barszcz - 4003 przepisów (strona:156/267)

Pierogi z kapustą i grzybami 106

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki… Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzącym czasie

Szalona Kuchnia Eweliny
Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 149

pomysł na potrawę wigilijną. Podana z zakręconymi, nafaszerowanymi grzybami połączonymi z delikatnie ostrą cebulką sakiewkami z pewnością swym aromatem podkreśli niezwykłość świątecznego wieczoru i smak naszej kolacji. To obok barszczu z uszkami najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole. Składniki: Zupa grzybowa: 70g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków) 25g suszonych grzybów zmielonych do postaci proszku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 176

kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym : 500 gram mąki orkiszowej jasnej ( może być krupczatka) 200  gram zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki niezbyt czubate zimnego gęstego jogurtu

AZgotuj!
ŚWIĄTECZNE BABECZKI Z GRZAŃCEM 114

dużymi krokami. Sklepy zachęcają nas rabatami, centra handlowe puszczają zimowo-świąteczne hity, a na ulicy coraz więcej reklam ze Św. Mikołajem. Na wigilijnym stole zazwyczaj jest to samo... czyli barszcz czerwony, pierogi, karp czy susz. W 2 dzień świąt można jednak eksperymentować bardziej... Mi okres zimowo-świąteczny kojarzy się z górami zasypanymi białym puchem. To też czas kiedy siadamy

Kuchnia w oparach
Świąteczne paszteciki z kapustą i pieczarkami 180

świątecznym stole zawsze pojawiają się paszteciki! Jedne z kapustą i pieczarkami i drugie z pieczarkami i serem. Idealnie smakują z czerwonym barszczem. To jest nierozłączny element tego dania podczas świąt. Paszteciki znikają jako pierwsze. Nie są duże, ale są puszyste, mięciutkie i każdy je uwielbia. Limitowana edycja pasztecików w kształcie gwiazdek. Złociste, elegancko prezentują się na stole. Przepis

Kuchnia Paulettes
Drożdżowy kulebiak z kapustą 139

Zamiast pasztecików czy krokietów proponuję do czerwonego barszczu na wigilijny stół podać właśnie kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami. Ciasto jest puszyste, a jeśli je zawiniemy w folię, długo zachowa świeżość. Tak więc z powodzeniem można go upiec dzień wcześniej a tuż przed podaniem podgrzać chwilę w piekarniku. Ciasto: 250 g mąki 7g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka

Smakołyki Asi
Krokiety z farszem cebulowo-pieczarkowym 145

Krokiety. Punkt obowiązkowy w moim domu Z farszem pieczarkowo-cebulowym smakują wyśmienicie. Same lub z dodatkiem czerwonego barszczu. Na Święta Bożego Narodzenia to już w ogóle obowiązkowe. Co nam trzeba? na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 200 ml) 2 jajka 1 szklanka mleka -200 ml 1 szklanki wody (najlepiej gazowanej) szczypta soli farsz: 2 cebule 500g pieczarek sól

Latosiowydom
Krokiety z Mięsem Mielonym 526

brzydką pogodę z przyjemnością podjadamy cieplutkie dania <3 Krokiet z dodatkiem barszczu? czemu nie <3 SKŁADNIKI na Naleśniki : 1l. mleka 3-4 szkl. mąki szczypta soli 1 jajko SKŁADNIKI na Farsz: 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju sól pieprz bazylia tymianek dodatkowo do obtaczania: jajko bułka tarta

Dziś Ja gotuje
Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami 163

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki … Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzącym czasie

Szalona Kuchnia Eweliny
Gougères - wytrawne ptysie serowe 144

ciasta ptysiowego dodany jest ser, to ten dodatek sprawia, że zwykłe ciasto ptysiowe staje się rewelacyjną przekąską do wina. Takie ptysie mogą być także wspaniałym dodatkiem do zup - grzybowej, barszczu, cebulowej. Sprawdzą się na przyjęciu jako samodzielna przekąska, czy też przegryzka do wszelakich dipów. Smak ciasteczek można modyfikować dodając paprykę, zielony pieprz, czarnuszkę albo ulubione zioła. Zachęcam do wypróbowania przepisu

Rodzinka w kuchni
Wiejski chleb żytni "Staropoleski" 204

zostawić do fermentacji na 1-2 dni. Po tym czasie kwas powinien mieć wyraźny kwaśny smak i zapach (można spróbować czy jest wystarczająco kwaśny, w smaku powinien przypominać żurek, barszcz). Powinny być także wyraźnie widoczne oznaki fermentacji drożdżowej, bąbelki gazu, lekka pianka na powierzchni kwasu. Rozczyn (ros. opara) (14-18 godzin w temperaturze 28-30С):  u mnie zajęło

Przepisy na domowy ser i chleb
Krokiety z kapustą i grzybami 328

rolować. Zwinięte krokiety zanurzyć w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego przyrumienienia. Podawać z czystym czerwonym barszczem lub sosem grzybowym.  Zobacz również: bigos z grzybami (Wigilia

Kuchcik gotuje
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 343

krokieciki i obtaczamy w panierce. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na piękny złoty kolor. Z czym podać krokiety z kapustą i grzybami. Pyszne krokiety, wspaniałe z wigilijnym czerwonym barszczem, do zupy grzybowej (wtedy bez lanych klusek) lub po prostu same, bez dodatków :) Smacznego :) Zobacz pozostałe sprawdzone przepisy na fantastyczne potrawy świąteczne >>> krokiety z kapustą i grzybami

Moja Książka Kucharska
Fusia (prażucha) wg Aleex 163

tłuszczem z patelni i posypać usmażoną cebulką oraz skwarami z boczku. 10. Podawać z ogórkiem kiszonym lub surówką z kiszonej kapusty. Fusia może być też dodatkiem do chłodnika lub barszczu. Smacznego

W mojej kuchni
KROKIETY Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 282

Smażymy na 2 mm warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po około 2 minuty z każdej z czterech stron. Uważamy, aby nie przypalić. W razie potrzeby redukujemy płomień. Podajemy z czerwonym barszczem lub sosem, np. pieczarkowym

cool and minty

Proponowane wyszukiwania