Miód w... buzi! No są takie, że ała :D Nie trzeba ich moczyć, bo nie są słone. Można je wyjadać garściami prosto ze słoika! Dlatego postanowiłam zrobić z nich sałatkę śledziową, która chodziła za mną od momentu, gdy kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna(...)Porcji? Z 10 będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki kiszone (opcjonalnie) 2 kopiaste łyżki majonezu 2 kopiaste łyżeczki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowy 1 płaska łyżeczka mielonej czerwonej papryki szczypta soli Marchew
Szczęśliwa kuchniaMiód w... buzi! No są takie, że ała :D Nie trzeba ich moczyć, bo nie są słone. Można je wyjadać garściami prosto ze słoika! Dlatego postanowiłam zrobić z nich sałatkę śledziową, która chodziła za mną od momentu, gdy kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna(...)Porcji? Z 10 będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki kiszone (opcjonalnie) 2 kopiaste łyżki majonezu 2 kopiaste łyżeczki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowy 1 płaska łyżeczka mielonej czerwonej papryki szczypta soli Marchew
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comobiadu zawsze muszą być jakieś warzywa. I najlepiej w postaci surówki. Latem, wiadomo, rządzą świeże ogórki, pomidory, sałata. Zimą częściej sięgamy po kiszonki albo warzywa korzeniowe, jak chociażby seler, marchew, rzodkiew. A szczególne wzięcie ma kapusta. Najprostszy coleslaw albo surówka z czerwonej kapusty o tej porze roku nie tylko doda koloru na talerzu, ale też jest źródłem cennych witamin(...)poszatkować cienko. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa włożyć do miski, wymieszać. Składniki dressingu rozmieszać na gładki sos. Polać sałatkę, wymieszać i odstawić na 30 minut, żeby składniki się przegryzły. Surówkę przechowywać w lodówce. Smacznego
Obiad gotowyProsta, smaczna i bardzo apetyczna sałatka. Przyciąga wzrok swoimi kolorami 😍 Nie wymaga od nas dużo czasu. Jest lekko czosnkowa, ale jeśli nie lubimy smaku czosnku - pomińmy go, i tak będzie bardzo smacznie 😉 Składniki: op. tortellini (moje z serem i szpinakiem) puszka kukurydzy 2 łodygi selera naciowego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 2-3 gruntowe ogórki natka pietruszki/ szczypiorek
Walijskie Pichceniesmaków w licznych przepisach na sosy i wywary, przekąski, sałatki i przystawki, zupy, kremy, rillettes i terriny, ryby i owoce morza, podroby, mięso, drób, dziczyznę. Kusząco brzmią przegrzebki z cykorią, jajka w sosie z czerwonym winem, purée z bakłażana z pomidorami, makrela w białym winie, dorada w majonezie, seler w remuladzie oraz dania regionalne: aligot z Masywu Centralnego , gulasz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskainne deski serów. U mnie na pierwszy strzał idzie sałatka, którą zrobiłam z resztek świątecznych wędlin i otwartej puszki brzoskwiń. Prosta, szybka i bardzo przyjemna. Składniki: 200 g drobnego makaronu 200 g wędzonej szynki 4 połówki brzoskwiń z puszki 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur 1 szalotka 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pół łyżeczki
KardamonovySałatka, którą pokocha większość. Delikatna w smaku, aromatyczna, doskonała na imprezy, ale też na śniadanie i kolację Co potrzeba: 300 g szynki lub ogonówki w kawałku, 1 puszka kukurydzy, 4 plasterki ananasa z puszki, 400 g pora, 1 słoik selera konserwowego, 2 jajka ugotowane na twardo, 3-4 łyżki majonezu, Sól Pieprz Wykonanie: Pora oczyszczamy z twardych liści, odcinamy najpierw
Bułka z ChlebemDziś po solidnym śniadaniu i obiedzie z deserem, na kolacje postanowiłam zjeść sałatkę :) Czytaj więcej »
Kasia SarnaSkładniki 4 duże ziemniaki 8 jaj na twardo, posiekane 1 zielona papryka, pokrojona na małe kostki 1żółta cebula pokrojona na małe kostki 2 żebra selera siekane
w mojej kuchnipieprz do smaku Sprzęt tarka do jarzyn ostry nóż Przygotowanie Seler naciowy i jabłko (umyte, ale ze skórką) szatkujemy w kosteczkę. Kalarepę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach Majonez mieszamy z gęstym jogurtem w proporcjach 1:1 Dodajemy cukier i mieszamy wszystkie składniki. Zaletą tej surówki / sałatki jest to, że na drugi dzień jest tak samo chrupiąca
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazimę”. W związku z tym chciałam Wam zaproponować pyszną sałatkę z ogórków z dodatkiem kurkumy. W naszym domu jest przygotowywana co roku i co roku znika w całości. Jest idealnym dodatkiem do drugiego dania. Zapraszam!!!! Składniki: 3 kg ogórków, 0,5 kg cebuli, 4 czerwone papryki, pęczek natki selera, 4 łyżeczki kurkumy, 4 łyżeczki gorczycy, 1,5 szkl. octu
Passion of CookingCzęsto robimy ją wspólnie, więc tak powstała nasza rodzinna sałatka warzywna - ale gdy mąż robi ją sam, to zawsze przeforsuje mniej jabłka - ot taka nasza mała domowa wojna sałatkowa :) Dla mnie to zdecydowanie smak dzieciństwa :) przypominają mi się święta. Składniki: 4 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler 1 średni ziemniak por (biała część) 4 średnie ogórki
