wielu pieców się jadło chleb jak mówią słowa piosenki...ale w moim przypadku to nie tylko piosenka ale samo życie. Wypiek domowego chleba jest dla mnie bardzo naturalny, pamiętam stary dom gdzie się wychowałam i moją Babcie, która na zapiecku miała zakwas, który sumiennie dokarmiała, a potem formowanie bochenków, palenie w chlebnym piecu i zapach chleba...piękne wspomnienia. Z zakwasem(...)udało mi się go utrzymać przy życiu :(, i dopiero za trzecim razem zakwas od Ewy przyjął się pod moim dachem!!!, żyje - fermentuje i udało mi się upiec wspaniały żytni chleb ze słonecznikiem. Wiem, że to pewnie nic wielkiego, ale dla mnie to było bardzo ważne :) Składniki na jeden bochenek: Zaczyn: 16 g zakwasu żytniego lub razowo-żytniego 160 g mąki
Apetyczna babeczkaTestowania Multicookera RMC-280E ciąg dalszy... tym razem wzięłam na warsztat nasz ulubiony chleb czyli chleb 7 ziaren . Tradycyjnie wyrabianie tego chleba podzielone jest na 5 etapów: wyrabianie, wyrastanie, potem ponowne wyrastanie, nagrzewanie garnka, pieczenie chleba. W multicookerze ten sam proces skrócony jest do etapów 2, czyli tylko wyrabianie, a wyrastanie i pieczenie odbywa się samo w urządzeniu. Można właściwie(...)zapomnieć o tym że robi się chleb. Jedyny minus to że bochenek nie ma kształtu typowego chleba z popękaną skórką, ale ma ją na szczęście chrupiąca. Mając taki multicooker gotowanie naprawdę staje się prostsze, a wszyscy którzy boją się piec pieczywo to urządzenie pomoże się tego nauczyć. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj pierwszy z cyklu Dzień Pieczenia Chleba. Mam nadzieje, ze chociaż kilkoro z Was dotrzymał słowa i chlebek upiekło. Jeśli wyrazicie zgodę to zrobię podsumowujący post z Waszymi zdjęciami chlebów, bo chodziło mi przede wszystkim o świetna zabawę, a jak już zdążyliście zauważyć pieczenie chleba może nie jest tak łatwe, jak pójście do sklepu i zapłacenie za niego(...)należy też do ekstremalnie trudnych. Ja zastanawiałam się jaki chleb upiec, chciałam wykorzystać ziarna żyta Melvit, które ostatnio udało mi się kupić i tak od początku myślałam o jakiejś mieszance pszenno żytniej. Już tęsknię za pomidorami.. Postanowiłam sobie to wynagrodzić chociażby w postaci ketchupu. Przyszło mi na myśl, że będą do tego pasowały również zioła prowansalskie. Teraz forma, kiedyś
MamaOskarkaChleby na zakwasie to "inna bajka". Dzikie drożdże czynią cuda z kubkami smakowymi, uwierzcie. Chlebek dobrze wypieczony ma genialnie chrupiącą skórkę, zwarty, sprężysty miąższ i smakuje wybornie nawet z samym masłem. Do przygotowania zakwasu żytniego najlepsza będzie mąka żytnia typ 2000 przynajmniej na początku przygody z tworzeniem zakwasu, gdyż lepiej się zakwasza. Ja użyłam mąki Gdańskie Młyny. Potrzebny będzie również(...)swoje miejsce. Wieczorem po 12 h mieszamy i ponownie odkładamy. Trzeciego dnia rano ponownie dokarmiamy zakwas jak dnia pierwszego i drugiego. Zakwas jest w zasadzie gotowy do pieczenia chleba. Jeśli ładnie bombluje i rośnie kiedy jest pozostawiony na dłuższy czas to znak, że możemy go użyć do stworzenia swojego pierwszego bochenka chleba. Ja poczekałabym około 5 dni na rozpoczęcie pieczenia
MamaOskarkaChleb, polski chleb, to coś za czym tęsknię tutaj najbardziej. Owszem w delikatesach w Al-Khobar można kupić tzw. "chleb niemiecki", ale jest to zwykłe marketowe badziewie, chemią pędzone, polskiego chleba w niczym nie przypomina, a następnego dnia jest już czerwstwe. W Polsce często piekliśmy chleb i chyba trzeba będzie i tutaj wrócić do tej chlubnej tradycji :) Składniki (proporcje(...)formy, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne pół godziny (lub dłużej) do podwojenia objętości. Kiedy ciasto wyrośnie posmarować robełtanym z wodą białkiem, ewentualnie posypać ziarnami i kilkakrotnie naciąć wierzch chleba. Piec w temperaturz 200 stopni C, przez
