Włoska zupa Minestrone to genialna mieszanka warzyw w aromatycznych przyprawach z dodatkiem tartego sera typu parmezan lub grana padano . Moja wersja jest nieco spolszczona, ponieważ nie
Kawa z mlekiemDodawałam już wcześniej przepisy na potrawy wigilijne takie jak uszka, pierogi, kompot czy makowiec. Do tej pory nie wstawiałam jednak przepisu na wigilijny barszcz czerwony. Stanowił
Karola gotujeoknem coraz bardziej zielono, więc i w kuchni podobnie :) Przyznam, że nigdy nie byłam wielką fanką zieleniny. Owszem, mam swoje ulubione potrawy ze szpinakiem, czy swoje ulubione sałatki, ale jako dodatek do dań zdecydowanie preferuję inne warzywa. Mimo wszystko zawsze starałam się przemycać gdzieś szpinak, jarmuż czy inne zielsko ;) Nie miałam sprzętu który dobrze rozdrobni świeży szpinak, więc zazwyczaj traktowałam(...)koktajlach co się tylko da ;) Koktajl jest sycący, więc zaspokoi głód na jakiś czas. Doskonale nadaje się na szybkie śniadanie. 3 porcje: ananas 2 pomarańcze połowa limonki łodyga selera naciowego sok z połowy cytryny szklanka wody pół szklanki płatków owsianych bezglutenowych łyżeczka młodego jęczmienia 1/4 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu łyżeczka miodu ze spadzi iglastej (lub innego) 2 garści młodego szpinaku
Mienta blogNasza propozycja na pyszną sałatkę z wielu warzyw, zamkniętą w słoikach. Składniki na ok. 12-14 słoików: -2 kg ogórków -1 kg papryki -1 kg białej kapusty -1 kg fasolki szparagowej -duży kalafior -6 szt. dużej marchwi -3-4 duże cebule Cebulę kroimy w grube pióra. Marchewkę w plasterki. Kapustę i paprykę w grubą kostkę. Ogórki w grube(...)szparagową dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa posypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy słoiki i zalewę. Do każdego słoika wrzucamy: -plaster selera -ząbek czosnku -kawałek kopru -po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy -2 listki laurowe -możemy tez dodać kawałek papryczki chili lub piri piri Na tą ilość słoików musimy przygotować
Maminek kulinarnymajeranek · czosnek · sól, czarny pieprz świeżo mielony Sposób przygotowania: Przygotuj wywar warzywny. Seler, marchew, pietruszkę i buraka umyj, obierz i pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej świeżą wodą, dodaj pora, dosmacz solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zagotuj i gotuj nawet ponad(...)wolisz. Nie gotuj barszczu ponownie- istnieje ryzyko, że straci swój rubinowy kolor. Jeśli lubisz czosnek, dodaj go na początku gotowania, a potem odcedź razem z warzywami. Warzywa zużyj do sałatki jarzynowej. Barszcz podawaj z uszkami na Wigilię lub w szklankach ,np. do pasztecików. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniNie uważacie, że surówki z pekinki są fantastycznym pomysłem na obiadowy dodatek? Mięciutkie, chrupiące, szybkie do zrobienia no i oczywiście pyszne. O ile tylko mamy w
Walijskie Pichcenieórka powinna być chrupiąca, a ziemniak wewnątrz upieczony/. W międzyczasie: -Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę , wsypać pokrojoną cebulę, delikatnie zeszklić. -Dodać drobno pokrojoną marchewkę ,seler i listki szałwii. -Całość podsmażyć kilka minut, wlać wino , a po odparowaniu alkoholu wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. -Wymieszać i dusić na małym ogniu ok.30 minut. -Kiedy(...)włożyć go wraz z ziemniakami do piekarnika i ułożyć na półmisku z gotową potrawą. Ziemniaki można podawać z zielona sałatką
Zakamarki mojej kuchnifrancuskiego z warzywami Mini krokiety z warzywami to pyszna przekąska, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych gości. Potrzebujesz tylko kilku składników: ciasta francuskiego i warzyw, takich jak marchew, cebula i seler, oraz ulubionych przypraw. Aby przygotować mini krokiety i warzywami, należy pokroić warzywa na małe kawałki i podsmażyć na patelni, a następnie przyprawić. Następnie rozwinąć ciasto francuskie i pokroić(...)przekąska z ciasta francuskiego SOS CHLEBOWY – jak wykorzystać czerstwy chleb? Kokosowe ciasta, ciasteczka i desery – 15 PRZEPISÓW RISOTTO Z GRZYBAMI – przepis na risotto z suszonymi borowikami Sałatka z makaronem z zupek chińskich! Z papryką, kukurydzą i ogórkiem Lekkostrawne obiady bez mięsa – 12 prostych przepisów Pizza na cieście francuskim Pizza na cieście francuskim
Via Gustoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak to rodzaj mięsa, które bardzo często wykorzystywane jest do wielu smacznych dań, przekąsem i sałatek. Tym razem postanowiłam na kurczaka w nieco innej wersji a mianowicie przygotować zupę z kurczaka. Zazwyczaj w wielu domach zupa była serwowana w formie przystawki, na tak zwane pierwsze danie. Po zupie podawane jest drugie danie w formie ziemniaków z mięsem(...)gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na zupę z kurczakiem. Moim domownicy byli zachwyceni jej smakiem. PRZEPIS NA ZUPĘ Z KURCZAKIEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 100 g selera naciowego 100 g pieczarek 100 g marchewki 150 g cebuli 50 g mąki 50 g masła 500 g fileta z kurczaka 1 l wody 1 łyżka przyprawy gyros 1 łyżeczka papryki słodkiej kilka
Przepiski.plDziś mam dla Was przepis na kapustę. Tak przygotowana sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielne danie. Świetnie smakuje ze świeżym
Agusiowe smakołykiduże to należy je przekroić na połówki lub na ćwiartki, małe mogą pozostać w całości *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę *** *** Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nać selera również kroimy w kawałki jeżeli go używamy *** *** Paprykę kroimy w dużą kostkę *** *** Pieczarki kroimy w plasterki, a cukinię w grube plastry *** *** Wszystkie składniki przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia i dodajemy(...)minut przed końcem pieczenia możemy rozciąć rękaw aby danie z wierzchu się zrumieniło *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami – bez tłuszczu pochodzi z serwisu
Blog z Apetytemsię nie spaliła Po godzinie moczenia kurczaka, wylewamy wodę, wlewamy znowu zimną, zagotowujemy na średnim ogniu i jeśli jest taka potrzeba - usuwamy szumowiny. Po usunięciu szumowin wkładamy: marchewki, seler, opaloną cebulę, pietruszkę, natkę pietruszki wraz z gałązkami i lubczyk - również z gałązkami, świeże liście bazylii, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Solimy i dodajemy zmielony pieprz(...)się pyrkolić nie ruszany Nie dodajemy suszonych ziół bo rosół zmętnieje Ugotowany rosół przecedzamy, oddzielamy mięso od warzyw. Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi kluskami lub z makaronem-nitki i posypujemy posiekaną natką pietruszki Smacznego
Szczęśliwa kuchniaziela angielskie Wykonanie: korpus z pieczonego kurczaka/kury skóry skrzydełka szyjka 2-3 kawałki suszonych grzybów 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 2 cebule łupina z 1 cebuli pół selera 2 listki laurowe około 6-10 ziarenek pieprzu około 3 łyżek sosu sojowego 1,5litra wody 1. Korpus z pieczonej kury/kurczaka wraz ze skórami,skrzydełkami i kośćmi umieść w dużym(...)Gotuj około godziny. 7. Dopraw sosem sojowym i w miarę potrzeby solą i pieprzem 8. Gotowy wywar przecedź przez sito lub gazę. Kości wyrzuć. Warzywa dodaj do talerzy, zrób sałatkę, pasztet. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. lanymi kluskami bądź makaronem. 9. Jeśli to ma być makaron - użyj nitek by uniknąć marudzenia wspólników do zjedzenia rosołu z pieczonego kurczaka
Fiolka w kuchnisię nie spaliła Po godzinie moczenia kurczaka, wylewamy wodę, wlewamy znowu zimną, zagotowujemy na średnim ogniu i jeśli jest taka potrzeba - usuwamy szumowiny. Po usunięciu szumowin wkładamy: marchewki, seler, opaloną cebulę, pietruszkę, natkę pietruszki wraz z gałązkami i lubczyk - również z gałązkami, świeże liście bazylii, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Solimy i dodajemy zmielony pieprz(...)się pyrkolić nie ruszany Nie dodajemy suszonych ziół bo rosół zmętnieje Ugotowany rosół przecedzamy, oddzielamy mięso od warzyw. Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi kluskami lub z makaronem-nitki i posypujemy posiekaną natką pietruszki Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com