SUROWIEC -boczek -karkówka -polędwica -szynka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 16 g/kg -zioła i przyprawy do smaku -siatka wędzarnicza lub sznurek -termometr z sondą do pomiaru temp w środku wędliny -naczynie żaroodporne WYKONANIE Kupione mięso nacieramy dokładnie solą i ulubionymi przyprawami- ziołami i pakujemy próżniowo na 5 dni. Po tym czasie do naczynia wlewamy około 200-250 ml wody i układamy mięso wbijamy termometr w najgrubsze miejsce w kawałku mięsa i pieczemy w ... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.