szynka - 15543 przepisów (strona:5/1037)

Świąteczna pieczeń z szynki 200

Smaczna pieczeń z szynki z wyrazistym sosem. Sprawdzi się i na świąteczny obiad, i na zimno jako wędlina. Szynka była soczysta i dosyć delikatna a sam sos, o zdecydowanym sojowym smaku. Nam, bardzo smakowało. Przepis znaleziony w grudniowym numerze miesięcznika "Kuchnia" 2014r. składniki 1 kg szynki wieprzowej młotkowany czarny pieprz i zielony pieprz 1 drobno posiekana(...)dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. W tym czasie dobrze jest mięso odwrócić. Wyciągnąć szynkę z zalewy i dokładnie osuszyć. Wierzch posypać pieprzem i chili. ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać połową szklanki wody i kilkoma łyżkami zalewy. Dołożyć pokrojoną w piórka cebulę.  Naczynie szczelnie przykryć

Stare Gary
Tarta z szynką i cebulą 198

Prosta i szybka do zrobienia tarta. Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie. składniki ciasto kruche np z  tego  przepisu 500 g cebuli (czerwona i biała) 150 g szynki 4 jajka 100 ml śmietany zioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka 100 g sera np chedar  - starty  sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego  pomidor opcjonalnie można(...)Cebulę pokroić na cienkie plasterki i dusić na maśle, na niewielkim ogniu, tak długo, aż zrobi się miękka - o 20  - 30 minut. Dodać łyżkę octu balsamicznego i posolić. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbełtać w misce, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć. Na spodzie tarty rozłożyć cebulę, szynkę, posypać ziołami, zalać jajkami i śmietaną.  Posypać serem. Przybrać pokrojonym

Stare Gary
Jajka faszerowane z szynką - klasyka 208

dawnych czasach po to, aby zagospodarować resztki poświątecznych, wędlin. Tak przynajmniej było u mnie.  Faszerowane w ten sposób jaja polecam, jest to na prawdę dobry pomysł na szynkę, gdy nieco nam się już znudzi . składniki 6 jajek ok 100 g szynki wędzonej 3 spore łyżki majonezu łyżeczka chrzanu sól, pieprz, papryka do smaku przygotowanie Jajka ugotować na twardo, przestudzić(...)obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Szynkę zmielić w blenderze. Do miski włożyć szynkę, żółtka, dodać majonez, chrzan, ewentualnie trochę oliwy. Wszystko dobrze wymieszać widelcem. Posolić i popieprzyć dosypać papryki do smaku. Farszem napełniać połówki jajek, przybrać dowolnie - ziołami, papryką, kaparami. Smacznego

Stare Gary
Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem 225

zakąski gdy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy po prostu mamy ochotę przekąsić coś dobrego, a mało pracochłonnego. Rogaliki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.) kilka plasterków żółtego sera mleko do posmarowania ciasta Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Sposób(...)Schłodzone ciasto francuskie kroimy w trójkąty (podstawa powinna mieć ok. 14 cm a boki ok. 18 cm). Na środek każdego z nich wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki ser i szynkę - zawijamy do góry jak rogaliki. Smarujemy wierzch mlekiem.  Rogaliki przekładamy na blat wyłożony pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut (do zrumienienia ciasta). Podajemy

Słodka Strona
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i pieczarkami 230

ugotować. Odpowiednio do mojego stanu dobrałam też charakter dania - zapiekanki są proste, robią się same i nie wymagają myślenia. Idealnie ;) Składniki: - 6 ziemniaków - 2 cebule - 6 pieczarek - 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej - 2 ząbki czosnku - 100 g startego żółtego sera - 2 kulki mozarelli - 1 jajko - duże opakowanie śmietany 18% - sól, pieprz, bazylia, oregano - szczypta gałki muszkatołowej - tłuszcz do smażenia i smarowania(...)naczynia Ziemniaki gotujemy. W tym czasie doprowadzamy resztę składników do stanu, w którym widzimy je powyżej - obrane pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, mozarellę w plastry, szynkę targamy na małe kawałki, a ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mamy teraz czas na przygotowanie sosu - w misce mieszamy razem śmietanę, jajko, cały starty żółty ser i wszystkie przyprawy. Gdy nasz

