sałatka z selerem - 3376 przepisów (strona:163/226)

Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 206

puszki piwo.   Warzywa korzeniowe pasują do tego kurczaka znakomicie – za jednym zamachem macie gotowe i mięso, i coś do niego, nie trzeba osobno gotować ziemniaków i przygotowywać sałatki. Ziemniaki wybieramy małe, myjemy je, kroimy na pół. Wkładamy do miski, wlewamy 3-4 łyżki oleju, wsypujemy mielony kminek, sól, rozmaryn. Zamykamy pojemnik i przez potrząsanie rozprowadzamy olej z przyprawami(...)kurczaka.   Buraki obieramy, kroimy na ćwiartki lub ósemki. Podobna procedura jak przy ziemniakach – pojemnik, olej, tym razem tymianek i odrobina soli, potrząsanie. Dodajemy je do ziemniaków. Obieramy marchew, selera, pietruszkę. Kroimy w mniejsze kawałki, powtarzamy procedurę pojemnik, olej przyprawy. Tym razem z majerankiem, oregano i mieloną papryką. Mieszamy warzywa razem i lądują na blasze. Cebule i czosnek obieramy. Cebule

Karo in the Kitchen
Sałatka jarzynowa i ryba po grecku – obowiązkowe dania na święta 122

gwiazdkę czy wspólne śpiewanie kolęd. Pełnia świątecznego charakteru uwarunkowana jest tradycyjnymi daniami wykonanymi na podstawie przekazywanych z pokoleń przepisów. Wśród świątecznej uczty nie może zabraknąć ryby po grecku oraz sałatki jarzynowej. Te niezwykle proste w przyrządzeniu dania są nieodłącznym elementem kolacji wigilijnej! Zapraszamy do zapoznania się z dalszą częścią artykułu, a poznacie Państwo proste i szybkie w przygotowaniu przepisy(...)filetów białej ryby świeżych lub mrożonych (najlepiej sprawdzi się dorsz, ale można również wykorzystać filety z: morszczuka, mintaja, miruny), 500 g marchewki,  150 g pietruszki,  100 g selera,  1 cebula (duża), por (biała część),  750 mililitrów wrzącej wody,  koncentrat pomidorowy (100 g), olej roślinny do smażenia,  natka pietruszki do dekoracji, przyprawy:  sól

Przepiski.pl
Warsztaty Kulinarne z Fit&Easy i Sebastianem Olmą 201

założyć określony ubiór, poddać dezynfekcji dłonie i dopiero, mogliśmy udać się na halę produkcyjną.  Czepki jak zawsze dodają Nam uroku heheheeheh ;-))) Na warsztatach kulinarnych przygotowaliśmy następujące dania: 1. Sałatka z makaronem buraczanym, jajkiem sous vide 63 st. C, pesto z jarmużu i rabarbarem   2. Troć w emulsji szpinakowej z zielonym groszkiem, nasturcją i crèmem fraiche z czarnuszką jako(...)Spaghetti marchewkowe z królikiem, ragu warzywnym i roszponką Składniki na 4 porcje: Tylnie skoki z królika x 3 szt. Liść laurowy, ziele angielskie, tymianek Cebula biała x 1 szt. Seler naciowy x 50 g Czosnek x 2 ząbki Olej do smażenia Sól, pieprz czarny Spaghetti z marchewki Fit & Easy x 400 g Masło x 50 g Roszponka

SMYKWKUCHNI
Bulion warzywny. 225

rozgrzany tłuszcz. Garnek przykrywamy pokrywką i czekamy aż cebula będzie już ciemnobrązowa (niemal czarna), a następnie ostrożnie wlewamy wodę, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i seler. Por, lubczyk i nać selera związujemy bawełnianą nicią i wrzucamy do wywaru. Dodajemy jeszcze ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i płaską łyżeczkę soli. Tak przygotowaną zupę zagotowujemy i zmniejszając ogień do minimum, gotujemy do miękkości(...)maximum). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Gotowe!      Jeśli potrzebujemy czysty wywar to bulion należy przecedzić przez gęste sito. Warzywa można zużyć do zrobienia sałatki jarzynowej, lub pokroić w duże kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić solą, cukrem, ziołami i podać jako dodatek do drugiego dania

