chleb - 26084 przepisów (strona:185/1739)

Tuszonka ze ścinek wp (tzw-mięso gulaszowe). 110

  SUROWIEC - ścinki wp (tzw-mięso gulaszowe). - skórki wp 50 g /kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 16 g/kg -cebula suszona 3 g/kg -pieprz czarny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa smarowna - tłusta 87

 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE NA MASZYNCE 8 -boczek 50%   fi 16mm -podgardle wieprzowe (przerośnięte) 50% fi 8-10 mm PRZYPRAWY - pieprz czarny 4 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Barszcz czerwony według Ewy Wachowicz 78

samodzielnie według poniższego) Zakwas buraczany 3 L przegotowanej, letniej wody 1 główka czosnku 1 kg czerwonych buraków 1 łyżeczka kminku 1 kawałek korzenia chrzanu 3 łyżeczki soli 1 kromka chleba razowego lub żytniego 1 szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Płuczemy i moczymy grzyby. Później grzyby wraz z wodą i oczyszczone warzywa zalewamy chłodną wodą, zagotowujemy. Dorzucamy ziarna ziela(...)Możemy go jeszcze raz przecedzić. Zakwas buraczany Oczyszczamy buraki i kroimy je w plasterki, przekładamy do słoja lub glinianego naczynia. Wrzucamy do nich obrany chrzan, przekrojone ząbki czosnku, kromkę chleba oraz kminek. Wodę łączymy z cukrem, solą i zalewamy nią buraki. Wszystko musimy obciążyć (np. talerzem i kamieniem) w taki sposób, aby warzywa były w pełni przykryte płynem. Zakwas powinniśmy

ProstePesto.pl
Proziaki czyli chleb sodowy 60

Proziaki jest to rodzaj chleba sodowego, który pochodzi z Podkarpacia i jest starym elementem kuchni polskiej . Składają się z mąki pszennej lub o pszenno-żytniej, jajek, kwaśnej śmietany, wody, soli oraz sody oczyszczonej. Ich kształt jest okrągły lub czworokątny. Mogą być wyrabiane również na słodko, dodając do ciasta cukru. Proziaki na Podkarpaciu często były podawane ze świeżym masłem, często(...)pieczone na tradycyjnej kuchni kaflowej opalanej drewnem, ale ze względu na jej zanik, można upiec je na patelni z odrobiną tłuszczu lub smalcu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Proziaki czyli chleb sodowy 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Chlebki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 5 min. Wykonanie 5 min. Kalorie 210 kcal Proziaki jest to rodzaj

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania