szynka - 15253 przepisów (strona:8/1017)

Roladki z szynki w galarecie 249

przepis znalazłam w gazecie "100 kulinarnych hitów" nr 3/2012 z Pani domu Składniki: 5 duże plastry szynki gotowanej pęczek koperku 20 dag serka homogenizowanego (naturalny smak) 4 jajka na twardo 5  łyżeczek żelatyny 2 szklanki bulionu łyżeczka chrzanu pomidorki koktajlowe Żelatynę zalać 3 - 4 łyżkami zimnego bulionu i odstawić na 15 minut, aby spęczniała. Jajka kroimy w drobną kosteczkę(...)mieszamy. Resztę żelatyny wymieszać z pozostałym ciepłym bulionem. Dodać do niego koperek. Na spód półmiska wlewamy bulion z żelatyną i wstawiamy do lodówki aby stężał. W tym czasie plastry szynki smarujemy masą twarożkową, i zwijamy w roladki. Roladki układamy na półmisku z galaretką, dekorujemy pomidorkami i zalewamy resztą bulionu z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Doskonała przystawka! Roladki

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarki faszerowane z szynką szwarcwaldzką 192

każde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków.  Składniki: kilka dużych pieczarek (u mnie 5) pół pora (obojętnie która część) 3 jajka na twardo 100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano 1 łyżka majonezu szczypiorek sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia bułka tarta do panierki 2 jajka do panierki Pieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie(...)oleju. Pieczemy około 15 minut aż będą rumiane. Gdy pieczarki się pieką w tym czasie szykujemy farsz.  Farsz: ogonki pieczarek kroimy w drobną kostkę, por kroimy w piórka, szynkę kroimy w drobne paseczki. Wszystko podsmażamy na oleju. 3 jajka gotujemy na twardo, następnie ścieramy je na tarce. Do jajek dodajemy podsmażone pieczarki, szynkę i por, wszystko

Bon Appetit Małgorzaty
Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą 166

masła 300 g mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki ciepłej wody 2 żółtka Dodatkowo: 4 gruszki 200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki kremówki 30 % 4 plastry szynki parmeńskiej Kruche ciasto: Z  podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty (średnica 10 cm) wywijając brzegi(...)złoty kolor. Do podpieczonych mini tart wkładamy obraną gruszkę z wydrążonym gniazdem nasiennym. Pozostawiamy ogonki. Ogonki owijamy w folię aluminiową, żeby się nie spaliły. Gruszkę owijamy w plaster szynki. Gruszkę wkładamy do tart. Na około gruszki dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko zalewamy odrobiną śmietanki kremówki. Pieczemy w 190 stopniach C około 25-30 minut.  owijamy gruszki w szynkę przed

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka brokułowa z szynką i domową fetą 265

serem typu feta. Zapraszam dziś na fajną szybką sałatkę z domową wersją tego sera. Przepis na ser można znaleźć tutaj: KLIK . Składniki: 1 mały brokuł 15-20 dag szynki w plasterkach 15 dag domowej fety Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku odrobina soli i cukru do smaku Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować(...)osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo. Przelać zimną wodą. Ostudzić. 2. Szynkę pokroić w kosteczkę, fetę pokruszyć. Przygotować sos. 3. Brokuły, ser i szynkę wymieszać, dodać sos i jeszcze raz całość zamieszać. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Szynka 10 minutowa - domowa wędlina 206

Niedawno podawałam przepis na schab gotowany 2x po 5 minut. Tą samą metodą zrobiłam szynkę. Użyłam nieco innego zestawu przypraw, tak aby zalewa była ostrzejsza. Schab wśród domowników miał więcej zwolenników niż szynka, ale ta tez nie była zła :)  składniki 1 kg szynki 2l wody  4 łyżki soli 2 liście laurowe 4 - 6 listków ziela angielskie

Stare Gary
Roladki z pstrąga łososiowego i szynki parmeńskiej z kaszą gryczaną smażoną z gruszką, cebulką i orzechowami włoskimi 180

mimo to bardzo elegancki i wykwintny. Składniki: 350-400 gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe") 4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano) sól pieprz ćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości 1 czerwona cebula 3/4 średniej gruszki(...)pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam każdy kawałek w rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula

Mango Papaja
Szynka wieprzowa zapiekana z sambal oelek 124

najostrzejszych sosów, więc trzeba używać go ostrożnie ;) Otrzymałam słoiczek tego przecieru i postanowiłam (nie sugerując się przepisami z sieci) wymyślić coś "po polsku". A cóż bardziej polskiego jak nie szynka wieprzowa i cebula? Poniższy przepis dedykuję ze specjalnymi pozdrowieniami Kamie , jednej z moich najwierniejszych czytelniczek :) Składniki: około pół kilograma szynki wieprzowej (surowej), 1 większa cebula , 2 łyżeczki sambal oelek(...)około 3/4 szklanki soku pomidorowego , sól . Szynkę kroimy na cienkie plastry, zbijamy tłuczkiem jak schabowe. Solimy. Brytfankę/żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy lekko oliwą i układamy na dnie posolone plastry mięsa. Smarujemy je sambal oelek ale dość cienko. Na tym układamy cebulę pokrojoną w piórka i kolejną warstwę mięsa, które również smarujemy sambal oelek.  Na wierzch wylewamy sok pomidorowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki z szynki 184