Rozpustne gotowanie
Proste danie wegetariańskie: kasza quiona, soczewica i warzywa. 177

oliwek, 1 łyżka drobno pociętej natki pietruszki, 1 kostka rosołowa. Przygotowanie: Zamaczamy na noc soczewicę. Gotujemy ją w większej objętości wody. Oddzielnie, lekko podrumieniamy cebulkę. Dodajemy do niej pokrojony seler. Razem gotujemy pod przykryciem na łagodnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy do nich marchewkę, zioła prowansalskie, oliwki, kaszę quinoa i ewentualnie kostę rosołową. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez(...)Doprawiamy do smaku. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Kulisy mojego fotografowania kulinarnego z Instagramu . Oj te dzieci. Zawsze tak samo kreatywne. Hi hi hi.     Kulisy mojego fotografowania i salatka z quiona. Juz wrzucam przepis na Moda na Bio. #healthy #healthylifestyle #healthyfood #followall #fit #fitness #creation #foodphotography #foodphotography #foodporn #instafit #instafood #kids #quinoa Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared

MODA NA BIO
Cukinia z papryką w zalewie curry 245

Efektownie wygląda i wyśmienicie smakuje. 2 żółte cukinie  2 zielone cukinie  1 czerwona papryka   Cukinie muszą być średniej wielkości,bez nasion w środku

Kolorowa kuchnia Elki
Rozgrzewająca zupa z Włoską pastą Dros 141

swoich przetworów używają tylko naturalnych składników. Takich jak: sól, cukier i ocet. Warzywa które używane są do przetworów pochodzą z gospodarstwa rolnego właściciela firmy. DROS posiada szeroki asortyment sałatek, przecierów, kompotów. Firma DROS posiada wiele wyróżnień i certyfikatów, dlatego jest godna polecenia. Z produktów które otrzymałam najbardziej zaciekawiła mnie Włoska pasta do mięs, na bazie pomidorów, cebuli, marchewki, czosnku, bazylii(...)dlaczego by nie wykorzystać tej pasty np: do zupy, pysznej , zimowej, rozgrzewającej. Prostej i szybkiej w wykonaniu. Zapraszam :) Składniki: 400 g mielonego mięsa 2 małe marchewki 2 małe łodygi selera naciowego 4 duże ziemniaki domowa wegeta, pieprz do smaku 2 łyżki Pasty Włoskiej do mięs 120 ml słodkiej śmietanki 2, 3 litry wody lub według uznania    Wykonanie

Sama słodycz i szczypta chili
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 168

lubimy, łącznie z Miłoszem. To wywar gotowany na wolnym ogniu kilka godzin z dużą ilością warzyw, które żal i grzech wyrzucać, dlatego staramy się je spożytkować, niekoniecznie w sałatce jarzynowej. W sobotę zrobiliśmy więc duży gar rosołu. Pytanie co zrobić z włoszczyzny? Wybór padł na cottage pie czyli angielską zapiekankę wiejską, w której gotowane w rosole warzywa sprawdzają się doskonale(...)zrobiliśmy je na bazie pieczonych ziemniaków i batatów. Żeby było zdrowsze. Gotowane warzywa trafiły też do chili con carne Wiemy, że to herezja, ale nie przepadamy za naciowym selerem i korzeniowy, ugotowany w rosole świetnie sobie poradził w zastępstwie. Dodaliśmy też trochę marchewki zgodnie ze strategią przemycania warzyw. W chili nie ma pure, jest natomiast gniocchi Ziemniaki, które stanowią podstawę

Niedzielny kucharz
Krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki 227

Grzybki dostałam zamrożone od babci, rodzinne zbiory. Uwielbiam grzyby toteż od razu wiedziałam jak je wykorzystać. Od razu przypomniały mi się wycieczki na grzybobranie do lasu

Karola gotuje
Sandacz w galarecie 201

Mięso ma białe, delikatne i bardzo smaczne. Idealnie nadaje się do zamknięcia w galarecie. 1 kg płatów sandacza lub sandacz cały, 1 kilogram cebuli, włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera), 1 liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól, sok z cytryny, żelatyna, 2 białka, cukier Ja użyłam całą rybę, sama filetuję. Głowa i szkielet nadają smak wywarowi, z którego(...)głowy ryb. Głowę i szkielet (jeżeli nie mamy to pominąć), obraną włoszczyznę, cebulę, przyprawy zalać wodą (tylko tak aby przykryła włoszczyznę). Ugotować wywar, przecedzić. Warzywa można użyć do sałatki warzywnej. Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Płaty pokroić na kawałki szerokości około 4 cm. Do ciepłego wywaru włożyć kawałki ryby i gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut

królestwo garów
duszone warzywa z ... warzywami 196

Nieraz nie mamy pomysłu co zrobić z warzywami, które bezcelowo zalegają nam w lodówce, a tak niewiele dzieli nas od wyśmienitego dodatku do dań mięsnych. Wystarczy

zobacz ich smak
Sałatka szwedzka na zimę 1369

Poza kiszonymi robiłam też sałatkę szwedzką z ogórków. Skorzystałam z przepisu Margarytki. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Wyszło mi 10 słoiczków małej wielkości. Składniki: 2-2,5 kg ogórków 9 szklanek wody 0,5 szklanki soli Zalewa: 3 szklanki wody 2 szklanki cukru 1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu) Do każdego słoika wkładamy: 3-4 plasterki marchewki(...)łyżeczki gorczycy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek) Sposób przygotowania: 1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku. 2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy zioła. Słoiki napełniamy ogórkami, nie za ciasno. 3. Składniki zalewy

Kuchnia domowa Ani
Pasta jajeczna z porem 114

W ostatnim czasie bardzo polubiłam pasty kanapkowe. Na pewno to zauważyliście, ponieważ pojawiają się na moim blogu bardzo często. Uważam, że pasta kanapkowa to świetne smarowidło

Przepiski.pl
Szaszłyk z krewetek na placuszkach z czerwonej soczewicy i quinoy i soczysta sałatka 195

była bezglutenowa i bezpieczna dla mnie. Cieszę się, że taki produkt pojawił się na naszym rynku. Składniki Vegety Natur to: sól morska, suszone warzywa 32% (marchew, pasternak, cebula, ziemniaki, SELER, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), cukier, lubczyk, pieprz czarny, kurkuma, czosnek, koper. Producent deklaruje, że produkt nie zawiera glutenu. Jako alternatywę dla tradycyjnego już majówkowego grilla proponuję szaszłyk z krewetek(...)grillowania, ale każda inna też się nada. Do tego moje ulubione bezglutenowe placuszki z mąki z czerwonej soczewicy i ugotowanej quinoy doprawione Vegetą i kuminem. No i oczywiście sałatka ze świeżych warzyw z kiełkami lucerny i wspaniałym, prostym dressingiem.  Podaję przepis na 2 porcje. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 2/3 szklanki mąki z czerwonej soczewicy 1/2 szklanki wody

Quinoa Raz!
Korba Kuchnia - Czy ktoś tu ma bzika? 173

samo pureé jest znakomite) i rewelacyjne boczniaki, pełne smaku umami, podawane również z takim samym pureé. Te ostatnie zdecydowanie zdobyły moje uznanie. Jako dania główne Korba proponuje dwie lekkie sałatki: jedną z serem rougette, a drugą z grillowanym kurczakiem. Dość proste i smaczne. Zaś dalej są te nieszczęsne makarony. W sumie jeden jest tylko nieszczęsny, bo drugi jest okej(...)czym są naprawdę dobrzy. * Wnętrze restauracji Korba. Wnętrze restauracji Korba. Talerz przekąsek: regionalne Łomnickie sery kozie, grillowany ananas, karczochy, oliwki czarne i zielone, kapary, papryka nadziewana, papryka grillowana, seler naciowy, humus klasyczny, chutney z czerwonej cebuli, kindziuk, szynka parmeńska, pieczywo. Grzanki: z pomidorami, z mozzarellą i szynką parmeńską oraz z pastą, przypominającą tapenadę z oliwek i suszonych pomidorów. Krewetki

Food Square