szynka - 13107 przepisów (strona:5/874)

Galaretka z szynką i warzywami 45

napisałam 1 opakowanie żelfixu a redakcja 1 łyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy z rozwagą :) Jak wykorzystać rosół z poprzedniego dnia i zalegającą szynkę w lodówce? Robimy galantynę :) Składniki: Słoik groszku zielonego z marchewką i kukurydzą 30 dag szynki 1 opakowanie żelfixu (nie jedna łyżeczka żelatyny jak podała redakcja) 1,5 litra rosołu drobiowego(...)natka pietruszki odrobina oleju do smażenia Do gotującego się rosołu dodajemy łyżeczkę żelatyny, gotujemy przez kolejne 2 minuty. szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do rosołu, słoik z mieszanką warzywna odsączamy i dodajemy także do rosołu. Na koniec siekamy natkę pietruszki i także dodajemy do rosołu. Gotowy rosół z dodatkami

Bon Appetit Małgorzaty
Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami. 65

Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami - długa nazwa ale jest konieczna, by oddać pełen wymiar ten przepysznej potrawy :) W sam raz na śniadanie jak i na kolację. POEZJA :) Składniki na 2 porcje: 6 zielonych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej 50 g parmezanu 2 garści młodej rukoli kilka pomidorków koktajlowych cukier(...)maśle podsmażamy mąkę na złoty kolor, następnie wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką. Podgotowane szparagi owijamy w szynkę. (3 szparagi owijamy w 2 plastry szynki). Układamy je na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy pomidorki, które także skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z szynką i pieczarkami 97

Znalazłam idealne ciasto na pizze u Agaty . Nie robię już ciasta według innego przepisu - tylko tego :) Tym razem zapraszam na tradycyjną pizzę z szynką i piecz arkami. Składniki: Ciasto: 1,5 szk lanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczyp ta soli 1 łyżeczka cukru 3 dag świeżych drożdży Dodatki: 3 grube plastry szynki drobiowej kilka pieczarek(...)czer wonej papryki 1/2 cebuli gar ść tartego żółtego sera 1 -2 łyżki koncen tratu pomidorowego oregano + keczup lub sos czosnkowy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy: szynkę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy pieczarki na oleju. Cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę . 2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody roz rab iamy drożdże

Kuchnia domowa Ani
Swiateczna szynka 89

świątecznym stole musi znaleźć się także świateczna szynka.Każdy ma swój sposób...mam i ja;) Niekwestionowany przebój na naszym światecznym stole. Składniki; 1,5 kg surowej szynki, 13 gozdzikow, 1/2 laski cynamonu, sól, Marynata 2 cebule, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 0,7 l czerwonego wina / u nas słodkiego, ale może też byc wytrawne/, Wykonanie; Cebule kroimy(...)plastry i zalewamy winem. Dodajemy przyprawy. Szynkę nacieramy solą, przekładamy do naczynia i zalewamy marynata. Odkładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie szynkę wyciągamy ,osuszamy. Szpikujemy gozdzikami i pokruszonym cynamonem. Wkładamy do brytfanki i polewamy marynata. Pieczemy pod przykryciem około  1,5 godz. w temperaturze 180 stopni.W czasie pieczenia polewamy szynkę wytworzonym sosem

Anioły w kuchni
BUŁECZKI ZAPIEKANE Z JAJKIEM, SEREM I SZYNKĄ 79

Dziś propozycja na niebanalne śniadanie:) Niby zwykłe jajko, niby zwykła bułka... Ale kiedy wydrążycie środek bułki, posypiecie go serem, posiekaną szynką, wbijecie na to świeże jajko, udekorujecie kawałeczkami kolorowej papryki lub pomidorkami koktajlowymi i zapieczecie w piekarniku na złoty kolor powstanie Wam przepyszna, chrupiąca i kolorowa zapiekanka z jajkiem:) Ja przygotowuję w ten sposób najczęściej grahamki lub żytnie bułeczki(...)zostawcie na kilka dni, by się ususzył. A później zmiksujcie go na bułkę tartą:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: bułki (grahamki, żytnie, wieloziarniste, pszenne) plastry wedliny (lub boczek wędzony albo szynka parmeńska) ser żółty jajka kolorowa papryka (lub pomidorki koktajlowe, cebula, itp.) masło sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową

Słodko-Słony Świat Ilony
Roladki drobiowe z suszonymi morelami i szynką 154

chyba każdą mięsną potrawę przygotować. Najczęściej jednak robię z nich panierowane roladki - w formie pojedynczych zrazików lub większych roladek, które składam z dwóch-trzech piersi. Dzisiaj przygotowałam pojedyncze, faszerowane szynką i suszonymi morelami. Bardzo lubię połączenie drobiu i owoców. Szynka dodatkowo podkreśla kontrastowość smaków. Składniki: piersi z kurczaka , szynka wędzona parzona , suszone morele - polecam Kresto , sól , pieprz, majeranek - do smaku(...)tarta - do panierowania, olej do smażenia. Piersi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zbić tłuczkiem dość cienko. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wzdłuż dłuższego boku układać na mięsie plastry szynki, an anie morele - jedna obok drugiej. Zwijać ciasne roladki. Panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron przez kilka minut. ...morele

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki z szynki 38

Najpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego. Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych. Potrzebujemy: -zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1 kg -3 plastry boczku wędzonego lub surowego -cebulę -3 marchewki -ogórek kiszony -2 ząbki czosnku -ketchup -przyprawę do mięs -olej -kawałek pora    Szynkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Plastry delikatnie(...)przyprawą do mięs. Boczek, ogórek i jedną marchewkę oraz 1/4 cebuli kroimy w słupki. Pozostałą marchewkę, cebulę, por i czosnek kroimy w krążki i posypujemy przyprawą.    Plastry szynki smarujemy ketchupem.    Na brzegu plastra układamy słupki marchewki, ogórka, boczku i cebulki.    Zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką.    Zraziki układamy na patelni z rozgrzanym

Maminek kulinarny
Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 90

dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy.  Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :). Czas przygotowania: 30 minut       Składniki:     450 g ciasta francuskiego(...)małe opakowanie, 5-6 płatów), 230 g Serka   Apetina Czosnek i Zioła, 2-3 żółtka, 2 bakłażany, 250 g listków szpinaku, 20 cienkich plastrów szynki Serrano, Pieprz do smaku, Zielenina do przybrania, Oliwa lub masło do posmarowania blachy.     Przygotowanie: Szpinak umyć, dokładnie osuszyć na sicie i papierowym ręczniku. Bakłażana pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry, opiec

SzczyptaSmaQ
Szynka z indyka i kurczaka z szynkowara 135

Testuje smaki i konsystencję wielu szyneczek tym razem padło na szynkę z indyka i kurczaka. Szynka jest miękka idealna dla dzieci. Kiełbaskę sobie przygotowałam w barierkach osłonowych z tej porcji mięsa otrzymałam dwie kiełbaski o wadze ok 60 dag. Własna produkcja daję nam to, że możemy eksperymentować i znaleźć swój idealny smak i dodatki. Jeśli ktoś lubi paprykę(...)wkładamy do woreczka(lub osłonek barierowych) i umieszczamy go w szynkowarze, zamykamy i wkładamy do lodówki na 6 godzin. - po upływie tego czasu wkładamy szynkowar do wody i parzymy szynkę w tem. 80 stopni przez 1,5 h godziny  - czas zaczynamy mierzyć od uzyskania odpowiedniej temperatury. - po wyjęciu z wody studzimy i wkładamy do lodówki na 8 godzin

Basia w kuchni
Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej 173

Pyszne piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewane suszonymi pomidorami i czosnkowym serkiem.  Super pomysł na obiad :) SKŁADNIKI 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 duże plastry szynki parmeńskiej serek o smaku czosnkowym typu Almette mały słoiczek pomidorów suszonych w oleju sól,pieprz papryka   tymianek PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i obcinamy tłuszcz i błony. Nacinamy każdą wzdłuż tworząc kieszonki. Solimy(...)pieprzymy i doprawiamy papryką Obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony na patelni. Wnętrze kieszonek smarujemy serkiem i nadziewamy suszonymi pomidorami. Obwijamy każdą pierś plasterkiem szynki. Posypujemy tymiankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym  i polewamy olejem z pomidorów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Możemy polewać kilkakrotnie tworzącym się sosem, by nie były suche

