piekarnika upieczony na blaszce. Do zrobienia pieczonej sałatki wykorzystałam resztki warzyw które miałam. Dodałam pierś z kurczaka, ugotowałam amarantus i zdrowy obiad mamy gotowy. Możecie zabrać go też do pracy na lunch. Smakuje na ciepło i na zimno. Możecie podgrzać. 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 50 dkg brukselki 1 mała seler korzeń 1/2 brokuła szczypior 1 papryczka chili
wesoła kuchnianich fantastyczne zastosowanie! Jako dodatek do sałatek czy naszej wersji „sajgonek” sprawdzają się genialnie i każdemu daniu nadają charakteru. Dlatego warto wyposażyć się w te batoniki i dodawać je np. do sałatkowego lanchu na wynos gdy brakuje nam czasu na wymyślne dodatki :) Warzywne spring rolls : warzywne batony Farmer, papryka, marchewka, seler naciowy, papier ryżowy Burak z czosnkiem Ocena
Candy Pandaskuchni świata. Jest zdrowym dodatkiem do zup, sałatek i dań wielowarzywnych. Doskonale komponuje się z pomidorami, indyjskimi przyprawami czy natką pietruszki. Składniki: 1 szklanka suszonej ciecierzycy 1 kg pomidorów 1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona na ósemki 1 cebula, drobno posiekana 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone 3 łyżki pasty harissa
Smakowity Blog KulinarnySłynna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w Nowym Jorku w Hotelu Waldorf. Pierwszy raz pojawiła się w książce kucharskiej w 1896 roku. Podczas tych ponad stu lat powstało wiele wariacji na temat tego co można dodać do oryginalnych składników jakimi początkowo były: jabłko, seler i majonez i nieco później orzechy. Moim zdaniem najlepszym uzupełnieniem klasyki jest rukola, która
Milion Smakówsłupki. paprykę w słupki. cebulę w półplasterki. seler obrać i pokroić w słupki. warzywa przełożyć do miski i zalać warzywa 9 szklankami zimnej wody i 1 szklankę soli.Pozostawić na 3-4 godziny. Po tym czasie odcedzic salatke .Włożyć do wyparzonych słoiczków ,nasypać gorczycy po kilka ziaren na słoik , włożyć odcedzoną sałatkę i następnie zalać nową zalewą tj. 6 szklanek
w mojej kuchniPrzedstawiam bardzo smaczną i imprezową sałatkę. Idealna nie tylko na spotkania rodzinne, domówkę, grilla, ale sprawdzi się również w pracy. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i najsmaczniejsza na drugi dzień. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali kluczowych dwóch składników : czerwonej papryki i bakłażana. Składniki - puszka czerwonej fasoli ,jeśli nie chce się Wam moczyć szklanki fasoli adzuki - puszka kukurydzy - dwie czerwone(...)selera. Po ugotowaniu, obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Potem kolejno dodaj wszystkie warzywa z puszki uprzednio przepłukane wodą filtrowaną. Wymieszaj. Kiedy papryka i bakłażan przestygną ,dodaj do całości, wymieszaj delikatnie. Wsyp sporą ilość siekanej pietruszki. Przygotuj majonez. Mały słoik majonezu zmiksuj z dwoma łyżkami jogurtu i dwoma łyżkami musztardy, solą i pieprzem. Wlej do sałatki
Z Kuchni Do Kuchniinne popularne „drugie śniadania”. Pasuje też do pieczonego lub grillowanego mięsa. Możecie ją wymieszać niedbale w misce lub dostać zapaści umysłowej jak ja i układać pieczołowicie na talerzu. Sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym może też być przystawką, taką z cyklu „nastraszę was, że od dziś zero mięsa”, a ponieważ ładnie wygląda, to straszenie będzie delikatne. Jakiś czas temu(...)niż gotowane, mają więcej smaku i potrafią przekonać każdego, burakowego niejadka. Rzodkiewkę możecie zastąpić jabłkiem, znam takich, co na dźwięk słowa „rzodkiewka” dostają spazmów. Zamiast pieczonego ziemniaka, możecie dać seler, pietruszkę lub gruszkę. Bawcie się smakami, kombinujcie, zmieniajcie sałaty, dodawajcie składniki wasze ulubione. Niech pieczony burak i ser pleśniowy będą centrum kulinarnego wszechświata, a wkoło niech krąży wasza wyobraźnia
ladykitchenrewelacyjnie! Składniki: pęczek botwinki z liśćmi 3 marchewki 1 pietruszka -korzeń ½ selera ½ pora 1 cebula 4 ziemniaki ok.150 ml śmietanki łyżka soku z cytryny świeży koperek sól i pieprz do smaku 4 jaja ugotowane na twardo kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego 2 liście laurowe Marchewki,pietruszkę,seler,por i cebulę myjemy,obieramy ,zalewamy ok.2 litrami wody,wrzucamy pieprz(...)wolnym ogniu ok.30 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy, a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki ,buraczki,łodygi i liście. Warzywa z wywaru możemy wykorzystać do sałatki.Gotujemy 10 minut.Śmietanę hartujemy( wlewamy do niej kilka chochel gorącej zupy) i wlewamy do garnka.Dodajemy sok z cytryny,posiekany koperek,doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego
Przepisy mojej mamyznajdziecie na stronie 15 Specjałów siostry Anastazji Sałatka z zacierką siostry Anastazji Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, jedno większe sitko lub 2-3 mniejsze, łyżkę, wagę kuchenną, dekoracyjną miskę lub półmisek, garnek, ewentualnie otwieracz do konserw. Przygotuj składniki: 20 dag zacierki, 1 puszkę pędów bambusa, 1 puszkę kukurydzy, 1 słoik selera konserwowego, 15-20 dag szynki drobiowej, ½ pęczka
blog.moje-pasje.infoWarzywa myjemy, obieramy. Cebulę i pora kroimy, seler, pietruszkę i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Wszystkie warzywa chwilę smażymy na oleju, podlewamy pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę. I gotowe! 6. Sałatka śledziowa z burakiem Jaką sałatkę zrobić
dobra gospodyni dom wesołym czynikaszubsku, domową kiełbasą, pasztecikami, itp. ;( Przechodząc do sałatki, przepis dostałam od Agnieszki w jednym z komentarzy na moim fanpage, kiedy pytałam o sposób na kurczaka ;) Lekko go zmodyfikowałam, bo nie udało mi się dostać wszystkich produktów (Biedronka mnie zawiodła;p) i też chciałam go lekko odchudzić. Składniki (około 3 porcji): 1 mały seler 2 piersi z kurczaka + curry do przyprawienia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjakieś małe sekrety związane z jej przyrządzeniem. Dzisiaj prezentujemy przepis na sałatkę, która zawsze gości u nas: Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Do przybrania: duże plastry wędliny(...)szczypiorek Warzywa: ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę gotujemy nie obierając w wodzie. Jajka również gotujemy na twardo. Do dużej miski wsypujemy odsączony groszek. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę
Kolizje Smakówdania za 160 zł dla dwóch osób (z górką). Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron : Niedziela – Burger ze stoutem z pieczonymi frytkami Poniedziałek – Tagliatelle al ragu Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Środa – Shepard’s pie Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista(...)czerwone cebule 3-4 pomidory Natka pietruszki lub kolendra Pęczek bazylii Pęczek szczypioru 2 ogórki kiszone Sałata 6 dużych ziemniaków 4 średniej wielkości ziemniaki 5 marchewek 4 pietruszki Seler naciowy Czosnek Cytryna 1 duży batat (lub dwa średnie) 1 duży burak lub dwa małe 500 g brukselki Razem: ok. 160 zł Przyprawy: Suszone oregano Suszony rozmaryn Suszony tymianek Gałka muszkatołowa
Niedzielny kucharzdania za 160 zł dla dwóch osób (z górką). Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron : Niedziela – Burger ze stoutem z pieczonymi frytkami Poniedziałek – Tagliatelle al ragu Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Środa – Shepard’s pie Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista(...)czerwone cebule 3-4 pomidory Natka pietruszki lub kolendra Pęczek bazylii Pęczek szczypioru 2 ogórki kiszone Sałata 6 dużych ziemniaków 4 średniej wielkości ziemniaki 5 marchewek 4 pietruszki Seler naciowy Czosnek Cytryna 1 duży batat (lub dwa średnie) 1 duży burak lub dwa małe 500 g brukselki Razem: ok. 160 zł Przyprawy: Suszone oregano Suszony rozmaryn Suszony tymianek Gałka muszkatołowa
Niedzielny kucharzFrancuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix tzw. święta trójca kuchni francuskiej. Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix, którą większość z nas, świadomie lub z przyzwyczajenia, dodaje do zup
Cztery Fajerywinnego świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę ze szparagów Szparagi gotujemy we wrzątku kilka minut i hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy je w słupki na kawałki ok 2,5cm. Mieszamy je z posiekaną dymką, pietruszką i rzodkiewką. Polewamy sosem winegret, pieprzymy i dekorujemy kawałkami jajka. SZPARAGI Z PĘCZAKIEM I SKWARKAMI Z SELERA Z WARSZTATÓW Z KATARZYNĄ BŁAŻEJEWSKĄ-STUHR Składniki
Ugotowane pozamiatanepyszna zapiekanka pasuje znakomicie do ulubionej sałatki i chlebka czosnkowego. Na dodatek można ją przygotować nieco wcześniej, zwłaszcza usmażone warzywa, które wytrzymają nawet kilka dni w lodówce. Ja złożyłam całość rano, a piekłam po południu. Warzywa można zamieniać, w zależności od tego, co akurat mocno domaga się zużycia - ja zamieniałam cukinię na selera naciowego i pora na cebulę
Lejdi of the houseświętach, przejedzeni i znudzeni już sałatkami, rybą i innymi potrawami. Mam dla Was dzisiaj pyszną meksykańską zupę, zapewniam Was że z chęcią zjecie ją w taką zimową pogodę. Miseczka gorącej, z nutką ostrości zupy rozgrzeje każdego zmarzlucha. Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 500 g mielonego mięsa 1mała papryka czerwona 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka kawałek pora 1 łyżka
Sama słodycz i szczypta chilimięta – dobra klasyczna zupa. Sałatki Potem chwila oddechu ;) i sałaty jedna z tofu, guacamole i orzechami, a druga ze szparagami, jajkiem .. obydwie bardzo dobre. Dania Główne I po chwili znowu zaczęła się uczta,tym razem dania główne takie jak cielęcina ze szparagami w białym winie, knedel ze szczawiem, mus z selera. Pierś z kurczaka z rabarbarem ( genialnym ), risotto
Kuchnia na wzgórzuTradycyjna polska sałatka jarzynowa z ugotowanych w mundurkach warzyw połączonych majonezem. Pyszna klasyka. Danie, które łączy pokolenia. Smakuje u nas każdemu: dziadkom, rodzicom i wnukom. Do dzisiaj pamiętam jak rodzinnie szykowaliśmy ją przed praktycznie każdą imprezą :) Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 mały seler 4 jajka 4 ogórki kiszonych
Krokusowy DomWITAMINOWA Można by ją również nazwać „sałatką piękności”, ponieważ jest nie tylko bardzo dobra w smaku (wszyscy moi znajomi ją polubili), ale zawiera również dużo cennych składników, zarówno dla zdrowia jak i dla skóry. 4 porcje Czas przygotowania: 15 minut Czas chłodzenia: ok. 1 godz. Składniki: 2 jabłka 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego Garść rodzynek (ok.30 g) Garść
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSałatka z żurawiną Tą sałatkę jadłam kiedyś na jakiejś imprezie rodzinnej i strasznie mi posmakowała. Stwierdziłam, że wrócę do przepisu na Święta Wielkanocne. Była to potrawa świąteczna, która chyba rozeszła się najszybciej. Robiłam ją z podwójnej ilości składników. Zakupy: - 10 dkg żurawiny - 3 filety z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 seler naciowy - 10 dkg słonecznika łuskanego - 1 mały majonez
Tanio smacznie i prosto