Składniki: opakowanie śledzi matias Seko jabłko grany smith plaster 1 cm selera marynowane prawdziwki cebula czerwona Filet ze śledzia przetnij na 4-5 równych kawałków. Jabłko grany smith przetnij na ćwiartki. Ćwiartki potnij na 1 cm kawałki. Plaster selera potnij na kawałki wielkości podobnej do wcześniej pociętego jabłka. Upraż seler na suchej patelni. Cebulkę czerwoną potnij w talarki(...)Nadziewaj na drewniane patyczki na przemian: śledź, jabłko prażony seler, marynowany prawdziwek, cebula. Polewaj lub maczaj w sosie tatarskim. Posyp koperkiem lub szczypiorkiem. Sos tatarski do polania : 150 ml jogurtu 2 ogórki konserwowe 2 marynowane prawdziwki szczypiorek sól pieprz ząbek czosnku 1 łyżeczka majonezu Sposób przygotowania: W misce wymieszaj jogurt z majonezem na gładką masę. Posiekaj
AZgotuj!jajek 5 płatów śledziowych w oleju 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy miodowej szczypiorek koperek do dekoracji Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo,obieramy i kroimy na pół.Śledzie spróbujcie jak są za słone to je wymoczcie w wodzie jak nie to od razu kroimy w drobne kawałeczki (jeden płat zostawcie na wierzch do dekoracji).Żółtka wyjmujemy do miseczki i rozgniatamy(...)widelcem,dodajemy drobniutko pokrojone śledzie ,majonez,musztardę mieszamy doprawiamy odrobinę pieprzem,z solą uważajcie,ale trzeba próbować,wszystko zależy od śledzi,dodajemy drobniutko pokrojony szczypiorek,mieszamy dokładnie,nadziewamy jajka masą i na wierzch dajemy paseczek śledzika i gałązkę koperku. Gotowe
Swojskie jedzonkowami starym przepisem. Zupa śledziowa - składniki: (na średni garnek) 3 szklanki wody 1 szklanka octu 400 ml śmietany 1-2 liście laurowe cebula śledzie 1 kg sól pieprz ziele angielskie (może być, ale nie koniecznie) Przygotowanie: Wodę z octem z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym zagotować. Cebulę kroimy w kostkę, następnie parzymy(...)garnku. Cebulę odcedzić. Następnie jak woda z octem ostygnie dodajemy do niej sparzoną cebulę, pół litra śmietany, sól i dodajemy śledzie. Uwaga: Śledzie moczymy w wodzie z solą około 2 godziny przed wrzuceniem ich do wody z octem, liściem laurowym i śmietaną. Zimną zupę śledziową podajemy z ciepłymi ziemniakami. Wtedy jest najsmaczniejsza. Smacznego
Jak u mamyzimną wodą, pozostawić na 1 godzinę, odsączyć, podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Następnie cebulę obrać, pokroić w kostkę, połączyć z musztardą, olejem i rozłożyć równomiernie na śledziach. Majonez wymieszać ze śmietaną, natką pietruszki i przykryć śledzie. Jajka obrać, drobno posiekać i posypać śledzie na półmisku
Tradycyjna Kuchniasans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Śledzie z konfiturą z czerwonej cebuli Składniki - konfitura z czerwonej cebuli: Czerwona cebula – 8 sztuk Cukier – 6 łyżek Ocet balsamiczny – 300ml Cynamon - szczypta Goździki - kilka sztuk Suszone lub wędzone śliwki(...)sztuki Śledzie - 5-6 sztuk Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Na suchą i zimną patelnię wysypujemy cukier, cynamon i goździki – rozpuszczamy. Dodajemy cebulę i przesmażamy. Całość zalewamy octem balsamicznym i gotujemy do zgęstnienia i zmięknięcia cebuli. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone śliwki. Na talerzu układamy kawałki śledzia i podajemy z konfiturą z cebuli
Kuchnia Bon Appetitszklanki ciepłego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło klarowane lub olej do smażenia kwaśna śmietana, kawior, wędzony łosoś lub śledź i koperek, pieprz do podania Jak przygotować tradycyjne bliny gryczane? Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki pszennej dokładnie rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aby płyn podwoił
Kuchcik gotujeoleju roślinnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu płynnego 1 cebula 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10% pieprz mielony, papryka mielona słodka Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Odsączyć z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju aż się zeszkli. Dodać miód, koncentrat(...)pokrojone na plasterki śliwki i ½ szklanki ciepłej wody. Dusić jakieś 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać cynamon oraz przyprawy. Wymieszać. Wystudzić. Zimny sos dodać do śledzi, dokładnie wymieszać. Odstawić na 48 godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiCebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać odsączone rodzynki oraz odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy oraz 1/4 szkl. wody, zagotować i ostudzić. Śledzie pokroić w grubą kostkę, bądź paseczki. W naczyniu układać kolejno warstwami cebulę z rodzynkami oraz śledzia, zaczynając i kończąc na warstwie z cebuli i rodzynek. Gotowe śledzie odstawić na całą
Kuchenne aromatyBardzo szybka sałatka śledziowa, która bardzo często gości w moim domu...Zrobiona jest z 3-składników: śledzie, cebulka i jabłko. Do tego sos majonezowo- śmietanowy i sałatka gotowa! Składniki: śledzie w oleju 6 szt, cebula 1 szt, jabłko 1 szt, majonez 5 łyżek, śmietana 18% 160 ml, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, Sposób(...)przygotowania: Śledzia kroimy na 6 części i skrapiamy go sokiem z cytryny. Obrane jabłko i cebulkę kroimy w kostkę. Śmietanę łączymy z majonezem i dodajemy do sałatki. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
kulinarne odsłony patiburak czerwony filety śledziowe cebula majonez sól, pieprz wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Filety śledzia kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub kosteczkę. Jeśli mamy duże kromeczki to przekrawamy je na mniejsze lub wykrawamy dowolne kształty. Każdą kromeczkę smarujemy majonezem, nakładamy
Domowy Smak Jedzeniajestem uzależniona od suszonych pomidorów, więc nie mogło ich u mnie zabraknąć także w święta. I pamiętajcie, żeby do przepisu dodać prawdziwą fetę. Byczcie się. Składniki: 3 solone śledzie 5 suszonych pomidorów z zalewy 150 g sera feta pół malej cebuli 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś(...)czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Pomidory kroimy w cienkie paski, ser w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy ziele angielskie, świeżo mielony pieprz i olej, mieszamy. Wkładamy do lodówki
KardamonovyŚledzik w święta to na naszym świątecznym stole niezbędny element. Uwielbiamy w różnych wersjach, a w okresie świąt bardzo przypadły mi do gustu śledzie po kaszubsku. Składniki: 6-8 solonych płatów/filetów śledziowych ZALEWA/MARYNATA -1 szklanka wody 1/2 szklanki octu spirytusowego 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulek ziela angielskiego DUSZONE WARZYWA - olej roślinny(...)pietruszka 1/3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30% ok. połowa zalewy z marynowania śledzi do smaku - ew. sól ZALEWA - wodę zagotowałam z przyprawami, dodałam ocet, ostudziłam. Filety śledziowe ułożyłam w pojemniku. Zalałam zimną marynatą i odstawiłam na przynajmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Przynajmniej
W kuchennej krainieziela angielskiego, liście laurowe, odsączone rodzynki, opcjonalnie ocet i wszystko razem chwilkę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli używamy solonych to wcześniej należy je zalać zimną wodą i odstawić na ok. 30 min. aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie odsączyć z wody, skropić(...)sokiem z cytryny i odstawić na ok. 15 min.) Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonego sosu, mieszamy. Przekładamy do słoiczka i schładzamy w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień przed podaniem aby smaki mogły się „przegryźć
Domowy Smak Jedzeniatylko w Wigilię, więc zrozumcie :) Dzięki :) Poniżej podaję przepis :) Zupa śledziowa - składniki: (na średni garnek) woda pół litra śmietany 1-2 liście laurowe cebula śledzie 1 kg sól pieprz ziele angielskie (może być, ale nie koniecznie) Przygotowanie: Ugotować wodę z octem (nie za dużo octu, żeby woda nie była kwaśna) i liśćmi laurowymi. Studzimy(...)Cebulę kroimy w kostkę, następnie parzymy ją w garnku. Cebulę odcedzić. Następnie jak woda z octem ostygnie dodajemy do niej sparzoną cebulę, pół litra śmietany, sól, pieprz i dodajemy śledzie. Uwaga: Śledzie moczymy w wodzie z solą około 2 godziny przed wrzuceniem ich do wody z octem, liściem laurowym i śmietaną. Zimną zupę śledziową podajemy z ciepłymi ziemniakami. Wtedy
Jak u mamyoscypkiem i migdałami w wodorostach norii, podawany w formie roladki pokrojonej w plastry, sałatka ze sfermentowanego kimchi (to propozycja tradycyjnej, koreańskiej przystawki z kiszonych warzyw), antipasti warzywne z ricottą, śledź podany na purée buraczanym, z dodatkiem ziemniaków i marchwi, jako wariacja na temat tradycyjnej sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia(...)oscypkiem i migdałami w wodorostach norii, podawany w formie roladki pokrojonej w plastry, sałatka ze sfermentowanego kimchi (to propozycja tradycyjnej, koreańskiej przystawki z kiszonych warzyw), antipasti warzywne z ricottą, śledź podany na purée buraczanym, z dodatkiem ziemniaków i marchwi, jako wariacja na temat tradycyjnej sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia
Poezja Smaków - blog kulinarny