Taką ciekawostką jest to, że warsztaty nie odbyły się tylko dla nas, odbyły się w tym samym czasie warsztaty dla dzieci, które jako mini kucharze w świątecznym klimacie dekorowały pierniczki. Przesłodki widok :) Zapraszam na fotorelację: Dziękuję za zaproszenie
Niezły MłynekPani Sylwia K.: "Z racji, że mój synek dopiero kończy 9 miesięcy nie mamy za wiele możliwości kulinarnych ale udało nam się wspólnie upiec ciasteczka oraz niedawno pierniczki :) Kacperek miał troszkę swojego ciasta, które gniótł, rwał i bawił się. Przecież o to właśnie chodzi by takie zajęcia były dla dzieci też formą zabawy. Wiem, że książeczka na pewno nam się
Słodkie okruszkiJuż sam ich zapach wystarczy, aby przenieś ć się, póki co myślami, do okresu Bożego Narodzenia :-) Rywalki pierniczków - ciasteczka cynamonowe :-) Tak na prawdę to wcale nie muszą by ć rywalkami, tylko ramię w ramię zdobi ć mogą nasze świąteczne stoły. I stanowi ć idealną przekąskę do podjadania - i niekoniecznie tylko w okresie świątecznym. SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - 100 gram masła
Wielopokoleniowowspólnego słodkiego smakowania! Terravita zawsze ze mną i w mojej kuchni! ;-))) TARTALETKI ŚLIWKOWO- CZEKOLADOWE Z MALINAMI I PISTACJAMI! WYKONANIE: - 1 tabliczka czekolady Terravita 70% kakao - 6-8 sztuk pierniczków - 2 łyżki oleju kokosowego - 20 śliwek kalifornijskich - zamrożone maliny W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę Terravita, dodaj do niej kilka malin, tak aby się rozpadły i połączyły z czekoladą! Śliwki zalej wrzątkiem
SMYKWKUCHNIzdrowe i autor gwarantuje , że można je przechowywać około tygodnia- wątpię jednak, czy znajdzie się ktoś, komu przyjdzie na myśl je przechowywać! Ciasteczka Was nie rozczarują, są mięciutkie jak pierniczki, zdrowe i moje dzieciaki były nimi zachwycone. Ja podaję je w towarzystwie herbaty magnackiej i wyjadam PRZY DOBREJ LEKTURZE ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnihasłem „smaczny orzech do zgryzienia”. Warsztaty odbyły się w grudniu, w okresie mikołakowym i w związku z tym zostały na nie zaproszone również dzieci, które pod okiem „śnieżynek” przygotowały pierniczki.... Świetny pomysł, godny naśladowania :) Kikkoman . Sosy sojowe Kikkoman to produkty w pełni naturalne, powstające z niemodyfikowanej genetycznie soi. Ich produkcja przebiega zgodnie z tradycją: bez dodatków wspomagających zapach oraz smak
królestwo garówwzględu, iż na pierniczki by zmiękły muszę jeszcze poczekać pokusiłam się, aby z podobnego ciasta upiec piernik. Piernik powstał z małą różnicą bo całkowicie bezglutenowy. Zdjęcie jest zrobione pół godziny po wyjęciu z piekarnika i jak wdać rozwala się. Zawinęłam go w pergamin i po 1,5 godzinie pięknie się kroił, niestety bez możliwości fotografowania gdyż szybko zniknął :) Potrzebne składniki
Łycha smakówpotrafię sobie wyobrazić świąt bez piernika i tego cudownego aromatu, który rozchodzi się po całym domu, kiedy piecze się to właśnie ciasto lub odmianę ciasteczkową - pierniczki :) Piekłam już kiedyś piernik na ciemnym piwie, a tym razem chciałam spróbować czegoś innego i po przezukaniu przepisów nie znalazłam ciasta, które byłoby pieczone na cydrze. Po degustacji gotowego ciasta mogę powiedzieć tylko tyle
FitKotsilikonowych do zrobienia takiego domku. Jeśli nie macie takich foremek to w internecie znajdziecie również gotowe szablony, które trzeba wydrukować, wyciąć i takie kształty wycinać z rozwałkowanego ciasta na pierniczki. Takie ciasto jednak musicie wcześniej schłodzić. Składniki: 3 szklanki mąki, 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu Miody Wileńskich , 1/2 opakowania przyprawy do piernika, 1 jajko, 1 łyżeczka
Aga w kuchniCiasteczka korzenne to taka wersja pierników dla spóźnialskich- nie potrzebują czasu, by zmięknąć. Są też świetnym dodatkiem do kawy/herbaty w zimowe wieczory. U mnie zastępują pierniczki na choince- nie muszę się martwić, że obeschną. Można je zjadać prosto z drzewka. Dziurki do przewleczenia nitki robię słomką do napojów, jest to sposób godny polecenia. Ciastka mają jedną bardzo poważną wadę- znikają
Wrzosowa PolanaNiewiele kutii, dziś zjadłam resztkę i nic nie wyrzuciłam. Uszka zjedliśmy wszystkie, pierogi i resztkę barszczu zamroziłam. Z przyjemnością zjem taki obiad po sylwestrowej nocy ;) A jeżeli komuś zostały pierniczki, pierniki, murzynki czy inne suche ciasta - polecam dać im drugą szansę. Te trufelki, czy może bardziej bajaderki, powstały jesienią z nieudanych muffinek. Nie wiem co mnie podkusiło, żeby upiec
bistro mamaKorzenna przyprawa czyli domowa przyprawa piernikowa to podstawowy składnik do każdego piernika czy pierniczków. Każdy piernik powinnien zostać przygotowany z użyciem mieszanki korzennych przypraw. Dobry smak piernika zależy mieszanki przypraw korzennych – ja od kilku lat stosuję tę samą własnoręcznie przygotowaną mieszankę. Składniki na: Korzenna przyprawa 5 lasek cynamonu, tj. około 30g 5 łyżeczek suszonego imbiru, tj. około
Magiczny GarnekPrzedwczoraj pisałam, że rzadko robię ciasta warstwowe, a tu w ciągu tygodnia podaję przepis na trzecie ciasto z kilku warstw ;) Ach te kobiety... Na spód ciasta wykorzystałam pierniczki pieczone przed Świętami (przezornie ich nie zdobiłam, by móc je wykorzystać później). Galaretek, żelatyny czy agaru używam często w trosce o stawy. Usłyszałam niedawno na fascynującym wykładzie, że nogi człowieka
Weekendy w domu i ogrodziespędzone z bliską osobą zawsze wnosi pozytywną energię. W okresie świątecznym takie spotkanie, zazwyczaj przebiega przy filiżance kawy i czymś słodkim, tym razem są to ciastka gryczane o smaku pierniczków. My kobiety lubimy zwracać uwagę na to co jemy, dlatego rzadko na takich spotkaniach witają tłuste i kremowy ciasta! Tym bardziej 4 dni prze sylwestrem! Teraz trzeba zadbać o linię
SMYKWKUCHNI