Kulinarne zapędy Kokosa
Pieczarki faszerowane szynką 38

Pieczarki faszerowane szynką , parmezanem i panko to pomysł na pyszną przystawkę , którą podać można zarówno na ciepło jak i na zimno. Do przygotowania faszerowanych grzybów potrzebne są sztuki o dużych rozmiarach kapeluszy, stad też najlepiej w tym daniu sprawdzają się pieczarki portobello . Grzybów tych nie obieram, wykręcam z nich nóżki, drobno kroję i podsmażam z czosnkiem i oliwą. Po podsmażeniu(...)łączę je z chrupiącym panko, intensywnym parmezanem i szynką. Farsz doprawiam świeżo-krojoną natką pietruszki, która nadaje nadzieniu ziołowego aromatu . Danie to jest daniem mięsnym z racji na wykorzystaną w farszu szynkę, powinno zatem posmakować wszystkim mniejszym bądź większym mięsożercom. Jeśli jednak macie ochotę na faszerowane pieczarki w wersji bezmięsnej , poniżej kilka propozycji. pieczarki nadziewane szpinakiem pieczarki nadziewane kaszą pieczarki

MeCooks
Rogale z szynką i serem 48

Puszyste rogale z szynką i serem , to wypiek z ciasta drożdżowego , który rewelacyjnie sprawdza się podany na śniadanie , na kolację oraz jako przekąska . Te rogale śniadaniowe są mięciutkie, maślane i fantastyczne w smaku. Przygotowanie rogalików drożdżowych zaczynam od zrobienia ciasta, do którego to poza mlekiem, jajkami, mąką i masłem dodaję również jogurt grecki , który nadaje ciastu delikatnej konsystencji. Po połączeniu(...)ciasto odstawiam do pierwszego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części, które chwilę wyrabiam na blacie kuchennym, formuję i odstawiam je do drugiego wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowuję nadzienie z szynki , sera oraz serka kremowego. Nadzienie urozmaicić można dodatkiem szczypiorku, czosnku czy natki pietruszki, jeśli macie ochotę na bardziej aromatyczne rogaliki. Pierwszą kulkę z ciasta drożdżowego wałkuję, pokrywam nadzieniem, na którym

MeCooks
10 najlepszych przepisów na sałatki z szynką 103

Sałatka z szynką to prosta i szybka propozycja na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, lub po prostu na kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szynka to składnik na tyle uniwersalny, że dobrze pasuje do różnych połączeń smakowych. Do sałatki możemy wykorzystać różne rodzaje szynki, takie jak: konserwowa, wędzona, parmeńska, szwarcwaldzka czy pieczona. Tak naprawdę możemy wykorzystać każdą szynkę(...)którą kupujemy do kanapek. Poniżej znajdziesz nasze TOP 10 najlepszych przepisów na sałatki z szynką . Polecamy wypróbować je wszystkie! 1. Sałatka z makaronem, szynką i papryką przepis na: Przepiski (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Sałatka ryżowa z szynką i jajkiem przepis na: Kuchnia na Wypasie 3. Sałatka z szynką i ananasem przepis na: Smaczne Przepisy 4. Sałatka warstwowa z szynką

BabskiePorady.pl - Przepisy
Szynka w sosie własnym / Ham Chops in Gravy 106

Szynka w sosie własnym Dziś polecam Wam świetny przepis na pożywny obiad. Szynka w sosie własnym to wspaniały, polski klasyk. Takie bitki z szynki, zamarynowane w ziołach i duszone w ciemnym sosie są naprawdę pyszne, kruche i mięciutkie. Szynka w sosie własnym jest tak dobra dzięki wspaniałym składnikom marynaty. Jeśli nie próbowaliście marynować bitek z szynki czy innego mięsa(...)occie balsamicznym, koniecznie wypróbujcie. Ja marynuję w nim mięso bardzo często, nadaje nie tylko ciekawego smaku marynacie, ale też pięknego, głębokiego koloru moim sosom do mięsa. Ciekawym dodatkiem do szynki w ciemnym sosie jest odrobinę miodu - dodajcie go do smaku, tyle, by wyczuwać delikatną słodycz. Bitki z szynki możecie zamarynować wieczorem i włożyć na noc do lodówki. Szynka będzie gotowa

Lekcje w kuchni
szynka dymiona w domowej wędzarni 159

szynka dymiona Dawniej mawiano:              jeżeli mięso z świńskiej nogi sam wykroiłeś, w solance jak trzeba potrzymałeś, dymem okopciłeś. To i potem ludziom  ją przed nos, do zjedzenia pchaj. Pomny tych nauk, postąpiłem w jak wyżej przytoczonej instrukcji. Składniki 4-5 kg mięsa z szynki wieprzowej ( jedna cała noga)  peklówka sól(...)ziarna jałowca, ziela angielskiego i pieprzu.  Całość gotujemy 15 minut, na koniec wrzucamy majeranek i studzimy. Do ostudzonej solanki, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Z nogi wieprzowej wykrajamy foremne szynki,o masie około jednego kilograma (z jednej świńskiej nogi powinniśmy uzyskać pięć szynek) . Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zalewamy szynki

Miód i pieprz
Galaretka z szynką i warzywami 123

napisałam 1 opakowanie żelfixu a redakcja 1 łyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy z rozwagą :) Jak wykorzystać rosół z poprzedniego dnia i zalegającą szynkę w lodówce? Robimy galantynę :) Składniki: Słoik groszku zielonego z marchewką i kukurydzą 30 dag szynki 1 opakowanie żelfixu (nie jedna łyżeczka żelatyny jak podała redakcja) 1,5 litra rosołu drobiowego(...)natka pietruszki odrobina oleju do smażenia Do gotującego się rosołu dodajemy łyżeczkę żelatyny, gotujemy przez kolejne 2 minuty. szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do rosołu, słoik z mieszanką warzywna odsączamy i dodajemy także do rosołu. Na koniec siekamy natkę pietruszki i także dodajemy do rosołu. Gotowy rosół z dodatkami

Bon Appetit Małgorzaty
Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami. 126

Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami - długa nazwa ale jest konieczna, by oddać pełen wymiar ten przepysznej potrawy :) W sam raz na śniadanie jak i na kolację. POEZJA :) Składniki na 2 porcje: 6 zielonych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej 50 g parmezanu 2 garści młodej rukoli kilka pomidorków koktajlowych cukier(...)maśle podsmażamy mąkę na złoty kolor, następnie wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką. Podgotowane szparagi owijamy w szynkę. (3 szparagi owijamy w 2 plastry szynki). Układamy je na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy pomidorki, które także skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z szynką i pieczarkami 189

Znalazłam idealne ciasto na pizze u Agaty . Nie robię już ciasta według innego przepisu - tylko tego :) Tym razem zapraszam na tradycyjną pizzę z szynką i piecz arkami. Składniki: Ciasto: 1,5 szk lanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczyp ta soli 1 łyżeczka cukru 3 dag świeżych drożdży Dodatki: 3 grube plastry szynki drobiowej kilka pieczarek(...)czer wonej papryki 1/2 cebuli gar ść tartego żółtego sera 1 -2 łyżki koncen tratu pomidorowego oregano + keczup lub sos czosnkowy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy: szynkę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy pieczarki na oleju. Cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę . 2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody roz rab iamy drożdże

Kuchnia domowa Ani
Swiateczna szynka 167

świątecznym stole musi znaleźć się także świateczna szynka.Każdy ma swój sposób...mam i ja;) Niekwestionowany przebój na naszym światecznym stole. Składniki; 1,5 kg surowej szynki, 13 gozdzikow, 1/2 laski cynamonu, sól, Marynata 2 cebule, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 0,7 l czerwonego wina / u nas słodkiego, ale może też byc wytrawne/, Wykonanie; Cebule kroimy(...)plastry i zalewamy winem. Dodajemy przyprawy. Szynkę nacieramy solą, przekładamy do naczynia i zalewamy marynata. Odkładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie szynkę wyciągamy ,osuszamy. Szpikujemy gozdzikami i pokruszonym cynamonem. Wkładamy do brytfanki i polewamy marynata. Pieczemy pod przykryciem około  1,5 godz. w temperaturze 180 stopni.W czasie pieczenia polewamy szynkę wytworzonym sosem

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania