indyk - 7293 przepisów (strona:155/487)

Risotto z szafranem i parmezanem! 92

MAŚLANCE PRZEPYSZNA KOMOSA Z KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĄ, BATATAMI I ZIELONYM GROSZKIEM! KREWETKI W SOSIE KOKOSOWYM Z TAGLIATELLE MARCHEWKOWYM I RYŻEM. KREWETKI W SOSIE KOKOSOWYM Z TAGLIATELLE MARCHEWKOWYM I RYŻEM. INDYK W SOSIE Z MLECZKA KOKOSOWEGO, Z ANANSEM, GROSZKIEM CUKROWYM I CHILLI. NAJLEPSZY PATENT NA SZYBKI OBIAD! KURCZAK W SOSIE PAD THAI! KOKOSOWA ZUPA Z PULPECIKAMI RYBNYMI, MAKARONEM CHOW MEIN I LIMONKĄ(...)ZUPA KREM Z KALAFIORA! CURRY Z INDYKIEM I ŚWIEŻYM ANANASEM, JAK ZROBIĆ SAMEMU W DOMU PRZYPRAWĘ CURRY? RISOTTO Z PESTO I GRANA PADANO - OBIAD W 15 MINUT

SMYKWKUCHNI
Keto kotlety mielone z cukinią (Paleo, LowCarb) 93

ostatnimi czasy. Dlaczego więc miałabym zachowywać taki pomysł tylko dla siebie…? Keto kotlety mielone z cukinią Sposób na cukinię Jeśli chodzi o mięso , to świetnie sprawdza się mielone z indyka (najlepiej z udek, żeby było trochę bardziej keto…:)), ale zwykłe wieprzowo – wołowe też nieźle daje radę… Najważniejszym aspektem przygotowań, który mocno zaważy na efekcie końcowym jest w tym przypadku pozbycie(...)główne Kuchnia Europejska , Śródziemnomorska Keyword burger , kotlety , mięso Porcje 8 kotletów Czas przygotowania 8 minut Czas gotowania 8 minut Czas oczekiwania 5 minut Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo - wołowego 1 cukinia średniej wielkości smalec lub masło klarowane do smażenia 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej (solidna) 1 szczypta pieprzu Sposób przygotowania Cukinię zetrzeć na tarce

Modern Cave Girl
Marynata do mięsa 113

mięsa, przechowywanie żywności itd.Ja już korzystam z porad i pomysłów  Moniki Gastrofilki  i teraz podzielę się jednym z pomysłów Moniki na marynowanie mięsa.Możemy zamarynować mięso z indyka, z kurczaka a nawet schab lub polędwiczkę wieprzową.Tak zamarynowane mięso możemy przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.Ja już tak robię i jestem zadowolona, bo kiedy tylko chcę wyjmuję(...)Królowa Kuchni  i mówię Wam warto z tego skorzystać.Polecam serdecznie.O kursie  można poczytać tutaj - klik .  około 0,5 kg polędwiczki , piersi z kurczaka lub z indyka 1 – 2 łyżki czosnku suszonego 1 łyżka papryki suszonej słodkiej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 5 – 6 łyżek oleju Przyprawy wymieszać,m ięso pokroić w plastry, Plastry mięsa posypać

Moje domowe kucharzenie
Gulasz z indyka z pieczarkami i marchewką 142

Najprostszy, ale najsmaczniejszy. Gulasz jest dla mnie świetnym pomysłem na obiad – duży gar sosu, do tego dowolny dodatek i sycący obiad dla masy ludzi gotowy. Przepis na gulasz z indyka na pewno się Wam spodoba. Delikatne kawałki mięsa, rozpadającego się pod widelcem, do tego podpieczone pieczarki i starta marchewka dla koloru, wszystko zaciągnięte kremowym serkiem. Prosto i bardzo pysznie. Składniki(...)duże porcje): 800g mięsa z udka indyka 500g pieczarek 2 marchewki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 100g kremowego serka śmietankowego 3 łyżki oleju łyżeczka czerwonej słodkiej papryki łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku łyżka siekanej natki pietruszki   Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w centymetrową kostkę. Posypujemy je papryką w proszku, mąką, doprawiamy

