Chleb żytni na zakwasie nie należy do tych pulchnych, ale jest o wiele zdrowszy i zawiera więcej składników prozdrowotnych, chociażby z powodu zawartego w nim kwasu mlekowego. Stopniowa fermentacja mąki nie pozwala eliminować kwasu foliowego, który jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury. Dlatego stopniowe prowadzenie / zakwaszanie mąki / nie pozwala na jego utratę. W gotowym pieczywie na zakwasie kwasu foliowego jest o 20% więcej w porównaniu ze zwykłym pieczywem. Poza tym , oprócz wielu składnikó... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...W wielu dietach powtarza się, że powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i ograniczać napoje gazowane oraz alkohol.
Czytaj dalej...Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną! Niby nic, a może zmienić tak wiele :-) Warto sprawić, by picie wody z cytryną weszło nam w nawyk, ponieważ nie ma nic lepszego jak zdrowo rozpocząć dzień.
Czytaj dalej...