sałatka z selerem - 3376 przepisów (strona:169/226)

Warsztaty Kulinarne z Fit&Easy i Sebastianem Olmą 156

założyć określony ubiór, poddać dezynfekcji dłonie i dopiero, mogliśmy udać się na halę produkcyjną.  Czepki jak zawsze dodają Nam uroku heheheeheh ;-))) Na warsztatach kulinarnych przygotowaliśmy następujące dania: 1. Sałatka z makaronem buraczanym, jajkiem sous vide 63 st. C, pesto z jarmużu i rabarbarem   2. Troć w emulsji szpinakowej z zielonym groszkiem, nasturcją i crèmem fraiche z czarnuszką jako(...)Spaghetti marchewkowe z królikiem, ragu warzywnym i roszponką Składniki na 4 porcje: Tylnie skoki z królika x 3 szt. Liść laurowy, ziele angielskie, tymianek Cebula biała x 1 szt. Seler naciowy x 50 g Czosnek x 2 ząbki Olej do smażenia Sól, pieprz czarny Spaghetti z marchewki Fit & Easy x 400 g Masło x 50 g Roszponka

SMYKWKUCHNI
Bulion warzywny. 163

rozgrzany tłuszcz. Garnek przykrywamy pokrywką i czekamy aż cebula będzie już ciemnobrązowa (niemal czarna), a następnie ostrożnie wlewamy wodę, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i seler. Por, lubczyk i nać selera związujemy bawełnianą nicią i wrzucamy do wywaru. Dodajemy jeszcze ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i płaską łyżeczkę soli. Tak przygotowaną zupę zagotowujemy i zmniejszając ogień do minimum, gotujemy do miękkości(...)maximum). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Gotowe!      Jeśli potrzebujemy czysty wywar to bulion należy przecedzić przez gęste sito. Warzywa można zużyć do zrobienia sałatki jarzynowej, lub pokroić w duże kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić solą, cukrem, ziołami i podać jako dodatek do drugiego dania

Rozpustne gotowanie
Proste danie wegetariańskie: kasza quiona, soczewica i warzywa. 110

oliwek, 1 łyżka drobno pociętej natki pietruszki, 1 kostka rosołowa. Przygotowanie: Zamaczamy na noc soczewicę. Gotujemy ją w większej objętości wody. Oddzielnie, lekko podrumieniamy cebulkę. Dodajemy do niej pokrojony seler. Razem gotujemy pod przykryciem na łagodnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy do nich marchewkę, zioła prowansalskie, oliwki, kaszę quinoa i ewentualnie kostę rosołową. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez(...)Doprawiamy do smaku. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Kulisy mojego fotografowania kulinarnego z Instagramu . Oj te dzieci. Zawsze tak samo kreatywne. Hi hi hi.     Kulisy mojego fotografowania i salatka z quiona. Juz wrzucam przepis na Moda na Bio. #healthy #healthylifestyle #healthyfood #followall #fit #fitness #creation #foodphotography #foodphotography #foodporn #instafit #instafood #kids #quinoa Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared

MODA NA BIO
Cukinia z papryką w zalewie curry 179

Efektownie wygląda i wyśmienicie smakuje. 2 żółte cukinie  2 zielone cukinie  1 czerwona papryka   Cukinie muszą być średniej wielkości,bez nasion w środku

Kolorowa kuchnia Elki
Rozgrzewająca zupa z Włoską pastą Dros 73

swoich przetworów używają tylko naturalnych składników. Takich jak: sól, cukier i ocet. Warzywa które używane są do przetworów pochodzą z gospodarstwa rolnego właściciela firmy. DROS posiada szeroki asortyment sałatek, przecierów, kompotów. Firma DROS posiada wiele wyróżnień i certyfikatów, dlatego jest godna polecenia. Z produktów które otrzymałam najbardziej zaciekawiła mnie Włoska pasta do mięs, na bazie pomidorów, cebuli, marchewki, czosnku, bazylii(...)dlaczego by nie wykorzystać tej pasty np: do zupy, pysznej , zimowej, rozgrzewającej. Prostej i szybkiej w wykonaniu. Zapraszam :) Składniki: 400 g mielonego mięsa 2 małe marchewki 2 małe łodygi selera naciowego 4 duże ziemniaki domowa wegeta, pieprz do smaku 2 łyżki Pasty Włoskiej do mięs 120 ml słodkiej śmietanki 2, 3 litry wody lub według uznania    Wykonanie