Smaczna Strona
Mielonka wieprzowo-drobiowa z indyka 115

ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8 -peklosól 15 g /kg -1 kg boczku bez skóry / 5 mm -1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm -2 kg mięsa z indyka (gulaszowe) / 5 mm -ugotowana  do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -1 g /kg pieprz czarny -1 g/kg pieprz ziołowy białowieski(...)golonki pozyskujemy skórę i mięsko, skóra później będzie nam potrzebna. Mięso z golonki kroimy w kawałki 2-3 cm i peklujemy razem z boczkiem , pozostało nam mięso z indyka które również peklujemy. Chowamy do lodówki na 2 dni. Skórę z golonki można na ten czas peklowania zamrozić. Po peklowaniu przystępujemy do dalszych czynności. A zatem do odmierzonej wody wrzucamy skórę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
'Nigella Christmas' Nigella Lawson 107

już nawet zutylizować nadmiarow ą czerwon ą kapustę. I znalazłam dla siebie sporo, mniej lub bardziej świątecznych, wypieków. Niestety ksi ążka zawiera dużo mięs wszelakich (wieprzowina, wołowina, kaczka, indyk) za którymi nie przepadam ( de gustibus... ) i większość dań jest bardzo tradycyjnie angielska - nie dla każdego prawdę powiedziawszy. Co nie zmienia faktu, że nawet jeśli tradycyjnego, angielskiego Bożego Narodzenia nie obchodzimy(...)stoi na przeszkodzie w upieczeniu i spróbowaniu typowych 'mince pies', czy 'rib of beef', czyli żeberek wołowych, albo nawet całego, wielkiego indyka, koniecznie z pieczonymi ziemniakami i warzywami korzeniowymi. I to nawet w całkowicie innej porze roku... :)   Wydawnictwo Chatto & Windus

Lejdi of the house
Bardzo mięsny hot-dog 106

połączenie wydaje się dziwne, ale sprawdźcie… i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało. Aby było odrobinę bardziej delikatne, do jego przygotowania wykorzystamy mięso mielone z indyka. Zobacz przepis na: Pad Thai z kurczakiem i kapustą Składniki 2 bułki do hot-dogów 100g mięsa mielonego z indyka 1 cebula sól pieprz odrobina oregano odrobina bazylii olej do smażenia Przeczytaj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czerwone curry z klopsikami z indyka 98

chyba ten okres zimowy sprawił, że chętnie przygotowuje gęste i rozgrzewające curry, pełne pysznych smaków w środku. Curry z tego przepis jest wyjątkowo kremowe i łagodne – delikatne pulpeciki z indyka i podpieczone kawałki cukinii pasują do czerwonego curry idealnie. Pyszny smak i szybkie wykonanie – świetny pomysł na obiad. Składniki (na 4 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka 2 łyżki czerwonej

Smaczna Strona
Soczyste kotlety mielone – sprawdzony przepis 110

Soczyste kotlety mielone z mięsa wieprzowego i z indyka przygotowane według tego przepisu są bardzo delikatne i mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Do kotletów dodaję niewielką surową cebulę - ci, którzy nie wyobrażają sobie mielonego bez podsmażonej cebulki, mogą ją oczywiście dodać. Dla mnie ma zbyt intensywny smak, który za bardzo dominuje, a surowa jest mniej wyczuwalna. Kiedy(...)zjemy od razu są konsumowane na kanapkach. Składniki na soczyste kotlety mielone (około 15 niezbyt dużych kotlecików): 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 400 g mięsa mielonego z indyka (zmieliłam udziec) niewielka bułka pszenna (np. kajzerka) woda do namoczenia bułki (może też być mleko) niewielka cebula lub pół dużej jajko ząbek czosnku około 1/4 szklanki zimnej wody około łyżeczka

e-PrzepisyKulinarne
Danie dnia: Zupa toskańska z soczewicą i fasolą 82

mieszasz, a na koniec jest też znacznie mniej zmywania. Jednogarnkowa zupa toskańska jest prosta, bardzo aromatyczna i sycąca. Podstawę, co dość nietypowe stanowi mielone mięso. Możecie użyć dowolnego mięsa: indyka, wołowinę, a nawet kurczaka. Możecie też z niego zrezygnować i dodać zamiast niego więcej fasoli, albo soczewicy – to zupa toskańska w wersji wegetariańskiej. A propos soczewicy – to warzywo(...)toskańską można bezpiecznie przechowywać w lodówce do 4 dni (w temperaturze poniżej 5 stopni). Zamrożona może spędzić w zamrażalniku miesiąc. Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker.com Składniki: 250 g mielonego indyka (kurczaka lub wołowiny) 1 mała cebula biała lub czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów w zalewie 1 puszka fasoli ½ szklanki soczewicy 2 garści jarmużu