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPachnący ziołami, mocno aromatyczny chleb Kupiłam ostatnio kilka doniczek świeżych ziół. Niestety w natłoku pracy zawodowej, zaaferowana licznymi zajęciami dodatkowymi, będąc w biegu na kolejną gimnastykę, czy zajmując się obróbką zaległych zdjęć blogowych - na śmierć zapomniałam zioła te regularnie podlewać. Stąd stałam się posiadaczką roślinek mocno przywiędłych, które trzeba było na gwałtu rety natychmiast wykorzystać. Stąd pomysł na chleb mocno(...)drobno posiekanych, u mnie bazylia i oregano 1 łyżka świeżego szczypiorku - drobno posiekanego 4 ząbki czosnku 4 pomidory suszone z zalewy - duże 1 jajko - do posmarowania chleba przed pieczeniem masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej
Grunt to przepis!Coś dla koneserów kontrastowych smaków, czyli chlebek słodko-pikantny Z okazji jesiennych wspomnień czar , prezentuję chleb, którym zajadałam się w minionym sezonie dyniowym - ze startym miąższem dyni i pikantnym zestawem przypraw. Chlebek ten, z racji iż dość krótko wyrasta, wychodzi zbity i zwarty. Nie będzie też zbyt wysoki. Jest za to wilgotny i długo zachowuje świeżość. Dzięki pieczeniu(...)łyżeczki suchych drożdży (7g) 200 ml ciepłej wody 3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 150g surowej dyni - startej na drobnych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka przyprawy
Grunt to przepis!Odkąd wyhodowałam własny zakwas bardzo interesuje mnie i ciekawi pieczenie różnego rodzaju pieczywa. Jest to o tyle nowość dla mnie, gdyż zawsze jadłam chleb z naszych pobliskich piekarni, które muszę przyznać pieką na prawdę smaczny chleb. Nigdy nie miałam ani czasu, ani tym bardziej odwagi, żeby samodzielnie wypiekać chlebek, ale już to zaczęłam i strasznie mi się to podoba. Efekt(...)stopni z termoobiegiem. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej, z kilkoma kostkami lodu. Koszyk z wyrośniętym ciastem, odwracamy dnem do góry i „przerzucamy” na blaszkę wyłożoną pergaminem. Chleb nacinamy według uznania. Ciasto na blasze wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, zostawiamy program pieczenia góra-dół i pieczemy chleb 30 minut
dom-agi.plwody łyżeczka soli łyżeczka cukru żółtko do posmarowania wierzchu łyżeczka sezamu lub maku Wykonanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Ciasto dzielimy na 3 kule. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok siebie(...)wkładamy do lodówki na noc (ok.12 godzin). Następnego dnia, rano, wyciągamy formę z wyrośniętym ciastem i zostawiamy na 20-30 minut w cieple. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch chleba nacinamy w kratkę ostrym nożem i smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Posypujemy makiem (albo sezamem, otrębami, płatkami owsianymi). Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni
dom-agi.plduuużo za dużo, żeby wykorzystać ją na sałatkę na sastępny dzień. Jeśli jednak zostaje trochę to tak naprawdę nie wiadomo, co z tym zrobić. Dlatego jak zobaczyłam przepis na chleb z kaszą gryczaną, to od razu wiedziałam, że dość szybko go przetestuję… Chleb z kaszą gryczaną wyszedł wspaniały! Okazał się być bardzo delikatny, mięciutki, z pachącą, chrupiącą skórką. Dodałam(...)garść siemienia lnianego, a następnym razem chodzi mi po głowie dodanie do niego suszonych pomidorów… zobaczymy co z tego wyjdzie ;)! Zapraszam do pieczenia – oto szybki i pyszny chleb z kaszą gryczaną. Chleb z kaszą gryczaną Składniki: 1.5 szklanki ciepłej wody 0.5 łyżki miodu 0.5 łyżki soli 2.5 dkg drożdży (u mnie 2 opakowania po 7g drożdży instant
UgotujmyTo.plciasto zajmowało trochę więcej niż połowę objętości naczynia. Wygładzamy wierzch ciasta mokrą łyżką, spryskujemy jeszcze po wierzchu wodą, żeby było wilgotne i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja wkładam chleby najczęściej do piekarnika i zapalam lampeczkę (tylko w lato trzymam je na zewnątrz). Czekamy kilka godzin aż ciasto wyrośnie - czas ten zależy od mocy zakwasu, od temperatury, w jakiej ciasto rośnie(...)wyrósł jak na drożdżach, a czasem musiałam czekać nawet 7 godzin. Gdy ciasto wyraźnie podrosło do wysokości foremki, wyjmujemy chlebek, a piekarnik podgrzewamy do temp. 230 stopni Celsjusza (450F). Chleb przed włożeniem do nagrzanego piekarnika delikatnie nacinamy kilka razy ostrym nożem. Na dno piekarnika wkładamy też blaszkę wypełnioną wrzącą wodą (chleb powinien się piec na początku w naparowanym piekarniku
w mojej kuchniPrzeglądając pewnego dnia ofertę internetowej księgarni natrafiłam na książkę "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a, nie znając wcześniej autora i nie czytając opinii na temat tej pozycji postanowiłam w ciemno sprowadzić ją do swojego domu. Otrzymałam przesyłkę z blisko 500 stronicową księga która wprowadziła rewolucje w mojej kuchni. Wstęp teoretyczny pochłonęłam w jeden wieczór, wiedziona niepohamowaną ciekawością zajęłam się ćwiczeniami praktycznymi(...)Teraz nie kupuję już pieczywa, samodzielnie piekę chleb dla siebie i całej rodziny. Nie posiadam robota kuchennego, ciasto zagniatam ręcznie. W zależności od ilości ciasta trwa to tyle co 3 lub 4 utwory z mojego ulubionego radia. Chleb z Vermont na zakwasie za: "Chleb" Jeffrey Hamelman (2 duże bochenki) Zaczyn: 140g mąki chlebowej 170g wody 30g dojrzałego płynnego
Zapiski Młodej Żonypiękny długi weekend zamiast cieszyć się spokojem własnego ogrodu, musieliśmy wyjechać do miasta. Pędzącego, głośnego miasta, w którym, na domiar złego, nie możemy zwolnić... Parę dni temu upiekłam chleb. Pachnący wiejski chleb, z cudownie chrupiącą skórką. Taki, który powinno się zajadać jeszcze ciepły z cukrem i łyżką kwaśnej śmietany, siedząc w ciepły letni poranek pod kwitnącym krzewem jaśminu... Marzę(...)takich dniach i takim chlebie... Chleb pszenny z orzechami na podstawie przepisu z książki J.Hamelmana Zaczyn: 100 g mąki pszennej 130 g wody 20 g zakwasu Składniki mieszać energicznie przez około 2 minuty, następnie przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 12h. Po 12 godzinach dodać: 480 g mąki pszennej 160 g mąki pszennej razowej
Zapiski Młodej Żonyfont-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Postanowiłam wziąć udział w konkursie "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny "Smakowita". Wiedziałam, że to musi być mój szczególny wypiek. Przestudiowałam kilkadziesiąt przepisów, które podpowiedziały mi jakich składników powinnam użyć(...)jakich proporcjach.. Szczeg ólnie podpatrzyłam robienie zakwasu piwnego, tyle, że ja zrobiłam z ciemnego piwa. Puszczając wodze fantazji komplikując nieco wykonanie chleba .. bałam się czy mi w ogóle coś z tego wyjdzie.. Z bijącym sercem wyjmowałam niesamowicie pachnący chleb z piekarnika.. Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie ugryźć gdy był jeszcze gorąc y .. i po prostu pycha
Na słodko lub wytrawnieAmber zaprosiła mnie do Styczniowej Piekarni, do upieczenia pysznego chleba. Nie zastanawiałam się długo, ponieważ przepis wydał mi się prosty :) Ale jak to zwykle z wypiekami chleba bywa, łatwo o błąd. Oto moja odpowiedź :) STARTER – 150 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem(...)powinien dobrze wyrosnąć). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce. Moje uwagi : chleb po upieczeniu jak dla mnie był za suchy, ale może tylko mój :( wyrabiałam w misce tylko łyżką drewnianą, pomimo, że w przepisie podano by wyjąć je na stolnicę moje ciasto
Proste Potrawy