Delicious Titbitsgarści szpinaku/jarmużu lub 2 łodygi selera naciowego Płatki owsiane 30g Woda Wszystkie składniki zmiksować na koktajl. Przekąska 100 kcal Warzywa z hummusem Hummus klasyczny 30g Marchewka i seler pokrojone w słupki 100g Obiad 450 kcal Chilli sin carne Ryż brązowy 50g Fasola czerwona konserwowa 100g Kukurydza konserwowa 30g Passata pomidorowa 200g Koncentrat pomidorowy 25g Ząbek czosnku, pół czerwonej cebuli(...)Szczypiorek Przyprawy Chleb żytni razowy 1 kromka 35g Warzywa i szczypiorek posiekać, połączyć z twarogiem i doprawić. Można dodać odrobinę jogurtu dla lepszej konsystencji. Kolacja 400 kcal Sałatka z batatem i awokado Batat 100g Awokado 60g Papryka 100g Jajko 2 sztuki Oliwki 12g Ogórek konserwowy 40g 2 garści szpinaku/jarmużu/rukoli/roszponki Oliwa 5g Zioła Batata obrać, pokroić w kostkę
HealthyCreationskonsultacji z bratem, podrzucam Wam przepis na sałatkę, która kojarzy nam się z domem rodzinnym. To tak przy okazji zbliżających się świąt… Zawsze gdzieś mi tam dzwoniło z jakich składała się produktów, ale nie do końca to było to. Brat podpowiedział to i owo i oto jest. Taka jak trzeba. Bez groszku i z kiełbasą. No i najważniejsze(...)średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler 4 jajka 3 ogórki kiszone 3 małe kiełbasy dobrej jakości (ja używam tych podsuszanych) 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie do miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach także prawie
Kardamonovyumyłem, pokroiłem na paski grubości1/2 cm. Por, marchew i seler ugotowałem na parze na średnim ogniu przez 10 minut na półtwardo. Wymieszałem z kiełkami i kapustą, ułożyłem na półmisku. Awokado przekroiłem na pół wzdłuż, usunąłem pestkę, obrałem skórkę. Miąższ pokroiłem na kawałki, skropiłem sokiem cytrynowym i dodałem do warzyw. Sałatkę polałem sosem, ugarnirowałem obranymi i pokrojonymi w ćwiartki jajkami. Sałatkę
R'n'G Kitchenpiwa – kurczak z batatami – sałatka cezar z kurczakiem – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej GOLONKA PIECZONA PRZYGOTOWANIE: 3-4 h Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI GOLONKA: – 2 golonki – pęczek włoszczyzny (2-3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, ew 1 cebula
nietylkopasta.pldrugiej strony. Kotleciki podajemy z ziemniakami i sezonową sałatką lub z kalafiorem albo zielonym groszkiem i sosem grzybowym. Z czym podać kotlety pożarskie. Oto kilka pomysłów na obiad : kotlety pożarskie, tłuczone ziemniaki z koperkiem i surówka z marchewki i jabłka <<< kotlety pożarskie, ziemniaki z wody i surówka z selera <<< kotlety pożarskie, ryż lub kasza
Moja Książka Kucharskajest bardziej elegancki niż klasycznej, wymieszanej w misce sałatki. W tej połączyłam kilka prostych smaków, które dają ciekawy efekt końcowy. Składniki na 2 standardowej wielkości salaterki sałatkowe. 100g makaronu orzo 200g dobrej jakości szynki, u mnie Szynka Tradycyjna od Hańderek 1 pęczek szczypiorku 1 puszka kukurydzy 1 puszka selera konserwowego 6 jajek 4 łyżki majonezu
Szefowa kuchniJestem wielkim fanem warzyw kojarzonych typowo z naszą kuchnią. Seler, burak, pietruszka, ziemniaki, cebula… wszystkie je bardzo lubię. Najbardziej jednak smakują mi pieczone. Uwielbiam je podjadać podczas robienia pasztetów na ich bazie. Dzisiaj na świeczniku będzie burak, który zdecydowanie króluje w mojej kuchni. Pieczone buraki to świetny dodatek do sałatek, kanapek czy domowych past. Na jego bazie można zrobić
Blendmanjestem wielką miłośniczką sałatek ale mam kilka swoich ulubionych. Zdecydowanie preferuję te kolorowe, z dużą ilością warzyw i jednocześnie sycące. W poniższym przepisie sycącym składnikiem jest tuńczyk z puszki w sosie własnym. Do tego miks zdrowych i smacznych warzyw: awokado, rzodkiewka, zielony ogórek, seler naciowy i sałata. Sprawdzi się jako lunch do pracy lub kolacja
Milion Smakówprzepisów na sałatkę warzywną jest mnóstwo. Ja podaje przepis na wersje podstawową, moją ulubioną. Ważną sprawą jest żeby wszystkie warzywa gotować razem i wyjmować poszczególne warzywa po kolei jak już są miękkie,ale nie rozgotowane - najpierw ziemniaki a następnie marchew, pietruszkę i seler. Składniki: 3 pietruszki 4 marchewki 1 seler 4 ziemniaki 3 - 4 jajka ogórki kiszone (według uznania
Mama Gotujeryżowej polecam spróbować, np w postaci pysznej i sycącej sałatki, którą możecie zjeść na ciepło lub zabrać ze sobą do szkoły/pracy :) Przepis dodaję do Wyzwania Kulinarnego jako "Nowy produkt w roli głównej". Porcja dla dwóch osób: Pół batata Duża marchewka Dwa korzenie pietruszki Odrobina oleju rzepakowego Jedna łodyżka selera naciowego Pół szklanki suchej ekologicznej komosy ryżowej 3 kolory
Zawsze głodna!