Cześć Kochani, Na pożegnanie lata zapraszam Was na pyszny sernik na zimno kakaowo-jagodowy na pysznym ciasteczkowym spodzie. Sernik jest bez pieczenia. Łatwy, pyszny
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuniżej zamieszczam dokładny skład i wartości odżywcze, oraz moją krótką recenzję :) Zainteresowanych moją opinią zapraszam do lektury ! Opinia : Po otwarciu jogurtu wyraźnie poczułam zapach migdałów ( przypominający migdałowy aromat do ciasta ). W smaku może nie zachwycił tak jak pozostałe ale był smaczny , lekko słodkawy o cudownej kremowej konsystencji ( bez wody, która jest w przypadku np jogurtów "Provamel" czy "Valsoya"). SMAK(...)cytrynian wapnia, stabilizator (pektyna), regulator kwasowości (cytrynian sodu, kwas cytrynowy), aromat naturalny, sól morska, przeciwutleniacz (Ekstrakt bogaty w tokoferol, palmitynian askorbylu), aromat , witaminy (B12, D2, e), kultury jogurtowe (Str. thermophilus, L. bulgaricus). Opinia : Zdecydowanie mój faworyt ! W smaku przypominający rafaello z wyraźną kokosową nutą i lekką słodyczą. Tak jak pozostałe jogurty, jest gęsty i gładki. Jeśli będziecie mieć okazję
Marcepanowa kuchniaZacznijmy może od obwarzanka, bo to on, jako pierwszy pojawił się na moim blogu. Jest on równie krakowski co Wawel i Sukiennice. Plecie się go ręcznie z dwóch wałków ciasta (sulki), obwarza i posypuje solą, bądź makiem. Wytwarzany z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Przejdźmy teraz do bajgli, które są często mylone z obwarzankami. To żydowskie pieczywo(...)różnic mamy za sobą, zapraszam do zapoznania się z moją odsłoną krakowskiego bajgla tym razem :) Składniki: bajgiel krakowski jajko sadzone bekon twarożek zielona sałata czerwona cebula sól, pieprz dip jogurtowy (jogurt naturalny+mix ziół, wg. uznania) Przygotowanie: 1. Bajgla przekrawamy na pół i zarumieniamy w piekarniku. 2. Między czasie smażymy bekon. 3. Dolną część pieczywa smarujemy twarożkiem, nakładamy bekon, jajko
FITBUuKporadnik Jak mrozić drożdże J ogurty owocowe którym coraz bliżej do dnia ostatecznego a wiemy, że nie damy rady lub nie będziemy mieli ochoty już ich zjeść – lubicie lody jogurtowe? R esztki sosu do makaronu – większe ilości w pojemnikach plastikowych w które wkładamy foliową torebkę (kiedy zawartość zamarznie, wyjmujemy torebkę i umieszczamy w zamrażarce a pojemnik odzyskujemy, nie musi(...)upieczemy/kupimy więcej – chleb najlepiej pokroić w kromki a bułki na połówki (potem wygodnie takie połówki wrzucić do tostera), owinąć folią szczelnie i zamrozić – zobacz poradni Jak mrozić chleb Ciasta – zobacz wpis Jak mrozić ciasta Ciasto na pizze drożdżowe, surowe – kulę ciasta na jedną porcję pizzy owijam w folię i wrzucam do zamrażarki. Wędlinę w plastrach (każdy plaster
Dorota SmakujeDodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE 59,00 zł Dodaj do koszyka Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – bułeczki jogurtowe – kajzerki – bułki poznańskie – bagietki – ciabatta – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów PEŁNOZIARNISTE BUŁKI ORKISZOWE Ilość porcji(...)obie mąki, wodę, drożdże, cukier i sól. Zacznij miksować najpierw na mniejszych obrotach a jak mąka się wchłonie już na większych obrotach, w sumie około 6-7 minut. Mieszaj ciasto końcówką typu hak. Jak ciasto się uformuje dodaj szklankę ziaren i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw ciasto na 1-1,5 h do wyrastania. Po wyrośnięciu podziel ciasto na 8 części
nietylkopasta.plSkładniki: (tortownica 24 cm, szklanka 250 ml) Jogurt naturalny gęsty 800 ml Jajka 5 Cukier 3/4 szklanki Olej 1/2 szklanki Budyń waniliowy 2 Biszkopty okrągłe ok
Kulinarne przygodyMówiłam ostatnio o muffinkowym szaleństwie? Tak tak – ono cały czas trwa! Dziś zapraszam Was na pyszne muffinki jogurtowe z serem i borówkami. Do ich zrobienia zainspirowały mnie te Sernikobrownie z malinami i masa serowa użyta do tych – jest dokładnie taka sama jak w tamtych czekoladowych. Tak więc widzicie, że warto kombinować, zmieniać, a moje pomysły są tylko bazą(...)składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia). W drugiej mokre (roztopione masło, jogurt i jajka). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką – nie robimy tego bardzo dokładnie , gdyż ciasto powinno być lekko grudkowate. Foremki napełniamy ciastem do połowy wysokości. Ser biały mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz białkiem. Po łyżeczce nakładamy do foremek. Posypujemy owcami i płatkami migdałów. Pieczemy
Ostra na SłodkoCiasto, które moja babcia robi mi od wielu lat, co roku na urodziny. Postanowiłam spróbować zrobić jego lżejszą, dietetyczną wersję. Orkiszowy biszkopt, masa truskawkowo-serowa, bez cukru. Jest równie dobra co klasyczna! Jednym słowem PRZEPYSZNA! Jeżeli lubicie truskawki koniecznie musicie je upiec. Składniki na biszkopt: 5 jajka 1 szkl. mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka(...)stopni. Przekładamy masę do silikonowej formy lub metalowej wysmarowanej olejem i obsypanej mąką i pieczemy ok. 20 min lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Masa truskawkowo-jogurtowa: 300 g jogurtu naturalnego 400/500 g umytych truskawek bez szypułek + garść do dekoracji 5 łyżek ksylitolu/cukru/miodu 200 ml gorącej wody 3 łyżki żelatyny Truskawki miksujemy z jogurtem i ksylitolem Żelatynę dobrze rozpuszczamy
CzarnawisienkaKolejną moją propozycją są Babeczki jogurtowe z truskawkami. Idealne do kawki czy herbaty. Ja również robię je w święta Wielkanocne. Robi się je szybko a smak jest wyborny. Jeśli nie mamy truskawek możemy użyć innych owoców również mrożonych. Polecam . Jeśli podobają się Wam moje przepisy, mój blog zapraszam do odwiedzenia i polubienia FP GOTOWANIE PATKI Będzie(...)białą masę. Dodaję jogurt naturalny oraz roztopione masło. Na koniec dodaję mąkę, proszek do pieczenia. Składniki łącze ze sobą dokładnie. Truskawki myję, a następnie kroję w drobną kostkę. Ciasto przekładam do foremek silikonowych na ok 3/4 wysokości. Truskawki wkładam do surowego ciasta. Piekę ok 25 min w 180 stopniach
Gotowanie Patkiugniatając. Na sam koniec dodajemy olej, ugniatamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, jednolite i elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na 20-30 minut, żeby doszło do siebie. Następnie wałkujemy ciasto bardzo cieniutko (2 mm), delikatnie podsypując mąką. Wykrawamy kółka o średnicy około 8-10 cm. Na środek układamy 1 - 1,5 łyżki borówek i lepimy pierogi. Moim ulubionym sposobem jest(...)obawy, że gdy wyjmiemy je kiedyś do zjedzenia, spotka nas wielka zlepiona papka pierogowa ;) I zapewniam Was, że mrożone smakują równie wiosennie! :) Najczęściej podaję takie pierożki z sosem jogurtowym, który podkreśla owocowy smak i dodaje słodkości. Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka jeśli bardzo lubimy słodkie - 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki mieszamy i polewamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z chipsami i kurczakiem to hit na każdej imprezie! Znika w mgnieniu oka. Kolorowe dodatki sprawiają, że sałatka nie dość, że rewelacyjnie
Przepiski.pljednej ręce filiżanka z kawą, w drugiej na talerzyku delikatne w smaku ciasto .. polane czekoladą. Sadowię się na kanapie przy komputerze Odpoczynek po pracowitym dniu.. Łyk kawy .. a następnie łyżeczkę zanurzam w pachnącej, brązowo, żółtej masie mmm~~~ Delikatny miękki, puszysty sernik ... Taki jak lubię.. Przepis na ten smakołyk znalazłam TUTAJ(...)lodówce. . Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurty , budynie , olej, cukier waniliowy i krótko zmiksować. Osobno białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec
Na słodko lub wytrawnieWarzywne placuszki to pozycja u mnie na blogu , która cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Do zrobienia tych placuszków , wykorzystuję sokowirówkę. Podaję z gulaszem, sosem jogurtowym , zamiast zieniaków czy kasz. Dziś proponuję placuszki z cukini,marchwi i sera żółtego. Takie połączenie na prawdę bardzo się sprawdza. Smakuje rewelacyjnie. Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia(...)suchy miąższ. Przekładamy do miski. Dodajemy jajko, przyprawy,ser żółty tarty oraz mąkę. Dokładnie łącze za pomocą rózgi kuchennej. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki nakładam porcję ciasta ( ja kładę 1 łyżka -1 porcja). Smażę na niewielkim ogniu na rumiano podaję z ulubionymi dodatkami
Gotowanie Patkicałe lato zbierałam pieczołowicie owoce, więc nadszedł czas aby część z nich użyć. Sernik wyszedł wspaniały. Ma konsystencję pianki i nikomu by do głowy nie przyszło że to jest ciasto pieczone. Gdy piekł się, tak pachniało w całym domu malinami, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować . Jest przepyszny :-) Składniki: 5 jajek(...)cukrem pudrem, dodać jogurty , budynie, olej, cukier waniliowy, 2/3 rozdrobnionych malin i krótko zmiksować. Osobno białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz
Na słodko lub wytrawnie