W ubiegłym roku z owoców głogu robiłam dżem i nalewkę . Robiłam również ocet, którego nie ma na blogu, ale robi się go podobnie jak ocet z jabłek czy innych owoców. Dzisiaj mam dwie propozycje keczup i głóg z miodem. Ta druga propozycja wymaga cierpliwości. Nie jest łatwo przetrzeć sam owoc, nie używając wody, ale połączenie przetartego głogu z miodem to coś pysznego. Trud się opłaca. Najlepszy miód to wielokwiatowy lub taki, który nie będzie dominował w połączeniu z głogiem. ... czytaj dalej...
Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...W wielu dietach powtarza się, że powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i ograniczać napoje gazowane oraz alkohol.
Czytaj dalej...Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną! Niby nic, a może zmienić tak wiele :-) Warto sprawić, by picie wody z cytryną weszło nam w nawyk, ponieważ nie ma nic lepszego jak zdrowo rozpocząć dzień.
Czytaj dalej...