Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym z indyka – proste, sezonowe, jednogarnkowe, bardzo smaczne danie dla fanów bigosu i kwaśnych potraw. Kapustę kiszoną można przygotować samodzielnie – na blogu jest już wpis Jak zrobić kiszoną kapustę. Dynia swoją słodyczą świetnie przełamuje kwas kapusty. Do tej potrawy najbardziej smakuje mi dodatek dyni muszkatołowej (na zdjęciu) lub dyni hokkaido. Mięso mielony(...)wybrałam z indyka – jest lekkostrawne i najmniej kaloryczne, ale oczywiście wieprzowe czy wołowe będzie równie smaczne. PRZEPIS NA KAPUSTĘ KISZONĄ Z DYNIĄ I MIĘSEM Składniki na kapustę kiszoną z dynia i mięsem: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 szt kapusty pekińskiej 1 kg dyni 1 papryka 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól
Dorota SmakujePanczkraut, ślaska potrawa, składajaca się z ziemniaków i kiszonej kapusty. Jest to świetny dodatek do dań obiadowych. SKŁADNIKI : 500 g mięsa z indyka 1 łyżka mąki do posypania mięsa 1 cebula przyprawa z indyka, sól, pieprz, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach mąka z wodą do zagęszczenia sosu
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 1,5 kg polnych pomidorów (jojo) 4 papryki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler kawałek pora skrzydło lub szyja z indyka 1/2 posiekanej świeżej ostrej papryczki (lub 1/2 łyżeczka chilli) 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka słodkiej papryki Grzanki: bułka wrocławska 100 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki poszatkowanego koperku sól Sposób wykonania: Mięso z indyka wkładamy
Qchnia po prostuDietetyczne klopsiki z indyka to idealna propozycja dla wszystkich ceniących lekkie, zdrowe jedzenie. Bez obsmażania na tłuszczu przygotujesz równie smaczne klopsy. Nie tylko zdrowsze, ale i łatwiejsze do przygotowania. Układasz przygotowane klopsiki na blaszce, a całą resztę zrobi za ciebie piekarnik. Do tego ulubiony sos i pyszny obiad gotowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!myślcie, że to byle co. To doprawdy najlepsza nadziewana papryka jaką widział i czuł świat. Łapcie. Składniki (na 2 porcje): 2 papryki 200 g mielonego indyka 4 łyżki kukurydzy z puszki 3 łodygi selera naciowego szalotka ząbek czosnku 10 czarnych oliwek 100 passaty pomidorowej 1 jajko sól, pieprz, papryka wędzona(...)majeranek olej rzepakowy do smażenia Paprykę umyj, odetnij czapki i delikatnie pozbądź się nasion. Na patelni podsmaż szalotkę i posiekany czosnek. Dodaj mielonego indyka i przyprawy: sól, pieprz, majeranek i wędzoną paprykę. Podduś składniki razem kilka minut. Dodaj pokrojonego w drobną kostkę selera naciowego i kukurydzę. Smaż składniki 5-6 minut. Dodaj passatę pomidorową i duś
Mango PapajaWitam Was ;) Dziś zrobiłam pyszną tartę razową z mozzarellą,indykiem i cukinią. Zniknęła błyskawicznie. Polecam ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki 🤗🤗🤗🤗 https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ 🤗 Z podanych składników wyszło mi ciasta na dwie duże tarty ;) Składniki: Ciasto: 2.5 szklanki mąki orkiszowej 1 jajko 50 ml ciepłej wody 100 g masła(...)łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Szczypta cukru Farsz: 20 dag mięsa mielonego z indyka 1/2 cukini 150 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki drobno posiekanej natki Sól i pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia Sos: 200 ml śmietany
Gotowanie Patkikrótko. Należy też pamiętać o dodaniu wody ciepłej - ale nie wrzącej. Kiełbaskę polecam serdecznie a za przepis dziękuję Mateuszowi Martyniakowi z grup wędzarniczych na FB. Składniki: 40% udo z indyka 40 % szynka wieprzowa klasy I (wp I) 20 % boczek 18 g peklosoli / kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 1 g majeranku 2 g pieprzu białego 2 g czosnku świeżego(...)kawałki 3x3 cm, każde osobno przełożyć do pojemnika, zasypać solą peklową, wymieszać, zamknąć i peklować 48 h w lodówce. Po tym czasie mięsa zmielić: szynka 13 mm udo z indyka i boczek 6 mm Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wlać wodę do mięsa i delikatnie wyrobić, wymieszać (wyrabiam hakiem do ciast
Kocham..lubię..gotuję..Pyszna propozycja obiadowa - zdrowe, fit kotleciki siekane - indyka możecie oczywiście zastąpić kurczakiem, a także żonglować dodawanymi warzywami. Kotleciki w tej wersji są delikatne i pyszne :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - wychodzi ok 12 kotlecików) 500 g piersi indyka 1/2 małej cukinii (ok 150 g) 3 duże pieczarki (80 g) 100 g tartej mozzarelli 2 jajka
Moje Kuchenne Rewelacjemięsiste, solidne, wyraziste w smaku. No po prostu kawał dobrego hamburgera. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 burgery Przepis na zdrowe burgery z pęczaku i indyka Pyszne i bardzo treściwe hamburgery z pęczaku i mielonego mięsa. Dwa takie burgery w bułce i obiad masz z głowy. Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Przepis(...)prosty sposób przenieść się do kulinarnego nieba – burger z portobello to coś dla Was. Czas: 30 minut Poziom trudności: bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Super prosty burger z indyka Jak zrobić idealnego, niewymagającego pracy, pysznego burgera? Wystarczą pięć składników, sól i pieprz. Burgery można usmażyć, zgrilować, albo upiec. Ma on tę wspaniałą właściwość, że bardzo lubią go dzieci. Czas
Niedzielny kucharzsię kupić 😍 Zupa wyszła przepyszna ... Jest bardzo gęsta i aromatyczna, dlatego nie dodaję już do niej dodatkowo ziemniaków czy makaronu (zbędne węglowodany 😉). Składniki: 1 skrzydło z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 1/2 kalafiora garść kurek sól pieprz liść laurowy słodka śmietanka 18% koperek Wykonanie : Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym(...)zupy. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlewamy zahartowaną wcześniej śmietankę - zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Dorzucamy posiekany koperek i obrane mięso z indyka
Walijskie PichcenieZupa jest prosta do przyrządzenia i bardzo smaczna. Jeżeli dbacie o formę to nie podsmażajcie koperku i nie zabielajcie zupy 😊 Składniki na porcję dla 4-6 osób: mięso z indyka, np. skrzydła (wagowo około 0,8 kg) 1,5-2 l wody (musi przykryć mięso) 3 marchewki 1 por (ciemna część) 1 cebula 1/2 małego selera 1 pęczek koperku(...)czubate łyżki mąki pszennej szczypta soli do zabielenia zupy 1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml) 2 łyżki mąki pszennej Przygotowywanie wywaru Do garnka wlać wodę, dodać umyte mięso z indyka oraz listki laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Cebulę obrać i opalić. Następnie do zupy dodać obrane warzywa wraz z umytą, opaloną cebulą. Całość posolić i popieprzyć. Gotować na bardzo małym
Ugotowaćmięsożerców, sposób przygotowania jest taki sam. Zapiec można dowolne mięso: drób, polędwiczki wieprzowe, kotlety schabowe. Efekt zawsze jest ten sam: znakomity! Zobacz przepis Burgery z pęczaku i mielonego indyka Bez fałszywej skromnosć: burgery są naprawdę pyszne. Mamy na to świadków – ekipę z Polsatu, która jadła i chwaliła! Nie chwalący się, sami żeśmy ten przepis wymyślili. Zazwyczaj korzystamy z cudzych przepisów(...)pół produkt, jeszcze finalnie nie doprawiony. Z połowy ugotowanej kaszy (gotowanie pęczaku zajmuje około pół godziny), zrobiliśmy burgery i pulpeciki do zupy pomidorowej. Skład ten sam: pęczak, mielony indyk, tymianek, trochę suszonej cebuli i czosnku dla podkręcenia smaku, odrobina bułki tartej do zapanierowania i na patelnię. Pozostałą kaszę doprawiliśmy tartym parmezanem, dodaliśmy odrobinę zimnego masła, żeby pęczotto, jak należy uzyskało
Niedzielny kucharzsufit, ale dobrego kebsa nigdy za wiele. Oryginalna nazwa tego kebaba brzmi: pincho moruno i powinien być robiony z polędwiczki wieprzowej, ale my zrobiliśmy go z polędwiczki z indyka. Sedno smaku tkwi nie w mięsie, ale w przyprawach i jak pokazuje ten, przepis, wcale nie trzeba tony przypraw, wystarczy ich naprawdę kilka. Zobacz przepis Czwartek: Polędwiczka zawijana w boczku Dwie(...)Lista zakupowa Mięso i wędliny Mięso wołowe mielone 1 kg 15,9 zł Polędwica wołowa 200 g 18,6 zł Rostbef wołowy 200 g 9,5 zł Polędwiczka z indyka 600 g 14 zł Polędwiczka wieprzowa 400 g 14,7 zł Podudzia z kurczaka 2×600 g 11 zł Boczek wędzony 5,9 zł Warzywa i owoce Ziemniaki
Niedzielny kucharzragu pochodzi ze strony Greatitalianchefs.com Polecamy ciekawy i oryginalny przepis na sos al ragu z makaronem z dyni Składniki: 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonego indyka Kilka plastrów prosciutto lub boczku 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzennego (mniej więcej tak duży jak 2 posiekane marchewki) 1 cebula 500 ml passaty pomidorowej ½ szklanki wytrawnego wina ½ szklanki(...)kostkę cebulę i prosciutto. Krok 2 Rozgrzej rondel, włóż do niego posiekane proscitto, smaż chwilę, następnie dodaj mieloną wieprzowinę, a gdy mięso nie będzie już czerwone dodaj do niego indyka. Smaż rozdrabniając mielonkę drewnianą szpatułką, aż w mięsie nie będzie już ani jednego czerwonego kawałka. Zdejmij z rondla i odłóż. Krok 3 Przełóż rondel z powrotem na palnik, wyłóż
Niedzielny kucharz