chleb - 26084 przepisów (strona:156/1739)

Szybki chleb bez wyrastania (Pane rapido senza lievitazione) 139

Uwielbiam robić chleb w domu, ten zapach utrzymujący sie w domu przez wiele godzin, coś pięknego :) Właściwie to nie kupuję już chleba w piekarni, staram się robić go w domu i testować nowe przepisy. Zazwyczaj przygotowanie chleba zajmuje(...)godziny, ale chleb, który dziś przygotowałam jest błyskawiczny w przygotowaniu. Już w godzinę od rozpoczęcia przygotowania możemy cieszyć się ciepłym chlebkiem.   SKŁADNIKI 250 gr m ą ki pszennej 00    200 gr m ą ki samorosn

La grande e la piccola cuoca
Zupa gulaszowa na chlebie 125

zupie chlebowej? Jadł ktoś? Ja swój pierwszy raz z taką zupą miałam na początku tego roku podczas warsztatów kulinarnych w których brałam udział. Tematem warsztatów było pieczywo i oprócz chleba robiliśmy na nich różne dodatki do pieczywa, ale powstała też zupa chlebowa, która wyglądem zupełnie nie zachęcała do spróbowania,ale smak...zaskakująco dobry. Zupa zrobiona musi być na chlebie(...)zakwasie inaczej nie będzie miała tak wyrazistego smaku. Jest bardzo gęsta i sycąca, spokojnie można ją podać zamiast gulaszu. ZUPA CHLEBOWA  (gulaszowa) Składniki: 4-5 kromek chleba razowego (może być suchy,ważne żeby był na zakwasie) 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 połówek pomidorów suszonych 4 pomidory z puszki + cała zalewa (opcjonalnie koncentrat pomidorowy) około

Bon appetit mon amie
Chleb orkiszowy na zakwasie 161

Firmowy chleb z Piekarni po godzinach .  Ile to lat już minęło od czasu kiedy Tatter, Polka i Margot uczyły nas jak piec chleby? Wtedy w miarę na bieżąco odrabiałam lekcje, a teraz po latach wróciłam od firmowego przepisu zmieniając tylko mąkę na orkiszową.  W ubiegłym miesiącu piekłam ten chleb kilka razy, tak nam posmakował.     Składniki(...)Przełożyć do kosza do wyrastania, nakryć ściereczką i wsunąć do foliowej torby.  Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (w zależności od mocy zakwasu i tego czy dodaliśmy drożdże chleb wyrasta od 1,5 h do kilku godzin).   Piekarnik (u mnie z kamieniem) rozgrzać do 220 stopni (w oryginale 250, ale mój piekarnik dość mocno grzeje).  Wstawić

Sto kolorów kuchni
Chleb bezglutenowy z prażonym amarantusem. Zdrowie w bochenku. Idealnie smaczny. Wegański. 204

pieczywo, szczególnie żytnie na zakwasie, innego dzieci moje nie tkną. Ostatnimi czasy zajadam się własnym pieczywem bezglutenowym, wprowadziłam go do swojego jadłospisu po przejściu postu dr E. Dąbrowskiej. Wypiek chleba bezglutenowego daje mi mnóstwo frajdy, eksperymentuję z różnymi mąkami, które sama przygotowuję ze zdrowych ziaren, mieląc je w młynku do kawy :) Zapraszam do wspólnego wypiekania doskonałego bezglutenowego, pachnącego orzechowym amarantusem(...)zdrowego chleba.   AMARANTUS to bezglutenowe pseudozboże, zwane również szarłatem. Jest znakomitym źródłem białka, które może śmiało zastąpić mięso z diecie wege. Zawiera on komplet niezbędnych aminokwasów egzogennych, m.in. metioninę, tryptofan i lizynę, rzadko spotykane w świecie roślin. Amarantus nie podlega modyfikacjom genetycznym, podobnie jak orkisz i gryka. Tak jak kasza jaglana jest zasadotwórczy, wspaniale wpływa na gospodarkę zasadowo-kwasową

