Sałatka z szynką i tortellini jest bardzo szybka w przygotowaniu. Odrobina świeżego koperku dodaje jej świeżości i niezwykłego zapachu. Idealnie sprawdzi się w upalne słoneczne dni. Ta sałatka to świetna propozycja na spotkanie ze znajomymi, albo dodatek do dań z grilla. Szybko i smacznie… Poniżej znajdziecie listę składników i przepis… Składniki tortellini z mięsem 200g szynki 1 mały(...)ogórki zielony pęczek koperku mała puszka kukurydzy sól pieprz 2-3 łyżki majonezu Sałatka z szynką i tortellini – przepis Makaron tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pamiętajcie gotujemy go bardzo krótko, aby go nie rozgotować. Szynkę, ogórka kroimy w kosteczkę. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Koperek drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!parzenie wędzonej szynki.Wreszcie trafiłam na taki który stosuję od paru lat i dodrze się sprawdza. Na dodatek zyskujemy też znakomitą szynkówkę, na bazie której, robimy świetny barszczyk. składniki Szynka wędzona parę ziarenek ziela angielskiego główka czosnku cała cebula liście laurowe przygotowanie szynkę zalać taką ilością gorącej wody aby całkiem była przykryta. Dodać przyprawy i zagotować. Pierwsze 15 min szynkę(...)gotować , następnie ogień zmniejszamy tak aby temperatura wody miała 82 st.C. Parzymy 60 min na każdy kilogram szynki. Po skończonym parzeniu szynkę zostawić w wywarze, aż całkiem wystygnie
Stare GaryPrzepis znalazłam tutaj . Dobry sposób na zagospodarowanie wędlin. Użyłam naczynia 18x18cm , 7 cm głębokości składniki 200 g szynki gotowanej duży pęczek pietruszki łyżka kaparów parę korniszonków 500 ml bulionu lub rosołu żelatyna - ilość na 500 ml płynu (używałam żelatyny w listkach) sól pieprz przygotowanie Szynkę pokroić w kostkę ok 1 cm x 1 cm, pietruszkę(...)korniszony posiekać. W misce wymieszać szynkę, pietruszkę , kapary. Posolić lekko i popieprzyć.Naczynie w którym robimy galaretę wyłożyć podwójną folią spożywczą. Włożyć szynkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Podgrzać bulion. Listki żelatyny namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić w gorącym rosole (jeżeli używamy żelatyny w proszku postąpić zgodnie z opisem na opakowaniu ) Poczekać aż rosół nieco
Stare Garynajszybsze, bo wystarczy ugotować makaron, dołożyć do niego garść dodatków, zalać czymś i do pieca. Obiad w zasadzie robi się sam ;) Składniki: makaron - dowolny ulubiony, szynka - użyłam szynki zrazowej NATURA ZMNove , duży kubek gęstej, kwaśnej śmietana , 2-3 keczupu , mała łyżeczka mąki pszennej , mała cebula , 2 ząbki czosnku , sól , pieprz , żółty ser , 2 łyżki(...)oleju . Celowo nie podaję dokładnych proporcji - każdy ustala je sam, według własnego smaku. Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie. Szynkę pokroić w większą kostkę. W garnku rozgrzać olej, przesmażyć lekko szynkę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek - wszystko poddusić. Śmietanę wymieszać z keczupem, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Wlać
Codzienna kuchnia niecodziennateż pewności kto jest autorem tego dania... Najważniejsze jednak jest to, że przepis jest rewelacyjny ! Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoim smakiem, tylko zamiast skwarek dałam nieco chudszą szynkę. Myślę, że z boczkiem też byłaby pyszna ! Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno. Tarta dyniowa z szynką i ryżem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła(...)mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 500 g pieczonej dyni 1 cebula 100 g szynki 50 g ryżu 2 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki domowej warzywnej pasty bulionowej olej do smażenia Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę
Kulinarne przygody GatitySzynka pieczona to aromatyczna pieczeń, którą możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jednak, aby taka szynka była smaczna i soczysta należy mięso odpowiednio wcześniej zamarynować i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce, aby przeszło przyprawami i skruszało. Podczas pieczenia należy szynkę kilka razy obrócić, aby równomiernie się upiekła, a pod koniec pieczenia(...)trzeba naczynie odkryć i pozwolić mięsko się zrumienić. Piekąc szynkę musimy zwrócić też uwagę, aby w naczyniu zawsze był płyn, a w razie potrzeby dolewać ciepłego bulionu lub wody. Sprawi to, że po upieczeniu mięso nie będzie suche. Ja szynkę pieczoną przygotowałam na niedzielny obiad, ale część pieczeni została. Po ostudzeniu szynka pieczona sprawdziła się idealnie jako domowa wędlina
Danka Pichciświęta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy(...)smak, bo w marynacie spędza 5-6 dni. Składniki: 1,2 kg szynki surowej wieprzowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego kilka kuleczek czarnego pieprzu kilka kuleczek jałowca 4-5 liści laurowych łyżka ziaren kminku łyżka majeranku 5-6 ząbków czosnku łyżka suszonego czosnku 2 łyżki suszonej włoszczyzny pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 3-4 suszone grzyby 1,5 łyżki
Czerwień i błękitSzynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno. Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu. Warto upiec sobie od razu dwie. Składniki: -jedna lub dwie nieduże szyneczki -pół szklanki oleju -kilka ząbków czosnku -sól -przyprawa barbecue lub do mięs -słodka papryka mielona Szynkę nacieramy niewielką ilością soli. Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku(...)pokrojonego w drobną kostkę. Przyprawy dodajemy ok. pół łyżeczki a papryki jedynie na czubek łyżeczki, do nadania koloru. Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy marynatę, obtaczamy w niej mięso, przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Szynkę warto kilka razy obrócić. Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Maminek kulinarnySkładniki: 300 gram szynki wieprzowej sól pieprz 2 łyżki musztardy łyżka majeranku 100 gram kaszy gryczanej 1 gruszka 1 pigwa 1/2 dużego mango 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej rukola sok z połowy limonki łyżka oliwy z oliwek garść orzechów włoskich Szynka wieprzowa Z musztardy, majeranku, soli i pieprzu robimy marynatę i umieszczamy w niej szynkę wieprzową na około(...)godzin, po tym czasie kroimy ją w plastry i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony (aż uzyskamy ciemne prążki). Plastry grillowanej szynki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 7-8 minut. Kasza gryczana z gruszką i pigwą Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekaną w bardzo
Mango PapajaZainspirowana jednym z programów w kuchni+ postanowiłam zrobić roladki schabowe z szynką parmeńska. Tylko same roladki z szynką wydały mi się trochę "ubogie", więc postanowiłam pokombinować, aby farsz był bogatszy w smaku i ... w wyglądzie. Tak więc bordowa szynka została przykryta zielonym musem z brokuła i boczku (obawiałam się, że sam brokuł będzie mdły w smaku) i czerwoną marchewką(...)jako dodatek do II dania (np. jajka sadzonego), bo z dodatkiem przesmażonej na maśle cebulki i drobno pokrojonego boczku wyszedł bardzo smaczny :-) Składniki: 6 plastrów schabu 6 plastrów szynki parmeńskiej 1 brokuł 1 marchewka 1 cebula kawałek boczku musztarda przyprawa do wieprzowiny pieprz sol 1 jajko bułka tarta olej do smażenia łyżka masła Wykonanie: Brokuł gotujemy wraz z marchewką
Walijskie PichceniePrzy dekoracji warzywami można puścić wodzę fantazji i nasze galaretki finezyjnie udekorować, do czego... nie ukrywam ... zabrakło mi cierpliwości:) Składniki: (ilość składników uzależniona od ilości porcji, które chcemy uzyskać) szynka konserwowa kukurydza marchewka żelatyna bulion Wykonanie: W gorącym bulionie (ja miałam warzywny, uzyskany po gotowaniu warzyw na sałatkę) rozpuszczamy żelatynę w ilości przewidzianej na opakowaniu. Studzimy. W tym czasie szynkę(...)odcedzamy. Marchewkę gotujemy i kroimy w kostkę. Oczywiście warzyw używamy dowolnych wg upodobania. Możemy użyć gotowanych jajek, czerwonej papryki, groszku konserwowego i wielu innych składników, gdyż tak naprawdę do szynki w galarecie pasuje chyba wszystko :) Ponieważ przygotowywałam szynkę w małych pojemniczkach, nie mogłam użyć zbyt wielu dodatków. W kubeczki nakładamy nasze pokrojone warzywa, szynkę i zalewamy przestudzonym bulionem. Wstawiamy
Walijskie PichcenieJeśli dysponujemy ładnym kawałkiem chudej szynki możemy upiec go w całości i podać np. z sosem myśliwskim (moim ulubionym). Zaręczam, że tak podane mięso będzie smakowało wszystkim, a w szczególności mięsożernym panom ... :)) (takowego wyhodowałam na własnej piersi!) ;-) Składniki: 1 ,5kg szynki wieprzowej olej majeranek sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany liść laurowy ziele angielskie jałowiec 100g wędzonego boczku(...)ogórki kiszone 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Szynkę nacieramy olejem, następnie obficie obsypujemy przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do miseczki i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy szynkę z każdej strony dość mocno, aby w mięsie
Walijskie PichcenieJeszcze jedna wersja sałatki z serem feta. W tym przypadku z dodatkiem szynki dojrzewającej i suszonych pomidorów. Bardzo sycąca, bez problemu może zastąpić obiad , szczególnie jeśli zostanie podana w towarzystwie grzanek :) Sałatka z fetą i szynka parmeńską Składniki: około 200 g twardego sera feta 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą 8-10 pomidorów suszonych 50g oliwek ½ opakowania(...)ulubionych kiełków około 10 sztuk pomidorków cherry 150-200 g szynki dojrzewającej Sos: 1 łyżka soku z cytryny 0,5 łyżeczki octu winnego 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1/2 ząbka czosnku 1 łyżeczka musztardy miodowej lub dijon szczypta ziół prowansalskich pieprz, sól Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Do szklanki lub słoiczka wlewamy miód. Czosnek przeciskamy przez
Mania Gotowaniawędliny, które sama przygotuje znikają bardzo szybko:). Są aromatyczne, soczyste, smaczne i WIEM CO JEM!. Zachęcam, bo nie jest to trudne i nie zajmuje wiele czasu. Składniki do domowej szynki kanapkowej: marynata na 1 kg szynki, jeśli kupicie większy kawał mięsa, to marynatę też trzeba liczyć podwójnie garść suszonych pomidorów, ja polecam sklep http://www.owocowyraj.eu/ 2-3 łyżeczki majeranku(...)gruba sól morska ok 1 i 1/2 łyżeczki 4-5 łyżek oliwy 2-3 ząbki czosnku kawałek słoniny w plastrach Szynkę myjemy, osuszamy i widelcem nakłuwamy. Wkładamy do miski i nacieramy wszystkimi przyprawami, na końcu układamy czosnek w plasterkach, zawijamy w folię spożywczą i na min. 12 godzin odkładamy do lodówki. Zamarynowaną szynkę przekładamy do rękawa do pieczenia
Apetyczna babeczkararytas dla osób, które lubią mięso z posmakiem owocowym. Szynka marynowana w czerwonym winie porzeczkowym, oliwie z oliwek od Hiszpańskich Delikatesów , oraz z solą morską. Składniki: ok 1.5 kg surowej szynki 2-3 łyżeczki soli gruboziarnistej 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki domowego wina, u mnie porzeczkowe świeżo mielony pieprz 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy(...)romby. Wcieramy sól gruboziarnistą i zalewamy winem oraz oliwą. Naczynie z szynką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. 2. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, przekładamy szynkę z winem, oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 2 godziny. Po godzinie pieczenia ściągamy górna pokrywę i pozwalamy aby mięso się zrumieniło. Należy je równomiernie polewać sosem
Apetyczna babeczkaczegoś wyjątkowego, smacznego, nietuzinkowego i obłędnego w smaku! Idealne chrupiące dyniowe gofry z kwaśno- słodkim dżemem z czarnej porzeczki Łowicz, z dużą ilością świeżej szałwii i chipsem z szynki parmeńskiej. Hmmmm... Było przepysznie! Dżem dobry, pobudka! Kto by nie chciał wstać rano na takie śniadanie?! ;-) SKŁADNIKI: NA GOFRY: - 1/2 szklanki puree z piecznej dyni - świeże chili(...)pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Smaż gofry (jeśli nie posiadasz gofrownicy, możesz użyć np. grilla elektrycznego jak ja ;-) ) - dżem Łowicz z czarnej porzeczki - świeże liście szałwii - szynka parmeńska Na usmażone gofry, wyłóż dżem Łowicz i sporą garść szałwii, przykryj gofrem posmaruj dżemem i ułóż chips z szynki parmeńskiej. (Chipsy najłatwiej zrobisz w następujący sposób: na ręczniku papierowym ułóż
SMYKWKUCHNIPyszne paluchy z ciasta francuskiego. Doskonałe jako dodatek do zup, sałatek ale również jako przekąska. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 9-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 łyżeczka mielonego maku Back Mit do smaku sól wędzona Ciasto francuskie pokroić na 9-10 pasków. Na każdym pasku ułożyć szynkę ( plastry szynki przekroić wzdłuż na pół). Ciasto z szynką skręcić, ułożyć(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć makiem i odrobiną soli wędzonej. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 C i piec aż ciasto ładnie się zarumieni ok 15minut. Zamiast szynki można też użyć chudego boczku
Monia miesza i gotujeJajka w szynce szwarcwaldzkiej. Jajka w gniazdkach z szynki szwarcwaldzkiej . Dzisiejsza jajeczna propozycja może być wykorzystana jako osobna przystawka lub jako ozdoba wielkanocnego półmiska z wędlinami! Polecam też przepis Wielkanocna szynkę zawijaną z jajkiem, ogórkiem, rzodkiewką i rzeżuchą lub przepis na szynkę faszerowaną i szynkę faszerowaną kremem chrzanowym . Jajka z majonezem to potrawa, która gości na wielkanocnym stole w każdym(...)polskim domu. Jednocześnie to jedna z ulubionych imprezowych przekąsek Polaków. Dzisiejsze jajka są zawinęłam w delikatną szynkę szwarcwaldzką, podałam jedynie z majonezem i łodyżkami świeżego tymianku i szczypiorku. Do gniazdek zamiast tymianku i szczypiorku świetnie sprawdzi się też rzeżucha. Przygotowaliśmy dla Was aż 20 przepisów na jajka faszerowane , na pewno coś Wam wpadnie w oko. Bardzo lubimy jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmaczna pieczeń z szynki z wyrazistym sosem. Sprawdzi się i na świąteczny obiad, i na zimno jako wędlina. Szynka była soczysta i dosyć delikatna a sam sos, o zdecydowanym sojowym smaku. Nam, bardzo smakowało. Przepis znaleziony w grudniowym numerze miesięcznika "Kuchnia" 2014r. składniki 1 kg szynki wieprzowej młotkowany czarny pieprz i zielony pieprz 1 drobno posiekana(...)dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. W tym czasie dobrze jest mięso odwrócić. Wyciągnąć szynkę z zalewy i dokładnie osuszyć. Wierzch posypać pieprzem i chili. ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać połową szklanki wody i kilkoma łyżkami zalewy. Dołożyć pokrojoną w piórka cebulę. Naczynie szczelnie przykryć
Stare GaryProsta i szybka do zrobienia tarta. Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie. składniki ciasto kruche np z tego przepisu 500 g cebuli (czerwona i biała) 150 g szynki 4 jajka 100 ml śmietany zioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka 100 g sera np chedar - starty sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego pomidor opcjonalnie można(...)Cebulę pokroić na cienkie plasterki i dusić na maśle, na niewielkim ogniu, tak długo, aż zrobi się miękka - o 20 - 30 minut. Dodać łyżkę octu balsamicznego i posolić. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbełtać w misce, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć. Na spodzie tarty rozłożyć cebulę, szynkę, posypać ziołami, zalać jajkami i śmietaną. Posypać serem. Przybrać pokrojonym
Stare Garydawnych czasach po to, aby zagospodarować resztki poświątecznych, wędlin. Tak przynajmniej było u mnie. Faszerowane w ten sposób jaja polecam, jest to na prawdę dobry pomysł na szynkę, gdy nieco nam się już znudzi . składniki 6 jajek ok 100 g szynki wędzonej 3 spore łyżki majonezu łyżeczka chrzanu sól, pieprz, papryka do smaku przygotowanie Jajka ugotować na twardo, przestudzić(...)obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Szynkę zmielić w blenderze. Do miski włożyć szynkę, żółtka, dodać majonez, chrzan, ewentualnie trochę oliwy. Wszystko dobrze wymieszać widelcem. Posolić i popieprzyć dosypać papryki do smaku. Farszem napełniać połówki jajek, przybrać dowolnie - ziołami, papryką, kaparami. Smacznego
Stare Garyzakąski gdy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy po prostu mamy ochotę przekąsić coś dobrego, a mało pracochłonnego. Rogaliki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.) kilka plasterków żółtego sera mleko do posmarowania ciasta Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Sposób(...)Schłodzone ciasto francuskie kroimy w trójkąty (podstawa powinna mieć ok. 14 cm a boki ok. 18 cm). Na środek każdego z nich wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki ser i szynkę - zawijamy do góry jak rogaliki. Smarujemy wierzch mlekiem. Rogaliki przekładamy na blat wyłożony pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut (do zrumienienia ciasta). Podajemy
Słodka Stronaugotować. Odpowiednio do mojego stanu dobrałam też charakter dania - zapiekanki są proste, robią się same i nie wymagają myślenia. Idealnie ;) Składniki: - 6 ziemniaków - 2 cebule - 6 pieczarek - 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej - 2 ząbki czosnku - 100 g startego żółtego sera - 2 kulki mozarelli - 1 jajko - duże opakowanie śmietany 18% - sól, pieprz, bazylia, oregano - szczypta gałki muszkatołowej - tłuszcz do smażenia i smarowania(...)naczynia Ziemniaki gotujemy. W tym czasie doprowadzamy resztę składników do stanu, w którym widzimy je powyżej - obrane pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, mozarellę w plastry, szynkę targamy na małe kawałki, a ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mamy teraz czas na przygotowanie sosu - w misce mieszamy razem śmietanę, jajko, cały starty żółty ser i wszystkie przyprawy. Gdy nasz
Kulinarne zapędy Kokosa