kolejnym szaleństwie, wręcz zapomnieniu truskawkowym polecam śniadanie, lunch lub kolację – racuchy z truskawkami bez drożdży, jak kto woli placki jogurtowe posypane cukrem pudrem. No coś wspaniałego! Puszyste, delikatne, chrupiące brzegi – walka o ostatniego trwa w nieskończoność, uwierzcie mi! Dzieci je pokochają! bynajmniej moje kochane dziecko, po raz kolejny udowadnia mi, że próbuje, smakuje i chce więcej:-) Racuchy(...)szczypta soli olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam mokre składniki, dodaję mokre, mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Kilka truskawek myję, siekam w plasterki. Rozgrzewam olej na patelni. Nakładam ciasto jedną łyżką formując placuszka. Smażę na średnim ogniu. Gdy brzegi racuszka ładnie się zrumienią (smażę ok. 2 minut) wtykam po dwa plasterki truskawki i przekręcam delikatnie na drugą stronę. Smażę
Zasmakuj KuchniPlacuszki jogurtowe z jagodami to kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowych, czarnych jagódek. Koniecznie do przygotowania w sezonie jagodowym. Bardzo proste i super smaczne, puszyste i bardzo mięciutkie. Dobry pomysł na leniwe śniadanie, podwieczorek lub słodki obiad. U nas cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Posmakują nie tylko dzieciom! Składniki: 250 g jogurtu greckiego 2 jajka L 2 łyżki oleju(...)Wykonanie: odmierzyć mąkę i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z resztą składników mieszając mikserem do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 10-20 minut do napuszenia wykładać ciasto na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną olejem licząc po 1 łyżce na placuszek. Smażyłam po 4 placki równocześnie. Gdy placuszki urosną rozsypać na cieście jagody i obrócić na drugą stronę, następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni. Ciasto: kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostudzenia. Następnie do kaszy dodać jajka, tarty ser i ostrą paprykę w proszku, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzić równomiernie po całym dnie i ściankach formy. Włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika(...)suszone pomidory w paski. Jogurt naturalny wymieszać z 2 jajkami, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażonego kurczaka, cukinię, cebulę, pomidory. Całość zalać masą jogurtową, a wierzch posypać startą mozzarellą lub innym serem (u mnie parmezan). Całość piec 20-25 minut w 180 stopniach do ścięcia masy i lekkiego zrumienienia wierzchu. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówW sezonie na szparagi warto je wykorzystać do różnego rodzaju dań, przekąsek czy sałatek. Zupa szparagowa, sałatka czy makaron ze szparagami to bardzo smaczne dania, które
Przepiski.plGłównym składnikiem tego sernika jest jogurt. Serek mascarpone może zostać zastąpiony ubitą śmietanką 30%. Ciasto lekkie, jego słodycz zależy od ilości dodanego cukru lub miodu. Mój jest mało słodki, ale doskonale komponuje się z owocami i słodkimi biszkoptami. Proporcje na tortownicę o średnicy około 25cm. 800 gram jogurtu naturalnego 250 gram serka mascarpone 250 gram borówek 1 galaretka np. leśna(...)miodem, dodać jogurt naturalny. Na koniec cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę, można ją wcześniej rozpuścić dodając 1 łyżeczkę gorącej wody. Tortownicę wyłożyć papierem, dno wypełnić biszkoptami. Wylać masę jogurtową i wstawić wszystko do lodówki. Owoce umyć. Gdy galaretka zacznie tężeć (będą widoczne "grudki" przy jej przelewaniu) wyciągnąć spód, powinien być lekko zastygnięty. Wyłożyć owoce, zalać galaretką i ponownie włożyć
Czerwony GupikDziś zapraszam Was na pyszne, wiosenne danie z jego udziałem. Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym) to doskonałe połączenie kwaskowato-słodkich smaków i delikatnych placuszków jogurtowych. Spróbujcie. Placuszki przygotowałam na oleju rzepakowym, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto go dodawać do każdego dania. Ja zawsze(...)jogurt, cukier (można pominąć, bo słodyczy dodaje karmelizowany rabarbar) i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów mieszamy. Ciasto na placuszki ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodajemy troszkę jogurtu, za rzadkie mąki (dodajemy małe porcje i dokładnie mieszamy sprawdzając konsystencję). Placuszki smażymy na niewielkiej ilości
Słodkie okruszkiSkładniki/ok. 16 sztuk: – 250 g jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy) – 2 jajka – 3 łyżki cukru – 1 i 1/3 szklanki mąki
I LOVE LIFEnożem i zagnieść w jednolitą kulę, by uzyskać ciasto na kilka mazurkowych blatów. Każdy z tych blatów możesz posmarować innym kremem, dzięki czemu uzyskasz nawet 3 różne ciasta. Przykładowo: jeden blat możesz posmarowany kajmakiem (kupujesz gotową puszkę), drugi rozpuszczoną przez ciebie czekoladą, trzeci – serkiem mascarpone zmiksowanym z kakao. Przybranie tych ciast też może być różne. W kajmakowym mogą być(...)się w ustach i aromatyczne ciasto, którym zachwycą się wszyscy goście. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu sernika, lecz uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy ciastu stygnąć tam przez około 15 minut. Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką Domowe ciasta na Wielkanoc zawsze się sprawdzą. Nawet więc jeśli nie masz pomysłu na wykwintne wielowarstwowe ciasto miodowe składające się z 7 blatów