Naturalna Kuchnia
Chleb orkiszowy pełen ziarenek 155

szałwia hiszpańska staje się coraz bardziej popularny (warto poczytać o właściwościach orkiszu).  Już jakiś czas temu p rze rzuciłam się w yłącznie na ciemne pieczywo, dlatego wyrób tego chleba był następnym krokiem w mojej domowej piekarni.  Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnkami to dla mnie prawdziwy chleb razowy. Jest nie tylko pełen ziaren, ale też jak taki prawdziwy(...)wiejski chleb ciężki i wilgotny,a do tego niesie ze sobą ogrom pożytecznego błonnika. Wyrób takiego chleba może wydawać się pracochłonny, ale tak naprawdę po wymieszaniu składników odstawiamy go do wyrośnięcia, a w tym czasie oddajemy si ę swoim innym obowiązkom .W arto wypróbować bo jego smak rekompensuje długi czas oczekiwania. CHLEB ORKISZOWY  z ZIARENKAMI Składniki: 2,5 szklanki

Bon appetit mon amie
Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej i żytniej 176

mąki pszennej typ 450 lub 650 -100 g mąki żytniej typ 720 -forma długość 25 cm wysokość 8 cm szerokość 10 cm -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -10 g czarnuszki Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem do pieczenia -napełniamy formę ciastem i zostawiamy do wyrośnięcia równo

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb na maślance. 196

Przeważnie raz w tygodniu staram się upiec chleb. Najczęściej piekę prosty chleb półrazowy. Tym razem zrobiłam podobny chleb, ale z mąki pszennej i mąki pszennej pełnoziarnistej graham. Ciasto wyrobiłam rękoma i zamiast wody dodałam maślankę. Chlebek upiekł się pięknie i smakował pysznie. W strukturze jest zwarty. Taki chleb jest też sycący i zdrowszy od zwykłego chleba pszenno-żytniego. Zachęcam(...)pieczenia domowego chleba i nie tylko na drożdżach, ale też na zakwasie. Ja jeszcze takiego na zakwasie nie piekłam, ale kiedyś na pewno spróbuję :-). Życzę Wam miłego wieczoru.   CHLEB NA MAŚLANCE.           Składniki: 250 g mąki pszennej typ 650 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Chleb piwno-cebulowy 137

Zapraszam na kolejną odsłonę co miesięcznego wspólnego blogerskiego wypiekania. Pod hasłem Piekarnia w lutym, Amber z bloga  Kuchennymi drzwiami   zaprosiła nas do upieczenia chleba piwno-ceb ulowego według przepisu Piotrka Kucharskiego. Przepis pochodzi z jego książki "Chleb, domowa piekarnia", a wybrała go dla nas  Beata . Chleb piwno-cebulowy Czas przygotowania: 2 doby Proporcje na 2 foremki(...)mąki żytniej typ 720 650 ml piwa pszenicznego 350 g zaczynu 2 cebule olej do smażenia 20 g soli masło do posmarowania foremek pestki dyni i słonecznika do posypania chleba otręby do posypania foremek Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zakwas, odstawiamy na 2 godziny, aby się ocieplił. W misce mieszamy wszystkie składniki zaczynu, przykrywamy folią i odstawmy

Kulinarne przygody Gatity
Golonka z wody-zapiekana 170

mało słona. Zapiekanie -30 min w temperaturze 170-180 stopni do momentu aż , skóra będzie delikatnie chrupka i zmieni kolor. Podajemy z musztarda i z zimnym piwem i chlebem .SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
U nas nic się nie marnuje, czyli sos z wczorajszego chleba 124

kurczaka. My podaliśmy go do baby ziemniaczanej, na którą przepis otrzymacie niedługo. W oryginalnym przepisie, pochodzącym najprawdopodobniej z Wielkiej Brytanii użyta była bułka tarta. My zamieniliśmy ją na chleb. Na chleb, który nam czasami zostaje, czerstwieje, a nie mamy sumienia go wyrzucać. Bo ile te biedne kaczki mogą tego chleba zjeść? No ile? :) A wyrzucać nie lubimy. Nic nie lubimy(...)wyrzucać. Kiedyś, kilka lat temu, dużo jedzenia marnowaliśmy. Mięsa, warzyw, chleba.... Wyrzucaliśmy je dopóty, dopóki nie zrozumieliśmy, że wyrzucamy własne pieniądze. Teraz wszystko przetwarzamy: smażymy, suszymy, mrozimy, wekujemy, przerabiamy na dania pod hasłem "czyszczenie lodówki". I wam, drodzy czytelnicy, radzimy usiąść i policzyć. Zresztą pisaliśmy już kiedyś o kulinarnym recyklingu . A tymczasem zapraszamy po przepis:       Potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture
Chlebek pszenno żytni na zakwasie 144

