kiszonej papryczki chili po utarciu z przyprawami przekształcisz w półpłynną pikantną pastę. Możesz ją dodawać do sosów, zup, indyjskich i tajskich curry czy marynat do mięsa i sosów do sałatek. Wystarczy niewielka ilość, aby nadać twoim posiłkom niepowtarzalny smak. Żeby przygotować fermentowane papryczki chili będziesz potrzebowała papryki habanero, pepperoni lub innej, którą kupisz w większości marketów oraz soli(...)artykułu. Kiszona papryka chili 150 g papryczek chili habanero, 1 czubata łyżeczka niejodowanej soli kłodawskiej 2 łyżeczki brązowego cukru około 300 ml wody opcjonalnie kilka gałązek selera, kilka ziarenek pieprzu, 2 ząbki czosnku. Jak zrobić kiszone chili 1. W rondelku zagotuj wodę z solą i cukrem. Kiedy sól i cukier się rozpuszczą, wyłącz płomień i odstaw zalewę
Cztery Fajeryniezapomniany tandem. Zwracamy pieniądze wszystkim, którzy zrobią to danie i im nie zasmakuje. Czas: 1,5 godz. (w tym godzina na macerowanie mięsa) Poziom trudności: łatwe Brukselka oprócz selera naciowego należy do ścisłej czołówki najbardziej nielubianych warzyw na świecie, za co pewnie odpowiada lekko gorzkawy smak tej ślicznej kapustki, będącej przecież małym cudem natury. Z gustami się nie dyskusje(...)jest przyjemna i łagodna, nawet kiedy listki trochę się przypalą. Oczywiście duża w tym zasługa batata, niewyględnego w stanie surowym ziemniaka, który po upieczeniu zmienia się w prawdziwego słodziaka. Sałatkę można zjeść solo z dodatkiem np. pieczywa. My podaliśmy ją z soczystą, pieczoną w pomarańczowej zalewie polędwiczką. Składniki: Brukselka 250 g Duży batat Polędwiczka 500 g Zalewa Pomarańcza 5 łyżkek
Niedzielny kucharzSałatka bardzo delikatna i pyszna. Miała zostać jeszcze na śniadanie, ale niestety zniknęła w mgnieniu oka ☺ Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(...)script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1/3 papryki czerwonej -1/3 papryki żółtej -3 jajka ugotowane na twardo -1/3 słoiczka selera w zalewie -szklanka odsączonych z zalewy rzodkiewek: rzodkiewki w zaprawie -garść posiekanego koperku -łyżka łagodnego majonezu -pieprz, sól do smaku Papryki kroimy w drobne paski, jajka w kostkę. Dodajemy
Kulinarne przemysleniaCzym byłyby święta bez królowej sałatek? Nie ważne czy Wielkanocne czy inne warzywna musi być. Ja ją odrobinę zmodyfikowałam a mianowicie nie dodałam zielonego groszku i cebuli bo nie lubię. W zamian za to są zielone oliwki i por. Jest rewelacyjna, ubóstwiam i kocham. Spróbujcie moją wersję,czasami zamiast majonezu dodaję również zmiksowane awokado z jogurtem i musztardą(...)który reguluje ciśnienie krwi oraz drogie Panie, Panowie, droga młodzieży polifenoli i flawonoidów walczących z wolnymi rodnikami. Dziś natomiast zrobiłam tłuściutką z majonezem :-) Składniki: 3 marchewki pół selera pół pora 2 pietruszki 4 ziemniaki garść zielonych oliwek puszka kukurydzy 4 ugotowane na twardo jajka 2 pełne łyżki majonezu świeżo mielony pieprz sól
pieprzny smaczekpapryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Sałatka pieczarkowo-paprykowa Sałatka szwedzka Mizeria na zimę Warzywa w marynatach / zalewach Buraczki w zalewie octowej (całe) Botwinka pasteryzowana Fasolka szparagowa do słoików Kiszony kalafior Ogórki korniszone (konserwowe) I Ogórki korniszone (konserwowe) II Ogórki korniszone(...)dyni Dżem dyniowo-jabłkowy Cukinia a'la ananas Cukinia waniliowa Inne Keczup z cukinii Leczo z cukinii Mrożona papryka Przecier pomidorowy szybki Puree z dyni Suszony seler Zakwas z buraków I Zakwas z buraków II PRZETWORY Z GRZYBÓW Grzyby leśne suszone Marynowane grzyby Mrożone duszone maślaki Turki marynowane PRZETWORY Z ZIÓŁ Miód z mniszka
Kuchnia domowa AniMłode liście i łodygi buraka aż się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet(...)zachęcam. Piszcie jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, a z chęcią je wypróbuję. Składniki: pęczek botwinki 3 duże buraki (lub butelka koncentratu z buraków) włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, odrobina selera 6 ziemniaków jogurt naturalny lub śmietana jajka ugotowane na twardo 2 łyżki octu 1 łyżka cukru sól, pieprz koperek Przygotowanie: W 1,5 litra wody gotujemy pokrojoną włoszczyznę i buraki. Następnie
Smakowity Blog KulinarnyMój rosół nie może obejść się bez kapusty włoskiej , ale zwykle kupuje się całą główkę, do rosołu potrzebna tylko ćwiartka, ewentualnie pół, gdy mała
Kawa z mlekiemnatką pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W między czasie przygotowujemy risotto. Wykonanie – risotto: Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Gdy warzywa będą delikatnie miękkie dodajemy ryż i smażymy przez 2-3 minut, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodajemy pokrojony w kostkę koper włoski. Następnie całość podlewamy winem(...)koniec można dodać trochę wody). Gdy ryż jest już miękki, dodajemy do niego masło i starty ser. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i podajemy razem z królikiem i ulubioną sałatką
Kuchnia Bon AppetitKrem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają
KorniszonkiSurówka ogródkowa to bardzo smaczna i prosta surówka idealna do każdego obiadu. Składa się z 3 prostych składników, które możemy przynieść ze swojego ogródka. Są nimi
Przepiski.plPierwszy raz zobaczyłam ją na bazarze. - Proszę pani, a co to takiego? - Czarna rzepa, szanowna pani... - CHCĘ TO. Nie jadłam jej wcześniej. Nie znałam jej smaku
Gary Bez dnatarce o dużych oczkach *** *** Mięso zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kroimy w kostkę i razem z marchewką, pietruszką i selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut *** *** Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat, mieszamy(...)majerankiem, bazylią, chili oraz cukrem (dodałam dwie łyżeczki cukru) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Zupa gołąbkowa z młodej kapusty pochodzi
Blog z ApetytemSkładniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i
Kulinarne przemysleniaTatar ze śledzia i awokado to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska. Danie jest soczyste i pełne smaków. Idealna przystawka na każde przyjęcie smakująca nawet osobom
Kuchcik gotujepokrojoną w krążki, paprykę pokrojoną w drobne słupki oraz przyprawę curry. Zalewę zagotuj, odstaw do przestudzenia. Ogórki poprzekładaj do słoików z liśćmi selera. Zalej marynatą do pełna. Tak przygotowane słoiki najlepiej pasteryzować. W garnku na dnie ułożyć bawełnianą ścierkę lub tetrę. Ustawić na niej słoiki, zalać wodą(...)pomysły na: kiszenie, konserwowanie czy wekowanie. Jednym z moich ulubionych przetworów są ogórki curry , od nich zaczniemy, ponieważ to doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy do wódeczki. Zaczęło się od Babci Krysi Jak wiele innych rzeczy, wszystko zaczęło się od Babci Krysi. To ona pierwszy raz przywiozła
kuron.com.plcoraz ciężej, ale damy radę. Już następnego lata zamierzamy zbierać własne plony i nie mogę się tego doczekać. Dziś na tapecie młoda kapusta. Obecnie mój nieodłączny składnik sałatek w formie surowej i dań obiadowych w wersji duszonej z cebulką. Są dni, że mam ochotę zaszaleć w kuchni. Owym szaleństwem są dzisiejsze gołąbki. "Szaleństwem", bo trzeba być naprawdę(...)Farsz, skromnie mówiąc, uczyniłam rewelacyjny. Bardzo polecam i zapraszam do wykonania! Składniki na 7 sztuk: 7 wierzchnich zielonych liści młodej kapusty, 200 g ryżu pełnonoziarnistego, 1/2 małej bulwy selera, 1 cebula, 1 por (biała część), 8 kawałków suszonych pomidorów, 4 łyżki posiekanego świeżego koperku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka oleju
Jeść, by żyć w zdrowiuDobrze znana i lubiana, „królowa wszystkich sałatek” – popularna sałatka warzywna, bez której święta (i inne ważne okazje) obyć się nie mogą. Doskonała także za każdym razem, gdy po ugotowaniu rosołu zostaną nam warzywa :) My staramy się ją zawszę troszkę modyfikować i łączyć z innymi składnikami, czasem robimy też wersję bez ziemniaków. Przepis, który znajdziecie poniżej to najbardziej klasyczna jej wersja(...)świetnie komponuje się z całością. Dodanie śliwek to pomysł mojego męża i moim zdaniem bardzo udany. Polecam również wersję z czerwoną papryką :) Składniki: 6 marchewek 2 pietruszki 1 mały seler (lub 1/2 dużego) 1 średni por (biała część) 3 średnie jabłka 5 średnich ziemniaków 4 średnie kiszone ogórki 1 puszka groszku 3 duże jajka na twardo 6-7 śliwek
MyCookBook.pl