inwentaryzację lodówki, zamrażarki, szafek – tak by wykorzystywać wszystkie produkty na bieżąco. Podobno pieczywo jest produktem, który ludzie wyrzucają najczęściej. U nas nie ma z tym problemu. Powstają tosty francuskie, chleb w jajku, grzanki, zapiekanki, bułka tarta, pudding chlebowy. Chciałam dzisiaj zainspirować was do wykorzystania wczorajszego chleba i przygotowania z niego zapiekanki chlebowej w stylu wegetariańskim. PRZEPIS ZAPIEKANKA CHLEBOWA Z BROKUŁEM(...)Składniki: 500g chleba pokrojonego w plastry 1 brokuł 1 por 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku sól pieprz 3 łyżki masła 3 łyżki mleka 3 szklanki mleka Jak zrobić zapiekankę chlebową z brokułem i beszamelem: Zaczynamy od ugotowaniu sosu beszamelowego. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego mąkę, podsmażamy to minutkę. Następnie dodajemy mleko – najpierw szklankę, mieszamy
Dorota Smakujelodówki, zamrażarki, szafek – tak by wykorzystywać wszystkie produkty na bieżąco. Podobno pieczywo jest produktem, który ludzie wyrzucają najczęściej. U nas nie ma z tym problemu. Powstają tosty francuskie, chleb w jajku, grzanki, zapiekanki, bułka tarta, pudding chlebowy. Chciałam dzisiaj zainspirować was do wykorzystania wczorajszego chleba i przygotowania z niego zapiekanki chlebowej z pieczarkami a la lazania. PRZEPIS ZAPIEKANKA CHLEBOWA(...)100ml oliwy 500g pieczarek 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 kulka mozzarelli 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka ulubionych ziół np prowansalskich 1 pęczek natki pietruszki 1 chleb lub 4 bułki Jak zrobić zapiekankę chlebową z pieczarkami: Najpierw cebulę obieramy i kroimy ja w kostkę. Następnie na patelni rozgrzewamy niezbyt mocno oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy aż zmięknie
Dorota Smakujesmakuje? Czekam na Wasze opinie w komentarzach! Czas wykonania: 20 – 30 min Ilość porcji: 12 trójkącików (4 – 6 porcji) Składniki: I. Tost z mozzarellą i pomidorami: 4 kromki chleba tostowego 125 g sera mozzarella w kulce 4 suszone pomidory kilka oliwek II. Tost z pastę orzechowo-serową i pieczarkami: ½ pasty orzechowo-serowej ( Przepis ) 100 g pieczarek III. Tost(...)salami i papryką: 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki salami 4 plasterki oscypka kawałek papryki 1 mały ogórek kiszony ketchup Przygotowanie: Tosty z mozzarellą i pomidorami: Mozzarellę pokroić na plasterki, ułożyć na chlebie. Na ser wyłożyć suszone pomidory i posiekane oliwki. Tosta zapiec w tosterze. Tosty z pastą serowo – orzechową: Wykonać pastę serowo – orzechową (Przepis na blogu). Chleb posmarować
KuchniaWeDwoje.plChleb czekoladowy – metoda Yudane – chlebek miękki, puszysty i długo świeży W kwietniowej piekarni Amber czekoladowy i puszysty chleb, przygotowany zgodnie z japońską metodą Yudane. Przepis oryginalny pochodzi z bloga Bake with Paws i tutaj znajdziecie więcej szczegółów dotyczących formowania chleba. Yudane i Tagzhong Jak zrobić chleb, który będzie miękki , puszysty i zachowa długo świeżość? Polecam zastosować metodę Yudane(...)Tangzhong (Water Roux). Obie metody polegają na wstępnym gotowaniu lub zaparzeniu małej części mąki, co powoduje żelatynizację skrobi. Dzięki temu tekstura upieczonego chleba jest miękka, elastyczna i puszysta. Jakie są różnice między metodą Yudane a Tangzong. Metoda Yudane – przygotowujemy z 20 % mąki z przepisu – stosunek mąki do wody wynosi 1 : 1 – mąkę zaparzamy wodą
Tajemnice SmakuCzyszczenie lodówki czyli pizza z czerstwego chleba 🙂 Dzisiaj zrobimy pizzę z czerstwego chleba z dodatkami jakie zalegają nam w lodówce. Ja zrobiłam z pieczarkami, parówką, kabanosami i dwoma różnymi serami. Wy możecie dodać co Wam zalega w lodówce i dokupić tylko to na co mamy ochotę. Pizza którą zrobiłam jest bardzo sycącą i niezwykle smaczna, a mój syn często prosi(...)żebym robiła częściej taką pizze i wcale się nie dziwię, bo smakuje pysznie, jak ta kupiona 🙂 Zaczynamy Składniki: czerstwy chleb, lub bułki ( około pół bochenka ) 0.5 szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz oregano Dodatki: 400g pieczarek 1 duża cebula 400g sera żółtego wędliny, kabanosy, parówki sos pomidorowy, lub ketchup sól pieprz oregano Przygotowanie: Chleb rozrywamy na małe
NiePieprz.plKolejna wersja naszego ulubionego chleba , tym razem w wersji z mąką gryczaną. Składniki na dwie duże keksówki o wymiarach 26 cm x 10 cm h=7 cm 300 gr mąki pszennej (np. tortowej lub chlebowej) 150 gr mąki gryczanej 150 gr mąki żytniej typ 720 400 gr mąki pszennej razowej (typ 2000) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego(...)wolnych obrotach miksera. Dodać miód, zaczyn. Mieszać do momentu aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Do słoika odłożyć około 200 gr wyrobionego ciasta. Będzie to baza pod następny chleb zwana zaczynem. Zaczyn potrafi zwiększyć swoją objętość (nawet będąc w lodówce), lepiej więc przechowywać go w litrowym słoiku. Zaczyn należy przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu 10 dni. Resztę ciasta
moj przepis nawami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki(...)wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem. Przepis pochodzi z książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego. Składniki na dwa chleby forma 30×12 cm. 120 g ziaren siemienia lnianego 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki z surowej, niepalonej Kaszy gryczanej 150 g mąki z surowej, palonej kaszy gryczanej 120 g płatków jaglanych 160 g pestek dyni i słonecznika
moj przepis naKolejna wersja naszego ulubionego chleba , tym razem w wersji z mąką gryczaną. Składniki na dwie duże keksówki o wymiarach 26 cm x 10 cm h=7 cm 300 gr mąki pszennej (np. tortowej lub chlebowej) 150 gr mąki gryczanej 150 gr mąki żytniej typ 720 400 gr mąki pszennej razowej (typ 2000) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego(...)wolnych obrotach miksera. Dodać miód, zaczyn. Mieszać do momentu aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Do słoika odłożyć około 200 gr wyrobionego ciasta. Będzie to baza pod następny chleb zwana zaczynem. Zaczyn potrafi zwiększyć swoją objętość (nawet będąc w lodówce), lepiej więc przechowywać go w litrowym słoiku. Zaczyn należy przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu 10 dni. Resztę ciasta
moj przepis nawami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki(...)wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem. Przepis pochodzi z książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego. Składniki na dwa chleby forma 30×12 cm. 120 g ziaren siemienia lnianego 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki z surowej, niepalonej Kaszy gryczanej 150 g mąki z surowej, palonej kaszy gryczanej 120 g płatków jaglanych 160 g pestek dyni i słonecznika
moj przepis napyszna. PS. Będąc w Grecji i pracując tam, przez chwilę swojego życia, jadłem Gyro. Które było podane w następujący sposób, na papierowym talerzyku były kawałki mięsa z połamanym chlebem i sosem Tzatziki. 👥 – 3-4 ⏰ – 30 minut ➕ czas dla marynaty i chleba 🇬🇷 – Grecja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 3 filety ud kurczaka, który wolno chodził, więc(...)starty 3 łyżeczki octu winnego białego 2 łyżki oliwy z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego Szczypta soli Pieprz świeżo zmielony Płatki chili opcjonalnie Koperek, pietruszka opcjonalnie 300 ml Solanki Chleb z fetą Jeśli już mamy wszystko bierzemy się za Greckiego Gyrosa Przede wszystkim solankę i chleb musisz zrobić wcześniej. Kurczaka w tym przypadku mięso z ud, bez skóry pokrój
RafalCooklutowej piekarni Amber wybrała dla nas przepis na chleb tostowy na zakwasie. Jego przygotowywaniu na każdym etapie towarzyszyła mi myśl "oby było warto". Z jego powodu musiałam całkowicie przeorganizować niedzielę, bo - jak widać niżej w przepisie - wszystko dopracowane jest z dokładnością do 15 minut. Najpierw sprawdziłam fazę Księżyca, by wiedzieć, czy w ogóle jest sens. Okazało się, że Księżyc jest(...)południu odkręciłam grzejniki, by ogrzać mieszkanie do wspominanej w przepisie temperatury. Niech Was nie przeraża długi opis wykonania pan de mie. Podczas przygotowywania okazuje się bardzo pomocny. A chleb upiec warto - ma cudowny miękisz i leciutko chrupką skórkę, która pięknie pachnie i ciekawie smakuje. Choć wolę chleby o bardziej zwartym miąższu, ten chleb na pewno zagości jeszcze na moim stole
Weekendy w domu i ogrodziepewno jest Grecka❓ Historycy sprzeczają się kiedy i gdzie powstała Pita, chociaż najbardziej prawdopodobne jest to, że pochodzi z Bliskiego Wschodu. Prawdopodobnie jest to najstarszy rodzaj chleba, znany na całym świecie czy to azjatyckie, czy też europejskie bądź z Ameryki, czy Afryki. Spełniały podobną rolę, były małe, płaskie i służyły do zawijania w nie mięsa lub warzyw. Musisz(...)wiedzieć, że we wczesnych stuleciach naszej ery greckie słowo – plakus – oznaczało cienki płaski chleb lub ciasto, wraz z rozwojem tego chleba na grubszy, zaczęto używać nowej nazwy – pita -. I tutaj niespodzianka, słowo – pita – dotarło do południowych Włoch, jako nazwa cienkiego chleba. W dialekcie północnych Włoch słowo – pita – przerodziło się w słowo
RafalCookDaktylowy chleb, czyli Omani Maldouf tak zwany FlatBread Dats Daktylowy chleb, czyli Omani Maldouf tak zwany FlatBread Dats. Przede wszystkim musimy sobie wyjaśnić, czym dla krajów islamskich są daktyle. Zgodnie z islamską tradycją drzewo daktylowe jest drzewem życia w Ogrodzie Eden. Daktyle od tysięcy lat były podstawowym pożywaniem na Bliskich Wschodzie i w dolinie Indusu. Mówi się, że spożycie(...)błonnik, przeciwutleniacze. Daktyle w Omanie, ale też innych krajach z regionu są podawane do wszystkiego, do kawy z odrobiną kardamonu na przywitanie gości, ale także po każdym posiłku. Daktylowy chleb to moje ostatnie danie z podróży kulinarnej do Omanu , która była bardzo słodka i egzotyczna. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, chciałem Cię zaprosić na jutro, bo od jutro nowa podróż
RafalCookzatem rozgrzać zmarznięte dłonie wokół kubka z gorącą poranną kawą. A do kawy one - chlebowe ciasteczka. Mocno czekoladowe, wilgotne w środku i z chrupiącymi brzegami. Powstały z końcówki żytniego chleba, który chyba powoli tracił nadzieję na swoje szczęśliwe zakończenie, kiedy tak markotniał w kącie chlebaka ;) Te ciastka to wspaniała i pyszna słodkość, która przy okazji jest świetnym sposobem na zagospodarowanie(...)Jamie'go Olivera. Przygotujecie je w kilka minut (w kilka minut też znikną) i z pewnością zaciekawi Was ich końcowa konsystencja oraz pyszny posmak, który zyskują dzięki żytniemu chlebowi. Przeszukajcie swoje chlebaki i koszyki z pieczywem, może u Was też coś czeka na ciasteczkową przyszłość! :) Ciasteczka czekoladowe z chleba Potrzebujesz: 100g gorzkiej czekolady 100g masła 100g żytniego chleba (czerstwego
Kuchnia w Słońcu Skąpanapoczątkiem nowego roku zostałam zaproszona do programu telewizji śniadaniowej, czyli Pytania na Śniadanie. Tym razem wspólnie z mistrzem Arturem Ziemackim rozmawialiśmy o modzie na pieczenie chleba. Od chwili ogłoszenia pierwszego lock downu w marcu 2020 roku zainteresowanie wypiekaniem własnego chleba bardzo zrosło, a pierwszym tego objawem było zniknięcie z półek sklepowych maki i drożdży. Pieczynie domowego chleba(...)drożdżach czy to na zakwasie, to swego rodzaju magia. Kto raz spróbuje, będzie potem z przyjemnością do tego wracać. Moda na pieczenie chleba - Gatita w Pytanie na Śniadanie Do telewizyjnego studia przyniosłam upieczone przeze mnie chleby drożdżowe i na zakwasie. Rozmawialiśmy o najczęstszych błędach popełnianych podczas pieczenia chlebów w domu. Zostawiam Wam link do tego odcinka programu Pytanie na Śniadanie
Kulinarne przygody Gatity