Ziarenkowa Ziołowo mi oraz pysznej mieszanki warzyw z firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/ . Sałatkę podałam na porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/ . Składniki : 1/2 paczki makaronu muszelki 1/2 szklanki oliwek zielonych(...)Wykonanie : Makaronu ugotować w osolonej wodzie all dente . Przecedzić i odstawić do przestygnięcia. Paprykę umyć usunąć nasionka i pokroić w paseczki lub kostkę. Seler odcedzić z zalewy i drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Oliwki przeciąć na pół. Porę umyć i drobno pokroić. Mieszankę warzyw odcedzić z zalewy. Makaron
Sama słodycz i szczypta chiliokreślonym czasie obsmażamy plastry indyka i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy "dusić" mięso. Podlewamy 1 szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min. Obieramy marchewkę, seler i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Warzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw(...)kaszą. Zapraszam na inne przepisy z indyka: Pierś z indyka duszona w piwie Filet z indyka w sosie grzybowym Faszerowany filet z indyka Pierś z indyka z suszonymi grzybami Sałatka z indyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewybędzie, ale była za to pyszna zupa grzybowa na grudniowy przedświąteczny obiad. Składniki: na wywar ok. 3 l wody jarzyny: 2-3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 20 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków) ok. 150 ml śmietanki 30% sól, pieprz(...)minut. Odstawiamy. Osobno gotujemy wywar z jarzyn z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Kiedy jarzyny będą miękkie, wyławiamy je i możemy użyć do przygotowania np. sałatki jarzynowej. Do wywaru przelewamy ugotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Do zupy dodajemy śmietankę (możemy ją wcześniej połączyć w kubku z kilkoma łyżkami gorącej zupy). Wlewamy
bistro mamaDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tego dania miałam okazję niespodziewanie spróbować w pracy. Pan z firmy cateringowej postanowił poszerzyć nasze horyzonty smakowe, a Panie z kuchni mnie zawołały jako, że każdy
Karola gotujewigilijnej kolacji. Podaje go zawsze z uszkami a także do po picia krokietów czy pierogów. składniki: 1 kg czerwonych buraków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 4 listki laurowe garść suszonych grzybów kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek jałowca kilka ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki majeranku 2 litry wody sól do smaku zakwas buraczany(...)przyprawy oraz obrany czosnek. Warzywa zalać wodą, dodać opłukane suszone grzyby. Zagotować i gotować na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przecedzić. Buraczki można ewentualnie wykorzystać na sałatkę a grzybki do pierogów lub uszek. Jeśli otrzymany wywar jest zbyt mocny w smaku dolać trochę wody i ponownie zagotować. Na koniec dodać zakwas do smaku, ja dałam
Monia miesza i gotujerazu sól, chociaż ja preferuję dodawanie soli bezpośrednio do potrawy. Sprzęt suszarka do warzyw i owoców młynek do kawy i przypraw multi szatkownica Tupperware ostry nóż Przygotowanie Cebulę, korzeń selera i pomidory poszatkować na plasterki o grubości 1 do 2 mm Najwygodniej zrobić to na bardzo ostrej szatkownicy, dzięki temu warzywa będą suszyły się znacznie krócej. Czosnek pokroić(...)klik po przepis ). Ususzone warzywa, listek laurowy i przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z chili). Mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku. Zastosowanie Do sosów i gulaszów oraz świeżych sałatek, placka po węgiersku, leczo i wielu innych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka królewska, pod taką nazwą mam ja zapisaną w swoim zeszycie z przepisami :) I nazwa do niej doskonale pasuje bo jest wyśmienita. Pojawia się w mojej rodzinie prawie na każdej większej czy mniejszej imprezie i szybko znika ze stołu. Pracy nie ma z nią wiele, więc można ją także przygotować na co dzień na śniadanie, czy kolację. Polecam spróbować :) Składniki(...)szynka najlepiej konserwowa w kawałku - 30 dkg. - duży por ( tylko biała część) - ananas z puszki - 4 plastry - jajka ugotowane na twardo 2 szt. - słoiczek selera konserwowego - puszka kukurydzy (mniejsza) - majonez - sól, pieprz Wykonanie Por kroję w cieniutkie półplasterki, wkładam do małej miseczki i zasypuję dwoma szczyptami soli,aby puścił sok, zmiękł i stracił goryczkę. Szynkę, jajka i ananasa kroję
Kuchnia z widokiem na ogródsmażyć najlepsze falafele oraz co podawać do nich, dobrze trafiłeś! W tym artykule omówimy krok po kroku przepisy na falafel oraz z czym je podawać. Najlepsze przepisy na falafel Sałatka Falafel to jeden z najbardziej popularnych dań na Bliskim Wschodzie. Oryginalnie przygotowywany jest ze smażonych kuleczek z ciecierzycy i przypraw, a do tego podawany z humusem, tahiną lub sosem chili(...)oleju 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego oregano 1/4 szklanki soku z cytryny Opcjonalnie: 1/4 szklanki startej na grubej tarce marchewki lub selera naciowego. Wszystkie składniki razem zmiksuj na gładką masę. Masa powinna być lepka, ale nie zbyt gęsta. Jeśli jest zbyt mokra, dodaj trochę mąki. Wyroluj w długie wałeczki i pokrój
kruche babeczkiłyżka świeżo zgniecionego kminu 2 łyżeczki zgniecionej kolendry 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego 3 łyżki oliwy 3 łyżki ziołowego suszu, pietruszka,por i nać selera sól do smaku 1 łyżka masła klarowanego około 1 l warzywnego bulionu Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i smaż aż mięso przestanie krwawić. Przełóż(...)soczewicę. Zalej połową bulionu, posól i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania dolewaj bulion aby uzyskać odpowiednią gęstość gulaszu. Podaj gulasz z ryżem, chlebem i sałatką z warzyw. marynowane oliwki kalamata są również świetną przystawką. Spara Spara Spara Spara The post Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPrzedstawiam dziś przepis na pyszną pożywną i rozgrzewającą zupę buraczaną , nie mającą nic wspólnego z barszczem . Ta zupa jest niezwykła i jeżeli uda się jej
Kawa z mlekiemPrzedstawiam dziś przepis na pyszną pożywną i rozgrzewającą zupę buraczaną , nie mającą nic wspólnego z barszczem . Ta zupa jest niezwykła i jeżeli uda się jej
Kawa z mlekiemodpowiadamy, że tak! To jeden z naszych ulubionych pomysłów na przetwory z pomidorów. Marynowanie, to idealny sposób na przechowywanie letnich, dojrzałych pomidorków koktajlowych. Dobrze przechowane są świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek, deski serów oraz jako pyszna przekąska bezpośrednio ze słoika. Sztuka polega na tym, aby otrzymać właściwą równowagę pomiędzy smakiem słodkim, cierpkim i słonym oraz uzupełnić go odpowiednimi przyprawami. Dzięki(...)słoiku. Jeśli tego nie zrobimy, pomidory w trakcie pasteryzowania popękają. Przepis na pomidory koktajlowe w słoiku możesz również uzupełnić o dodanie większej ilości ziół. Natka pietruszki lub liście selera doskonale uzupełnią pozostałe smaki. Jeśli lubisz w przetworach nieco pikantności, możesz dodać do słoików kilka plasterków ostrej papryczki. Jeśli masz taką możliwość, wybierz kolorową mieszankę żółtych i czerwonych pomidorków, dzięki czemu
Kuchnia Na Wypasierosołowa lub 5-6 skrzydełek (można zastąpić około 1 kg wołowiny z kością lub pręgi wołowej) 2-3 duże marchewki 2 średniej wielkości cebule 1 mały por (opcjonalnie) kawałek selera (mniej więcej wielkości jajka) 1 duża pietruszka 1- 2 ostre papryczka chili 1 gałązka trawy cytrynowej kilka grzybów shitake 2 grzyby mun 4-5 ząbków czosnku ok. 6 cm kawałek(...)wołowinie najczęściej włączam crock-pot na noc, a rano budzi nas zapach przepysznego rosołu :) Kiedy bulion nieco przestygnie przecedź go przez gęste sito, ugotowane warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, a mięso i pokrojone w cienkie paseczki grzyby dodać do rosołu przed podaniem. Tak przygotowany bulion jest bardzo aromatyczny, my najczęściej jadamy go bez makaronu, ale nic nie stoi
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazupę cebulową w polskim stylu. W polskim, bo smak z patelni zbierałam za pomocą miodu pitnego, a konkretnie czwórniaka własnej roboty 😊😋😋 Składniki : Bulion 2 duże marchewki 2 pietruszki pół selera 2 ziemniaki liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki sól pieprz Zupa cebulowa gorący bulion 1 kg obranej cebuli olej do smażenia 200 ml miodu pitnego (czwórniaka(...)wypłukać. Można podzielić na mniejsze kawałki. Zalać je ok. 1 - 1,5 l wody. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości warzyw. Potem można z nich wykonać sałatkę jarzynową lub wykorzystać do przygotowania klopsików wegańskich . Cebulę pokroić w piórka. Dusić na patelni z rozgrzanym olejem do uzyskania lekko złotego koloru. Uwaga - palnik musi być ustawiony na średnią
Weekendy w domu i ogrodzie