Niedzielny kucharz
szybkowar-rosół drobiowy mieszany... 148

Składniki: kura rosołowa 1/2 połowa 1,40 kg, szyja indyka 1 sztuka średnia, żołądki indycze 6 sztuk, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek + 3 średnie marchewki, kapusta biała 1 liść, kucharek 2 łyżki, pieprz ziarnisty 1 łyżeczka, woda 3 litry, kurkuma 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, sól, pieprz mielony - do smaku, makaron eirspatzle kluski(...)szwabii Dobrze opłukać kurę rosołową, szyję i żołądki indyka, włoszczyznę obrać u opłukać. Do szybkowara (9 l.) włożyć drób, warzywa, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, pieprz ziarnisty. Wlać wodę około 3 litry, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 55 minut, gdy szybkowar spuści ciśnienie otworzyć, wsypać kurkumę, do smaku doprawić pieprzem, solą. Ugotować makaron jaki się lubi

W Mojej Kuchni Lubię
Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka 72

Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka Wielkanoc kulinarnie kojarzy nam się z jajami, białą kiełbasą, żurkiem, mazurkami i słodkimi drożdżowymi babami. Jeżeli mamy foremkę do baby możemy zrobić babkę, ale tym razem nie na słodko. Galareta podana w takiej formie może stanowić smaczny i jednocześnie dekoracyjny element wielkanocnego stołu. Moja foremka ma pojemność około 1 l więc cześć galarety(...)przygotowałam w mniejszych miseczkach. Składniki WYWAR 500g porcja rosołowa z indyka – 2 szyjki i 2 skrzydła 500g filetów z uda kurczaka 2 duże marchewki 1/2 selera, korzeń 2 pietruszki, korzeń 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 por 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 2l wody 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz 50g żelatyny DEKORACJA

Tajemnice Smaku
Szynka pieczona z butelki 82

zapewne intryguje Was ten tytuł? Ciekawy tytuł ale jeszcze ciekawszy sposób na przygotowanie mięsa. Możemy użyć szynki jak w tytule ale nie musi to być szynka. Doskonale sprawdzi się indyk, karczek, łopatka . Ważne aby mięso było w jednym kawałku. Dość ważną rolę spełnia marynata, im lepiej doprawimy mięso przed pieczeniem, im dłużej będziemy marynować, tym efekt po upieczeniu będzie lepszy(...)Zachęcam do wyrobu własnych wędlin, pieczonych mięs jest smacznie i zdrowo:) Warto wykorzystać mój przepis, jest sprawdzony a mięso pyszne. Składniki 1kg mięsa ( wieprzowina, indyk, kurczak, cielęcina) Marynata 1 łyżeczka z brzuszkiem soli 3 łyżeczki z czubkiem musztardy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego 2-3 łyżki oleju siatka wędliniarska Składniki marynaty wymieszać

gotuj ze mną
soczyste, smaczne drobiowo-marchewkowe kotlety mielone... 112

Składniki: mielone mięso z indyka 70 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, cebula smażona 1 sztuka, marchew duszona z obiadu 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", mąka pszenna 1 szklanka, smalec wieprzowy 3/4 kostki Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na smalcu na złocisto, ugotowaną marchewkę(...)została z obiadu (dobry sposób na wykorzystanie marchewki z dnia poprzedniego) nożem drobniej posiekać, dodać pieprz mielony, paprykę ostrą, kucharka. Wszystko dodać do mielonego mięsa z indyka, wsypać bułkę tartą, odciśniętą z wody bułkę, jajko, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę. Ręką zwilżoną wodą formować kotlety ok 2 cm grubości, obtoczyć je w mące pszennej. Na gorący smalec (kotlety

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone z indyka 127

wersja od klasycznych mielonych. Do usmażenia kotletów najlepiej sprawdzi się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Znacznie podniesie komfort pracy w kuchni.  SKŁADNIKI na 10 kotletów: 400g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 cebula bułka tarta natka pietruszki koperek majeranek sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone z indyka przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko, drobno

kulinarnyJa