej wodzie, inni w wywarze warzywnym. Lubię bardziej aromatyczne mięso, więc dodalam pokroioną marchewke, lodyge selera, cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Zanurzamy ośmionicę we wrzątku i gotujemy na średnim ogniu. Każde 500 g ośmiornicy gotujemy około 20-25 minuti. Miekkość sprawdzamy widelcem, ma gładko wchodzić(...)jest. Kroimy jak jest wygodniej. Z reguly odcinamy worek, kroimy go na paseczki, odcinamy macki i kroimy na kawałki.  Tak przygotowana ośmiornica gotowa jest do przygotowania każdej sałatki. Świeża, nieoczyszczona mątwa to troche większe wyzwanie. Trzymając mątwę do dołu głową dobrze ją myjemy pod bierzącą wodą.  Po pierwsze musimy usunąć owalny szkielet. Aby to zrobić należy wsunąć palec

Mia Cucina Sofieta
Książki kucharskie 2 129

dobre i złe bakterie, jak poznać dobrą pleśń, a kiedy wyrzucić i próbować jeszcze raz. Warto kupić tę książkę, zwłaszcza, że kiszonki są zdrowe i doskonale zastępują niejednokrotnie nudne sałatki obiadowe. PS.: w Polsce wydano książkę o kiszonkach i fermentacjach, ale to jedynie malutki wyrywek wiedzy z Katza. Mam jedną i druga i dla mnie bezapelacyjnie wygrywa „Sztuka fermentacji” Magdalena(...)środowisko i jak zorganizować sobie pracę w kuchni, żeby gotowanie było przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. No i jest tam przepis na boskie lody ze szczawiu i krem z selera z serem pleśniowym – genialne! Sarach Britton „My New Roots” – język polski Wydawałoby się, że na temat kuchni wegetariańskiej i wegańskiej powiedziano wiele, jeśli nie wszystko. Na polskim rynku

ladykitchen
Domowy sznycel z frytkami 156

Domowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak powinna wyglądać dieta w chorobach wątroby? Czy istnieje jedna dieta idealna? Plus przykładowe posiłki z bloga. 36

tłuszczowe), z diety należy wykluczyć tłuszcze zwierzęce o wysokim punkcie topnienia, takie jak: smalec, słoninę, łój, zaleca się podawanie tłuszczu do gotowych potraw na surowo (np. polanie zupy czy sałatki oliwą z oliwek), węglowodany powinny stanowić 50-55% wartości energetycznej diety, czyli około 200-300g, przy czym cukry łatwo przyswajalne (zawarte np. w cukrze, miodzie, dżemach), maksymalnie(...)poddajemy obróbce termicznej (gotowane i rozdrobnione, w postaci soków i przecierów), z diety wykluczamy produkty wzdymające: warzywa kapustne, cebulowe, suche nasiona roślin strączkowych, szparagi, śliwki, gruszki, czereśnie, oraz ograniczamy: seler, buraki, brukiew, wykluczamy ostre przyprawy i bazujemy na daniach łagodnych; wykorzystujemy naturalne zioła i przyprawy, rezygnujemy z używek (alkohol, mocna kawa, herbata i kakao), należy pamiętać o witaminach i składnikach

Natka Pietruszki
Błonia Bistro 129

ciekawie skomponowanymi dodatkami warzywnymi. Ja osobiście polecam schab wieprzowy sous vide. Mięso było bardzo soczyste i miękki, dobrze doprawione. Porcja bardzo duża, adekwatna do ceny. Lekkie puree z selera, rozpływająca się w ustach duszona kapusta orac chrust ziemniaczany sprawiają, że danie jest sycące ale „nie ciężkie”. Bardzo smaczne danie. Tagliatelle z kurczakiem Kolejna pozycja z menu jeśli chodzi(...)zaoferowania dwie zupy: tajską (19 zł) oraz krem z białej fasoli (14 zł), a także dania typowo wegańskie i wegetariańskie jak np. stek z kalafiora (25 zł) czy sałatkę z ricottą (24 zł). Błonia Bistro  to również dobra pizza i smaczne burgery, czyli coś dla miłośników fastfoodów. Burgery zjemy tutaj zarówno w wersji tradycyjnej jak i w wersji wegetariańśkiej

I LOVE LIFE
Świąteczna zupa rybna 390

stole powinny pojawić się dania z węgorza ( anguilla ) oraz solonego dorsza ( baccala ). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu  vermicelli alle vongole ).  Dziś mam dla Was zupę z ryb i owoców morza przygotowaną na modłę włoską(...)znalazł.  Zupa rybna w stylu włoskim moja inspiracja na 4-6 porcji czas przygotowania: 40 min. Składniki: cebula, pokrojona na plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 l. passaty pomidorowej, domowej lub ze sklepu 1 suszone pepperoncino , lub łyżeczka płatków chilli 2 listki laurowe szklanka bulionu rybnego

Chilli Czosnek i Oliwa
Indycze żołądki w sosie śmietanowo - musztardowym 160

dziesiątkę! Było pysznie i w mig zostało zjedzone. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie ;) Składniki: 70 dkg indyczych żołądków, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, ćwierć średniego selera, pół małego pora, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, sól, cukier, 150 ml śmietany (najlepiej kwaśnej, gęstej), 3 czubate łyżki musztardy, 2 łyżeczki(...)powstałego sosu przełożyć żołądki i gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą. Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!< Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Curry z kiszonym burakiem i kaczymi żołądkami 57

zakwasu z buraków i bardzo często go przygotowuję. Produktem ubocznym przygotowywania zakwasu są właśnie kiszone buraki, z którymi właściwie nie wiadomo co zrobić. Można je dodać do barszczu albo sałatek, ale przy dużej częstotliwości przygotowywania zakwasu (a u mnie jest to raz w tygodniu) zaczyna brakować pomysłów, bo jak często można jeść barszcz?! Pewnego razu pojawił się pomysł żeby dodać(...)paprykę, groszek cukrowy, boczniaki. I właściwie im więcej, tym lepiej. Kombinujcie, na pewno będzie pysznie! Składniki: 4 kiszone buraki 2 szalotki 3 ząbki czosnku imbir 4 cm 2 łodygi selera naciowego 1 kg żołądków kaczych (wcześniej ugotowanych) 1 łyżka czerwonej pasty curry 0,5 litra mleka kokosowego sos sojowy 2 łyżki oleju do smażenia garść liści szpinaku baby do podania

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone bataty w przyprawach i rozmarynie 121

Pieczone bataty w przyprawach i rozmarynie Ochota na pieczone? Tak! Tym razem nie zwykły ziemniak, nie marchew, nie seler ale  batat . Bardzo wdzięczny w pieczeniu tak zwany słodki ziemniak pochodzący z Ameryki Południowej oraz Ameryki Środkowej.  Kapitalnie komponuje się z ziołami, a jak smakuje mmmm PYCHA ! Proste, szybkie w przygotowaniu i zdrowe, czego chcieć więcej? Zapraszam. Składniki(...)oprószyć bataty przyprawami, skropić oliwą, całość wymieszać.  Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut bez przykrycia.  Podawać jako dodatek do dania głównego z ulubionymi sosami i sałatkami

Wino Francja Kuchnia
Sałatka na różne okazje 76

Składniki:  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Kulinarne przemyslenia