szynka - przepisów 9672

  1. Najlepsze przepisy na świąteczną szynkę: Szynka z grilla
    Najlepsze przepisy na świąteczną szynkę: Szynka z grilla

    Szynkę tradycyjnie przygotowujemy na Boże Narodzenie. Możemy ją przygotowywać na wiele sposobów: na słodko, słono itp. Przygotowując świąteczną szynkę możemy dodać jej wyjątkowego smaku i dodatkowej wilgoci. Do przygotowywania świątecznej szynki doskonale nadaje się grill. Musimy jednak pamiętać, że przygotowując szynkę na grillu musimy utrzymywać niską temperaturę, piec ją metodą pośrednią i pilnować aby jej nie wysuszyć. Najlepszą metodą grillowania(...)szynki jest pieczenie jej na rożnie z użyciem tacki ociekowej. Najważniejszą częścią przygotowywania szynki na grillu jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności. Pamiętajmy aby szynki nie umieszczać na grillu bezpośrednio nad źródłem ciepła (bezpośrednio nad palnikami w przypadku grilli gazowych czy bezpośrednio nad żarem w przypadku grilli węglowych ). Będzie to również miało bardzo duży wpływ na efekt końcowy gdy będziemy wybierać

    Przepis pochodzi z bloga naRuszcie, prowadzonego przez piotrbbq.

  2. Szynka w marynacie -szynka 8 minut
    Szynka w marynacie -szynka 8 minut

    się ją szybko i sprawnie , jest o  niebo lepsza od sklepowej. Na święta obowiązkowa. Ale warto ja też zrobić bez okazji , można dobierać przyprawy wg własnego gustu.  Szynka w marynacie -szynka 8 minut około 2 kg szynki 5 łyżek majonezu 3 łyżki musztardy 3 płaskie łyżki soli morskiej 1 łyżka cukru 2 łyżeczki czosnku w granulkach 3 łyżki(...)proszku, estragon, pieprz , papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, mielone liście laurowe i goździki) 3 litry wody W wodzie mieszam dokładnie składniki marynaty , zagotowuje i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Szynkę dzielę na dwie części , myję i zwijam, formując zgrabne szyneczki, obwiązuję je nicią . Wkładam do zimnej zalewy, doprowadzam do wrzenia i gotuje na małym gazie 8 minut, szynki mają być zakryte

    Przepis pochodzi z bloga Takie tam pichcenie, prowadzonego przez takietampichcenie.

  3. Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej
    Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej

    Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej to chyba bardzo na czasie przepis. Za oknem jest już ciepło, pogoda sprzyja grillowaniu, a dodatkowo sezon na szparagi można powiedzieć już w pełni. Sklepy kuszą promocjami na szparagi więc warto z nich skorzystać, bowiem czas kiedy występują te przepyszne warzywa jest ograniczony i potem będziemy tylko narzekać, że nie skorzystaliśmy z okazji aby spróbować(...)dań ze szparagami. Składniki pęczek szparagów szynka parmeńska oliwa Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej – przepis Szparagi pozbawiamy stwardniałych końcówek. W przypadku zielonych szparagów może nawet nie być takiej konieczności. Potem dosłownie na 2-3 minuty wstawiamy je do gotującej się wody, tak aby górna część szparagów wystawała ponad wodę. Osuszamy je, zawijamy w szynkę parmeńską, a następnie układamy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  4. Szynka Świąteczna z żurawiną
    Szynka Świąteczna z żurawiną

    Pyszna Szynka Świąteczna z żurawiną: Pieczone mięsa jak szynka, łopatka, czy boczek goszczą na naszym świątecznym stole można powiedzieć, że od zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku(...)ewentualnie obsypana solą, gwarantuję Wam, że naprawdę wyśmienicie smakuje. Polecam też inne przepisy na pieczone mięsa: Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie szynka wieprzowa ok. 1,2 kg 1 łyżka miodu

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  5. Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona
    Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona

    Domowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą). Jej wykonanie nie wymaga żadnych specjalnych narzędzi, wędzarni ani szynkowaru. Przyda Wam się za to siatka masarska lub gruby bawełniany sznurek wędliniarski, żeby szynkę elegancko uformować. Wybierzcie zwartą, jak najbardziej monolityczną i najładniejszą szynkę(...)jaką znajdziecie u rzeźnika. W domu oczyśćcie ją z ewentualnych kawałeczków tłuszczu, odstających skrawków. Wszystkie przyprawy do suchej wcierki tłuczemy razem jak najdrobniej w moździerzu. Nacieramy nimi szynkę i wkładamy ją do ciasnego naczynia – najlepiej szklanego, kamionkowego, od biedy plastikowego. Do peklowania nie wolno używać naczyń stalowych i aluminiowych . Szynkę natartą na sucho przyprawami wkładamy na 24 godziny na najniższą

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  6. Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona
    Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona

    mokro (w solance z solą peklującą). Z powodzeniem zstąpi każdą sklepową wędlinę. Powiem Wam od razu, że znika z lodówki w trymiga, więc najlepiej od razu naszykować dwie szynki. Wybierzcie zwartą, jak najbardziej monolityczną i najładniejszą szynkę, jaką znajdziecie u rzeźnika. W domu oczyśćcie ją z ewentualnych kawałeczków tłuszczu, odstających skrawków. Wszystkie przyprawy do suchej wcierki tłuczemy razem jak najdrobniej(...)moździerzu. Nacieramy nimi szynkę i wkładamy ją do ciasnego naczynia – najlepiej szklanego, kamionkowego, od biedy plastikowego. Do peklowania nie wolno używać naczyń stalowych i aluminiowych. Szynkę natartą na sucho przyprawami wkładamy na 24 godziny na najniższą półkę do lodówki. Po tym wstępnym przygotowaniu szynkę zalewamy solanką z solą peklującą. Peklowanie sprawia, że mięso szybciej kruszeje, traci wodę, a przede wszystkim

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  7. Szynka peklowana, krótko gotowana
    Szynka peklowana, krótko gotowana

    Szynka peklowana, krótko gotowana - bardzo aromatyczna, krucha i soczysta. Idealna na co dzień i dni świąteczne. Przygotowanie jej jest bardzo proste, ale trwa ponad tydzień. Szynka jest jednak warta oczekiwania.  Potrzebne składniki: mała szynka wieprzowa (około 1 kilograma) strzykawka z igłą Składniki solanki do nastrzyknięcia szynki: 100 ml wody 25 g soli peklującej Składniki zalewy do 6 - dniowego peklowania(...)szynki: 1 litr zimnej wody 30 g soli peklującej 20 g soli kuchennej 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 3 listki laurowe 3 czubate łyżeczki majeranku Składniki zalewy do gotowania szynki: 2 litry zimnej wody  4 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 4 ząbki czosnku, drobno krojone 3 liście laurowe

    Przepis pochodzi z bloga Smak mojego domu, prowadzonego przez Agade.

  8. Muffiny z Szynką i Serem
    Muffiny z Szynką i Serem

    Muffinki z szynką i żółtym serem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, słodkich babeczek. Muffiny mają dość oryginalny, specyficzny smak szczególnie dla fanów babeczek na słodko dla których muffinki na ostro mogą być nie do końca ciekawym połączeniem. Pomimo tego, są one na pewno interesującą propozycją dla osób lubiących eksperymentować. Być może warto spróbować muffinków w nowej, wytrawnej wersji - ponieważ może(...)się okazać, że niejednej osobie przypadną do gustu.  Babeczki warto dodatkowo podać z sosami, np. czosnkowym, meksykańskim. Muffiny z szynką i serem będą świetną przekąska do piwa lub np. jako dodatek do potraw grillowych zastępując tradycyjne pieczywo. Muffiny z Szynką i Serem - Składniki: 2 jajka 340 g mąki pszennej 130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia szynki

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  9. Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką
    Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką

    Awokado to podstawowy składnik pikantnej meksykańskiej pasty guacamole. Ja postanowiłam awokado wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam: Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane farszem z szynki Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą(...)Pyszne Wielkanocne Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki soku z cytryny siekany szczypiorek duży plaster szynki do dekoracji: wąskie paseczki szynki Przygotowanie: Awokado przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ z jednej połówki. Skrapiamy miąższ sokiem

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  10. Szynka na trzy sposoby pieczona w woreczku
    Szynka na trzy sposoby pieczona w woreczku

    wędlina na chleb, drugi wersja imprezowa, trzeci na obiadek. Proste w wykonaniu, a sukces murowany, smak super. Jak samemu się zrobi taką szyneczkę to zawsze wiemy co jemy Moja szynka miała skórę z tłuszczykiem, którą odcięłam, ale wykorzystałam ją później. Całą szynkę mocno obwiązać sznurkiem. Jeśli macie kulkę szynki to nie trzeba wiązać. Zaczynamy od doprawienia szynki. szynkę doprawić solą(...)lodówce. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Pod koniec dodać cebulkę przekrojoną na pół, plaster boczku i obsmażyć na złoty kolor. Obsmażoną szynkę i cebulkę włożyć do worka do pieczenia. Boczek lub skórę położyć na górę szynki. Do worka dodać obraną i marchewkę, posiekany ząbek czosnku. Na patelnię wlać odrobinkę wody zagotować i wymieszać

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  11. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym
    Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym

    Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym... Smakowite makaronowe rurki oblepione pomidorowym sosem. Dodatek szynki drobiowej, pieczarek, czosnku i cebuli. Całość przykryta startą mozzarellą. A na wierzchu pietrszuka. Pycha! Składniki: 200 g makaronu penne; 200 g pieczarek; 200 g dobrej jakości wędliny (u mnie szynka drobiowa); 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30% ); 2 średnie cebule(...)ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron przełożyć do miski. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Na rozpuszczonej na patelni 1 łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  12. Zapiekanka makaronowa z szynką i cebulą w sosie śmietanowym
    Zapiekanka makaronowa z szynką i cebulą w sosie śmietanowym

    Zapiekanka makaronowa z szynką i cebulą w sosie śmietanowym... Miękkie świderki makaronowe zalane śmietanowym sosem. Do tego podsmażona cebula i szynka. A całość oprószona mozzarellą. Pyszne i proste danie! Składniki: 350 g makaronu świderki (u mnie pszenny i pełnoziarnisty); 2 duże cebule; 250 g szynki (u mnie drobiowa); 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 300 g startej(...)mozzarelli; Sól; Pieprz; Olej.    Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miski. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać. Gdy cebula będzie lekko podsmażona dodać pokrojoną wędlinę i podsmażać, aż uzyska lekko złocisty kolor. Następnie do znajdującej się

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  13. Szynka pieczona w ziołach
    Szynka pieczona w ziołach

    Domowa wędlina często smakuje o wiele lepiej, niż ta kupna, naszpikowana wszelakimi wzmacniaczami, wspomagaczami, perfumami, itp. Dziś zatem moja propozycja na naturalnie aromatyczną szynkę, pieczoną w świeżych ziołach. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na kanapkach :) Taka szynka może też być smakowitą ozdobą świątecznego stołu. Smacznego :) Składniki: 80-100 dag szynki (moja miała 80 dag) 2 ząbki czosnku(...)gałązek tymianku 6 gałązek rozmarynku 10 łyżek oleju rzepakowego 10 łyżek bulionu sól, pieprz Szynkę rozcinamy wzdłuż i oprószamy solą oraz pierzem. Do środka wkładamy czosnek pokrojony w plasterki, 3 gałązki tymianku i 3 gałązki rozmarynu oraz wlewamy 4 łyżki oliwy. Całość zwijamy i związujemy sznurkiem. Pozostałe gałązki tymianku i rozmarynu utykamy pod sznurek, a szynkę polewamy pozostałym olejem. Odstawiamy

    Przepis pochodzi z bloga Delicious Titbits, prowadzonego przez Delicious Titbits.

  14. Makaron z szynką i figami
    Makaron z szynką i figami

    będzie wyciągnąć ciepłe kołdry i zacząć pić herbatę z cytryną… Obiady lekkie zastąpić cięższymi… Na razie proponuję makaron w lżejszej wersji, bez ciężkiego sosu… Makaron z szynką i figami to nietypowa propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Nam takie połączenie pachnącego rozmarynem, lekko cytrynowego makaronu ze słodkimi figami i chrupiącą szynką bardzo zasmakowało. Mam nadzieję(...)dacie się skusić…:) Makaron z szynką i figami Składniki: 140g fig (3 sztuki) 70g szynki długo dojrzewającej np. Serrano 1-2 łyżek pokrojonego świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonego skórka i sok z 2 cytryn 3 łyżki oliwy około 300-350g makaronu 2-3 łyżki mascarpone -opcjonalnie pieprz mielony 1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją -skracając

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  15. Świąteczna szynka glazurowana w winie i miodzie
    Świąteczna szynka glazurowana w winie i miodzie

    roku sprawiliśmy sobie na święta glazurowaną szynkę na stylu typowo brytyjskim :) Sama już nie wiem czy to przepis podobny do wersji Gordona Ramsaya czy Nigelli Lawson, ponieważ na wielu blogach znalazłam różne ich wersje i także rozmaite wariacje na ten temat. Moja szyneczka upiekła się wg przepisu podobnego do znalezionego na Sense Of Taste. Zapach w domu jest karmelowo-goździkowo(...)nastrajający do świąt. Chałupka już ogarnięta, a dziś jedziemy na plantację choinek wybrać jakiś ładny świerk lub jodłę. Strojenie, pieczenie... plan przede mną jeszcze ambitny :) Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej peklowanej 4 średnie marchewki 1/2 pora 1 cebula 1 mały seler 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, lekko rozgniecionych 1 łyżeczka ziaren kolendry, lekko rozgniecionych 1 laska cynamonu, przełamana

    Przepis pochodzi z bloga Delicious Titbits, prowadzonego przez Delicious Titbits.

  16. SZYNKA W  AROMATYCZNEJ MARYNACIE
    SZYNKA W AROMATYCZNEJ MARYNACIE

    Najlepsza jeszt domowa szyneczka SZYNKA W  A ROMATYCZNEJ MARYNACIE SKŁADNIKI: marynata, woda -2 litry, sól peklowana -4 łyżki, czosnek -6 ząbków, liście laurowe -3 szt, ziele angielskie -6 szt, szynka wieprzowa bez kości -1,5 kg OBŁOŻENIE MIĘSA, sól i pieprz po 1/2 łyżeczki, Przyprawa uniwersalna kucharek- -1/2 łyżeczki, papryka w proszku -1/2 łyżecz, kosteczka granulowanego czosn(...)majeranek -2 łyżki, przyprawa do mięs -1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy szynkę, i odstawiamy na 24 godz. Wszystkie przyprawy mieszamy. Wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, obtaczamy mięso w przyprawach i wkładamy szynkę do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stop.wkładamy szynkę i pieczemy przez godz. Po godz.pieczenia, wyłączamy piekarnik, rozcinamy rękaw

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

Wybierz stronę :