szynka - 15650 przepisów (strona:8/1044)

Szynka pieczona peklowana 69

Jajka i szynka to podstawowe produkty, które muszą pojawić się na wielkanocnym stole. O ile z przygotowaniem jajek można sobie łatwo poradzić to z szynką bywa trudniej. Dzisiaj chciałabym się podzielić z wami przepisem na pieczoną szynkę peklowaną. Zrobienie takiej szynki nie jest trudne, ale aby pieczeń była krucha to mięso musi poleżeć w marynacie przynajmniej dwa dni. Szynka pieczona(...)sprawą soli peklowej dodanej do marynaty. Jeżeli jednak ktoś z was nie jest jej zwolennikiem to można ten składnik marynaty pominąć i dać odrobinę więcej soli kuchennej. Tak przygotowana szynka pieczona peklowana jest aromatyczna, lekko pikantna i zarumieniona z wierzchu. Taka szynka pieczona peklowana to dobry pomysł nie tylko na wielkanocny stół, ale sprawdzi się też jako domowa wędlina

Danka Pichci
Szynka parmeńska – z czym ją podawać? Dlaczego jest tak wyjątkowa? 152

Artykuł sponsorowany Każdy, kto choć trochę interesuje się kulinariami, zapewne słyszał o szynce parmeńskiej. Jest to szczególny rodzaj wędliny wieprzowej, która powstaje z całych udźców. Jej historia sięga już czasów starożytności, gdzie na terenach prowincji Parma była i jest wytwarzana po dziś dzień w specyficzny sposób. W porównaniu do innych, szynka parmeńska posiada łagodniejszy smak i zawiera znacznie mniej soli(...)naturalnym procesie konserwacji. Prosciutto di Parma – garść faktów Jest to jeden z najstarszych przysmaków kuchni włoskiej. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z I wieku p.n.e. Od tamtych czasów szynka jest wytwarzana w niezmienny sposób. Przede wszystkim proces produkcji zaczyna się już na etapie odpowiedniego hodowania zwierząt. Najlepiej, by miały minimum 10 miesięcy i były odpowiednio karmione. Świnia, z której

Mojewlasne.pl
Duńskie tosty z serem i szynką 83

przeglądałam jakieś forum, stronę związaną z kuchnią skandynawską i wpadł mi w ręce taki przepis. Do przygotowania 3 tostów potrzebujemy: – 1 żółtko – resztki żółtego sera – resztki szynki – 50-60g miękkiego masła W misce łączymy masło z jednym żółtkiem i dodajemy pokrojone w drobną kostkę ser i szynkę. Powstałą pastą z masła, sera i szynki smarujemy

Szybko Tanio Smacznie
DOMOWA SZYNKA PARZONA, IDEALNA NA WIELKANOC 2141

Choć w moim rodzinnym domu jest zwyczaj pieczenia na Wielkanoc szynki w chlebie, to bywa również parzona domowa szynka. Zawsze przygotowywałam ją z tego przepisu , ale odkąd Babcia Lala podzieliła się ze mną swoim sposobem, teraz już zawsze przygotowuję ją wg nowej receptury. Jest to łatwiejszy sposób (nie trzeba szynki pilnować by się nie gotowała, czas parzenia jest również niezależny(...)wagi), a tak przygotowana szynka jest smaczniejsza, bardziej soczysta. Parzenie polega na trzykrotnym doprowadzeniu do wrzenia i odstawieniu szynki do wystudzenia. Można dodać do takiej szynki swoje ulubione przyprawy, ja dotychczas przygotuję ją bez dodatków, tak smakuje nam najbardziej, ale może z czasem to się zmieni. Ważne by zakupić dobrą, wędzoną dymem, tak jak kiedyś (a nie malowaną dymem wędzarniczym