Sama słodycz i szczypta chili
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 106

lubimy, łącznie z Miłoszem. To wywar gotowany na wolnym ogniu kilka godzin z dużą ilością warzyw, które żal i grzech wyrzucać, dlatego staramy się je spożytkować, niekoniecznie w sałatce jarzynowej. W sobotę zrobiliśmy więc duży gar rosołu. Pytanie co zrobić z włoszczyzny? Wybór padł na cottage pie czyli angielską zapiekankę wiejską, w której gotowane w rosole warzywa sprawdzają się doskonale(...)zrobiliśmy je na bazie pieczonych ziemniaków i batatów. Żeby było zdrowsze. Gotowane warzywa trafiły też do chili con carne Wiemy, że to herezja, ale nie przepadamy za naciowym selerem i korzeniowy, ugotowany w rosole świetnie sobie poradził w zastępstwie. Dodaliśmy też trochę marchewki zgodnie ze strategią przemycania warzyw. W chili nie ma pure, jest natomiast gniocchi Ziemniaki, które stanowią podstawę

Niedzielny kucharz
Krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki 172

Grzybki dostałam zamrożone od babci, rodzinne zbiory. Uwielbiam grzyby toteż od razu wiedziałam jak je wykorzystać. Od razu przypomniały mi się wycieczki na grzybobranie do lasu

Karola gotuje
Sandacz w galarecie 143

Mięso ma białe, delikatne i bardzo smaczne. Idealnie nadaje się do zamknięcia w galarecie. 1 kg płatów sandacza lub sandacz cały, 1 kilogram cebuli, włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera), 1 liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól, sok z cytryny, żelatyna, 2 białka, cukier Ja użyłam całą rybę, sama filetuję. Głowa i szkielet nadają smak wywarowi, z którego(...)głowy ryb. Głowę i szkielet (jeżeli nie mamy to pominąć), obraną włoszczyznę, cebulę, przyprawy zalać wodą (tylko tak aby przykryła włoszczyznę). Ugotować wywar, przecedzić. Warzywa można użyć do sałatki warzywnej. Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Płaty pokroić na kawałki szerokości około 4 cm. Do ciepłego wywaru włożyć kawałki ryby i gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut

królestwo garów
duszone warzywa z ... warzywami 149

Nieraz nie mamy pomysłu co zrobić z warzywami, które bezcelowo zalegają nam w lodówce, a tak niewiele dzieli nas od wyśmienitego dodatku do dań mięsnych. Wystarczy

zobacz ich smak
Sałatka szwedzka na zimę 1319

Poza kiszonymi robiłam też sałatkę szwedzką z ogórków. Skorzystałam z przepisu Margarytki. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Wyszło mi 10 słoiczków małej wielkości. Składniki: 2-2,5 kg ogórków 9 szklanek wody 0,5 szklanki soli Zalewa: 3 szklanki wody 2 szklanki cukru 1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu) Do każdego słoika wkładamy: 3-4 plasterki marchewki(...)łyżeczki gorczycy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek) Sposób przygotowania: 1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku. 2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy zioła. Słoiki napełniamy ogórkami, nie za ciasno. 3. Składniki zalewy

Kuchnia domowa Ani
Pasta jajeczna z porem 50

W ostatnim czasie bardzo polubiłam pasty kanapkowe. Na pewno to zauważyliście, ponieważ pojawiają się na moim blogu bardzo często. Uważam, że pasta kanapkowa to świetne smarowidło

Przepiski.pl
Szaszłyk z krewetek na placuszkach z czerwonej soczewicy i quinoy i soczysta sałatka 135

była bezglutenowa i bezpieczna dla mnie. Cieszę się, że taki produkt pojawił się na naszym rynku. Składniki Vegety Natur to: sól morska, suszone warzywa 32% (marchew, pasternak, cebula, ziemniaki, SELER, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), cukier, lubczyk, pieprz czarny, kurkuma, czosnek, koper. Producent deklaruje, że produkt nie zawiera glutenu. Jako alternatywę dla tradycyjnego już majówkowego grilla proponuję szaszłyk z krewetek(...)grillowania, ale każda inna też się nada. Do tego moje ulubione bezglutenowe placuszki z mąki z czerwonej soczewicy i ugotowanej quinoy doprawione Vegetą i kuminem. No i oczywiście sałatka ze świeżych warzyw z kiełkami lucerny i wspaniałym, prostym dressingiem.  Podaję przepis na 2 porcje. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 2/3 szklanki mąki z czerwonej soczewicy 1/2 szklanki wody

Quinoa Raz!
Korba Kuchnia - Czy ktoś tu ma bzika? 132

samo pureé jest znakomite) i rewelacyjne boczniaki, pełne smaku umami, podawane również z takim samym pureé. Te ostatnie zdecydowanie zdobyły moje uznanie. Jako dania główne Korba proponuje dwie lekkie sałatki: jedną z serem rougette, a drugą z grillowanym kurczakiem. Dość proste i smaczne. Zaś dalej są te nieszczęsne makarony. W sumie jeden jest tylko nieszczęsny, bo drugi jest okej(...)czym są naprawdę dobrzy. * Wnętrze restauracji Korba. Wnętrze restauracji Korba. Talerz przekąsek: regionalne Łomnickie sery kozie, grillowany ananas, karczochy, oliwki czarne i zielone, kapary, papryka nadziewana, papryka grillowana, seler naciowy, humus klasyczny, chutney z czerwonej cebuli, kindziuk, szynka parmeńska, pieczywo. Grzanki: z pomidorami, z mozzarellą i szynką parmeńską oraz z pastą, przypominającą tapenadę z oliwek i suszonych pomidorów. Krewetki

Food Square
Schab w sosie 94

niski garnek. Rozgrzej w nim olej i obsmaż mięso aż się lekko zezłoci z każdej strony. W tym czasie pokrój warzywa – cebulę w półplasterki, marchew w półplasterki i seler naciowy w niewielkie kawałki. Dodaj warzywa do usmażonego mięsa i smaż ok 2-3 minut. Do mięsa dodaj bulion i dopraw nieco solą, pieprzem i papryką. Gotuj schab przez niespełna(...)całość aby nic nie przywarło. Pod koniec gotowania dopraw jeśli jest taka potrzeba. Mięso powinno być miękkie i delikatne, najlepiej podawać je z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką lub sałatką. Smacznego! Artykuł Schab w sosie pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Bulion z indyka 175

Gotować bez przykrycia ok. 1 h. Na wstępie, po zagotowaniu wody i ścięciu białka, zebrać pianę łyżką cedzakową, ponieważ może ona zepsuć smak bulionu. W międzyczasie umyć i obrać seler, pietruszkę, marchew i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Pokrojone warzywa oraz 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego i 2 liście laurowe dodać(...)bulion odcedzić i przelać do osobnego pojemnika. Jeżeli zrobimy bulion z podwójnej porcji możemy go z powodzeniem zamrozić. Warzywa z bulionu możemy wykorzystać na kilka różnych sposobów: galaretka, pasztet , sałatka warzywna

Pij soki wyciskane
Ramen po mojemu 144

pszenno-gryczanym), pędami bambusa, jajkiem na twardo, szczypiorkiem i blanszowaną sałatą rzymską. Przyprawiłem zaś sosem sojowym. Składniki (na spory garnek): 1 kura rosołowa 3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera biała część pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 łyżki sosu sojowego Do podania dla 2 osób: 150 g makaronu soba 2 jaja kurze gotowane na twardo(...)zalewy Sposób przygotowania: Na wolnym ogniu ugotować klasyczny rosół; pod koniec gotowania dodać jasny sos sojowy. Na koniec wyjąć kurę i ugotowane warzywa (te możecie wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej). Gdy kura przestygnie, zdjąć z niej mięso długimi płatami i włożyć z powrotem do garnka. W osobnym garnku ugotować makaron soba (trwa to 2-3 minuty, po tym czasie należy

W SMAK