chleb - 25827 przepisów (strona:169/1722)

Najprostszy chleb na zakwasie 131

pachnący chlebem, to najlepsze wyobrażenie "domowego ogniska" jakie można sobie tylko wyobrazić. Pieczywo domowe warto robić i to nie tylko dla zapachu i smaku, ale przede wszystkim dla zdrowia :) Wszystko zależy od Was. Dzisiaj proponuję chleb na zakwasie, szybki i prosty, z niewielką ilością drożdży, które ogromnie przyspieszają cały proces. Z czasem przejdziecie na pieczenie chleba wyłącznie na zakwasie, choć(...)otrębami, bądź płatkami owsianymi i wylewamy po połowie ciasta do każdej z nich. Foremki umieszczamy w lekko rozgrzanym piekarniku (około 50 stopni C) i trzymamy w nim ciasto na chleb, dopóki to, nie zrówna się z brzegami foremek. Pieczemy w temperaturze 185 stopni C przez 50-60 minut. Do przygotowania tego chleba użyłam mąk z Młynów w Stoisławiu, które możecie

MamaOskarka
Pełnowartościowy, bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej - bez mąki, drożdży, zakwasu 144

Znalazłam idealny, najprostszy i najszybszy chleb! Chleb z kaszy gryczanej! I nawet nie uwierzycie, ale za gotowaną kaszą nie przepadam i zwykle jej unikam. Za to ten chleb jest dla mnie przepyszny, choć najpierw musiałam się przyzwyczaić  do smaku kaszy . Jednak w tej formie po prostu ją uwielbiam! Jest bardzo zdrowy, pożywny i naprawdę sycący. Pachnie przepięknie, lekko orzechowo(...)Spotkałam się z wieloma sposobami na przygotowanie go. Jedni moczą kaszę 2 dni, inni parę godzin. Ja jako studentka dążę do przepisów zajmujących jak najmniej czasu. Oprócz czasu oczekiwania, chleb robi się dosłownie 10 minut! Spróbujcie koniecznie, przynajmniej z czystej ciekawości... Dlaczego warto? Kasza gryczana to źródło przede wszystkim białka i błonnika. Ma aminokwasy (lizynę i tryptofan), których nie wytwarza

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Chleb razowy z ziarnami pieczony w piekarniku 134

miski, przykryć folią aluminiową. Odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 3,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał. – reszta jak wyżej Formę do pieczenia chleba wysmarować oliwą, obsypać mieszanką ziaren. Włożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać górę, lekko posmarować oliwą z oliwek i obsypać makiem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 C, godzinę(...)Chleb jest upieczony gdy góra jest twarda i chrupiąca. Wyjąć chleb z formy i położyć na raszkach od odparowania i ostygnięcia. Chleb jest pycha

Kuchnia Pokoleń
Chleb na miodzie 172

Domowy chleb na miodzie. Wzorowany na chlebie litewskim , jednak trochę oszukany, bo ten jest pszenno-żytni. Chleb jest bardzo sycący z wyczuwalną słodyczą miodu, doskonała podstawa do  wszelkich kanapek. Naprawdę warto spędzić przy nim trochę czasu.  Proporcje na keksówę 11x33cm. Najlepszy jest miód prawdziwy, domowy, jaki otrzymałam ostatnio - podziękowania dla Adaśka :) 100 gram zakwasu żytniego 300 gram mąki(...)ciasto, powinno zajmować około połowę wysokości blaszki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2-4 godziny, aż sięgnie góry blaszki. Piekarnik nagrzać do 240C w trybie góra+dół. Chleb obsypać z góry mąką żytnią, włożyć do piekarnika a na dno wrzucić 3 kostki lodu. Piec w 240C przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190C+termoobieg i piec

Czerwony Gupik
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 204

Kolejny chleb na zakwasie. Urósł mi jak szalony, aż wykipiał z blaszki, więc można go tez spróbować upiec w nieco większej niż moja (21 x 10 cm). Wzorowałam się na  tym przepisie , ale dodałam siemienia lnianego zamiast słonecznika. Chlebek nawet po dwóch dniach wciąż świeży, pachnący "chlebem" i bardzo smaczny. 50 gram zakwasu żytniego 130 gram mąki żytniej razowej(...)Mozna posypać wierzch ziarnami delikatnie przyklepując je do ciasta zwilżoną ręką. Owinąć formę folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Piekarnik nagrzać do 230C. Włożyć wyrośnięty chleb i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200C i piec jeszcze godzinę. Pod koniec pieczenia wyciągnąć chleb z blaszki i piec bez blaszki (i papieru do pieczenia). Upieczony

