chleb - 26084 przepisów (strona:163/1739)

Grecka Pita czyli Ελληνική Πίτα 79

pewno jest Grecka❓ Historycy sprzeczają się kiedy i gdzie powstała Pita, chociaż najbardziej prawdopodobne jest to, że pochodzi z Bliskiego Wschodu.  Prawdopodobnie jest to najstarszy rodzaj chleba, znany na całym świecie czy to azjatyckie, czy też europejskie bądź z Ameryki, czy Afryki. Spełniały podobną rolę, były małe, płaskie i służyły do zawijania w nie mięsa lub warzyw.  Musisz(...)wiedzieć, że we wczesnych stuleciach naszej ery greckie słowo – plakus – oznaczało cienki płaski chleb lub ciasto, wraz z rozwojem tego chleba na grubszy, zaczęto używać nowej nazwy – pita -.  I tutaj niespodzianka, słowo – pita – dotarło do południowych Włoch, jako nazwa cienkiego chleba. W dialekcie północnych Włoch słowo – pita – przerodziło się w słowo

RafalCook
Daktylowy chleb czyli Omani Maldouf 59

Daktylowy chleb, czyli Omani Maldouf tak zwany FlatBread Dats Daktylowy chleb, czyli Omani Maldouf tak zwany FlatBread Dats. Przede wszystkim musimy sobie wyjaśnić, czym dla krajów islamskich są daktyle. Zgodnie z islamską tradycją drzewo daktylowe jest drzewem życia w Ogrodzie Eden. Daktyle od tysięcy lat były podstawowym pożywaniem na Bliskich Wschodzie i w dolinie Indusu. Mówi się, że spożycie(...)błonnik, przeciwutleniacze. Daktyle w Omanie, ale też innych krajach z regionu są podawane do wszystkiego, do kawy z odrobiną kardamonu na przywitanie gości, ale także po każdym posiłku. Daktylowy chleb to moje ostatnie danie z podróży kulinarnej do Omanu , która była bardzo słodka i egzotyczna. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, chciałem Cię zaprosić na jutro, bo od jutro nowa podróż

RafalCook
Chlebowe ciasteczka czekoladowe 120

zatem rozgrzać zmarznięte dłonie wokół kubka z gorącą poranną kawą. A do kawy one - chlebowe ciasteczka. Mocno czekoladowe, wilgotne w środku i z chrupiącymi brzegami. Powstały z końcówki żytniego chleba, który chyba powoli tracił nadzieję na swoje szczęśliwe zakończenie, kiedy tak markotniał w kącie chlebaka ;) Te ciastka to wspaniała i pyszna słodkość, która przy okazji jest świetnym sposobem na zagospodarowanie(...)Jamie'go Olivera. Przygotujecie je w kilka minut (w kilka minut też znikną) i z pewnością zaciekawi Was ich końcowa konsystencja oraz pyszny posmak, który zyskują dzięki żytniemu chlebowi. Przeszukajcie swoje chlebaki i koszyki z pieczywem, może u Was też coś czeka na ciasteczkową przyszłość! :) Ciasteczka czekoladowe z chleba Potrzebujesz: 100g gorzkiej czekolady 100g masła 100g żytniego chleba (czerstwego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Moda na pieczenie chleba - Gatita w Pytanie na Śniadanie 81

początkiem nowego roku zostałam zaproszona do programu telewizji śniadaniowej, czyli  Pytania na Śniadanie. Tym razem wspólnie z mistrzem Arturem  Ziemackim rozmawialiśmy o modzie na pieczenie chleba.  Od chwili ogłoszenia pierwszego lock downu w marcu 2020 roku zainteresowanie wypiekaniem własnego chleba bardzo zrosło, a pierwszym tego objawem było zniknięcie z półek sklepowych maki i drożdży. Pieczynie domowego chleba(...)drożdżach czy to na zakwasie, to swego rodzaju magia. Kto raz spróbuje, będzie potem z przyjemnością do tego wracać. Moda na pieczenie chleba - Gatita w Pytanie na Śniadanie Do telewizyjnego studia przyniosłam upieczone przeze mnie chleby drożdżowe i na zakwasie. Rozmawialiśmy o najczęstszych błędach popełnianych podczas pieczenia chlebów w domu. Zostawiam Wam link do tego odcinka programu Pytanie na Śniadanie

Kulinarne przygody Gatity
Szwedzki tort kanapkowy – Smörgåstårta 61

który każda osoba może zrobić (dziecko też, gdy przygotujesz mu składniki ). Idealny na śniadanie, kolację i przekąskę – zamiast tradycyjnych kanapek W każdym razie polecam! Przykładowe składniki*: 16 kromek chleba z foremki (np. graham, tostowy) ulubione pasty roślinne do przełożenia kromek, np.: humus klasyczny http://lamarida.pl/2017/06/24/humus-klasyczny/ pasta buraczkowa http://lamarida.pl/2017/05/23/pasta-buraczkowa/ lub pesto z suszonych pomidorów z tego przepisu(...)roślinne, majonez wegański, użyć kiełbasy roślinnej, wegański bekon z grzybów , świeży szpinak – wszystko, co lubicie i zmieści się między kromki Wykonanie: W pierwszym kroku, odkrajamy skórkę z kromek chleba tak jak pokazano na zdjęciu. Na desce do krojenia lub talerza, układamy cztery kromki chleba i smarujemy je grubą warstwą humusu. Przykrywamy kolejnymi czterema kromkami chleba. Smarujemy grubo pastą buraczkową

Lamarida.pl
Domowy chleb tostowy 58

może być naprawdę wyjątkowo i wcale nie oznacza to złożonych ponad miarę przepisów i przesadnie wyszukanych dań. Dzisiaj mamy dla Was coś prostego, jak zwykle pysznego i niezwykle przydatnego – chleb tostowy. Taki własny wypiek przyda się na wiele okazji, a zwłaszcza na leniwe śniadania. Można zajadać go w formie grzanek, także na słodko. Można podać go jako dodatek do potraw(...)zupy porowej , albo zrobić z niego pachnące tosty z serem i ulubionymi dodatkami. Taki chleb nadaje się też do mrożenia. Chleb tostowy Składniki: Rozczyn: 25 g świeżych drożdży Pół szklanki ciepłego mleka (125 ml, 125 g) Pół szklanki ciepłej wody (125 ml, 125 g) 1 łyżeczka cukru (4 g) 1 łyżka mąki pszennej (10 g) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej

KulinarneImpresje.pl
"Chleb domowy z Porąbki" z awokado 87

Chleb z Porąbki" jest gotową mieszanką do wypieku domowego chleba. W swoim składzie znajduje się m.in. mnóstwo nasion tj. dynia, słonecznik łuskany czy siemię lniane. Taka mieszanka idealnie nadaje się dla osób ceniących czas oraz prostotę w przygotowaniu. Postanowiłam w prosty sposób zaprezentować propozycję podania gotowego chleba. A mianowicie chlebek doskonale się łączy z awokado. Awokado jest owocem, który jest(...)Omega-3, a ponadto zawiera potas korzystanie działając na układ nerwowy. Co więcej jest bogate w witaminy C,E i A.   Składniki: mieszanka do wypieku chleba  awokado Sposób przygotowania: Chleb przygotować zgodnie ze sposobem przygotowania, który znajduje się na etykiecie produktu. Dojrzałe awokado umyć, obrać i pokroić w plastry. Nałożyć na upieczony chleb. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Chleb na zakwasie w 2 godziny 91

Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Jacka Przepisy na domowy chleb i ser. U Jacka zawsze znajdziecie jakiś ciekawy pomysł na chleb, polecam. Ten chleb jest szybki jak nazwa wskazuje a dla chleba na zakwasie 2 godziny to petarda. Wspomagany jest rzecz jasna drożdżami piekarniczymi ale tylko po to aby szybko wyrósł. Smak i zapach jak najbardziej kwasowy(...)rasowy zakwasowiec. Polecam. Chleb 2 - godzinny na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Na dobry początek, kromka ciepłego chleba! NOWY E-BOOK JUŻ W SPRZEDAŻY! 132

Cześć, mój nowy e-book Na dobry początek,  kromka ciepłego chleba!  ujrzał światło dzienne! W tej pozycji znajdziesz dużo fantastycznych i prostych przepisów na pieczywo, to na zakwasie i w głównej mierze to na drożdżach, a dokładnie na zakwasie drożdżowym tzw. polish. Zakwas drożdżowy, jest znany na całym świecie i nie bez powodu, jego nazwa brzmi Ci znajomo(...)bardzo dawno temu, zyskał on rozgłos na całym świecie i jest używany po dziś dzień w dobrych piekarniach. W tej mojej mini książce elektronicznej chciałam zebrać swoje przepisy na chleby, które można piec każdego dnia. Do ich wypieku nie potrzeba żadnych nadzwyczajnych umiejętności, ani sprzętu, no może poza wyjątkiem- gara żeliwnego- ten warto mieć, aby wypiekać piękne bochenki chleba. Zależało

