zielonych, lekko kwaśnych w smaku liściach. Roślina ta bogata jest w witaminy, zawiera sporą ilość błonnika oraz białek. Idealnie sprawdza się w zupach, zapiekankach, daniach z jajek oraz sałatkach. W moim domu ze szczawiu najczęściej przyrządzam zupę szczawiową . Zupę tę robię zarówno na wywarze mięsnym jak i warzywnym, wszystko zależy od tego czy w danym momencie mam w domu mięso(...)wywar czy nie. Wywar na ogół robię z żeberek wołowych, korpusu drobiowego lub pręgi. W poniższym przepisie zupę przygotowałam na wywarze z żeberek, do którego dodałam również marchew, selera i pietruszkę. Zupę szczawiową doprawiłam śmietanką, świeżym koperkiem i natką pietruszki a podałam z jajkiem gotowanym na twardo. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Zupa szczawiowa
MeCooksburaków (najlepsze podłużne buraki, prawie czarne po przekrojeniu) 3 małe jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala – ok. 380 g) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku pół małego selera 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 40 g suszonych borowików 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 20 ziarenek czarnego pieprzu 2,3 l wody sok z 0,5 cytryny (lub ocet(...)każde zapakować w folię aluminiową lub włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca na 30 minut przed końcem pieczenia buraków . W czasie pieczenia buraków nastawić wywar. Marchewki, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Obrane cebule opalić na palniku. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Dodać suszone borowiki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wlać
Moja Delicjakażde zapakować w folię aluminiową lub włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca na 30 minut przed końcem pieczenia buraków. W czasie pieczenia buraków nastawić wywar. Marchewki, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Obrane cebule opalić na palniku. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Dodać suszone borowiki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wlać(...)wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw). Upieczone buraki i jabłka ostudzić, obrać i pokroić w kawałki lub kostkę (jeśli zamierzamy użyć do sałatki). Dodać do gorącego wywaru. Zagotować, a następnie szybko zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu przez około 10 minut (nie doprowadzając do wrzenia). Ostudzić. Schować w chłodne miejsce na minimum
Moja DelicjaPasty kanapkowe to świetny wynalazek, który ostatnio pojawia się w naszym domu bardzo często. Moim zdaniem to idealny pomysł na śniadanie, kolację, a także świetna baza
Przepiski.plSkładniki 3 kg cukinii -- pokroić w kostkę ½ kg cebuli -- pokroić w plastry 4 papryki czerwone -- pokroić w paski 2 papryki żółte - -pokroić w paski 2 duże
w mojej kuchniSpożywanie nabiału to dość kontrowersyjny temat gdyż zdania są bardzo podzielone. Jedni całkowicie eliminują go ze swojej diety i są krytykowani, a druga część populacji uważa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!książce, która ostatnio ukazała się na rynku (klik tutaj) . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką(...)kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 por 1 duża cebula kawałek kapusty 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 2 goździki sól morska lub himalajska ok. 3 litrów wody gałązki natki
Kulinarne przygody Gatityśmietany lub jogurtu. Przepis na Dietetyczny krem z buraków pieczonych Składniki : 2-3 duże buraki (ok. 800 g) 2-3 łyżki suszonych warzyw i ziół, tzw. domowa jarzynka (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, lubczyk, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy) 3 szklanki wody, lub ok. 750 ml gotowego bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz szczypta chili świeża bazylia prażone(...)słonecznika Jak przygotować dietetyczny krem z buraków? Buraki myjemy, osuszamy, pieczemy w piekarniku według tego przepisu . Piekę zawsze ok. 5 dużych buraków, przygotowuję z nich potem różne dania: Sałatkę z buraków, Carpaccio z buraków, chłodnik . Tym razem do pieczenia buraków dołożyłam jeszcze 2 ząbki czosnku. Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości, każdy ważył ok. 400 g, więc piekłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKońcówka wiosny to moment w którym, możemy się pokusić o pokaźny zestaw młodych warzyw. To co najbardziej kusi by ich użyć, to fakt że ich smak
Kuchnia PROzdrowotnaproduktów to dokładnie pięć dziennie, czyli nieco ponad 400 gramów dziennie. Każda porcja, w zależności od rodzaju owocu lub warzywa, odpowiada: jednej filiżance bardzo małych owoców lub jednej filiżance sałatki, lub gotowanych warzyw. Ponadto WHO stwierdza, że aby osiągnąć korzystne rezultaty, należy spożywać co najmniej trzy sztuki, choć prawdą jest, że najbardziej wskazane jest pięć. Ale dlaczego tak duży nacisk(...)znajduje się lista idealnych składników na każdy miesiąc. Styczeń: cykoria czerwona, czosnek, persymona, cebula, pasternak, brukselka, rzepa, bób, cytryna, mandarynka klementynka, jabłko i banan. Luty: czerwona boćwina, awokado, karczoch, seler, kalarepa, sałata, czerwona kapusta, czerwone szparagi, świeży groszek, kiwi, czerwona pomarańcza. Marzec: czosnek, rukiew wodna, cebula dymka, kapusta rzymska, mniszek lekarski, truskawki, laur, limonka, grejpfrut, rzodkiewka, kozibród i groszek. Kwiecień
ProstePesto.plelementem jest długotrwałe gotowanie na niskim ogniu, dzięki czemu wydobywają się z mięsa pełne aromaty i wartości odżywcze. Do przygotowania rosół używa się również warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, selera, cebula oraz zioła i przyprawy, jak liście laurowe, ziele angielskie czy pieprz. Dlaczego warto nauczyć się gotować rosół? Przede wszystkim jest to danie nie tylko smaczne, ale również zdrowe(...)cebula 1 mały korzeń selera 2-3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego Kilka ziarenek pieprzu Sól do smaku Natka pietruszki do dekoracji Instrukcje: Dokładnie umyj mięso i warzywa pod bieżącą wodą. Umieść mięso w dużym garnku i zalej zimną wodą tak, aby je całkowicie przykryć. Dodaj warzywa (marchewki, pietruszki, cebulę, seler) oraz czosnek, liście laurowe
Podstawy Gotowaniawięc na drugi dzień miałam lichą porcję do fotografowania. Nic to. Wyszła fajnie. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 2 średnie marchewki 2 średnie korzenie pietruszki pół małego selera 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula mała puszka kukurydzy 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Jarzyny myjemy(...)kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich kukurydzę, natkę, pokrojone w małą kostkę ogórki, cebulę i jajka. Wrzucamy resztę składników, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka jarzynowa z kukurydzą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyCzarna soczewica obok zielonej świetnie nadaje się na sałatki, które można przechowywać w lodówce lub zabrać ze sobą do pracy. Jest bardzo pożywna, smaczna, bogata w białko. Jest najzdrowsza spośród innych ponieważ zawiera mnóstwo antyoksydantów. Gotuje się ok 35 minut bez dodatku soli. Po ugotowaniu jest sypka, nie skleja się. Znakomicie wpływa na samopoczucie. 2 szklanki np. takiej(...)czarna soczewica ugotowanej według opisu na opakowaniu ( ok 3/4 szklanki suchej) cebula łodyga selera naciowego marchewka oliwa z oliwek ( 1-2 łyżki) klika plastrów łososia koperek Marchewkę, łodygę selera i cebulę (tzw. włoskie sofrito) kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dusimy na chrupko na oliwie kilka minut. Następnie lekko doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną soczewicę, mieszamy
AZgotuj!składniki 1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę 1 por pokrojony drobno 1 jabłko pokrojone w kostkę 3 jajka ugotowane na twardo /potem obrać i zetrzeć na
Moje WyrobyZazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 3 małe filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny (u mnie gęsty) sok z 1/2 cytryny tymianek siekana natka selera sól pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, podzielić na porcje. 2. W misce wymieszać jogurt, tymianek, sok z cytryny, siekaną zieleninę, doprawić solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do marynaty i schłodzić w lodówce ( u mnie był w lodówce(...)pół dnia). 4. Z mięsa usunąć nadmiar marynaty, smażyć na patelni grillowej z obu stron. 5. Podawać wedle uznania, u nas ryż i sałatka szwedzka . Smacznego!!! Źródło: Kulinarne hity, nr 2/2015
Kuchnia domowa Ani