wigilijnymi daniami, choinką pięknie ozdobioną i kolędą ulubioną. To spotkania pełne uśmiechu i miłości, ciepła i serdeczności. Wspólne biesiadowania i świątecznych smakołyków delektowania. Ja zamiast pierniczków lukrowanych, czy czekoladą polewanych, ciasteczka kakaowe przygotowuję i lukrem je maluję. Są wesołe, kolorowe, chrupiące i wyjątkowe. Samo ich ozdabianie, to takie plastyczne improwizowanie, wyglądają wówczas oryginalnie choć
Moniki SmakołykiChyba u każdego okres Świąteczny to czas rozpusty i łasuchowania. Nie może u nikogo zabraknąć słodkiej rozpusty. W tym roku oprócz pierniczków zawitają u mnie cynamonowe gwiazdeczki. Świetnie nadają się jako jadalna ozdoba choinkowa, wystarczy zrobić w nich dziurkę przed upieczeniem wykałaczką albo jak kto woli tradycyjne ciasteczka do chrupania. Porcja ok 60 sztuk Składniki: 500 g zmielonych migdałów
Niezły Młynekskładnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Zdrowe i szybkie ciasteczka Beaty Pawlikowskiej 5. Ciasteczka z masy krówkowej 6. Maślane serduszka 7. Szybkie pierniczki 8. Kruche rogaliki migdałowe 9. Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. Kruche ciasteczka z budyniem 13. Rogaliki
kruche babeczkiPrzed nami najwspanialszy czas w roku, Boże Narodzenie. Zanim zasiądziemy do stołu, czeka nas spore wyzwanie. Sprzątanie kuchni, aby z przyjemnością później gotować, piec, lepić pierogi i dekorować pierniczki. Co zrobić, aby czas przygotowań do Świąt przebiegał w spokoju i porządku, pomimo ilości produktów i nawału pracy? Nawet najmniejsza kuchnia, jeśli jest mądrze zorganizowana, będzie przyjemnym pomieszczeniem do pracy
Moja smaczna kuchniaCiasteczka z witrażykiem to propozycja dla tych, którzy chcą mieć na choince pierniczki ale nie mają czasu ich lukrować. Bardzo ładnie wyglądają, są całkowicie jadalne a ich przygotowanie jest tanie i ekspresowe. Kolor okienek może być dowolny, zależy jakie landrynki kupicie. Te ciasteczka bardzo ładnie wyglądają na choince, zwłaszcza pod światło, wtedy witrażyki są cudnie kolorowe. Składniki na około
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiąg dalszy wypiekania pierniczków.Teraz wypiekamy gwiazdki i bałwanki.Ciasto szybko się robi ,a jeszcze szybciej się wykrawa i piecze. Polecam . Składniki na 50 szt 1 szklanka sztucznego miodu 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1/2 przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody 3 szklanki mąki jajko Dodatkowo
Różowa kuchniaDODATKOWO : 4-5 pierniczków bez czekolady i nadzienia 30 g czekolady deserowej 100 ml mleka 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka masła przyprawa do piernika do smaku szczypta cynamonu 1 łyżka soku z cytryny kilka rodzynek 3 śliwki suszone migdały, orzechy do smaku
Kulinarne Fantazje Marioliwyobrażam sobie świąt bez pierników. Dotychczas pokazywałam już przepis na małe ciasteczka pierniczki a tym razem pora na ciasto piernik Niezwykle aromatyczny, korzenny, wypełniony bakaliami jak tradycyjny piernik a jednak nadal zgodny z LCHF Składniki: 150 g mąki migdałowej lub zmielonych drobno migdałów 5 dużych jajek 10 g rozpuszczonego tłuszczu (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy lub masła
Ola la LCHFprzesiać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka oraz wlać olej. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać dowolne kształty pierniczków. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 – 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam. 5. Zawijamy je w folię i wstawiamy na noc do lodówki. 6. Następnego dnia wałkujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki w kształcie choinek. Ilość zależy od wielkości foremek. Mnie wyszło 80 sztuk. 7. Pieczemy w piekarniku około 15- 20 minut, temperatura 160- 180 °C. Studzimy. 8. Białko ubijamy na sztywną
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyidealny świąteczny poczęstunek, który świetnie pasuje do wina lub gorącego glögg . Prostota powiązana z elegancją. Tort brie Składniki: 1 ser brie garść orzechów killa łyżek marmolady z pigwy pierniczki lub krakersy do nabierania owoce Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Rozkrój nie do końca brie na porcje, ułóż w żaroodpornym naczyniu. posmaruj częścią marmolady, posyp orzechami
codojedzeniatracić czasu na szukanie gwiazdkowych prezentów w sklepach stacjonarnych, warto zainteresować się ofertą tych internetowych, zamówione produkty otrzymamy prosto do domu, a zaoszczędzony czas możemy przeznaczyć na wspólne dekorowanie pierniczków, lepienie pierogów i porządki przedświąteczne. Nie ma lepszego przepisu na udany dzień niż włoska kawa , bo właśnie ta jest synonimem najlepszej kawy. Najczęściej pijemy ją właśnie rano, aby mieć energię
Moja smaczna kuchniaodnajdujemy magię w codzienności". Wkrótce na blogu znajdziecie recenzję tej niezwykłej książki. Weźcie ją pod uwagę podczas prezentowych zakupów. Dobrym patentem na drobne upominki jest także przygotowanie ładnie ozdobionych pierniczków lub syropów i zapakowanie ich w oryginalny sposób. Najważniejsze jednak podczas wybierania prezentów jest to, żeby myśleć o obdarowywanych. Włóżcie kawałeczek serca w kupowanie lub przygotowywanie (mniejszego lub większego) drobiazgu
Codzienna kuchnia niecodziennadzieci. Jednym z moich najlepszych wspomnień z dzieciństwa jest pieczenie z mamą świątecznych ciasteczek, dlatego też zawsze angażuję w to moją córeczkę. Kiedy w domu czuć już zapach pierniczków to znaczy, że Święta tuż-tuż:) Do tej pory zawsze ciasteczka choinkowe lukrowałam (np. jak te- klik) a w tym roku postanowiłam pobawić się masą cukrową. Użyłam białej masy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasklepach, telewizji i prasie czuć już świąteczny szał, w niektórych domach już czuć zapach pierwszych pieczonych pierniczków, a u mnie kolejny piernikowy deser ( poprzednią wersję znajdziecie tu ) Prosty i smaczny, do zrobienia w kilka minut. DESER PIERNIKOWY Składniki: 1 duży kubek jogurtu greckiego 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki miodu kilka pierników (lub pozostałe po świętach ciasto
Bon appetit mon amie