Moje Kuchenne Rewelacje
GOTOWANA SZYNKA 122

tylko 5 minut??! Przecież ona będzie surowa - szkoda marnować mięsa :( Aż w końcu zdecydowałam- teraz albo nigdy.  I bardzo się cieszę, że w końcu nastąpiło to TERAZ bo szynka jest rewelacyjna.  Mięciuteńka, soczysta, różowa w środku - rewelacyjna na zimno kanapki zamiast sklepowych wynalazków :)) Składniki: szynka wieprzowa (moja ok. 1,3 kg) 2 litry wody 1/3 szklanki soli(...)jałowca  Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, pieprz ziołowy, cukier, musztardę i majonez i dokładnie mieszamy . Następnie dorzucamy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, listki laurowe i jałowiec. Szynkę myjemy. O ile jest to ładny okrągły kawałek to po prostu wkładamy ją do zalewy, a jeśli nasza szynka nie jest idealnie okrągła to przed włożeniem do garnka należy

Walijskie Pichcenie
Ostra sałatka z naleśnikową roladą z serka kremowego, szynki i oliwek 193

Kaszę gryczaną przez 24 h moczymy i z niej ciasto i naleśniki robimy. Dwa krążki na dwie porcje potrzebujemy i każdy z nich wykwintnym serkiem o kremowej konsystencji smarujemy. Szynki surowej i oliwek dokładamy i naleśniki w roladę zwijamy. Tylko świeżych warzyw na sałatkę potrzebujemy , a do całości szybki sos sojowy przygotowujemy. Rolada jest delikatna i smakuje oryginalnie(...)Składniki :  2 -3 porcje: 125 g serka kremowego z pesto i rukolą  ARLA   Apetina , 100 g kaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy, 4    plastry szynki wieprzowej surowej (w zależności od wielkości), ok. 8 szt. całych oliwek zielonych, 2 mini papryczki, 6 pomidorków koktajlowych, 2 łyżeczki kapary, 2 garści  rukli , listki świeżej bazylii, 1 papryczka

Moniki Smakołyki
Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej 215

Coś ze starych zbiorów. Odkopane i odkurzone zdjęcia z listopada :) Przepyszne roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewane fetą, suszonymi pomidorami, bazylią. Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g fety 6 suszonych pomidorów 8 plastrów szynki parmeńskiej garść bazylii sól, pieprz Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i osuszamy. Mięso przekrajmy z grubszej(...)kroimy w paseczki, fetę rozdrabniamy, bazylie siekamy i wszystko razem mieszamy. Na każdy kawałek mięsa kładziemy mieszankę pomidorów, fety i bazylii. Zawijamy ściśle, tworząc roladkę i owijamy 2 plastrami szynki parmeńskiej. Spinamy wykałaczkami. Roladki przekładamy do blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Smacznego

Ivka w kuchni
Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką 91

Kolejny dzień, kolejny pomysł... Tym razem całkiem spontanicznie! Zobaczcie co mi wyszło!:) Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką filety z kurczaka (ok. 600 g) szynka szwarcwaldzka ( 4 plasterki) ser żółty (4 kawałeczki) olej (lub masło) do wysmarowania naczynia żaroodpornego papryka czosnek i masło ( ewentualnie masło czosnkowe) Czyścimy mięso,  Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy.  Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś(...)ząbki czosnku i roztopione masło). Solimy i pieprzymy mięso. Układamy na tym 2 paski papryki, a pomiędzy nimi kawałeczek żółtego sera. Zwijamy mięso w roladkę. A następnie obtulamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej.  Smarujemy naczynie żaroodporne masłem lub odrobiną masła, układamy nasze roladki, a następnie wkładamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na pół godziny, po tym czasie ściągamy

Kuchnia moimi oczami
Szynka peklowana z szynkowara 262

Szynkowar nadal w użytku. Szynka wieprzowa z "kulki" peklowana kilka dni w zalewie i gotowana w szynkowarze. Jest pyszna, krucha o delikatnym smaku i aromacie. Składniki: 1 l wody 2 łyżki soli do peklowania 3 ząbki czosnku 3 ziarenka pieprzu czarnego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe     około 600-700g szynki wieprzowej z kulki Przygotowanie(...)równomiernie peklowało. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć woreczka i szczelnie skręcić. Przełożyć do szynkowara i zamknąć. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą powyżej linii szynki i parzyć od momentu uzyskania około 80 stopni przez 2 godziny. Szynkowar wyjąć z wody i schłodzić zimną wodą. Odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Jeśli jest problem

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania