sałatka z selerem - 3376 przepisów (strona:177/226)

Pałki kurczaka pieczone na ryżu 196

suchego ryżu – są to 2 klasyczne torebki ryżu. Na wierzch wysyp całe opakowanie mrożonych warzyw, ja używał porcji do zupy i składała się z marchewki, pietruszki, selera i pora. Możesz dodać dowolną mieszankę, która nie zawiera ziemniaków. Na to nałóż podsmażone mięso. Do garnuszka wlej wodę, passatę z pomidorów oraz wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Gorącą zalewę przelej delikatnie(...)Tradycyjny Żurek Wielkanocny na zakwasie przez Paulina 2021-03-24 Ciasto czekoladowe z musem malinowo – jeżynowym przez Paulina 2021-03-16 Tiramisu przez Paulina 2021-03-12 Sałatka z porem i jajkiem przez Paulina 2021-03-07 Artykuł Pałki kurczaka pieczone na ryżu pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć

To Musisz Wiedzieć
Lekkie dania wegetariańskie 187

boczniakami Poniedziałek: Orecchiette, czyli makaron muszelki ze świeżymi pomidorami Wtorek: Pęczotto primavera ze szparagami Środa: Panzanella z grillowanymi warzywami Czwartek: Krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym Piątek: Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek Jak to ugotować? Dania z tego menu są bardzo proste do zrobienia. Najlepiej przygotowywać wszystkie na bieżąco. Jeśli chcesz jeszcze przyspieszyć pracę, w niedzielę razem(...)małe cukinie Mały bakłażan 2 duże czerwone papryki 1 papryka żółta Brokuł Kalafior Opakowanie mieszanki sałat Kilogram pomidorków koktajlowych Zielony groszek mrożony Opakowanie boczniaków 2 marchewki 2 pietruszki Kawałek selera korzennego 2 szalotki Czosnek Zioła: Pęczek szczypiorku 2 pęczki pietruszki Konserwowe: Puszka mleka kokosowego Puszka całych pomidorów Słoiczek przecieru pomidorowego 80 g Puszka cieciorki Filety anchois Makarony, kasze: Makaron muszelki

Niedzielny kucharz
Warzywa korzeniowe pieczone w kuminie oraz warzywa kiszone - przepis na post Dr. Dąbrowskiej 164

owiń szczelnie formę folią aluminiową lub jeśli masz- nałóż pokrywę. Piecz warzywa w piecu nagrzanym do 150 stopni przez 2 godziny. Zjedz na ciepło. Ze wszystkich warzyw najpyszniejszy był seler!  Kiszone warzywa to kolejny z banalnych przepisów. Przygotuj kilogram ulubionych warzyw: ja użyłam młodą marchew, pietruszkę, cukinię, czerwoną cebulę, paprykę, brokuł i szparagi. Generalnie im większa różnorodność tym lepiej(...)Umieść warzywa w słoiku lub słoikach względnie ciasno, wlej marynatę, zakręć słoje i umieść warzywa w lodówce na 2 dni. Po tym czasie ciesz się ich smakiem, dodawaj do sałatki. Są pyszne!  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zupa grzybowa 191

zabielania. Makaron może być różny: łazanki, świderki, nitki i oczywiście jak ktoś woli bez makaronu.  Składniki:  3 duże garście suszonych grzybów 3 duże marchewki kawałek selera kawałek pora 2-3 pietruszki 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki masła 1-2 łyżki śmietany Grzyby moczyć w wodzie przez kilka(...)Śmietanę wymieszać z mąką i małą ilością wody, aby nie było grudek. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.    Warzywa z wywaru wykorzystuję do sałatki jarzynowej. Smacznego

talerz przyjemności
Bułeczki z kminkiem i oliwkami (bez glutenu, jajek i mleka) 206

Aromatyczne i sycące, najlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych pomidorów i lodowej sałaty. Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 płaska łyżeczka olej 3 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 2 szklanki łupiny z nasion babki lub siemię lniane(...)mleka. Dodać nasiona kminku (ja dodałam 1 płaską łyżeczkę). Zamiast kminku można dodać też inne zioła: bazylię, tymianek, oregano. Uwaga: Kminku nie powinny używać osoby z uczuleniem na marchew, selera lub pietruszkę - jest to roślina z tej samej rodziny i może wystąpić krzyżowa reakcja alergiczna . Ciasto wymieszać, przełożyć do foremek. Wierzch przybrać oliwkami. Nakryć folią i pozostawić na około

głodny alergik
Klasyczne przepisy na surówki 108

się jak ugryźć to zestawienie, żeby nie wrzucać tutaj parunastu przepisów. Ograniczę się więc tylko do tych klasycznych. I pominę nawet te z buraków, które zdecydowanie włożyłabym do kategorii sałatek. 1. Surówka z marchewki i jabłka Składniki: 3 większe marchewki 1 duże jabłko 3-4 łyżki śmietany 12% łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz Marchewki obieramy, myjemy(...)oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojonego w półplasterki pora, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 3. Surówka z selera, marchewki, jabłka i orzechów Składniki: 1 średni seler 1 marchewka 1 jabłko garść orzechów włoskich 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz

Kardamonovy
Zupa klopsowa zakwaszana 171

czerstwa bułka (lub 4 łyżki bułki tartej) + mleko do namoczenia przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek pół szklanki mąki – do obtoczenia klopsików włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por 2-3 ziemniaki 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 kiszony ogórek ok pół szklanki wody z kiszonych ogórków 50 ml śmietanki 30% Przyprawy do zupy: sól, pieprz(...)tartą namoczoną w kilku łyżkach mleka), jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler kroimy w kosteczkę, a pora w półplasterki *** *** Na dnie garnka rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy wszystkie warzywa przez około dwie minuty, cały czas mieszając *** ** Całość zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy

Blog z Apetytem
Klasyczne przepisy na surówki 116

się jak ugryźć to zestawienie, żeby nie wrzucać tutaj parunastu przepisów. Ograniczę się więc tylko do tych klasycznych. I pominę nawet te z buraków, które zdecydowanie włożyłabym do kategorii sałatek. 1. Surówka z marchewki i jabłka Składniki: 3 większe marchewki 1 duże jabłko 3-4 łyżki śmietany 12% łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz Marchewki obieramy, myjemy(...)oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojonego w półplasterki pora, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 3. Surówka z selera, marchewki, jabłka i orzechów Składniki: 1 średni seler 1 marchewka 1 jabłko garść orzechów włoskich 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz

Kardamonovy
Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 269

innej zupy, curry czy innego dania. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na kotlety , albo na pasztet ( z przepisu jadłonomi) albo na sałatkę dodając to co zalega w lodówce. Jeden gar zupy a jedzenia na pół tygodnia:) W poprzedni weekend ugotowałam wywar na udkach z kurczaka, który od razu przerobiłam na zupę(...)łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki masła ⅓ łyżeczki soli trochę pieprzu ½ pęczka szczypiorku ZUPA: 4 udka z kurczaka 4 marchewki 4 łodygi selera naciowego dwa małe pory pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 3 ziarnka pieprzu 2 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 3 łyżki tłuszczu ( ja miałam kaczy tłuszcz, może być smalec, albo masło

Cooking for Emily
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 215

Dodatek wody sprawi, że filet dojdzie i nie będzie suchy jak wiór. SOCZEWICA ZIELONA pół szklanki soczewicy na osobę jedna marchewka jedna pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki selera naciowego jedna cebula ząbek czosnku mały kawałek dyni liść laurowy dwa ziarenka ziela angielskiego gruby plaster cytryny sól, pieprz olej 3 łyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą, na sicie(...)smażymy. Jak zaczną mięknąć dodajemy sos sojowy. Ugotowana soczewicę dokładnie odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. SAŁATKA Z BURAKÓW 2 spore buraki opakowanie rukoli prażone pestki dyni łyżka miody lipowego łyżka octu balsamicznego łyżeczka tymianku łyżeczka oleju olej rydzowy do rukoli sól, pieprz Buraki obieramy i gotujemy

ladykitchen
Krem z pieczarek i grzybów leśnych 120

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem z pieczarek i grzybów leśnych to smaczny posiłek, szczególnie na chłodniejsze dni. W sezonie jesienno-zimowych chętnie sięgamy po zupy, również

Przepiski.pl
Zupa zaklepka kociewska 250

Zupa zaklepka kociewska - przepis regionalny Zupa zaklepka kociewska należy do najbardziej charakterystycznych smaków tego regionu Pomorza, podawano ją na maltych (czyli obiad) jako pożywne danie jednogarnkowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół mojej Żony 227

Bardzo, ale to bardzo lubię rosół i jadam go chętnie, niezależnie od kraju w którym przebywam, ale nigdzie dotychczas nie trafiłem na taki, który dorównałby smakiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z ananasem 198

Zdrowa, sycąca z nutką słodyczy sałatka. Przepis przygarnęłam od kochanej Mamusi :* Polecam każdym lubiącym takie połączenia smakowe :)   Składniki: puszka kukurydzy puszka groszku puszka ananasa w plastrach lub kawałkach (nie wylewamy soku!) słoik selera konserwowego w paskach 250-300g wędzonego mięsa z kurczaka (nogi lub skrzydełka) 2-3 łyżki majonezu połowa białej części średniego pora woreczek ryżu sól, pieprz

Pudełko rozmaitości
Zimne nóżki 116

Zimne nóżki Przepis na tradycyjną galaretę wieprzową z nóżek wieprzowych i golonki.  Zimne nóżki przepis, który w czasach PRL-u znała każda pani domu nadal

Cztery Fajery
Makaron po tajsku z polędwiczką wieprzową 209

żółtej oraz zielonej) 1 papryczka chilli 1 cebula (u mnie czerwona) kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku kawałek imbiru pół opakowania mrożonej warzywnej mieszanki „chińskiej”, lub: marchew, seler, por, kiełki bambusa, grzyby mun opcjonalnie pół puszki krojonego ananasa 1 łyżka oleju sól i pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku Sos: 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody(...)cukru np. trzcinowego)     *** Polędwiczkę kroimy w dużą kostkę *** *** Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki, papryki kroimy w słupki, a czosnek i imbir drobno siekamy *** *** Marchew i seler kroimy w słupki, pora w plasterki, a grzyby mun i kiełki bambusa na kawałki (zamiennie możemy użyć gotowej mrożonki „chińskiej”) *** *** Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy wszystkie wymienione składniki *** *** Makaron

Blog z Apetytem
Zupa krem z pokrzywy, która smakuje jak szczawiówka :D 247

suplementacji” przez osoby nadaktywne fizycznie ; ) Jeśli przyjmiemy zasadę „pokrzywa zamiast szpinaku”, możemy po sparzeniu jej wrzątkiem (w celu zneutralizowania kwasu mrówkowego i właściwości parzących) wykorzystać pokrzywę do sałatek, koktajli, dodawać ją do omletów, zapiekanek, zup, makaronów, tart. Aromat skoszonej trawy gratis ; ) Najwięcej pożądanych właściwości i smaku mają młode rośliny, przed kwitnieniem – w maju i na początku czerwca. Warto(...)Wrzuć do garnka. Włoszczyznę umyj. Marchewkę dokładnie umyj, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Pietruszkę pokrój na kawałki, natkę wraz z łodyżkami posiekaj, a następnie dodaj do wywaru. Selera obierz, pokrój w kostkę. Nać selera pokrój na kawałki. Dodaj korzeń i nać do pozostałych warzyw. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorem pokrój i wrzuć do garnka. Z 1/4 cytryny wyciśnij

Eat me! Fit me!
Coleslaw ze słonecznikiem prażonym 172

smaczną, tanią i łatwą do przygotowania surówkę do obiadu. Surówka coleslaw pochodzi z kuchni amerykańskiej i jej bazą jest drobno poszatkowana kapusta biała. Często dodaje się do niej marchewkę, selera naciowego, jabłko ale inne składniki i wariacje równie są smaczne. Dresingiem do tej surówki jest zwykle majonez z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy i soku cytrynowego. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji(...)minut by zmiękła i puściła sok. Potem prażymy słonecznik – zobacz poradnik. W kolejnym kroku siekamy drobno natkę pietruszki. Następnie majonez mieszamy z sokiem cytrynowym i musztardą. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem, doprawiamy do smaku. Artykuł Coleslaw ze słonecznikiem prażonym pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem 1237

smaku sokiem z cytryny oraz granulowanym czosnkiem i odkładamy do ostygnięcia *** *** Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na ćwiartki *** *** Mięso oraz marchew (i opcjonalnie pietruszkę oraz seler) kroimy w kostkę *** *** Foremkę lub miseczkę smarujemy dokładnie 1 łyżką oleju *** *** Na dnie foremki układamy ćwiartki jajek – żółtkiem do dołu *** *** Na jajkach układamy połowę warzyw z puszki (możemy również wyłożyć(...)lodówki aby całość dobrze stężała *** *** Jeżeli byłby problem z wyjęciem galartu, foremkę można włożyć na chwileczkę do ciepłej wody *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ Artykuł Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
FIT sałatka jarzynowa w lżejszej wersji :) 272

bardzo dawna i jakoś nigdy go za bardzo nie lubiłam, przez co nie jadłam prawie wcale. Wiadomo, jako dziecko na pewno zjadałam jego minimalne ilości, właśnie np. w takiej sałatce, czy z jajkiem na kanapce, ale na tym był koniec. Jest to produkt, w którym nie widzę nic dobrego. Ale nie napiszę, że nie byłam zainteresowana wersją ekologiczną tego produktu(...)żaden majonez nie jest mi do życia potrzebny 😂 No może jeszcze kiedyś spróbuję wersji wegańskiej, jak zdarzy się taka okazja 😃 Składniki: 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3 średnie ziemniaki 2 średnie ogórki kiszone  1/2 standardowej puszki groszku 1/2 standardowej puszki kukurydzy  4 jajka 2 czubate łyżki jogurtu greckiego  1-2 łyżki majonezu (użyłam Biona

Zdrowie na języku :P