śledź - 8346 przepisów (strona:185/557)

Śledzie w sosie czosnkowym 185

Kolejne śledzie ..tym razem w sosie czosnkowym z majonezem i śmietaną...pycha..przepis podpatrzony tutaj. 8 filetów śledziowych w occie  1 cebula  2 ząbki czosnku  2 duże łyżki majonezu  1/2 szkl. śmietany kwaśnej  1 łyżka musztardy  1 łyżka sosu Worcestershire Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w 2 cm paseczki. Cebulkę posiekać, czosnek przecisnąć przez(...)praskę. Majonez wymieszaj ze śmietaną, musztardą i Worcestershire .Sos dodać do śledzi i wymieszać.Odstawić do lodówki , aby smaki się przegryzły

Moje domowe kucharzenie
Makaronowa sałatka śledziowa z kaparami i oliwkami 164

Wielki Post zbliża się do końca, co u mnie w domu powoduje wzmożone spożycie ryb, w tym śledzi. Najchętniej zjadam je z pieczywem lub w sałatkach. Kiedyś podawałam tutaj przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziem . Dziś sałatka z makaronem i kaparami. Składniki : 8 łyżek drobnego makaronu ( u mnie małe kokardki) sól 3 płaty śledziowe 12 czarnych oliwek 3 łyżki kaparów(...)łyżki oliwy pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostudzenia. Do wystudzonego makaronu dodać: oregano, kapary, połówki oliwek, pokrojone w kostkę (wielkością podobną do połówek oliwek) śledzie i jabłka (dla ładniejszego efektu jabłka nie obierać ze skórki) oraz cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka.  Doprawić do smaku pieprzem. Odstawić na ok. 30 minut dla "przegryzienia" smaków. Tuż

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie w musztardzie 121

Kolejny przepis na śledzie. Tym razem w musztardzie. Jedliście? Jeśli lubicie zaskakujące smaki - spróbujcie. W przepisie wykorzystałam musztardę Kamis'a z płatkami z wędzonej papryki, ale Wy możecie wykorzystać swoją ulubioną.  'śledzie w musztardzie' Składniki: - 3 filety matiasów z zalewy solnej, wymoczone - 4 łyżeczki ulubionej musztardy - u mnie Kamis'a Specialite z płatkami z wędzonej papryki - 1 łyżeczka miodu(...)łyżki oleju Musztardę wymieszać z miodem i olejem. Śledzie pokroić i zalać musztardową pastą. Wymieszać z musztardą. Marynować przez min.8-12h w lodówce. Smacznego!   ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu

CookYourself
Śledzie z oliwkami i kaparami 133

Ulubione mojego Męża. Połączenie dwóch smaków, które On uwielbia. Niestety te śledzie należy robić minimum 2 dni przed Świętami, ponieważ muszą się porządnie zamarynować w lodówce. Spróbujecie - może Wam zasmakują i zaserwujecie je swoim Gościom w noc sylwestrową? 'śledzie z oliwkami i kaparami' Składniki: - 8 filetów matiasów z zalewy solnej, wymoczone - 2 małe cebule czerwone - 2 łyżki kaparów - czarne oliwki(...)dodać przecier pomidorowy i dokładnie wszystko przesmażyć, aż składniki i smaki się połączą. Jeżeli sos będzie się rozwarstwiał, dodać kilka łyżek wody. Na sam koniec dodać miód.  Przestudzić. Śledzie pokroić w paski i wymieszać z ostudzonym sosem. Odstawić na 2-3 dni do lodówki. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Konwalie w kuchni

CookYourself
Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami, papryką i porem 460

Zapraszam na pyszną sałatkę śledziową. To  doskonała przekąska dla całej rodziny, w sam raz na dzisiejszy post. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 1 słoiczek marynowanych pieczarek,, po 2 strąki papryki marynowanej żółtej i czerwonej, 1 por, 1 czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, 1 cytryna, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie wyjmuję z wody, osuszam i skrapiam(...)kroję w plasterki. Zaparzam około 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam. Paprykę kroję w kostkę. Pieczarki wyjmuję z zalewy, większe sztuki przekrawam na pół. Cebulę obieram i drobno siekam. Śledzie kroję w paski. Przekładam do salaterki. Dodaję pora, paprykę, pieczarki, cebulę oraz majonez. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Sałatkę doprawiam do smaku pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rolmopsy 183

Składniki: 1 kg śledzi świeżych niesolonych 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 10 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych łyżeczka gorczycy 3 łyżki oleju Do nadzienia: papryka konserwowa ogórek konserwowy patisony konserwowe czerwona cebula pokrojona w ósemki Z wody i octu gotujemy zalewę - dodajemy sól, cukier i przyprawy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śledzie oczyszczamy(...)dodajemy do zimnej zalewy. Odstawiamy w zimne miejsce na 3 – 4 dni. Po tym czasie dodajemy do zalewy olej. Z tak zamarynowanych śledzi robimy rolmopsy.Nadziewamy tak naprawdę, czym chcemy. Ściśle zwijamy i przekłuwamy wykałaczką. Gotowe rolmopsy wkładamy z powrotem do tej samej zalewy. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Bliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową 201

także posiekane jajko, śmietana, a nawet konfitury (tak najbardziej smakują mojemu starszemu Trollowi). Niewątpliwie blichtru nadaje blinom kawior. Ja jednak nie jestem koneserką tego przysmaku, więc zdecydowałam się na śledzia, a raczej sałatkę śledziową. Składniki na ok 30 blinów: 200 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 20 g świeżych drożdży 2 jaja 1 łyżeczka cukru 45 g masła ½ łyżeczki(...)śledziowych solonych lub w oleju 200 g marynowanych pieczarek + kilka do dekoracji 2 szalotki 2 łyżeczki oleju 2 łyżki posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji świeżo tłuczony czerwony pieprz Śledzie (solone najpierw wymoczyć), pieczarki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z koperkiem, odstawić. Smacznego! Przepis na bliny: "Kuchnia polska" z maleńką modyfikacją

Pełny talerz
Żurek świąteczny 229

początku jednak jego skład był taki bogaty. Na stoły wkroczył jako zupa postna i, zabielany mlekiem, był podawany przez cały okres postu z jajkiem lub ziemniakami, czasem nawet ze śledziami. W Wielki Piątek młodzież miejska i dworska urządzała "pogrzeb żuru i śledzia". Na znak zbliżającego się czasu radości i ucztowania, gliniany garnek z żurem był tłuczony. Natomiast śledzia wieszano

Pełny talerz
Śledzie marynowane w zalewie octowej. Domowe śledzie w occie. 231

Śledzie marynowane można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Problem jednak w tym, że są różnie przyprawiane a zalewa nie zawsze jest odpowiednio kwaśna. Dlatego też wolę je przyrządzić sama bo mam wtedy pewność, że będą smakowały tak jak lubię. Najlepsze do tego są surowe, duże i mięsiste śledzie. Można też użyć mniejszych, sprzedawanych w płatach, ale także surowych(...)solanki. Przeważnie po prostu takie śledzie smażę , ale czasami także marynuję a później podaję z ziemniakami w mundurkach bo w takim zestawieniu smakują nam najbardziej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Śledzie z cebulą i pomidorami 117

Czas Świąt Bożego Narodzenia to również czas na dania ze śledziami. Moją dzisiejszą propozycją  jest śledź z cebulą i pomidorami. Danie proste, smaczne i świąteczne . składniki na 4 porcje 6 płatów śledziowych solonych 1/2 kg cebuli koncentrat  pomidorowy szczypta cukru 3 łyżki oleju przepis Filety śledziowe moczymy w wodzie  około godziny, a następnie je odsączamy i kroimy(...)kroimy w plastry , wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i dusimy aż będzie miękka . Dodajemy   koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru i jeszcze chwilę dusimy. Gdy sos wystygnie zalewamy nim śledzie i odstawiamy do lodówki  na 24 godziny

Smakowite Dania
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolką+ film 194

Pyszna sałatka ze śledziem w roli głównej, dodatkiem czerwonej fasolki, cebuli i ogórków kiszonych będzie znakomitą przekąską na imprezę, śniadanie lub kolację. Expresowa i banalnie prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i gotowe. składniki na 4 porcje 50 dag filetów śledziowych matiasów 1 opakowanie fasolki czerwonej 2 cebule 3 kiszone ogórki 3-4 łyżki majonezu przepis  Wymoczone(...)zimniej wodzie filety śledziowe, odsączamy i kroimy w kostkę . Czerwoną fasolkę odsączamy z zalewy. Cebulę drobno siekamy, ogórki kiszone kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy śledzie, fasolkę, cebulę i ogórki, dodajemy majonez i wszystkie składniki razem mieszamy. Sałatki nie solimy ponieważ śledzie są wystarczająco słone. Sałatkę chłodzimy w lodówce 30 minut

Smakowite Dania
Śledzie w pomidorach z cebulą i rodzynkami + film 125

Pyszne śledzie w słodko - kwaśnym sosie pomidorowo - miodowym z cebulą i rodzynkami, wzbogacone majerankiem i pieprzem to świetna przystawka na co dzień i od święta. W moim domu co roku goszczą na wigilijnym stole. składniki na 3 porcje 5 płatów śledziowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek czarny pieprz 2 łyżki(...)mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wymoczone z nadmiaru soli a następnie osuszone płaty śledziowe kroimy w niewielkie kawałki. Do miski przekładamy wystudzoną cebulę w pomidorach z rodzynkami, dodajemy pokrojone śledzie i wszystko razem łączymy. Tak przygotowane śledzie wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują następnego dnia

Smakowite Dania
Sałatka warstwowa śledziowa + film 165

Prosta i szybka w przygotowaniu, smakowita sałatka. Idealna dla amatorów śledzi, którą szczególnie polecam na świąteczny stół. Dzięki poszczególnym warstwom, sałatka zyskuje  niepowtarzalny smak. składniki na 4-5 porcji 5-6 płatów  śledziowych solonych 2 cebule łyżeczka oliwy z oliwek 3 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 4 średnie ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 150 g majonezu(...)jogurtu naturalnego czarny pieprz sól przepis Śledzie moczymy w zimnej wodzie około godziny, po czym je odcedzamy i osuszamy. Następnie przygotowujemy sos, do miski przekładamy majonez dodajemy jogurt, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i wszystko mieszamy. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Płaty śledziowe, ogórki kiszone oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dno szklanej

Smakowite Dania
Mała bezmięsna rewolucja i marokańska sałatka z marchewki 182

zaczęło się w styczniu, kiedy przystąpiliśmy do programu Fundacji Viva! "Zostań wege na 30 dni!" . Do tej decyzji dojrzewaliśmy przez jakiś czas. Oboje jesteśmy miłośnikami psów, ale gdy zaczęliśmy śledzić profile organizacji pro-zwierzęcych, coraz częściej zaczęliśmy zastanawiać się nad losem zwierząt gospodarskich oraz nad tym, co możemy dla nich zrobić. Z drugiej strony, oboje zostaliśmy wychowani na jedzeniu mięsa(...)czym przelej zimną wodą. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu i polej nim marchewkę. Posyp posiekaną natką pietruszki lub świeżą miętą i podawaj. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
22. Śledzie w ziołach prowansalskich 120

śledzie matiasy 2 szt cebuli zioła prowansalskie olej papryka konserwowa Śledzie moczymy w wodzie przez ok 2 godziny. Wyjmujemy, kroimy na kawałki grubości ok. 3 cm . W misce mieszamy śledzie z cebulką pokrojoną w kostkę oraz papryką i posypujemy obficie ziołami, polewamy olejem i odstawiamy na ok. 2 dni do lodówki

Jadło i czytadło