Czerwony Gupik
Chleb tygrysi 96

mogłam uwierzyć, że to tak działa i tak to wygląda, no ale jednak :) Kleik ryżowy pęka przy zapiekaniu i jest tygrysi efekt. Chleb na drożdżach ze słodkim posmakiem, dobrze smakuje ze wszystkimi dodatkami. Proporcje na ogromny bochenek (nie zauważyłam, że jest aż na 1/2 kg mąki!), przepis pochodzi z  tego bloga. 100 gram mąki 60 gram ciepłej wody(...)wyrobić na jednolitą kulę. Pozostawić przykryty folią lub ściereczką do wyrośnięcia. Następnie odgazować ciasto - parę razy zagnieść i znów pozostawić do wyrośnięcia, może być już w naczyniu nadającym kształt chleb. Wyrośnięty chleb wyłożyć ostrożnie na blaszkę uformować delikatnie bochenek (jeśli już nie jest uformowany). Wymieszać wtedy suche drożdże, wodę, cukier, olej, sól i mąkę ryżową na jednolity kleik i pozostawić

Czerwony Gupik
Chleb piwny 141

Pachnie chlebem, czyli zakwasem i delikatnie piwem. Dość mięsisty i raczej do wytrawnych dodatków. Oryginalny przepis pochodzi [stąd] . Z podanych proporcji wychodzi chleb z foremki 10x30cm.   150 gram aktywnego zakwasu 600 gram mąki pszennej (450) 500 ml jasnego piwa 1 łyżeczka soli Piwo wlać do rondla i delikatnie podgrzać aż będzie letnie. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zakwas(...)wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Opakować folią spożywczą i zostawić na 5 godzin do wyrastania lub aż podwoi swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do 220C, wstawić chleb i piec w tej temperaturze 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec jeszcze 20 minut. Wyciągnąć chleb, wyciągnąć go z foremki i ściągnąć papier do pieczenia

Czerwony Gupik
Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami 275

Przyzwyczaiłam się do pieczenia chleba ze sprawdzonego przepisu, ale trafiłam na nowy, też żytni i pełnoziarnisty. Dodaje się do niego ziarna i zaparzone otręby żytnie, co było nowością. Porcja ciasta jest dość duża, więc wyszły mi 2 średniej wielkości bochenki. Jest bardzo dobry, chrupiący i "konkretny" :D W oryginalnym przepisie nie ma w ogóle soli, ale według mnie taki chleb(...)byłby niesmaczny. Polecam, jest dużo lepszy niż wszystkie sklepowe ;) Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego (z mąki pełnoziarnistej) 200 g mąki żytniej razowej 200 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej 120 g pestek słonecznika (ja dodałam słonecznik i pestki dyni) 100 g otrębów żytnich 30 g sezamu 350 ml letniej

FitKot
Chleb na zakwasie, z dodatkami 123

Chleby wypiekam nie od dziś. Chociaż staram się jeść mniej pieczywa, nie potrafię przejść obojętnie obok domowego, świeżego i pachnącego chleba. Nie ma to jak własny chleb z dodatkiem np. ulubionych ziarenek. Przepis na ten chleb dostałam od córki razem z zakwasem. Ona z kolei   dostała od koleżanki. Bardzo smaczny chlebuś z dodatkiem lnu, ostropestu i pestek dyni, słonecznika(...)sicie.   Dodałam pozostałe składniki z zakwasem i zaczynem drożdżowym (lub wkruszyć świeże drożdże). Wymieszałam. Odstawiłam na 1 godzinę. Odłożyłam 2 łyżki na zakwas do następnego chleba. Przełożyłam do słoiczka i schowałam do lodówki. Tego zakwasu nie trzeba dokarmiać ani mieszać. Może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.   Do pozostałej masy chlebowej dodałam pestki słonecznika

Kuchnia u Krysi
Chleb tostowy 128

Dzisiaj zachęcam do przygotowania domowego chleba tostowego. Wbrew pozorom upieczenia takiego pieczywa nie jest trudne ani zbyt mocno czasochłonne. Wystarczy wyrobić gładkie ciasto i pozostawić je do wyrośnięcia. Domowy chleb tostowy jest miękki i puszysty oraz idealnie się kroi. Zachęcam do pieczenia :)  Składniki na 1 bochenek*: 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (70 g) 2 szklanki mąki pszennej(...)miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia. Po około 1-1,5 godziny chleb powinien podwoić swoją objętość. Przygotowany chleb posmarować z wierzchu wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C . Należy pamiętać, aby do piekarnika wstawić dodatkowe naczynia z woda. Chleb piec około

Ugotować
Sałatka z chleba i pomidorów. Panzanella. 192

każdej prostej potrawie z niewielu składników, tak i w tej włoskiej sałatce z chleba i pomidorów, chodzi przede wszystkim o ich rodzaj i jakość. Pomidory muszą być bardzo dojrzałe, miękkie i płynące sokiem. Pachnące latem. Chleb, najlepiej typu włoskiego, powinien być jednodniowy. A twarożek  dobrze gdyby był ricottą. Panzanella jest właściwie sposobem na wykorzystanie resztek. Przecież często mamy problem(...)zbyt dojrzałe pomidory nie zawsze wzbudzają entuzjazm i w warzywniaku lądują w przegródce z napisem na zupę . W tej sałatce wszystkie ich soki musimy starannie zebrać, by kostki upieczonego chleba dobrze nimi nasiąkły. Nic się nie zmarnuje, a w efekcie powstanie przepyszna prosta sałatka w wiejskim stylu. Kiedy tak sobie wyjadałem resztki z dna miski, gdzie zebrały się kawałki cebuli

zadanie-gotowanie
Chleb żytni z karmelizowaną cebulą 145

Chleb 100% żytni na zakwasie, z dodatkiem karmelizowanej cebuli. Bardzo aromatyczny o wyraźnie wyczuwalnym smaku cebuli. Pomysł inspirowany przepisem z blogu Kuchennymi Drzwiami . Zaczyn: 30 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), typ 2000 90 g letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i zostawić na 3-4 godziny w ciepłym miejscu, aż zacznie "pracować". Wszystkie składniki zaczynu(...)obsypanej mąką. Wyrównać powierzchnię ciasta mokrą łyżką lub dłonią, przykryć formę ściereczką lub zawinąć w folię i zostawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin. Piekarnik nagrzać do 220oC. Wyrośnięty chleb posmarować oliwą lub olejem i piec 45-50 minut.  Studzić na kratce, aż wystygnie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb czosnkowy z ziołami i serem 138

Prosty chleb pszenny na drożdżach, pachnący czosnkiem, serem i świeżymi ziołami.  Składniki: 500 g jasnej mąki pszennej, np. typ 480 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 325 ml letniej wody  1 łyżeczka oliwy lub oleju 2 ząbki czosnku (posiekane) 1/3 szklanki natki pietruszki (posiekanej) 1/3 szklanki świeżej bazylii (posiekanej) 1/3 szklanki szczypiorku (posiekanego(...)temperatury 190°C. Piec w 190°C przez ok.50-55 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Jeżeli piekarnik grzeje zbyt mocno od góry, po 20-25 minutach pieczenia można nakryć chleb folią aluminiową, aby nie przypalić skórki. Studzić na kratce. Można jeść na na ciepło, lekko przestudzony. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb cebulowy. 156

Dziś zapraszam Was na pajdę chleba cebulowego z ziołami i żółtym serem. Jest to znakomity, puszysty, mięciutki pszenny chleb, pachnący prażoną cebulką i ulubionymi ziołami. Ja dodałam oregano, tymianek i szczypior, ale równie dobrze może to być rozmaryn, cząber, lubczyk lub każda inna dostępna, pachnąca zielenina :) Chleb stanowi idealny dodatek do mięs, również tych pieczonych na grillu, jajecznicy lub jako(...)baza do aromatycznych kanapek. Mi najbardziej smakuje chleb cebulowy obłożony tylko pomidorem, lub maczany w sosie spod pieczystego. Mmmm...Palce lizać! Składniki na chleb cebulowy:  na formę 24x28 cm lub tortownicę o śr. 28 cm 3 duże cebule 3-4 łyżki oliwy 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody 250 ml maślanki

Rozpustne gotowanie