Kolejne pierniczki, które zaraz po upieczeniu nadają się do jedzenia. Chociaż nie wiem czy w tym przypadku to plus, bo upiekłam całą blaszkę niespełna tydzień temu z myślą, że będą na święta, ale obawiam się że nie dotrwają do tego czasu :) Trzeba przyznać, że są pyszne i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. A przepis znalazłam
Słodka Kraina Wypiekówpoważnie - mam dziś dla Was przepis na wspaniałe ciasteczka korzenne, jednocześnie dołączam go do zbioru moich świątecznych przepisów - klik . Rok temu podawałam Wam przepis na świąteczne pierniczki (znajdziesz go tutaj - klik ), w tym dla odmiany proponuję Wam ciasteczka. Składniki: 200 gramów mąki pszennej 100 gramów cukru pudru 1 cukier z prawdziwą wanilią 2 żółtka 120 gramów masła
Garniec MagaliePóki co nie mam czasu na opisywanie bieżących przepisów, a jest ich sporo, bo ciągle coś pichcę i piekę - dokarmiam mojego Tatusia :). Pierniczków napiekłam na kilka sposobów i leżą biedniutkie w pudełkach czekając na ozdobienie. Pewnie pokażą się tutaj po świętach..., a może uda się wrzucić wcześniej. Nie wiem. Tak jak kiedyś napisałam - staram się uzupełniać bloga również starymi przepisami
Nie tylko w kuchniPropozycja zamiast pierniczków na Święta...u nas w domu robią furorę.... Składniki; ¾ szklanki cukru z palmy kokosowej ⅔ szklanki oleju rzepakowego ¼ szklanki mleka migdałowego 1 łyżka mąki z tapioki 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1½ szklanki mąki gryczanej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli ½ szklanki orzechów macadamia Wykonanie; 1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra
Anioły w kuchniOstatnio panuje moda na obdarowywanie się pierniczkami, a ja mam dla Was świetny pomysł na inny świąteczny upominek. Do jego stworzenia zainspirowała mnie lista "10 Najdroższych czekoladek na świecie". Jeśli ciekawi jesteście, co się na niej znajduje, z czego są zrobione i ile trzeba zapłacić za najdroższe słodkości odsyłam do artykułu - klik . Czekoladki, które chcę Wam zaproponować są na pewno
Cynamonowe szczęścieroku, kiedy piekłam ich równie dużo. To także zasługa poniższego przepisu, który można dowolnie modyfikować jeśli chodzi o smak. Gdybyście dodali spora łyżkę przyprawy piernikowej, wtedy wyjdą Wam mięciutkie pierniczki. Rozwałkowując cieniutko uzyskujemy kruche, delikatne ciastka. Wystarczy jednak rozwałkować grubiej, a po upieczeniu będziemy mieć puszyste i miękkie. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej (użyłam typu 750) 3 łyżki dobrego
Codzienna kuchnia niecodziennaowoce zielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego 2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej DO PODANIA 3-4 pierniczki bez czekolady i nadzienia, np. z TEGO przepisu 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka drobno posiekanego kandyzowanego imbiru, skórki z cytryny lub pomarańczy
Karo in the KitchenPrzede mną dziś pracowity, ale też bardzo przyjemny dzień w kuchni. Dwaj koledzy Zuzia z przedszkola – Logan i Mason – przychodzą dziś do nas na wielkie wypiekanie pierniczków :) Zuzia opowiadała im, jak to piekłyśmy i dekorowałyśmy nasze piernikowe choinki (jeśli je przegapiliście, przepis znajdziecie tutaj) i pomyślałam, że w sumie fajnie by było… Continue reading Puszyste bułeczki pszenne
brunetkawkuchniskładniki: 300 g mąki 150 – 170 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 150 g zmielonych migdałów lub orzechów 80 g posiekanych migdałów lub
Domowy Smak Jedzeniapierwszym miejscu jest mąka, dlatego zachęcam Was do samodzielnego przygotowania tej przyprawy, nie trwa to dłużej niż kilka minut, a efekt jest niesamowity. Polecam! Składniki na przyprawę korzenną do pierniczków: 1 łyżka zmielonego cynamonu 1,5 łyżeczki mielonego (suszonego) imbiru 0,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu lub przyprawa
Rozpustne gotowaniedoczekały świąt i dlatego upiekę je jeszcze raz. Nie ma śniegu, ale są białe słodkie kulki przypominające śnieżki ciasteczka. A Wy jakie pieczecie ciasteczka? Oczywiście nie licząc pierniczków. Składniki: 230 g masła 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 1,5 łyżeczki cynamonu 2 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka cukru pudru do obtoczenia ciastek
O kuchni z uczuciemCynamon to przyprawa, która zdecydowanie króluje na moim blogu. Pisałam Wam już jak wykonać wegańskie batony ( KLIK ), wegańską szarlotkę ( KLIK ), piernikową owsiankę & przyprawę korzenną ( KLIK ) oraz na wegańskie pierniczki ( KLIK ). Jednak dzisiejszy przysmak to blogowy debiut, bo nic podobnego we wcześniejszych przepisach nie znajdziecie. Delikatne, chrupiące i bardzo cynamonowe. Tak przedstawia się krótka charakterystyka tostów, które ostatnio gościły
peanutbuttermonsterminut w 170 stopniach. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika, wkładamy skórkę jabłka i zamykamy. Na drugi i trzeci dzień zmieniamy skórkę na świeżą. U mnie wystarczyło 2 dni i pierniczki były mięciutkie. Lukrujemy i już możemy je jeść
Aga w kuchniJuż sam ich zapach wystarczy, aby przenieś ć się, póki co myślami, do okresu Bożego Narodzenia :-) Rywalki pierniczków - ciasteczka cynamonowe :-) Tak na prawdę to wcale nie muszą by ć rywalkami, tylko ramię w ramię zdobi ć mogą nasze świąteczne stoły. I stanowi ć idealną przekąskę do podjadania - i niekoniecznie tylko w okresie świątecznym. SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - 100 gram masła
Wielopokoleniowo