codojedzeniaŁyżka posiekanego szczypiorku - kilka listków mięty - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki mąki z ciecierzycy - 1.5 szklanki mąki pszennej - pieprz - olej lub oliwa (do smażenia) - sos jogurtowy (kilka łyżek jogurtu sojowego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz) Przygotowanie: 1) Cukinie myjemy, ścieramy na grubszych oczkach tarki, przekładamy do sporej miski i zasypujemy solą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut(...)ciecierzycy, mąkę pszenną i odrobinę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. 4) Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę (my smażyliśmy na oleju) - potrzebujemy sporą warstwę tłuszczu, dokładnie pokrywającą dno patelni. 5) Ciasto na placuszki przekładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i lekko je rozprowadzamy. Smażymy na średnim ogniu po około 3-4 minuty z każdej strony, aż placuszki się zarumienią. 6) Tureckie
Roślinożerni urlopowiczeDzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, to polecam Wam placuszki jogurtowe z bananem. Podobne robiłam kiedyś z truskawkami. Placuszki są pyszne, posłodzone miodem nektarowym lipowym u mnie Huzar . Moje dzieciaki były zachwycone :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 330 g jogurtu naturalnego gęstego 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i miksujemy do połączenia się składników. 3. Banany obieramy i kroimy w plasterki. 4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju łyżką nabieramy porcje ciasta,przelewamy na patelnie i formujemy placuszki. 5. Teraz bierzemy 3 plasterki banana i układamy na wierzchu, troszkę wciskając w ciasto. Placuszki przewracamy na drugą stronę i smażymy. Mają być ładnie
kruche babeczkiTortilla z kurczakiem i ryżem to będzie trochę nietypowe połączenie. Kurczak, ryż i warzywa to idealne połączenie, a dodatkowo wszystko zawinięte w pyszny placek tortilli to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!temu i całkiem o nim zapomniałam.. przypomniałam dopiero jak córka znów je robiła ale inaczej , bo było na herbatnikach, z dodatkiem jogurtu i w większej blaszce [KLIK ] .To ciasto jest na biszkopcie pieczonym w blaszce keksówce i z dodatkiem mleczka kokosowego zamiast jogurtu.Smakosze kokosu na pewno się skuszą na takie ciacho . polecam.Ciasto oczywiście w wykonaniu mojej córki, przepis(...)kokosowych 4,5 łyżeczki żelatyny+1/4 szkl. wrzątku Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić.Mleczko, wodę ksylitol i wiórki wymieszać .Żelatynę wlać do jogurtu i wymieszać.Gdy masa jogurtowa lekko stężeje, wylać na wystudzone ciasto.Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia
Moje domowe kucharzenieJogurtowiec jest smaczny i orzeźwiający, wręcz idealny na letnie upalne dni. Czasami gdy jest gorąco takie ciasta są bardzo fajne, przygotowany w ten sposób jogurtowiec bardzo ładnie się prezentuje. Składniki: 0,5 litra jogurtu naturalnego 700 gram nektarynek 0,5 kilogram czereśni 1 galaretka wiśniowa 6 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru Forma silikonowa do babki Sposób przygotowania: Galaretkę(...)pozostałe kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, wlewamy jogurt dodajemy cukier puder i miksujemy blenderem na jednolitą masą. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, wlewamy do masy jogurtowej i miksujemy. Masę wylewamy na stężałą galaretkę z czereśniami. Odłożone nektarynki koimy na małe kawałki, wrzucamy na wierzch masy jogurtowe. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnego dnia do formy przykładamy
Bajeczna KuchniaOstatnio wypiekałem domowe chleby, linki znajdziecie poniżej, to teraz przyszła kolej na domowe bułeczki pszenne. Świeże, pachnące, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie bułeczki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nadaje się do sałatki? Niewielkie pierożki tortellini są prawdziwymi gwiazdami tej sałatki, tak więc powinny być naprawdę smaczne i dobrej jakości. Oczywiście, nie musisz spędzać całego popołudnia na zagniataniu ciasta i lepieniu maleńkich pierożków. Bez najmniejszych wyrzutów sumienia możesz sięgnąć po gotowe tortellini, które można dostać niemal w każdym sklepie. Kupno takich, które mają przyzwoity skład nie powinno nastręczać jakichkolwiek(...)dressingu może okazać się chociażby masło orzechowe, tahini lub sok pomarańczowy. Kiedyś zrobiłam też tę sałatkę wykorzystując dressing zielonej bogini . Możesz też pokusić się o przygotowanie lekkiego sosu ziołowo-jogurtowego, przypominającego słynny, amerykański sos ranczerski. Efekt za każdym razem powinien być świetny. Sałatka z tortellini, awokado i suszonymi pomidorami Przepis: s ałatka z tortellini i awokado Składniki: Sałatka z tortellini
okolicepalnika.pl