SMYKWKUCHNI
Szybki chleb na zakwasie z ziarenkami 92

Często wybieram chleby wymyślane przez Jacka bo są one rzetelnie sprawdzone, zawsze wychodzą, są smaczne i szybko znikają. Takie chleby lubię najbardziej, a jak do tego są na zakwasie to już petarda. Jacek prowadzi bloga Przepisy na domowy ser i chleb , zapraszam do Jacka. Przepis jest na mały chleb 300 gramowy, użyłam do niego aluminiowej foremki. Ten chleb robi się(...)godziny. Szybki chleb na zakwasie . CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Portugalski chleb kukurydziany (Broa de Milho) 91

Najpiękniejszy chleb świata! Portugalski Broa de Milho to jedyny w swoim rodzaju chleb, który jest wykonany głównie z mąki kukurydzianej. Wyróżnia się cudownie popękaną skórką, żółtym kolorem i lekko słodkim posmakiem. Jest mały, ale zaskakująco ciężki, ponieważ jego miąższ jest bardzo zwarty. Nie wymaga dużo pracy i wyrasta przez noc na blacie kuchennym, dzięki czemu rano jedynie wkładamy

Chleby Rolfa
Indyjski chlebek naan 93

Naan to płaski chleb używany głównie w kuchni indyjskiej jako dodatek do dań na bazie sosów. Oryginalnie piecze się go w piecu tandoor, ale dla potrzeb domowych świetnie sprawdzi się zwykła patelnia. Piekę naan zawsze, kiedy przygotowuję wszelkiego rodzaju curry oraz do porannej szakszuki. Nie ma bardziej rozgrzewającego śniadania niż szakszuka, naan i filiżanka kawy! W poniższym przepisie używam wody(...)jogurtu. Dodatkowo możesz nie składać kilkukrotnie ciasta, a rowałkować tylko raz. Wtedy posmaruj masłem jedynie po samym pieczeniu. Możesz też doprawić albo masło, albo ciasto na chleb różnymi przyprawami (zioła, sezam, czosnek, granulowana cebula). Pamiętaj jednak, że czosnek i cebula bardzo szybko się spalają, więc jeśli dodasz je do ciasta, to piecz chlebek krócej i zachowaj uwagę

Chleby Rolfa
Mleczny chleb z Hong Kongu 89

Słodki mleczny chleb. Idealny do domowych konfitur i słodkich past. Uwielbiany przez dzieci! Chleby tego typu są bardzo popularne w Azji, a w Polsce często niedoceniane. Ten przepis jest dokładnie z Hong Kongu i na prawdę warto go spróbować jako ciekawej odmiany od typowo wytrawnych wypieków. Jest bardzo dekoracyjny i można go rwać ręką, co wprowadza urozmaicenie do codziennych ciętych

Chleby Rolfa
CHLEB CEBULOWY. PSZENNO-RAZOWY. 88

Bardzo dobry chlebek na drożdżach. Fajna struktura, fajny smak ... jedynie nad kształtem muszę popracować, bo okrągłe chleby zdecydowanie mi nie wychodzą 😟 Mimo, że posiadam koszyk do wyrastania chleba, kształt trochę mi się "rozjeżdża", a nie chcę dosypywać mąki więcej niż przewiduje przepis.  Ale co tam kształt! 😉  Przecież smak się liczy ... a smak był taki, że Pan Mąż połowę(...)zjadł w jedno popołudnie 😂 Ja (z oszczędności czasu) do chleba wykorzystałam gotową prażoną cebulkę, ale oczywiście można podsmażyć zwykłą cebulę na łyżce masła i dodać do ciasta.  Składniki:   2 szkl mąki pszennej 0.5 szkl mąki pszennej razowej  7 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych 1 płaska łyżka cukru 1 czubata łyżeczka soli

Walijskie Pichcenie
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami 106

Będzie ładniej wyglądać, jeśli w połowie pieczenia wysuniesz formę i posmarujesz rozbełtanym jajkiem. Po upieczeniu pozostaw w formie na 15 minut, następnie wyjmij i odłóż, by całkowicie ostygł.   Chleb można jeść zaraz po upieczeniu, ale łatwiej się kroi na kromki, gdy już całkowicie przestygnie.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na mięsne dania… Klops Kotlety drobiowe z majonezem

Kulinarny S.O.S.