Podczas porządkowania zamrażarki znalazłam woreczek z miąższem chleba, który został mi z wydrążania małych bochenków. Te chlebki służyły mi jako miski do białego barszczu, a że chleba nie wyrzucam, to zamroziłam. Postanowiłam więc wykorzystać ten chleb do ugotowania zupy chlebowej, o której nieraz słyszałam, ale nigdy nie jadłam. Pierwszy raz więc gotowałam zupę chlebową i tak właśnie ją sobie wyobrażałam(...)chociaż nie znałam wtedy zupy chlebowej. Bardzo często u mnie w domu rodzinnym gościł biały barszcz, a serwowany był o dziwnej porze, bo na śniadanie. Pamiętam ten smak rozpuszczonego chleba, który każdy drobił sobie do barszczu, zupełnie taki sam smak jak w mojej zupie. Składniki: – 2 cebule małe – 2 ząbki czosnku – 200 g miąższu z chleba
To co kochamSKŁADNIKI -słonina cienka -sól warzona nie jodowana 25 g/kg -papryka chilli jalapeno grys 2 g/kg -papryka wędzona płatek 3g/kg -papryka suszona płatek kolorowa 4
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis na najprostszy chleb pszenny na drożdżach suchych. Zawsze się udaje i jest przepyszny! Chlebek z tego przepisu pięknie wyrasta, ma super chrupiącą skórkę i jest mięciutki w środku. Składa się z bardzo prostych składników, które większość znajdzie w swojej kuchni. Dodatkowo ten domowy chleb jest banalny w przygotowaniu, dlatego każdy bez wyjątku z łatwością poradzi sobie z jego upieczeniem(...)CHLEB NA SUCHYCH DROŻDŻACH PRZEPIS Składniki 500 g mąki pszennej (typ 650) 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 500 ml ciepłej wody 1 łyżeczka suszonych ziół Przygotowanie 1. Do miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, cukier oraz sól. Suche składniki wymieszaj łyżką. 2. Następnie wlej wodę oraz olej. Wyrób ciasto za pomocą dłoni
Alle Dobre!SUROWIEC -1kg pierś indyka -300 g serduszek kurczaka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18/kg -pieprz biały 2g/kg -gorczyca biała mielona 2g/kg -czosnek suszony płatek 2g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Chleb żytni na zakwasie nie należy do tych pulchnych, ale jest o wiele zdrowszy i zawiera więcej składników prozdrowotnych, chociażby z powodu zawartego w nim kwasu mlekowego. Stopniowa fermentacja mąki nie pozwala eliminować kwasu foliowego, który jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury. Dlatego stopniowe prowadzenie / zakwaszanie mąki / nie pozwala na jego utratę. W gotowym pieczywie na zakwasie kwasu foliowego(...)grupy B. Najważniejsze jest jednak to, że w trakcie zakwaszania mąki następuje likwidacja różnego rodzaju składników szkodliwych znajdujących się w mące np. różnego rodzaju toksyn. Pieczmy więc chleby na zakwasie, a jeśli z mąki żytniej to zakwaszajmy mąkę etapami. Możemy zakwaszać od 20% do 50% mąki użytej do danego wypieku. To tak dla orientacji dla tych, którzy dopiero
Leśny ZakątekSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm -boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Mieliłem na maszynce nr.8 -szynka 1kg/ krojone w kostkę 1-2 cm -boczek bez skóry 1 kg/10 mm -indyk 1kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie było na maszynce nr.8 -1,5 kg pierś z indyka / szarpak dwu oczkowy -1 kg pierś z kurczaka/ szarpak dwu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNINIE -2,5 kg udziec z indyka / mielone maszynka nr.8 sitko 8mm -700 g pierś kurczaka / krojone w kostkę i paski PRZYPRAWY
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I PRZYPRAWY -słonika cienka bez skóry -sól nie jodowana 25 g/kg -czosnek świeży 3 większe ząbki na kg -mieszanka przypraw pomidor, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.paczka ze sklepu internetowego bee.pl Już następnego dnia przygotowałam na obiad kaszetkę Bonduelle. W kolejnym dniu na śniadanie jadłam granolę, a na obiad tortillę. W następny dzień upiekłam chleb, a na obiad przygotowałam potrawę z woka. Jednym słowem, w bardzo krótkim czasie zrealizowałam bardzo dużo przepisów i to nimi chcę się w tym poście podzielić. Chcę również napisać parę(...)misce mocy ;-) Poniżej znajdziecie przepisy na: Kawę zbożową z czekoladą i cynamonem; Tortillę z kurczakiem a'la kebab i sosem jogurtowym; Jogurt z granolą, morwą, truskawkami, bananem i cynamonem; Chleb orkiszowy; Kaszetkę z kurczakiem. Kawa zbożowa z czekoladą i cynamonem . Do jej przygotowania wykorzystałam kawę zbożową Inka Bio Klasyczna . Zimą pogoda nas nie rozpieszcza, więc sami musimy umilić sobie
Passions hobbies lifeetap był również najdłuższy i trwał 23 godziny ale następne etapy już krócej i w sumie po 32 godzinach zakwas był gotowy aby zrobić na nim zaczyn do chleba. Czyli sama reaktywacja 3 etapowa trwała o 6,5 godziny krócej od tego zakwasu ponad rocznego. Reasumując: Suszony zakwas można przechowywać rok w moim przypadku 13 miesięcy. Oczywiście jest mowa(...)wysuszonym dobrym zakwasie aktywnym, na którym piekliśmy wcześniej chleby bez dodatku drożdży i nam bardzo smakowały:). Nie może być to zakwas młody np. 5 dniowy. Bakterie w takim zakwasie mogą być zbyt młode a tym samym nietrwałe w suchym zakwasie. Jednak przechowywanie suchego zakwasu nie musi być aż tak długie. Może to być okres wakacji, gorącego lata, gdzie nie chcemy
Leśny ZakątekChleb wiejski trójfazowy na luźnym zaczynie (żurku), mieszany żytnio-pszenny, 50% mąki żytniej (w tym 10% mąki żytniej pełnoziarnistej typu 2000) i 50% mąki pszennej typu 650. W tym wpisie wersja podstawowa tego chleba (z moimi niewielkimi zmianami) w oparciu o recepturę z książki: Technologia piekarstwa. Podręcznik dla technikum. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne; Warszawa 1988; Wydanie I. Proporcje na dosyć
Przepisy na domowy ser i chleb