Jeśli komuś znudziły się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 2 cebule 2-3 ząbki czosnku mała cukinia kilka pieczarek mąka  bułka tarta jajko olej sól, pieprz, majeranek, rozmaryn Cebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy(...)podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku.  Mięso kroimy na kotlety. Z pół kilograma szynki wykroimy 4 spore płaty, które rozbijamy tłuczkiem tak by były jak największe i cienkie. Każdy kotlet solimy, nakładamy po łyżce podsmażonych warzyw i zawijamy. Panierujemy jak kotlety, czyli obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym jajku i posypujemy bułką tartą. Wkładamy na rozgrzany olej, smażymy

prawdziwe jedzenie
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 121

Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia. - Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując.Zamknąć woreczek,ale jeżeli chcemy mieć galaretkę wokół mięsa to pozostawić jak już(...)godziny od momentu uzyskania przez wodę podanej temperatury.Szynkowar po sparzeniu wyjąć wstawić pod bieżącą zimną wodę i schłodzić.Szynkowar wstawić do lodówki i po 24 godzinach otworzyć i wyjąć szynkę gotową do konsumpcji. - - gotowe mamy kilogram pysznej pachnącej szyneczki i wiemy co tak naprawdę jemy a to już jest sukces :) Smacznego  * moją inspiracją to wykonania tej szyneczki był przepis

Basia w kuchni
Szynka wieprzowa z golonki z szynkowara 161

Powstała kolejna szyneczka w mojej kuchni tym razem połączyłam łopatkę z golonką. Ta szynka skradła moje serce a czy pozostanie zobaczymy bo kolejne połączenia się tworzą. Tym razem szynkę zrobiłam w osłonce barierowej. Kiełbaska jest krucha i aromatyczna. SKŁADNIKI : - łopatki bez kości ok 60 dag - golonkę 1 szt - 1/3 łyżeczki białego pieprzu - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej - 1 płaska łyżeczka

Basia w kuchni
Brzoskwinia zapiekana z serem pleśniowym, tymiankiem i szynką prosciutto 116

śniadanie i jako popołudniowa przekąska. Dalszą opowieść pewnej brzoskwini zakończę zdjęciem :) niech się samo obroni.   SKŁADNIKI :przepis autorski brzoskwinie 3 szt większe ser pleśniowy typ. "niebieski"(użyłam połowy ) szynka prosciutto 6 plastrów  tymianek 3 gałązki  masło 2 -3 łyżki  SPOSÓB WYKONANIA : - brzoskwinie myjemy osuszamy, przecinamy na pół wyciągamy pestkę - w środek posypujemy świeżym tymiankiem kładziemy(...)kawałek sera pleśniowego i całość zawijamy szynką - układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy kawałeczkami masła oraz tymiankiem - całość zapiekamy w tem. 180 stopni ( z termoobiegiem ) przez 10 minut Gotowe pyszne na ciepło jak i na zimno słodka brzoskwinia jest lekko twarda, słodka ser pleśniowy roztopiony, szynka chrupiąca a całość podbija świeży tymianek . Polecam

Basia w kuchni
ROLADKI Z SZYNKĄ ,SEREM I SZPARAGAMI 144

zapraszam na roladki ze szparagami i delikatną piersią z kurczaka. Składniki: 1 kg piersi z kurczaka( tak żeby można było wyciąć 10 porcji na kotlety) 20 szparagów 10 plastrów szynki 10 plastrów żóltego sera  szklanka twardego zółtego sera potarkowanego sól pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Piersi  z kurczaka oprószamy solą i pieprzem oaz ziołami prowansalskimi  z obu stron(...)każdej układamy plaster sera i szynki. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. Poprostu należy je przełamać, pękną w tym miejscu co trzeba. Na każdą pierś kładziemy też po 2 szparagi, zwijamy wokół nich mięso z serem i szynką po skosie. Spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na rumiano na głębokim oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym serem, zapiekamy ok 10 minut

Z Majeczką w kuchni
SZPARAGI ZAPIEKANE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 123

pyszne. Dziś to ja zaserwuję je moim synom na świąteczny obiad, może kiedyś zrobią je same, bo wiedzą że szparagi bardzo lubię   Składniki: 15 szparagów 5 plastrów szynki parmeńskiej 5 plastrów żóltego sera sól Wykonanie: Szparagom odłamujemy końcówki, wstawiamy do garnka z posolonym wrzątkiem, głowki stoją ponad poziom wody, gotują się na parze.Gotujemy 5 minut. WYjmujemy,studzimy. Bierzemy(...)szparagi, ciasno obwijamy wokół żólty ser, następnie szynkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zapiekamy do rozpuszczenia się sera i zrumienienia delikatnie szynki

Z Majeczką w kuchni
ZIEMNIACZANE PURRE Z SZYNKĄ I MARCHEWKĄ 107

Eeee... od czasu do czasu na prawdę warto zaszaleć i połechtać kubki smakowe nawet, jak trzeba będzie potem pedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-) Składniki: ugotowane ziemniaki kilka plasterków szynki 1 cebula 1 marchewka słodka śmietanka sklarowane masło sól, pieprz koperek Wykonanie: Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone(...)kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy słodką śmietankę, przesmażoną szynkę i cebulę wraz z roztopionym masłem. Wyrabiamy na gładką, aksamitną masę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem

Walijskie Pichcenie
SZPINAK Z CZOSNKIEM I SZYNKĄ 146

kocha go miłością bezgraniczną.  Podajemy go najczęściej z makaronem, serem pleśniowym, w naleśnikach lub pierogach - a ja jeśli już go przygotowuję to bardzo klasycznie:  podsmażając z czosnkiem, szynką i odrobiną śmietany :)) i podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce. Składniki: 500 g świ eżego szpinaku łyżka klarowanego masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany 200g szynki Wykonanie(...)rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany czosnek, a następnie dodajemy umyty i obrany z twardszych ogonków szpinak. Podsmażamy go mieszając.  W trakcie smażenia szpinak puszcza dużo wody, smażymy do momentu, kiedy woda odparuje. Na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Pysznie komponuje się z jajkiem sadzonym

Walijskie Pichcenie