mąka pszenna 300 g -woda dawałem na wyczucie ciasto ma być mocno gęste i po wyrobieniu ma się nie kleić mocno do rąk -sól dwie łyżeczki -jajko do posmarowania chleba po wyrośnięciu Zaczynamy od zrobienia zaczynu i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce.Po tym czasie wykonujemy dalsze czynności. Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż przestanie się

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pszenno żytni pieczony w misce metalowej 116

pieczenia.Posypujemy sezamem.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze,aż ciasto podwoi objętość.Piekarnik rozgrzewamy do 170-180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy 50 min.Wyjmujemy i gotowe jeżeli chleb będzie jeszcze miękki od spodu to wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 min miękką stroną do góry.Wyjmujemy spryskujmy wodą i czekamy aż ostygnie .Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb orkiszowy graham na maślance, z ziarnem słonecznika i czarnym sezamem 107

Kupiłam automat do wypieku chleba. Postanowiłam rzecz jasna wypróbować ten gadżet. Mogę śmiało rzec , że faktycznie jest przydatny, bo gdy będziemy trzymać się miar i wag zawartych w książeczce ,to możemy śmiało zacząć kombinować i tworzyć własne chleby. Ja zrobiłam jak zwykle po swojemu i oto podaję przepis na chleb wagi 1000 g, pyszny i syty. Ma ładną strukturę, chrupiącą(...)skórkę i nie sypiący się środek. Smakuje trochę jak chleb na zakwasie, powoduje to dodatek maślanki. Coś mi mówi, że chleb ten można upiec również w sposób tradycyjny, w piekarniku, w keksówce. Składniki 350 ml maślanki 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki masła 1 płaska łyżka cukru 540 g mąki orkiszowej typ 1450 graham  Symbio łyżka czarnego sezamu łyżka

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka z chleba 135

mojprzepisna.pl | Zapiekanka z chleba Dziś troszkę nietypowo, bo przepis na danie wytrawne, a nie na ciasto. Zapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać jedzenia. Zapiekankę można skomponować z różnych składników, w zależności o zawartości lodówki. U mnie wersja „wiejska” z kiełbasą. Składniki na formę 25 cm na 35 cm: 500 g czerstwego chleba 10 jajek(...)soki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki nie dodawałam) 1 opakowanie mozzarelli (125 g) Naczynie do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. Chleb pokroić w grubą kostkę (2 na 2 cm). Do dużej miski wbić jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb, posypać pokrojonym mięsem

moj przepis na
Goły jeździec na śniadanie 189

Czyli druga młodość czerstwego chleba :) W szale twórczym upiekłam tak dużo pieczywa, że nie udało się nam go zjeść póki było jeszcze świeże i miękkie.  Włos na głowie mi się jeży na myśl o marnowaniu pożywienia, więc zaczęłam szukać inspiracji na spożytkowanie czerstwego już mocno pieczywka. Z pomocą przyszła Bożenka z bloga Moje domowe kucharzenie , która podsunęła mi nietuzinkowy(...)pomysł na czerstwy chleb w postaci... Gołego jeźdźca ! Czemu taka nazwa??? A nie mam pojęcia! Ale jest chwytliwa i wesoła, przyjęłam ją i będę powielać :)  Żródło: autokrata.pl Niejaka Bafka dywaguje tu nad etymologią frazy, dopatrując się jej źródeł w sposobie nazwania tego specjału w innych krajach: w Niemczech jako Armer Ritter , w Anglii jako Poor Knights of Windsor . Może

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania