śledź - 8416 przepisów (strona:183/562)

Recenzja książki „FACET I KUCHNIA. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu” 134

jednym zdaniu…kupcie tą książkę, po prostu :) Ale wypadałoby napisać coś więcej i czynię to z największą przyjemnością ponieważ jest to pozycja na którą czekałam z niecierpliwością. Kto śledzi mojego bloga(...)kilka miesięcy temu opublikowałam listę moich ulubionych blogów —>KLIK i to właśnie blog autora książki którą dziś przedstawiam jest na pierwszym miejscu mojej top listy. Serwis www.facetikuchnia.com.pl śledzę nie miesiąc, nie rok a ponad 3 lata czyli od samego początku jego powstania. Wirtualnie trochę poznałam FiK-ową ekipę i uwierzcie mi na słowo to wspaniali, niezwykle mili

Mienta blog
Sałatka śledziowa 372

sałatkę z marynowanym śledzikiem, często u mnie gości na stole i szybko znika idealna na wigilię ale i na przyjęcie w gronie znajomych SKŁADNIKI:  4 szt. śledzi marynowanych podwójnych(...)pojedynczych 4-5 dużych ziemniaków 1 cebula kilka ogórków korniszonów papryka świeża czerwona majonez i śmietanka 18% PRZYGOTOWANIE: ziemniaki ugotować w mundurkach,ostudzić ,obrać i pokroić w grubą kostkę, śledzie ,korniszony i paprykę również kroimy w grubą kostkę cebulkę w drobną kotkę mieszamy śmietankę z majonezem,pół na pół i dodajemy do sałatki doprawiamy solą i pieprzem i gotowe-pychotka

Swojskie jedzonko
Oszukany śledź 139

Oszukany śledź bo tak go nazywamy... Z pewnością jedliście śledzie w śmietanie, to coś na wzór tego dania ale jednak zupełnie inne. Składniki: ogórki konserwowe cebulka ugotowane jajka śmietana 12 % sól, pieprz łyżka majonezu (niekoniecznie) kilka kropel octu Ogórki i cebulę kroimy w kosteczkę, jajka obieramy i kroimy na połówki (mogą być na miękko) lub też kostkę i dorzucamy

Pelusiowa Kuchnia
Przysmak gajowego - Eli 270

czasu.. Problem ,polega na tym że trudno go przyprawić . Zle przyprawiony jest mdły .Spotkałam kilka sposobów na zaostrzenie smaku . Dzisiaj opisze mój , sprawdzony .  Skład  7 płatów śledzi ( ja używam zwykłych w orginale są marynowane) 2 cebule garść porządna grzybów suszonych puszka ananasa  4-5 śliwek suszonych ocet balsamiczny  sos rybny pieprz sol Wykonanie Płaty(...)pokrojone w drobna kostkę śliwki i ananasa. i jeszcze duszę 5 minut . płaty śledziowe kroję w kostkę ok 1 cm i gdy . Gdy grzyby trochę przestygną łącze je z śledziem . Doprawiam pieprzem , w moim przypadku 1/2 łyżeczki .1 łyżeczką sosu rybnego. Można też dosolić ale ostrożnie . Sałatka w lodówce powinna być kilka godzin. Prawdą jest że najlepiej smakuje na drugi

Eli Gotowanie
Najprostsza sałatka śledziowa. 292

kostke, sledzie opłukać i pokroić w cienkie paski.(jeśli używacie mocno solonych śledzi wtedy warto je namoczyć na około pół godz. wszystko zależy od tego jak mocno solne śledzie lubicie) Cebule w kostke, można zostawić kilka plasterków do dekoracji. Ogórki również kroimy w kostke. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i mieszamy delikatnie z sosem majonezowo - musztardowym. Doprawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Śledzie z bryndzą 165

Kolejne wcielenie śledzia...czy pyszne ? Spróbować można :) Składniki 500 g filetów śledziowych 250 g bryndzy 250 ml kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku 3 łyżki zielonego groszku pół strąka czerwonej papryki pół pęczka szczypiorku łyżeczka octu cytryna cukier sól pieprz Przygotowanie   Z jednej połówki cytryny starłem skórkę, z drugiej skórkę pokroiłem na wąskie paski. W obu połówek wycisnąłem(...)jednolitą masę. Śmietanę wymieszałem ze szczyptą soli oraz cukru, połączyłem z przygotowaną pastą z bryndzy. Dodałem posiekany szczypiorek, groszek i pokrojoną w kostkę paprykę i ocet. Schłodziłem w lodówce. Śledzie po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem na kawałki, ułożyłem na półmisku i polałem sosem. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem udekorowałem paskami cytryny i szczypiorkiem

R'n'G Kitchen
Czy za 40 lat nie będzie ryb? 161

poległabym przy próbie ich odtworzenia. W menu znalazł się fantastyczny chłodnik z wędzonym domową metodą dorszem (f-a-n-t-a-s-t-y-c-z-n-y!), marynowane śledzie (do złudzenia kojarzyły mi się z domowymi smakami i potrawą mojej mamy ), aromatyczne curry ze smażonym karpiem (nie róbcie przed ekranami "blee", wierzcie mi lub nie, ale był to jedyny(...)zdziwionych tym uczestników warsztatów), pieczoną w papilotach makrelę (moje danie! pyszne!) oraz czarniaka na kaszy owsianej z miętą i sosem holenderskim (niebo w gębie!). Wszystkie dania były świetne, chociaż śledzie wypadły dla mnie najgorzej, jako te najpowszechniejsze. Wielu z uczestników jednak nie widziało nigdy podobnie przygotowanej ryby, więc było to danie potrzebne. Karp wypadł niesamowicie i postaram się go częściej

Życie zamknięte w smaku
Tatar ze śledzia 150

Świetna, pikantna przystawka jak i przekąska. Składniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju ½ małego(...)słoika marynowanych pieczarek 3 ogórki korniszony 1 papryka marynowana 1 duża cebula 1 puszka filetów anchois Sok z ½ cytryny + otarta skórka Pieprz czarny ¼ łyżeczki pieprzy cayen Posiekany szczypiorek Wykonanie: Śledzie przed pokrojeniem moczymy przez około 1 godzinę, aby nie były zbyt słone. Cebulę kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy skórką z cytryny. Pozostałe składniki kroimy w kostkę

Smaki Ewy
Pikantna sałatka śledziowa – przekąska przed północą 116

Karnawał niedługo dobiega końca, więc na dzisiejszy wieczór proponuję pikantną sałatkę śledziową w formie przekąski – na raz. Do jej podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp. Składniki: Śledzie solone w oleju typu matias – 1 opakowanie 1 papryczka chili ½ cebuli Marynowane pieczarki ze słoika – ½ 3 ogórki korniszony 2 łyżki oliwy Pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut ( chyba(...)Papryczkę przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki ( do pracy z papryczką warto ubrać rękawiczki ) i bardzo drobno siekamy. Cebulę i ogórki kroimy w małą kostkę. Wymoczone i odsączone śledzie kroimy w cienkie paseczki ok ½ cm a pieczarki jeżeli są małe to w ćwiartki ( większe należy bardziej rozdrobnić ). Całość łączymy, dodajemy oliwę i pieprz. Mieszamy. Pozostawiamy w misce w lodówce. Mniejsze porcje

Smaki Ewy
Restauracja „Biały Dwór” - Podzamcze koło Kwidzyna 195

polecenia. Równie oryginalny i smaczny okazał się łosoś podany na ziemniaczanym placku z dobrze dobranym sosem. Nieco słabiej wypadł śledź po holendersku z 3-ma sosami, choć amatorów śledzia z pewnością nie zawiedzie.. Wybór zup ciekawy. Ja, jak zwykle degustator żurku oceniłam wersję Białego Dworu na czwórkę ( przede wszystkim dlatego, że jadałam lepsze ). Mój mąż, nie znalazłszy zupy

Smaki Ewy
Sałatka śledziowa 150

ogórki z rolmopsów) kroimy w kostkę (mniejszą niż jabłko). Paprykę także kroimy w kostkę (nie za małą). Dorzucamy cebulkę z płatów. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy zalewę octową ze śledzi (w ilości osobiście preferowanej, można też doprawić zwykłym octem, wtedy sałatka jest bardziej kwaśna), dodajemy cukier do smaku według uznania. Gotową śmietaną zalewamy wcześniej przygotowane składniki i dokładnie mieszamy

Pociąg Do Kuchni
Śledź z musem z szarej renety 137

Śledzik  z musem z szarej renety. Każda porcja w osobnej szklaneczce (6 sztuk) Moja sugestia: aby pokroić śledzia w kosteczki ok centymetra.  Ja ułożyłam piramidkę z kawałeczków ok 4 x 4 cm. Ale niezbyt wygodnie się je.  Chyba, że całość przełożymy na spodeczek.  5 filetów śledziowych cebula różowa 100 ml białego wina jabłko szara reneta pieprz(...)czarny mielone ziele angielskie ( kupiłam M&S) cynamon  3 goździki  Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. Kiedy mamy już odsolone ryby. Obieramy jabłko i dusimy z 50 ml wina wraz z goździkami. Na patelni dusimy cebulę z mielonym zielem angielskim i odrobiną cynamonu. Pod koniec wlewamy pozostałą ilość wina. Odparowujemy. Jabłko i cebulę pozostawiamy co całkowitego ostygnięcia

AZgotuj!
Śledzie - Przysmak gajowego 158

Teraz coś co idealnie pasuje na imprezę, na święta a przede wszystkim na kolację. Przysmak gajowego to nasz ulubiony sposób przygotowania śledzi. Dlatego przepis trafia na bloga. Smak  potrawy jest wyrazisty i zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Składniki: - 50 dag solonych filetów śledziowych - około 15 dag suszonych grzybów - mały koncentrat pomidorowy - 2 czerwone cebule - 1/4 szklanki żurawiny - ziele angielskie(...)liść laurowy - bulion grzybowy - sól, pieprz - masło Sposób przygotowania:   Śledzie moczymy w wodzie przez 2 - 3 godziny. Odsączamy a następnie kroimy w paski. Grzyby zalewamy ciepłą wodą. Jak staną się miękkie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka lub paski. Szklimy na maśle i dodajemy pokrojone grzyby. Całość smażymy kilka minut. Dodajemy liść laurowy

Pan i Pani Smith w kuchni
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 226

Barć" z Kamiennej, sery regionalne, grzyby z okolicznych łąk i lasów, naturalne soki owocowe "Maurer", własnej produkcji konfitury i wędliny wyrabiane z mięs z "Połoniny". My znaleźliśmy tu znakomite śledzie z marynowanymi rydzami. Od tej pory, jak na ironię, na najlepsze śledzie w Polsce będziemy jeździć w góry :) Slow life... slow food... ale szczegółowy harmonogram Akademii Gotowania przypomina, że czas(...)zakończenie tego apetycznego pobytu Szef Kuchni zaprosił SzczyptęSmaQ na wystawny i apetyczny obiad i po raz kolejny zapewniając nam "i przyjemność jedzenia i rozkosze stołu" * Przystawka zimna: siekany śledź z rydzami, czerwoną cebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną

SzczyptaSmaQ
rolmopsy w zalewie octowej 162

Śledzie robię na święta i na imprezy Składniki - 6 filetów śledziowych - 1 cebula czerwona - 2 cebule białe - 2- 3 ogórki kiszone - wykałaczki zalewa - 2 szklanki wody - 0,5 szklanki octu - 3 łyżki cukru - 5 ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka pieprzu kolorowego  Sposób przygotowania 1. - śledzie wymoczyć od nadmiaru soli odsączyć z wody ogórki pokroić na ćwiartki(...)czajniku wrzątkiem przelać cebulę  - zrobić marynatę zagotować wodę z przyprawami dodać cukier i ocet zagotować cebulę dodać do marynaty  i zastawić do ostygnięcia - zimną marynatę połączyć ze śledziami zostawić do połączenia smaków  najlepiej zrobić kilka dni wcześniej

W królestwie smaków Beaty

Proponowane wyszukiwania