Smaczne Zdrowe
Rolada z łososia w szynce parmeńskiej z żółtym ryżem 216

wrzącego bulionu jarzynowego 1/2 łyżeczki przyprawy kurkumy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sok i starta skórka z 1/4 cytryny 240 g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej 6 listków laurowych 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine + dodatkowo do serwowania sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Dodatkowo: sznurek (najlepiej wędliniarski) 6 kawałków po około 30 cm każdy(...)przykryciem na małym ogniu przez 16 minut. Dodać kurkumę, natkę pietruszki, szczypiorek, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać. Na desce rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę. Zawinąć

Świat Domowej Kuchni
Roladki z szynki w galarecie 270

przepis znalazłam w gazecie "100 kulinarnych hitów" nr 3/2012 z Pani domu Składniki: 5 duże plastry szynki gotowanej pęczek koperku 20 dag serka homogenizowanego (naturalny smak) 4 jajka na twardo 5  łyżeczek żelatyny 2 szklanki bulionu łyżeczka chrzanu pomidorki koktajlowe Żelatynę zalać 3 - 4 łyżkami zimnego bulionu i odstawić na 15 minut, aby spęczniała. Jajka kroimy w drobną kosteczkę(...)mieszamy. Resztę żelatyny wymieszać z pozostałym ciepłym bulionem. Dodać do niego koperek. Na spód półmiska wlewamy bulion z żelatyną i wstawiamy do lodówki aby stężał. W tym czasie plastry szynki smarujemy masą twarożkową, i zwijamy w roladki. Roladki układamy na półmisku z galaretką, dekorujemy pomidorkami i zalewamy resztą bulionu z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Doskonała przystawka! Roladki

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarki faszerowane z szynką szwarcwaldzką 220

każde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków.  Składniki: kilka dużych pieczarek (u mnie 5) pół pora (obojętnie która część) 3 jajka na twardo 100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano 1 łyżka majonezu szczypiorek sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia bułka tarta do panierki 2 jajka do panierki Pieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie(...)oleju. Pieczemy około 15 minut aż będą rumiane. Gdy pieczarki się pieką w tym czasie szykujemy farsz.  Farsz: ogonki pieczarek kroimy w drobną kostkę, por kroimy w piórka, szynkę kroimy w drobne paseczki. Wszystko podsmażamy na oleju. 3 jajka gotujemy na twardo, następnie ścieramy je na tarce. Do jajek dodajemy podsmażone pieczarki, szynkę i por, wszystko

Bon Appetit Małgorzaty
Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą 188

masła 300 g mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki ciepłej wody 2 żółtka Dodatkowo: 4 gruszki 200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki kremówki 30 % 4 plastry szynki parmeńskiej Kruche ciasto: Z  podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty (średnica 10 cm) wywijając brzegi(...)złoty kolor. Do podpieczonych mini tart wkładamy obraną gruszkę z wydrążonym gniazdem nasiennym. Pozostawiamy ogonki. Ogonki owijamy w folię aluminiową, żeby się nie spaliły. Gruszkę owijamy w plaster szynki. Gruszkę wkładamy do tart. Na około gruszki dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko zalewamy odrobiną śmietanki kremówki. Pieczemy w 190 stopniach C około 25-30 minut.  owijamy gruszki w szynkę przed

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka brokułowa z szynką i domową fetą 285

serem typu feta. Zapraszam dziś na fajną szybką sałatkę z domową wersją tego sera. Przepis na ser można znaleźć tutaj: KLIK . Składniki: 1 mały brokuł 15-20 dag szynki w plasterkach 15 dag domowej fety Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku odrobina soli i cukru do smaku Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować(...)osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo. Przelać zimną wodą. Ostudzić. 2. Szynkę pokroić w kosteczkę, fetę pokruszyć. Przygotować sos. 3. Brokuły, ser i szynkę wymieszać, dodać sos i jeszcze raz całość zamieszać. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Szynka 10 minutowa - domowa wędlina 224

Niedawno podawałam przepis na schab gotowany 2x po 5 minut. Tą samą metodą zrobiłam szynkę. Użyłam nieco innego zestawu przypraw, tak aby zalewa była ostrzejsza. Schab wśród domowników miał więcej zwolenników niż szynka, ale ta tez nie była zła :)  składniki 1 kg szynki 2l wody  4 łyżki soli 2 liście laurowe 4 - 6 listków ziela angielskie

Stare Gary
Roladki z pstrąga łososiowego i szynki parmeńskiej z kaszą gryczaną smażoną z gruszką, cebulką i orzechowami włoskimi 203

mimo to bardzo elegancki i wykwintny. Składniki: 350-400 gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe") 4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano) sól pieprz ćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości 1 czerwona cebula 3/4 średniej gruszki(...)pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam każdy kawałek w rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula

Mango Papaja
Szynka wieprzowa zapiekana z sambal oelek 155

najostrzejszych sosów, więc trzeba używać go ostrożnie ;) Otrzymałam słoiczek tego przecieru i postanowiłam (nie sugerując się przepisami z sieci) wymyślić coś "po polsku". A cóż bardziej polskiego jak nie szynka wieprzowa i cebula? Poniższy przepis dedykuję ze specjalnymi pozdrowieniami Kamie , jednej z moich najwierniejszych czytelniczek :) Składniki: około pół kilograma szynki wieprzowej (surowej), 1 większa cebula , 2 łyżeczki sambal oelek(...)około 3/4 szklanki soku pomidorowego , sól . Szynkę kroimy na cienkie plastry, zbijamy tłuczkiem jak schabowe. Solimy. Brytfankę/żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy lekko oliwą i układamy na dnie posolone plastry mięsa. Smarujemy je sambal oelek ale dość cienko. Na tym układamy cebulę pokrojoną w piórka i kolejną warstwę mięsa, które również smarujemy sambal oelek.  Na wierzch wylewamy sok pomidorowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki z szynki 206

Jeśli komuś znudziły się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 2 cebule 2-3 ząbki czosnku mała cukinia kilka pieczarek mąka  bułka tarta jajko olej sól, pieprz, majeranek, rozmaryn Cebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy(...)podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku.  Mięso kroimy na kotlety. Z pół kilograma szynki wykroimy 4 spore płaty, które rozbijamy tłuczkiem tak by były jak największe i cienkie. Każdy kotlet solimy, nakładamy po łyżce podsmażonych warzyw i zawijamy. Panierujemy jak kotlety, czyli obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym jajku i posypujemy bułką tartą. Wkładamy na rozgrzany olej, smażymy

prawdziwe jedzenie
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 146

Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia. - Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując.Zamknąć woreczek,ale jeżeli chcemy mieć galaretkę wokół mięsa to pozostawić jak już(...)godziny od momentu uzyskania przez wodę podanej temperatury.Szynkowar po sparzeniu wyjąć wstawić pod bieżącą zimną wodę i schłodzić.Szynkowar wstawić do lodówki i po 24 godzinach otworzyć i wyjąć szynkę gotową do konsumpcji. - - gotowe mamy kilogram pysznej pachnącej szyneczki i wiemy co tak naprawdę jemy a to już jest sukces :) Smacznego  * moją inspiracją to wykonania tej szyneczki był przepis

Basia w kuchni
Szynka wieprzowa z golonki z szynkowara 175

Powstała kolejna szyneczka w mojej kuchni tym razem połączyłam łopatkę z golonką. Ta szynka skradła moje serce a czy pozostanie zobaczymy bo kolejne połączenia się tworzą. Tym razem szynkę zrobiłam w osłonce barierowej. Kiełbaska jest krucha i aromatyczna. SKŁADNIKI : - łopatki bez kości ok 60 dag - golonkę 1 szt - 1/3 łyżeczki białego pieprzu - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej - 1 płaska łyżeczka

Basia w kuchni