śledź - 8416 przepisów (strona:174/562)

Kolorowa sałatka śledziowa z burakiem czerwonym 102

jako potrawa na święta. Moja trafiła do pudełek – też tak można. Szybko, smacznie i ładnie. Polecam. Składniki: na dwie porcje 1 gotowany burak ćwikłowy ( ja kupiłam gotowy ) 2 płaty śledzia solone z oleju 2 jajka 2 łyżeczki majonezu typu light Sól Pieprz Szczypiorek Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut – do godziny w zależności jak bardzo są słone. Jajka(...)gotujemy na twardo. Buraka kroimy w kostkę. Wykładamy do pojemników lub do miski. Następnie kroimy śledzie i wykładamy na buraka. Posypujemy pieprzem. W dalszej kolejności ścieramy na tarce warzywnej jajka. Posypujemy lekko solą. Wkładamy i rozsmarowujemy majonez. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Można pozostawić na jakiś czas w lodówce aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Tartinki ze śledziem z pastą awokado i jajkiem przepiórki na chlebie żytnim 181

Chleb żytni wypiekamy od dwóch lat sami. Kochamy ryby. Awokado i jajka też należą do naszej diety. Na Święta Wielkanocne przygotowałam przepyszne tartinki ze śledziem, pastą z awokado i jajkiem z przepiórki. 3 kromki  chleba żytniego  3 filety śledzi matias SEKO 1 szt. awokado sok z cytryny 2 łyżeczki majonez 2 łyzeczki pieprz 5 jajek przepiórki ugotowane(...)awokado, soku z cytryny majonezu i pieprzu zrób pastę. ja użyłam blendera miksując pulsacyjnie, wtedy są wyczuwalne kawałki awokado.  Posmaruj tartinki pastą na wierzch połóż kawałek śledzia i jajko. Zepnij wykałaczką. Posyp ziołami jakie lubisz

AZgotuj!
Szaszłyki ze śledzia z prażonym selerem, jabłkiem, marynowanym prawdziwkiem i z domowym sosem tatarskim 130

Składniki: opakowanie śledzi matias Seko jabłko grany smith plaster 1 cm selera marynowane prawdziwki cebula czerwona Filet ze śledzia przetnij na 4-5 równych kawałków. Jabłko grany smith przetnij na ćwiartki. Ćwiartki potnij na 1 cm kawałki. Plaster selera potnij na kawałki wielkości podobnej do wcześniej pociętego jabłka. Upraż seler na suchej patelni.  Cebulkę czerwoną potnij w talarki(...)Nadziewaj na drewniane patyczki na przemian: śledź, jabłko prażony seler, marynowany prawdziwek, cebula. Polewaj lub maczaj w sosie tatarskim.  Posyp koperkiem lub szczypiorkiem. Sos tatarski do polania : 150 ml jogurtu 2 ogórki konserwowe 2 marynowane prawdziwki szczypiorek sól pieprz  ząbek czosnku 1 łyżeczka majonezu Sposób przygotowania: W misce wymieszaj jogurt z  majonezem  na gładką masę. Posiekaj

AZgotuj!
Jajka nadziewane śledziem 211

jajek 5 płatów śledziowych w oleju 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy miodowej szczypiorek koperek do dekoracji Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo,obieramy i kroimy na pół.Śledzie spróbujcie jak są za słone to je wymoczcie w wodzie jak nie to od razu kroimy w drobne kawałeczki (jeden płat zostawcie na wierzch do dekoracji).Żółtka wyjmujemy do miseczki i rozgniatamy(...)widelcem,dodajemy drobniutko pokrojone śledzie ,majonez,musztardę mieszamy doprawiamy odrobinę pieprzem,z solą uważajcie,ale trzeba próbować,wszystko zależy od śledzi,dodajemy drobniutko pokrojony szczypiorek,mieszamy dokładnie,nadziewamy jajka masą i na wierzch dajemy paseczek śledzika i gałązkę koperku. Gotowe

Swojskie jedzonko
Stary przepis na zupę śledziową 148

wami starym przepisem.  Zupa śledziowa - składniki: (na średni garnek)  3 szklanki wody 1 szklanka octu 400 ml śmietany  1-2 liście laurowe  cebula  śledzie 1 kg  sól pieprz  ziele angielskie (może być, ale nie koniecznie) Przygotowanie: Wodę z octem z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym zagotować. Cebulę kroimy w kostkę, następnie parzymy(...)garnku. Cebulę odcedzić. Następnie jak woda z octem ostygnie dodajemy do niej sparzoną cebulę, pół litra śmietany, sól i dodajemy śledzie.  Uwaga: Śledzie moczymy w wodzie z solą około 2 godziny przed wrzuceniem ich do wody z octem, liściem laurowym i śmietaną. Zimną zupę śledziową podajemy z ciepłymi ziemniakami. Wtedy jest najsmaczniejsza.  Smacznego

Jak u mamy
Śledzie po bieszczadzku 201

zimną wodą, pozostawić na 1 godzinę, odsączyć, podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Następnie cebulę obrać, pokroić w kostkę, połączyć z musztardą, olejem i rozłożyć równomiernie na śledziach. Majonez wymieszać ze śmietaną, natką pietruszki i przykryć śledzie. Jajka obrać, drobno posiekać i posypać śledzie na półmisku

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie z konfiturą z czerwonej cebuli 204

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Śledzie z konfiturą z czerwonej cebuli Składniki - konfitura z czerwonej cebuli: Czerwona cebula – 8 sztuk Cukier – 6 łyżek Ocet balsamiczny – 300ml Cynamon - szczypta Goździki - kilka sztuk  Suszone lub wędzone śliwki(...)sztuki  Śledzie - 5-6 sztuk Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Na suchą i zimną patelnię wysypujemy cukier, cynamon i goździki – rozpuszczamy. Dodajemy cebulę i przesmażamy. Całość zalewamy octem balsamicznym i gotujemy do zgęstnienia i zmięknięcia cebuli. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone śliwki. Na talerzu układamy kawałki śledzia i podajemy z konfiturą z cebuli

Kuchnia Bon Appetit
Bliny gryczane 114

szklanki ciepłego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło klarowane lub olej do smażenia kwaśna śmietana, kawior, wędzony łosoś lub śledź i koperek, pieprz do podania Jak przygotować tradycyjne bliny gryczane? Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki pszennej dokładnie rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aby płyn podwoił

Kuchcik gotuje
Śledzie z pomidorami, suszonymi śliwkami i nutką cynamonu 110

oleju roślinnego 2  łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu płynnego 1 cebula 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10% pieprz mielony, papryka mielona słodka   Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Odsączyć z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju aż się zeszkli. Dodać   miód, koncentrat(...)pokrojone na plasterki śliwki i ½ szklanki ciepłej wody. Dusić jakieś 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać cynamon oraz przyprawy. Wymieszać. Wystudzić.  Zimny sos dodać do śledzi, dokładnie wymieszać. Odstawić na 48 godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Śledzie po sułtańsku 99

Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać odsączone rodzynki oraz odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy oraz 1/4 szkl. wody, zagotować i ostudzić. Śledzie pokroić w grubą kostkę, bądź paseczki. W naczyniu układać kolejno warstwami cebulę z rodzynkami oraz śledzia, zaczynając i kończąc na warstwie z cebuli i rodzynek. Gotowe śledzie odstawić na całą

Kuchenne aromaty
Sałatka śledziowa 3-składnikowa 129

Bardzo szybka sałatka śledziowa, która bardzo często gości w moim domu...Zrobiona jest z 3-składników: śledzie, cebulka i jabłko. Do tego sos majonezowo- śmietanowy i sałatka gotowa!  Składniki: śledzie w oleju  6 szt, cebula 1 szt, jabłko 1 szt, majonez 5 łyżek, śmietana 18% 160 ml, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, Sposób(...)przygotowania: Śledzia kroimy na 6 części i skrapiamy go sokiem z cytryny. Obrane jabłko i cebulkę kroimy w kostkę. Śmietanę łączymy z majonezem i dodajemy do sałatki. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

kulinarne odsłony pati
kanapeczki ze śledziem 169

burak czerwony filety śledziowe cebula majonez sól, pieprz wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Filety śledzia kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub kosteczkę. Jeśli mamy duże kromeczki to przekrawamy je na mniejsze lub wykrawamy dowolne kształty. Każdą kromeczkę smarujemy majonezem, nakładamy

Domowy Smak Jedzenia
Śledzie z fetą i suszonymi pomidorami 99

jestem uzależniona od suszonych pomidorów, więc nie mogło ich u mnie zabraknąć także w święta. I pamiętajcie, żeby do przepisu dodać prawdziwą fetę. Byczcie się. Składniki: 3 solone śledzie 5 suszonych pomidorów z zalewy 150 g sera feta pół malej cebuli 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś(...)czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy  i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Pomidory kroimy w cienkie paski, ser w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy ziele angielskie, świeżo mielony pieprz i olej, mieszamy. Wkładamy do lodówki

Kardamonovy
Śledzie po kaszubsku 540

Śledzik w święta to na naszym świątecznym stole niezbędny element.  Uwielbiamy w różnych wersjach, a w okresie świąt bardzo przypadły mi do gustu śledzie po kaszubsku.   Składniki: 6-8 solonych płatów/filetów śledziowych  ZALEWA/MARYNATA -1 szklanka wody 1/2 szklanki octu spirytusowego 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulek ziela angielskiego DUSZONE WARZYWA - olej roślinny(...)pietruszka 1/3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30% ok. połowa zalewy z marynowania śledzi do smaku - ew. sól ZALEWA - wodę zagotowałam z przyprawami, dodałam ocet, ostudziłam. Filety śledziowe ułożyłam w pojemniku. Zalałam zimną marynatą i odstawiłam na przynajmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Przynajmniej

W kuchennej krainie
śledzie po sułtańsku 280

ziela angielskiego, liście laurowe, odsączone rodzynki, opcjonalnie ocet i wszystko razem chwilkę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli używamy solonych to wcześniej należy je zalać zimną wodą i odstawić na ok. 30 min. aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie odsączyć z wody, skropić(...)sokiem z cytryny i odstawić na ok. 15 min.) Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonego sosu, mieszamy. Przekładamy do słoiczka i schładzamy w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień przed podaniem aby smaki mogły się „przegryźć

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania